Προεδρία Trump 2025

Θα οδηγήσουν οι δασμοί την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 19)
  • Ναι

Ψήφοι: 14 73,7%
  • Όχι

Ψήφοι: 3 15,8%
  • ΔΞ/ΔΑ

Ψήφοι: 2 10,5%

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 35.260 μηνύματα.
Oι special immigrants* όπως γράφει και η υποσημείωση αφόρα ειδικές περιπτώσεις, όπως άτομα από Αφγανιστάν, Ιράκ και οι οικογενειές τους. Στην ουσία είναι άνθρωποι από τις χώρες αυτές που δούλεψαν για τις ΗΠΑ κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί, οπότε τους χορηγείτε visa πχ για προστασία απο αντίποινα, ειδικά τώρα που έχουν αποχωρίσει τα Αμερικανικά στρατεύματα.

Όσον αφορά τις Eb τύπου visa τα στοιχεία δεν γράφουν αν δόθηκαν απευθείας σε ξένους οι οποιοί δεν είχαν εξασφαλίσει προηγουμένως κάποιου τύπου προσωρινή visa. Εκεί είναι η ενστασή μου και για αυτό στο τελευταίο ποστ παρέθεσα απόψεις ανθρώπων για το κάτα πόσο είναι εφικτό στην πράξη κάτι τέτοιο. Bάση νόμου ασφαλώς και γίνεται, δεν διαφώνησα σε αυτό. Το ζήτημα είναι τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και σε τι βαθμό. Φαντάζομαι και οι δύο μας δεν μιλάμε για περιπτώσεις οπως πχ νομπελίστες ακαδημαϊκούς που θέλουν να εργαστούν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Εκεί ναι προφανώς θα τους δωθει απευθείας Eb-1 visa ξέρω γω.

Πάντως, ακόμα και το νούμερο μόνο να απομονώσουμε (για το 2024 είδα πως δόθηκαν 314 ΕΒ visa σε Έλληνες), ο αριθμός είναι πολύ χαμηλός. Μιλάμε για μια χώρα που εξασφαλίζει σε γενικές γραμμές καλύτερους μισθούς και εργασιακές ευκαιρίες, είναι ανεπτυγμένη όσο δεν πάει και σε πολλές πολιτείες έχει καιρό που θυμίζει Ελλάδα. Άσε που, κακά τα ψέματα, λόγω της παγκόσμιας επιρροής που ασκεί ως ηγετίδα δύναμη τόσα χρόνια, έχει «μυθοποιηθεί», καλώς ή κακώς, στο μυαλό αρκετού κόσμου. Ο τόσο χαμηλός αριθμός τέτοιων τύπου visa νομίζω επιβεβαιώνει το πόσο δύσβατο είναι ένα τέτοιο μονοπάτι για έναν ξένο. Προφανώς, ο Έλληνας -ακόμα και τοπ να είναι στο αντικείμενο του- θα επιλέξει συνήθως να πάει σε μια ευρωπαϊκή χώρα λόγω ΕΕ, έστω και αν δεν του εξασφαλίζει ίδια επίπεδα μισθών.

*γράφει και άλλες κατηγορίες όπως "returning" residents. Όπως και να έχει δεν αφορούν τον “μέσο” ξένο που θέλει να πάει στις ΗΠΑ για εργασιακούς λόγους.​

Οπως γράφει ξεκάθαρα πάνω αφορά Visa που χορηγήθηκαν σε άτομα εκτός ΗΠΑ, δεν περιλαμβάνει άτομα που ζουν ήδη στη χώρα. Για αυτό τονίζει στον τίτλο ότι πρόκειται για Visa που έγιναν issued at foreign services post, δηλαδή Visa που χορηγούνται σε άτομα εκτός ΗΠΑ μέσω των αντίστοιχων πρεσβειών.

Πάντα ήταν δύσκολο να πας στις ΗΠΑ ως μετανάστης, δεν άλλαξε τώρα αυτό. Για εμένα καλύτερα καθώς δίνουν ευκαιρίες μόνο σε άτομα που αξίζουν πραγματικά και όχι στον κάθε τυχόντα. Είδαμε και τον Καναδά που χορηγούσε πολύ εύκολα Visa στους ξένους τα τελευταία 15 χρόνια, με αποτέλεσμα τώρα η χώρα να καταρρέει καθώς δεν αντέχει τόσους πολλούς μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι χαμηλής ποιότητας χωρίς κάποια ιδιαίτερη μόρφωση. Ο χαμηλός αριθμός ελλήνων (500 άτομα το 2024) που λες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν δίνουν Visa στην χώρα μας, ο βασικός λόγος είναι ότι δεν κάνουν πλέον πολλοί Έλληνες apply στις ΗΠΑ για μια σειρά από λόγους.

