Εγώ θα ξανακάνω τις ερωτήσεις που έκανα στο ποστ 171 και περιμένω απαντήσεις, όσον αφορά την προεδρία Τραμπ:
1. Πώς θα κινηθούμε εμείς οι Ευρωπαίοι, με τους νέους δασμούς που επιβάλλει;
2. Είναι για καλό μας οι νέοι δασμοί;
3. Τι πρόγραμμα έχει για την κλιματική αλλαγή; Πώς θα σώσουμε τον πλανήτη;
4. Τι θα κάνουμε με τις πηγές ενέργειας;
5. τι πλάνο έχει για τον πόλεμο της Ουκρανίας;
Επειδή δεν μου αρεσει να αγνοώ όταν μου απευθυνουν το λόγο, θα σου πω πως τα περισσότερα δεν τα γνωρίζω.
Μπορώ να κανω εικασίες, αλλά δεν γνωρίζω. Άλλα μας δείχνουν κι άλλα μας μπήγουν μες την τετραετία. Θα δουμε αν θα σταθεί στο ύψος του ο Τραμπ.
1. Δασμολογικός πόλεμος, να βαλουμε κι εμείς δασμούς ή εσωστρέφεια, ή ανταλλαγματα υποταγής για ευνοικότερους όρους.
2. Όχι. Αλλά θεωρώ πως βλάπτει κυρίως Κίνα και περισφίγγει τη θηλιά γύρω από τη Γερμανία. Και δεν ξερω αν ειναι καλό και για την χώρα του απαραίτητα και σε τι ορίζοντα βραχυπροθεσμο ή μακροπροθεσμο. Για να είναι καλό για αυτούς, με μια πρόχειρη σκέψη, θα πρέπει να υπάρξει εγχωρια παραγωγικότητα και εγχωριος ανταγωνισμός. Για εμάς που εξάγουμε στην Αμερική δε θα είναι καλό γιατί θα τρώνε 10% δασμούς στο κεφάλι (60% για τα κινέζικα προιόντα) που θα τους πληρώνει ο εκεί εισαγωγέας/χονδρέμπορας και θα μεταφέρεται το κόστος στον καταναλωτή, άρα θα στραφούν σε εγχωρια προιοντα για κατανάλωση και θα μειωθεί η ζήτηση για δικά μας προιόντα. Αυτό θα κάψει τη Γερμανία θεωρώ περισσότερο, ως εναν μεγαλο εξαγωγέα, που ήδη ειναι σε implosion course και αυτό θα της δημιουργήσει τετοια κρίση που θα δεις δεξιά κινηματα να ανεβαινουν και εκει. Την Ελλάδα όχι τόσο. Εμμεσα ναι, μέσω της Γερμανίας σε 2ο χρόνο.
3. Drill baby drill. Ποια κλιματική αλλαγή; Ο πλανητης θα αυτορυθμιστεί μια μέρα σβήνοντάς μας μερικώς απο το χάρτη οπως έκανε τουλάχιστον 6-7 φορές τα τελευταια εκατομμυρια χρόνια.
4. Τι θα κάνουμε; Καλά θα είμαστε. Αμα ρίξει τις τιμές εκεί, θα επωφεληθουμε κι εμείς εδω.
5. Πολύ φοβαμαι οτι θα κανει τούμπα, για να συνεχισουν να πουλάνε οι πολεμικες βιομηχανίες και να εξαρτώμαστε απο την αμερικανικη ενεργεια αντι να κανουμε συμφωνιες με τους Ρώσους όπως θα μας σύμφερε. Ελπίζω να τον σταματησει τον πόλεμο ως υπέσχετο ως τώρα. Αυτο νομιζω ολοι το θέλουμε, ο πόλεμος ειναι αθλιο πράγμα, πέραν του οτι μας διέλυσε οικονομικά και τους υπόλοιπους.
Φοβάμαι πως θα πάμε σε μεγαλους αναθεωρητισμούς και ειναι πρώτη φορά που και η χώρα των ΗΠΑ ένα σταθερό κράτος που πήγαινε πάντα με τους κανονες δικαίου, θα το γυρίσει και αυτή σε αναθεωρητισμό.
Και λεω φοβάμαι, γιατί άσχετα απο τα προσωπικά μου και ιδεολογικά πάθη κι επιθυμίες επιτέλους να αρθει αυτός ο ηγεμονισμός του πατερουλη της Δυσης που μας κράταγε όλους σε μια καταπιεσμενη ειρηνη που έβραζε απο κατω, να τα κανουμε duke it out δηλαδη "να μας αφησουν να τις παίξουμε ολοι με όλους", εντούτοις δεν θέλω πολέμους και δη παγκόσμιο. Όταν βλεπεις μια σταθερη δυναμη να γινεται αναθεωρητική, ότι ιδεολογια και να έχεις, μαζεύεσαι, ψυλλιάζεσαι τη φάση.