Το ζουμε απο το 2023 κάθε μέρα. Την "τεχνη" του ΑΙ. Άρχισε με φωτογραφίες που στην αρχη ειχαν 6 δακτυλα στο καθε χέρι έλειπαν τα αφτια καπου ξεπρόβαλε ενα τριτο πόδι. Αυτά περασαν ευτυχως και εχουμε πλέον μια ολοκληρη τέχνη του ΑΙ που περιλαμβάνει απο κειμενο ποιηση και σενάριο μεχρι τέλεια φωτογραφία, σκηνοθεσία και μουσική.
Πολλοι σκέφτονται μηπως το ΑΙ, μεσα σε ολα, θα αντικαταστήσει και αυτό, την τέχνη, την ανθρώπινη τέχνη. Νομίζω οτι δεν θα γινει ποτέ. Για τον απλούστατο λογο οτι το ΑΙ δεν εχει καρδιά και δεν πρόκειται ποτε να αποκτήσει, ουτε συναισθήματα. Για να κάνει οποιαδήποτε τέχνη, και εχω ασχοληθεί με αρκετές, θα επρεπε να θέλει να εκφράσει κάποιο συναισθημα.
Ωστόσο μπρος στην τελειότητα που πλέον αγγίζει η παραγωγή του, δημιουργείται η εντύπωση "Πω πω τι καλλιτέχνης το ΑΙ". Ειχα αρχισει κι εγώ να το σκέφτομαι ετσι. Μέχρι που ετυχε να ψάχνω την ΥοuTube έκδοση ενός τραγουδιου που είδα πρώτη φορά στο Ινσταγκραμ. Στην αναζήτηση, με τη βοήθεια του ChatGpt επεσα πανω σε πολλά ΑΙ κλιπς και ακουσα πολλά τραγουδια. Ομως κανένα δεν μου άρεσε οσο εκείνο. Εμαθα επισης για τη διαδικασια δημιουργίας τους. Οτι βγαινει μια βερσιον πρώτα και υστερα πανω σ'αυτήν το ΑΙ βγάζει κι αλλες, προφανώς κυνηγόντας ο δημιουργός/ινφλουένσερ τα λαικ. Κάτι που βέβαια δεν ισχύει στα ανθρώπινα τραγούδια.
Κάποια στιγμή βαρέθηκα να ψάχνω και πηγα και ευτυχώς βρηκα το τραγουδι στο ινσταγκραμ στο ιστορικο μου (δεν ειμαι εξοικειωμένος με το ινστα και δεν ηξερα οτι ειχε). Έδωσα λοιπον τον τιτλο στο YouTube. Η βερσιον του ινστα δεν υπηρχε και υπήρχαν άλλες. Κι εκει το ειδα.
Προφανώς κάποιος άνθρωπος, με κάποιες ενέργειες, δημιουργησε αυτές τις βερσιον. Ειναι αδιάφορο αν εγραψε ο ιδιος τους στιχους κάπως αλλιως, το σολάρισμα καπως αλλιως , αν επαιξε το ιντρο η τον κορμο με πιανο ή κιθαρα. Η εβγαλε ολοτελα ραντομ εκδοσεις του ίδιου τραγουδιου το ΑΙ με ενα κλικ. Αυτο που εχει σημασία ειναι οτι ΤΕΛΙΚΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ο Χ ανθρωπος πισω απο ολα αυτά ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ κι οχι το ΑΙ.
Γιατι; Διοτι απο ολα οσα δημιουργησε, μονος του, με τη βοηθεια του ΑΙ, ή απλα κλικαροντας το ξανα, αυτος, ο ανθρωπος, επέλεξε να ανεβασει αυτο που τελικα εγω, ο θεατης/ακροατης, βλεπω. Κι
αυτή την επιλογή, ο ανθρωπος αυτος,
την εκανε με το ιδιο καλλιτεχνικο συναισθημα και αισθητήριο, που θα τον έκανε σε ανάλογες φάσεις, ένα τζαμ μπαντας, οταν θα έγραφε στιχους, θα έπαιζε ή θα σκηνοθετούσε σε ενα πλατώ, να διαλέξει αυτο ή το άλλο μεχρι που τελικά να καταλήξει να μου δειξει οτιδήποτε.
Αρα, οσο και αν "δημιουργει" το ΑΙ, η τέχνη της οποιας γινόμαστε τελικά εμεις αποδέκτες, ειναι και πάλι η τέχνη (ή οχι) του ανθρώπου πίσω απο τις κατασκευές του ΑΙ. Το τι θέλει αυτός/η να εκφράσει.
Εγω ας πουμε αν έφτιαχνα ενα τραγούδι με τη μπαντα και καταλήγαμε καποια στιγμη σ'αυτό (
έκδοση του ινστα πριν μήνες) ουδέποτε θα το "εξέλισσα" για να το παρουσιάσσω τελικα στο κοινο
σαν αυτό πόσο μάλλον
σαν αυτό . Οπότε αντιστοιχα, αν ήμουν δημιουργός ΑΙ, δεν θα αντικαθιστούσα το πρώτο με τα εως τώρα. Ομως αυτο θα εξεφρζαζε το δικο μου συναισθημα και ιδιοσυγκρασία, σωστά;
Καταλήγω λοιπόν ότι, ακομη και αν ο δημιουργός δεν παιζει ο ιδιος το σολάρισμα, γράφει τους στίχους ή σκηνοθετεί την περφορμανς, παραμένει αυτός ή αυτή Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ και οχι το ΑΙ. Πετυχημενος ή αποτυχημένος με το ένα ή το αλλο συναίσθημα και τροπο που αποφασισε τελικα να παρουσιάσει στο κοινο.
Εσεις τι λέτε;
Καλή σας μερα.