Αυστραλία όχι :P ; Kαι αυτή μου φαινόταν ωραία χώρα για μετανάστευση αλλά με πρόχειρη αναζήτηση είχα δει πως και εκεί είναι δύσκολο να πάρουν έναν ξένο για εργασία. Άτομα από χώρες που ανήκουν στην κοινοπολιτεία των εθνών έχουν προτεραιότητα (σε κάποια συγκεκριμένα επαγγέλματα τουλάχιστον).

Ωραία χώρα η Αυστραλία δεν λέω, και πολύ καλό κλίμα γενικά. Ομως και εκει οι τιμές κατοικίας έχουν πλέον ξεφύγει τα τελευταία χρόνια, με την μέση τιμή αγοράς σπιτιού να ανέρχεται σε AU$1 million και τα ενοίκια να βρίσκονται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα. Επίσης, την Αυστραλία προσωπικά δεν θα την επέλεγα καθώς δεν έχει πολλές ευκαιρίες στον κλάδο μου (Banking), ενώ είναι υπερβολικά μακριά από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Τελευταία επεξεργασία:

Kougami

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Kougami αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 300 μηνύματα.

Οπως γράφει ξεκάθαρα πάνω αφορά Visa που χορηγήθηκαν σε άτομα εκτός ΗΠΑ, δεν περιλαμβάνει άτομα που ζουν ήδη στη χώρα. Για αυτό τονίζει στον τίτλο ότι πρόκειται για Visa που έγιναν issued at foreign services post, δηλαδή Visa που χορηγούνται σε άτομα εκτός ΗΠΑ μέσω των αντίστοιχων πρεσβειών.

Πάντα ήταν δύσκολο να πας στις ΗΠΑ ως μετανάστης, δεν άλλαξε τώρα αυτό. Για εμένα καλύτερα καθώς δίνουν ευκαιρίες μόνο σε άτομα που αξίζουν πραγματικά και όχι στον κάθε τυχόντα. Είδαμε και τον Καναδά που χορηγούσε πολύ εύκολα Visa στους ξένους τα τελευταία 15 χρόνια, με αποτέλεσμα τώρα η χώρα να καταρρέει καθώς δεν αντέχει τόσους πολλούς μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι χαμηλής ποιότητας χωρίς κάποια ιδιαίτερη μόρφωση. Ο χαμηλός αριθμός ελλήνων (500 άτομα το 2024) που λες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν δίνουν Visa στην χώρα μας, ο βασικός λόγος είναι ότι δεν κάνουν πλέον πολλοί Έλληνες apply στις ΗΠΑ για μια σειρά από λόγους.​

