Εννοώ ακριβώς αυτό που σημαίνει η φράση: ρίχνω στη μάχη ό,τι έχω και δεν έχω (εντάξει όχι και τα πάντα όλα αλλά καταλαβαίνεις νομίζω).
Αυτο ακριβώς κανουν. Οταν ξεκινας ενα πολεμο δεν κρατιεσαι, πας με οτι εχεις για να ξεμπερδευεις. Οι ρωσσοι ξεκινησαν με 200.000 στρατιωτες (πολυ κοντα στο συνολο του επαγγελματικου τους στρατου εκεινη τη περιοδο), 3500 αρματα και 5000 πυροβολα (πυροβολα εννοω βαρυ οπλισμο, artillery). Δεν ξερω αν θυμασαι εκεινο το κομβοι 60 χιλιομετρων με ρωσσικο βαρυ οπλισμο που πηγαινε στο κιεβο και διαλυθηκε.
Το να πας "λιγο λιγο" ειναι ανουσιο και επικίνδυνο, γιατι ο αντιπαλος θα πολεμισει με οτι εχει και δεν εχει γιατι δεν εχει αλλη επιλογη. Απλα οι ρωσοι ηταν ανενημερωτοι και ο στρατος τους δεν ειχε τις ικανοτητες που νομιζαν οτι ειχε.
Δεν είμαι ούτε στρατιωτικός αναλυτής ούτε καθηγήτρια γεωπολιτικών σχέσεων για να μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά, ούτε ανήκω στο επιτελείο του Πούτιν, ώστε να γνωρίζω τα κίνητρά του.
Ξερεις μπορεις καλλιστα να ακουσεις τι λεει ο ιδιος. Δες τις συνεντευξεις του, θελει ολοκληρη την ουκρανια, ο πολεμος δεν θα σταταμησει μεχρι να το πετυχει κτλ.
Και οχι το νατο δεν ηταν προβλημα, υπαρχουν δηλωσεις του πουτιν (αναρτημενες στα αρχεια του κρεμλινου στο σαιτ τους) που λεει "η ουκρανια θα μπει στο νατο και αυτο ειναι δικο τους θεμα δεν βλεπω λογο να μας απασχολει" καθως και οτι δεν θεωρει το νατο εχθρο. Ακομα και να μην δεχθουμε τα λογια του μπορουμε να δουμε τις πραξεις. Η φιλανδια και η σουηδια μπηκαν στο νατο κλεινοντας εντελως καθε προσβαση της ρωσιας στη βαλτικη. Και ο πουτιν δεν εκανε τιποτα.
Ο κυριοτερος λογος ειναι οτι ο πουτιν δεν θελει μια χωρα με 47 εκατομμυρια ανθρωπους η οποια απεχει 600 χιλιομετρα απο τη μοσχα να εχει δημοκρατια. Αυτο ειναι το προβλημα, ειναι το παλιοτερο προβλημα καθε δικτατορα.
Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν ξέρω και δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς μπορεί να κερδίζουν. Ωστόσο, από τη στιγμή που συνεχίζουν τον πόλεμο, το σίγουρο είναι πως αυτά που έχουν να κερδίσουν, τουλάχιστον κατά το δικό τους σκεπτικό, είναι περισσότερα απ' όσα έχουν να χάσουν.
Ο λογος που συνεχιζουν ειναι οτι αν ΔΕΝ συνεχισουν ο πουτιν και το συναφι του θα αρχισουν να πεφτουν απο παραθυρα υπογειων. Αυτο λεγεται sunk cost falacy. Ξεκινησες κατι, εκανες μαλακια δεν σου βγηκε αλλα επειδη εβαλες κοπο και χρονο δεν μπορεις να το αφησεις.
Δεν χρειαζεται να εισαι πολιτικος αναλυτης, σκεψου το απλα, η ρωσια ξεκινησε ενα πολεμο που εχει ταλαιπωρησει την οικονομια της, εχει πανω απο 350.000 νεκρους (αυτο με λογια του πουτιν), εχει αποκλεισθει απο τον υπολοιπο κοσμο και οι πετρελαιοπηγες της χαλανε. Αν τωρα σταματησει το πολεμο και πει "μαλακια δεν τα καταφεραμε" ολα τα κορακια που εδω και 20 χρονια περιμενουν τη θεση του τι πιστευεις οτι θα κανουν?
Ασφαλώς λίγα χιλιόμετρα Ουκρανίας δεν της προσφέρουν κάτι, και για τον λόγο που αναφέρεις, αλλά και επειδή πλέον δε γίνονται πόλεμοι απλά για γεωγραφική επέκταση.
Φυσικα και γινονται πολεμοι για γεωγραφικη επεκταση, ποιος το λεει αυτο? Δες το χαρτη της ρωσιας, ειναι παντελως αφυλακτη απο παντου, ο μονος τροπος να στενεψει και να προστατεψει τα συνορα της ειναι να παρει μεχρι και τη μολδαβια φτανονας στο βεσσαραβικο κενο απο τον νοτο και να παρει τη μιση πολωνια απο το βορα.
Η ρωσια τα εχει ξανακανει αυτα.
Μην ξεχνας την κοινη παρελαση της ναζιστικης γερμανιας με το κοκκινο στρατο στο μπρεστ λιτβοσκ της πολωνιας στις 22 σεπτεμβρη του 1939, τοτε που συνεχαιραν ο ενας τον αλλο για τη ταυτοχρονη εισβολη τους στη πολωνια. Υπαρχουν βιντεο.
Η ρωσια εχει επιτεθει ΣΕ ΟΛΕΣ, κυριολεκτικα ΟΛΕΣ τις γειτονικές της χωρες.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 24 Φεβρουαρίου 2024
Σε αλλα νεα, εριξαν και δευτερο Α50 οι ουκρανοι και οι ρωσοι κανουν κωλοτουμπες προσπαθοντας να μας πεισουν οτι ηταν φιλια πυρα. Λες και το να ριχνεις μονος σου 2 απο τα 8 λειτουργικα AWACS που εχεις ειναι καλυτερο.