Tώρα που είδα τα statistics του 2024 για τις Eb τύπου visa (όχι family κατηγορία):
Συνολικά δόθηκαν 167.394 Eb visa (από πρεσβείες που λες αλλά και από "adjustments of status" που λέω εγω)
Aπό πρεσβείες που δείχνει η εικόνα σου: 49.766 (29,7% επί του συνόλου)
Πιο συγκεκριμένα όμως στο table VI_PartII που αναφέρει συγκεκριμένα τις κατηγορίες των Eb visas που δόθηκαν από πρεσβείες, αμα δεις κάτω τα αθροίσματα είναι: Εb1=5.225, Eb2=10.255, Εb3=22.249. Τις Εb4, Eb5 δεν τις αναφέρω γιατί η Εb4 είπαμε αφορά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες όπως θρησκευτικοί λειτουργοί και οι Eb5 εκατομμυριούχους που θέλουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Αρα συνολικά από το σύνολο των Eb visa->
Eb1 αποτελούν το 3.1% του συνόλου (αυτές όπως είπαμε είναι οι πιο απαιτητικές να εκδοθούν, καθώς απαιτούν εξαιρετικά επιτεύγματα/ταλέντα)
Eb2 αποτελούν το 6.1% (νομίζω αυτή είναι η κατηγορία που ταιριάζει περισσότερο σε έναν καρτισμένο ξένο πτυχιούχο, με εργασιακή εμπειρία και μεταπτυχιακές σπουδές)
Εb3 αποτελούν το 13,3% (πιο "γενική" κατηγορία)
Ακόμα να προσθέσεις τις Eb2, Eb3 βλέπεις πως αποτελούν μόλις το 19.4% επί του συνόλου των Eb visa (αναφέρω αυτές τις 2, καθώς είναι μακράν οι πιο ρεαλιστικές για έναν Έλληνα πτυχιούχο εργαζόμενο, αν και κανονικά μάλλον μόνο την Eb2 έπρεπε να αναφέρω, δηλαδή ακόμα μικρότερο ποσοστό).
Και μην ξεχνάς τον συνολικά τεράστιο αριθμό αιτήσεων από όλα τα μέρη του κόσμου, τις αυτονόητες υψηλές απαιτήσεις αλλά και την εφαρμογή ανώτερου όριου στις διαθέσιμες θέσεις (μπορεί να τροποποιηθεί αλλά σε μικρό βαθμό) αλλά και την ύπαρξη συγκεκριμένων ποσοστόσεων ανά κατηγορία. Ε με αυτά τα δεδομένα νομίζω φαίνεται πόσο δύσκολο είναι για έναν ξένο να εργαστεί στις ΗΠΑ ειδικά με τον τρόπο που λες.

Επίσης που βρήκες το συγκεκριμένο νούμερο που λες για τους Έλληνες;
Εγώ για το 2024 και Eb visa βρήκα αυτό στο table V_partIV (γράφει πως αφορά issued and adjustment of status):

1759410995379.png

Τελευταία επεξεργασία:

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 35.260 μηνύματα.

Tώρα που είδα τα statistics για 2024 για πιο συγκεκριμένα για τις Eb τύπου visa (όχι family κατηγορία):
Συνολικά δόθηκαν 167.394 Eb visa (από πρεσβείες που λες αλλά και από "adjust of status" που λέω εγω)
Aπό πρεσβείες που δείχνει η εικόνα σου: 49.766 (29,7% επί του συνόλου)
Πιο συγκεκριμένα όμως στο table VI_PartII που αναφέρει συγκεκριμένα τις κατηγορίες των Eb visas που δόθηκαν από πρεσβείες, αμα δεις κάτω τα αθροίσματα είναι: Εb1=5.225, Eb2=10.255, Εb3=22.249. Τις Εb4, Eb5 δεν τις αναφέρω γιατί η Εb4 είπαμε αφορά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες όπως θρησκευτικοί λειτουργοί και οι Eb5 εκατομμυριούχους που θέλουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Αρα συνολικά από το σύνολο των Eb visa->
Eb1 αποτελούν το 3.1% του συνόλου (αυτές όπως είπαμε είναι οι πιο απαιτητικές να εκδοθούν, καθώς απαιτούν εξαιρετικά επιτεύγματα/ταλέντα)
Eb2 αποτελούν το 6.1% (νομίζω αυτή είναι η κατηγορία που ταιριάζει περισσότερο σε έναν καρτισμένο ξένο πτυχιούχο, με εργασιακή εμπειρία και μεταπτυχιακές σπουδές)
Εb3 αποτελούν το 13,3% (πιο "γενική" κατηγορία)
Ακόμα να προσθέσεις τις Eb2, Eb3 βλέπεις πως αποτελούν μόλις το 19.4% επί του συνόλου των Eb visa (αναφέρω αυτές τις 2, καθώς είναι μακράν οι πιο ρεαλιστικές για έναν Έλληνα πτυχιούχο εργαζόμενο, αν και κανονικά μάλλον μόνο την Eb2 έπρεπε να αναφέρω, δηλαδή ακόμα μικρότερο ποσοστό).
Και μην ξεχνάς τον συνολικά τεράστιο αριθμό αιτήσεων από όλα τα μέρη του κόσμου, τις αυτονόητες υψηλές απαιτήσεις αλλά και την εφαρμογή ανώτερου όριου τις διαθέσιμες θέσεις (μπορεί να τροποποιηθεί αλλά σε μικρό βαθμό) αλλά και συγκεκριμένων ποσοστόσεων ανά κατηγορία. Ε με αυτά τα δεδομένα νομίζω φαίνεται πόσο δύσκολο είναι για έναν ξένο να εργαστεί στις ΗΠΑ ειδικά με τον τρόπο που λες.

Επίσης που βρήκες το συγκεκριμένο νούμερο που λες για τους Έλληνες;
Εγώ για το 2024 και Eb visa βρήκα αυτό στο table V_partIV (γράφει πως αφορά issued and adjustment of status):

View attachment 153400

Το αναλύεις υπερβολικά πολύ χωρίς λόγο όμως. Ουδέποτε έγραψα ότι είναι απλό να πας στις ΗΠΑ, ίσα ίσα το αντίθετο, αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι αδύνατο να πας ως μόνιμος μετανάστης. Το 2024 87 χιλιάδες άτομα πήραν visa EB για εργασία, χωρίς να έχουν οικογένεια ή H1B πριν. Ok δεν είναι τεράστιο νούμερο, δεν είναι όμως και μηδενικό ή σπάνιο για κάποιον να γίνει δεκτός. Οσο αφορά την H1B Visa, σίγουρα το ποσό που επιβλήθηκε θα δυσκολέψει κάπως τα πράγματα όμως για τις μεγάλες εταιρείες που θέλουν εργατικό δυναμικό από ξένες χώρες δεν θα αποτελέσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Συν ότι δεν ξέρουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει αυτό το μέτρο, δεν αναφέρθηκε κάτι σχετικό νομίζω.

Kougami

Εκκολαπτόμενο μέλος

Το 2024 87 χιλιάδες άτομα πήραν visa EB για εργασία, χωρίς να έχουν οικογένεια ή H1B πριν.

Δεν χρειάζεται να επιμένεις σε αυτό. Ο ίδιος ο πίνακας που ανέβασες επισημαίνει ποιές κατηγορίες αφορούν τους ''special immigrants'' και σε καμία περίπτωση δεν είναι για την κατηγορία που μιλάμε.

1759414683626.png

Oι Εb για τους οποίους εμείς μιλάμε είναι 49.766 και τα ποσοστά τους τα ανέλυσα στο προηγούμενο ποστ.

Το αναλύεις υπερβολικά πολύ χωρίς λόγο όμως. Ουδέποτε έγραψα ότι είναι απλό να πας στις ΗΠΑ, ίσα ίσα το αντίθετο, αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι αδύνατο να πας ως μόνιμος μετανάστης. μίζω.
Ε συζήτηση κάνουμε. Εγώ διαφώνησα για το πόσο εφικτό και "μη σπάνιο" είναι να σου δώσουν Eb visa απευθείας χωρίς να είχες εξασφαλίσει προηγουμένως visa προσωρινής διαμονής, εσύ εξέφρασες διαφορετική γνώμη. Οπότε όσο μπόρεσα έψαξα και παρέθεσα απόψεις από forum για το συγκεκριμένο θέμα και νούμερα και ποσοστά που θεωρώ πως στηρίζουν τον ισχυρισμό μου. Μπορεί εννοείται και ο καθένας να ψάξει μόνος του και να εξάγει τα συμπερασματά του. Ξαναλέω δεν είπα ποτέ πως είναι "απίθανο" αλλά σίγουρα πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο για έναν ξένο εργαζόμενο να το καταφέρει.

Και μιας και αναφερθήκαμε λίγο και σε Έλληνες. Για το 2024 βρήκα αυτό όσον αφορά τις Eb που εκδόθηκαν απευθείας από πρεσβείες*:

1759414974490.png

Νομίζω μπορεί να δει κανείς για πόσο χαμηλά νούμερα μιλάμε.

*oι 314 που είχα βάλει στο προηγούμενο ποστ μου αφορά αυτές που δόθηκαν από τις πρεσβείες και όσες δόθηκαν σε Έλληνες που ήδη είχαν εξασφαλίσει προσωρινή άδεια παραμονής.
Ο χαμηλός αριθμός ελλήνων (500 άτομα το 2024) που λες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν δίνουν Visa στην χώρα μας, ο βασικός λόγος είναι ότι δεν κάνουν πλέον πολλοί Έλληνες apply στις ΗΠΑ για μια σειρά από λόγους.

Καλά αυτό εκτίμηση είναι εννοείται αλλά προσωπικά το πιστεύω και από το παράδειγμα συγγενή μου που εργάζεται ως γιατρός στις ΗΠΑ. Αν το ψάξεις θα δεις πως οι μισθοί για γιατρούς δεν συγκρίνονται με καμία χώρα της Ευρώπης (καλά δεν μιλάω για Ελλάδα γιατί είναι αστείο). Eνδεικτικά για νευρολόγους το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι άνω των 300.000$ ενώ για νευροχειρούργους κοντά στο εκατομμύριο. Επίσης σκέψου πόσο βολικό είναι πως μιλάνε Αγγλικά και δεν θα πρέπει να μαθαίνεις σε άριστο επίπεδο γλώσσες όπως Γερμανικά/Σουηδικά κτλ
Όμως στην πράξη για να εργαστείς ως γιατρός στις ΗΠΑ πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις την ειδικότητα σου εκεί. Για να σε δεχθούν να κάνεις ειδικότητα πρέπει να δώσεις 2 πολύ μεγάλης δυσκολίας εξετάσεις (με τεράστια ύλη) διάρκειας 8 συνεχόμενων ωρών η καθεμία μια. Η πρώτη είναι pass/fail τύπου, στην 2η δεν αρκεί μόνο να περάσει, πρέπει να πιάσεις πολύ υψηλό σκορ για να έχεις πιθανότητες. Στην ουσία έχεις μόνο μια προσπάθεια για την καθεμία, αν δουν στον φάκελο σου πως πχ κόπηκες και ξαναέδωσες, οι πιθανότητες σου είναι εξαιρετικά χαμηλές. Υπάρχει και 3η υποχρεωτική εξέταση αλλά αυτή μπορείς να την κάνεις ενώ έχεις ξεκινήσει ειδικότητα. Πλέον δεν αρκεί καν να έχεις καταφέρει υψηλές επιδόσεις στις εξετάσεις, πρέπει να έχεις μπει σε papers, να έχεις κάνει πρακτική στην Αμερική (πολύ δύσκολο να το εξασφαλίσεις άμα είσαι ξένος) και άλλες διάφορες προυποθέσεις. Επίσης επειδή τα νοσοκομεία προτιμούν κατά τεράστιο βαθμό Αμερικάνους πολίτες που ειναι απόφοιτοι Αμερικανικών πανεπιστημίων στις ανταγωνιστικές ειδικότητες είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να σε επιλέξουν. Η μεγάλη πλειοψηφία προσπαθεί να γίνει δεκτή στις λιγότερες ανταγωνιστικές ειδικότητες για τις οποίες υπάρχουν ελλείψεις.
Άρα νομίζω μπορεί να καταλάβει κανείς πως ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσκολία. Aν ήταν πιο βατός ο δρόμος σίγουρα πολλοί περισσότεροι Ελλήνες θα προσπαθούσαν για εκεί. Και φαντάσου σου μιλάω για έναν τομέα που διαχρονικά οι ΗΠΑ ζητάνε ξένους γιατί υπάρχουν ελλείψεις ιατρών στα νοσοκομεία τους (νομίζω τα υγειονομικά επαγγέλματα μάλλον θα εξαιρεθούν κιόλας από το fee για τις Η1Β visa).

Συνημμένα

• 1759414666082.png
    1759414666082.png
    91,1 KB · Εμφανίσεις: 9

American Economist

Επιφανές μέλος

Δεν χρειάζεται να επιμένεις σε αυτό. Ο ίδιος ο πίνακας που ανέβασες επισημαίνει ποιές κατηγορίες αφορούν τους ''special immigrants'' και σε καμία περίπτωση δεν είναι για την κατηγορία που μιλάμε.
Oι Εb για τους οποίους εμείς μιλάμε είναι 49.766 και τα ποσοστά τους τα ανέλυσα στο προηγούμενο ποστ.

View attachment 153405

Δεν επιμένω λέω τα πράγματα όπως είναι, το ότι αφορούν μια συγκεκριμένη κατηγορία δεν παύει να σημαίνει ότι είναι working visa. Ίσα ίσα αφήνουν περισσότερες κενές θέσεις για πολίτες άλλων χωρών, εννοώ στην κατηγορία preference workers.

Ενας άλλος δρόμος είναι η Student F-1 Visa όπου σου δίνει το δικαίωμα εργασίας εντός πανεπιστημίου αλλά και σε μερικούς συγκεκριμένους κλάδους. Μετά το πέρας των σπουδών σου (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) κάνεις αίτηση για μόνιμη Visa ως preference employee ή skilled worker visa. Αρκετοί το κάνουν αυτό, και μάλιστα 2 καθηγητές μου από το πανεπιστήμιο έτσι έμειναν στις ΗΠΑ για 10-15 χρόνια. Υπάρχουν δρόμοι αρκεί να το θέλεις πραγματικά και να προσπαθήσεις σκληρά. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Ok και εγώ βρίσκω λίγο ακραίο την δυσκολία απόκτησης Αμερικανικής Visa, μερικά σημεία φαίνονται πολύ αυστηρά είναι η αλήθεια, όμως από την άλλη τοὺς καταλαβαίνω. Τους καταλαβαίνω καθώς η μαζική μετανάστευση (η νόμιμη εννοώ) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά εργασίας σε βάθος χρόνου. Το έχουμε δει να γίνεται σε διάφορες χώρες, όπου η μαζική απότομη μετανάστευση όχι μόνο δεν βοήθησε την οικονομία αλλά ίσα ίσα έφερε στασιμότητα στους μισθούς, αύξηση της ανεργίας, και επιβάρυνση των υποδομών/αγορά κατοικίας.

Τώρα διάβαζα ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις στην επιβολή $100K στην απόκτηση H1B Visa. Αν και δεν είναι ακόμα επίσημο, οι ιατροί, πανεπιστημιακοί, και διάφοροι ερευνητές, πιθανόν να μην υπάγονται στη νέα νομοθεσία καθώς είναι κλάδοι όπου οι ΗΠΑ ψάχνουν εργαζόμενους.​

Kougami

Εκκολαπτόμενο μέλος

Δεν επιμένω λέω τα πράγματα όπως είναι, το ότι αφορούν μια συγκεκριμένη κατηγορία δεν παύει να σημαίνει ότι είναι working visa. Ίσα ίσα αφήνουν περισσότερες κενές θέσεις για πολίτες άλλων χωρών, εννοώ στην κατηγορία preference workers.

Μα δεν τους τις δίνουν για εργασιακούς λόγους αυτό σου λέω. Στους Αφγανούς/Iρακινούς τις δίνουν κυρίως για λόγους προστασίας και αφορούν αυτούς που εργάστηκαν για το συμφέρον των ΗΠΑ πχ διερμηνείς, στρατιώτες, γραμματείς. Το αν θα βρουν δουλειά μετά στις ΗΠΑ και τι είδους δεν σχετίζεται με το είδος της συγκεκριμένης visa. Αυτή απλά τους εξασφαλίζει μόνιμη παραμονή, δεν γίνεται σε συνεργασία με κάποιον συγκεκριμένο εργοδότη κτλ Για να πεις οτι αφήνουν κενές θέσεις για την eb κατηγορία πρέπει να υποθέσεις πως αν δεν είχαν την ιδιότητα του special immigrant θα προσπαθούσαν και πάλι να μπουν στις ΗΠΑ μέσω του eb μονοπατιού, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο γιατί στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα πληρούσαν έτσι και αλλιώς τις προυποθέσεις. Ασε που για 2 κράτη μιλάμε που ούτε τεράστιο πληθυσμό έχουν, ούτε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού με υψηλό επίπεδο σπουδών και επαγγελματική κατάρτιση.
Δίδεται και σε επαναπατριζόμενους κατοίκους που είχαν green card, άρα ούτε αυτοί μας ενδιαφέρουν.

Ενας άλλος δρόμος είναι η Student F-1 Visa όπου σου δίνει το δικαίωμα εργασίας εντός πανεπιστημίου αλλά και σε μερικούς συγκεκριμένους κλάδους. Μετά το πέρας των σπουδών σου (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) κάνεις αίτηση για μόνιμη Visa ως preference employee ή skilled worker visa. Αρκετοί το κάνουν αυτό, και μάλιστα 2 καθηγητές μου από το πανεπιστήμιο έτσι έμειναν στις ΗΠΑ για 10-15 χρόνια. Υπάρχουν δρόμοι αρκεί να το θέλεις πραγματικά και να προσπαθήσεις σκληρά. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Εγώ γενικά τους περισσότερους που γνωρίζω που δεν είχαν συγγενείς με αυτόν τον τρόπο ζούν στις ΗΠΑ. Μέσω φοίτησης στο πανεπιστήμιο (πχ υποτροφία για διδακτορικό). Όχι ότι είναι εύκολο και αυτό, αλλα τουλάχιστον προς το παρόν είναι μακράν πιο εφικτό. Βέβαια αυτές τις μέρες που τα κοίταζα σε συζητήσεις στο reddit διάβαζα και εκεί πολύ αποθαρρυντικά λόγια, ειδικά για το κατά πόσο μπορείς μετά την φοίτηση σου να παραμείνεις στις ΗΠΑ για εργασία. Άλλα ξέρω’γω δεν παίρνω τόσο θέση, θα περιμένω μάλλον να περάσει κάποιος καιρός πρώτα.
Τώρα διάβαζα ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις στην επιβολή $100K στην απόκτηση H1B Visa. Αν και δεν είναι ακόμα επίσημο, οι ιατροί, πανεπιστημιακοί, και διάφοροι ερευνητές, πιθανόν να μην υπάγονται στη νέα νομοθεσία καθώς είναι κλάδοι όπου οι ΗΠΑ ψάχνουν εργαζόμενους.​

Θα δούμε σε ποιούς θα εφαρμοστεί και σε τι διάρκεια και μετά νομίζω θα είναι πιο ασφαλές να βγουν συμπεράσματα. Πάντως μιας και ανέφερες καθηγητές σου, είναι γεγονός πως με τα χρόνια η μετανάστευση στις ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δύσκολο, μην κοιτάς τόσο τι γινόταν παλιά. Εκτιμώ με τον Τραμπ θα συνεχίσει να γίνεται χειρότερη η κατάσταση σε αυτό το θέμα, τώρα αν αυτό θα θα βοηθήσει ή οχι τις ΗΠΑ θα φανεί στην πορεία. Προσωπική μου άποψη είναι πως το ιδανικό είναι να υπάρχει μια ισορροπία. Οι ΗΠΑ έχουν επωφεληθεί ιστορικά από την προσέλκυση καταρτισμένων, φιλόδοξων και εργατικών ανθρώπων από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Είναι ένα πλεονέκτημα που είχαν πχ σε σχέση με μια χώρα όπως η Κίνα που διαχρονικά δεν άνοιγε στον ίδιο βαθμό την οικονομία της για καταρτισμένους ξένους.

Τελευταία επεξεργασία:

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 3.567 μηνύματα.
Ωραία χώρα η Αυστραλία δεν λέω, και πολύ καλό κλίμα γενικά. Ομως και εκει οι τιμές κατοικίας έχουν πλέον ξεφύγει τα τελευταία χρόνια, με την μέση τιμή αγοράς σπιτιού να ανέρχεται σε AU$1 million και τα ενοίκια να βρίσκονται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα. Επίσης, την Αυστραλία προσωπικά δεν θα την επέλεγα καθώς δεν έχει πολλές ευκαιρίες στον κλάδο μου (Banking), ενώ είναι υπερβολικά μακριά από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
δεν είναι για σένα η Ωκεανία.
Κάτσε στο βόρειο ημισφαίριο

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10.663 μηνύματα.
Ο νομπελίστας φυσικής Τζον Κλαρκ προειδοποιεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ «παραλύει» την επιστήμη στις ΗΠΑ
Προσοχή ! ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ LINK

Η πολιτική του αμερικανού προέδρου όσον αφορά την επιστήμη μεταφράζεται κυρίως, μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, σε δραστικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων που προορίζονταν για την έρευνα και απολύσεις επιστημόνων οι οποίοι εργάζονταν σε διάφορα ομοσπονδιακά όργανα.
«Αυτό θα παραλύσει μεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Τζον Κλαρκ σε δηλώσεις του στο AFP, προσθέτοντας πως γνωρίζει ανθρώπους οι οποίοι ήδη είναι αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές των χρηματοδοτήσεών τους.
«Αν υποθέσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα αποχωρήσει τελικά, ενδέχεται να χρειαστεί μια δεκαετία για να επιστρέψουμε στο σημείο όπου βρισκόμασταν πριν από έξι μήνες», συνέχισε, προσθέτοντας πως πρόκειται για «τεράστιο πρόβλημα», «εντελώς ακατανόητο για οποιονδήποτε είναι επιστήμονας».

1759933459830.png

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.319 μηνύματα.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.319 μηνύματα.
Δασμαγεδών! Έξτρα δασμούς 100% ο Τράμπας στην Κίνα και οι μετοχές καταρρέουν. 20 μπίλιον ντόλαρς κάηκαν στο crypto, μονοκοντηλιά με μια τραμπιά!

Entropy24

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Entropy24 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 334 μηνύματα.
Δασμαγεδών! Έξτρα δασμούς 100% ο Τράμπας στην Κίνα και οι μετοχές καταρρέουν. 20 μπίλιον ντόλαρς κάηκαν στο crypto, μονοκοντηλιά με μια τραμπιά!

Αυτό είναι διαχρόνικο ζήτημα. Το ειρωνικό είναι ότι η Αμερική χτίστηκε πάνω στον σιδηρόδρομο. Έχουν καταλήξει να είναι έρμαια της Ford, GM κλπ.

American Economist

Επιφανές μέλος

Οι ΗΠΑ δεν επενδύουν σε rail networks πολύ απλά επειδή δεν έχουν ζήτηση από τους πολίτες. Οι Αμερικάνοι μετακινούνται αποκλειστικά είτε με το αυτοκίνητο τους, είτε με το αεροπλάνο αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία. Γιατί το κράτος να σπαταλάει χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για κάτι που δεν έχει ζήτηση λοιπόν;;

Προσωπικά και εγώ προτιμώ το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο όταν πρόκειται για ταξίδι, ειδικά στις ΗΠΑ τα road trips είναι εμπειρία ζωής. Δεν λέω ότι τα τραινα δεν είναι απαραίτητα ή αξιόπιστα, απλά προσωπικά δεν τα προτιμώ.​

amarelia

Διακεκριμένο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7.977 μηνύματα.
Washington, D.C. (WMATA Metro & Bus)

• Metrorail: Approximately 668,000 daily rides.
  • Metrobus: Approximately 407,000 weekday rides.
  • Combined: Around 1.1 million daily rides.
  • Population: Washington, D.C. has about 700,000 residents.
  • Usage: Approximately 35–40% of D.C. residents use public transit daily.

New York City (MTA Subway & Bus)
  • Subway: Approximately 3.4 million daily rides.
  • Bus: Approximately 1.3 million daily rides.
  • Combined: Around 4.7 million daily rides.
  • Population: About 8.5 million.
  • Usage: Approximately 55% of the city’s population uses public transit daily, with the subway being the most utilized mode.

Chicago (CTA ‘L’ & Bus)

• CTA Rail (‘L’): Approximately 1 million daily rides.
  • CTA Bus: Approximately 1.2 million daily rides.
  • Combined: Around 2.2 million daily rides.
  • Population: Chicago has about 2.7 million residents.
  • Usage: Approximately 80% of the city’s population uses public transit daily.

Πηγές:

American Economist

Επιφανές μέλος

Μου άρεσε που τόνισα ότι μιλάω για μεγάλες αποστάσεις (από πολιτεία σε πολιτεία). Αλλά εντάξει, μερικά άτομα επιβιώνουν μόνο με τον καυγά, τι να κάνουμε.

Αν και για καθημερινές μετακινήσεις, πάλι το αυτοκίνητο έχει την μερίδα του λέοντος στις ΗΠΑ. Βέβαια το ποσοστό διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη.

IMG_4732.jpeg

Τελευταία επεξεργασία:

Entropy24

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Entropy24 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 334 μηνύματα.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ά ρε Τραμπάκουλα, ό,τι να' ναι είσαι!

Εγώ πάντως ένα χιλιαρικάκι κέρδη το τσίμπησα μέσα σε μόνο 3 ωρίτσες, και συνεχίζω.:hi:

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.883 μηνύματα.

Πού είναι οι αντιεμβολιαστες σκεπτικιστες των κορωνοεμβολιων να του πουν να μην το κάνει και οτι ειναι επικίνδυνο;;; χμμμ

Χρήστες Βρείτε παρόμοια