Σαν σήμερα...

asdfqwerty

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο asdfqwerty αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,347 μηνύματα.
Σήμερον 11 Αυγούστου ( δυστυχώς την ημέρα των γενεθλίων μου ) ένα φρικιαστικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου 1996 πριν από 26 χρόνια δολοφονείται αγρίως από μανιασμένο τουρκικό όχλο με τούρκους χωροφύλακες και Γκρίζους Λύκους μέσα εις αυτούς, ο 24χρονος Τάσσος Ισαάκ.

Ιστορικό: είχε αποφασισθεί μία μοτοσυκλετιστική αντικατοχική διαδήλωση από Έλληνες και Ελληνοκύπριους η οποία θα περνούσε στη νεκρή ζώνη. Εκεί υπήρξαν οργανωμένοι Τούρκοι αντιδιαδηλωτές ( μέσα εις αυτούς και οργανωμένες ομάδες της φασιστικής οργανώσεως Γκρίζοι Λύκοι ). Τα αίματα άναψαν και η βία κυριάρχησε παντού. Στη Δερύνεια ο Τάσσος Ισαάκ προσπαθώντας να σώσει έναν Ελληνοκύπριο που δέχονταν επίθεση πέφτει στο έδαφος όπου οργισμένος όχλος τον χτυπάει αλύπητα μέχρι θανάτου με τις δυνάμεις του ΟΗΕ να κοιτάνε και να μην επεμβαίνουν. Το αγέννητο παιδί του έμεινε ορφανό και ο 26χρονος εξάδελφος του οργισμένος πυροβολείται μέχρι θανάτου λίγες ημέρες μετά στη προσπάθεια του να κατεβάσει τη τουρκική σημαία από ένα φυλάκιο.

Τάσσος Ισαάκ, Σολωμός Σολομού. Εθνομάρτυρες. Όσο ζούμε δεν θα σας ξεχάσουμε και τη μνήμη σας θα προστατεύουμε και θα διαδίδουμε. Τέτοια ανδραγαθήματα είναι παραδείγματα.

View attachment 106421

View attachment 106422
Ο ΟΗΕ μονο παρακολουθουσε? καποιος κακοπροαιρετος θα πει τι πιο συνηθες..
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,124 μηνύματα.
Σαν σήμερα δολοφονείται άγρια ο Έλλην Βορειοηπειρώτης Αριστοτέλης Γκούμας στην Αλβανία το 2010. Πριν από 12 χρόνια λοιπόν ο επιχειρηματίας Γκούμας λογομαχεί με δύο Αλβανούς οι οποίοι ξεκινάνε καυγά όταν τον ακούνε να ομιλεί την Ελληνική γλώσσα. Εν συνεχεία οι δύο Αλβανοί τον περιμένουν και μόλις αυτός βγει από την επιχείρηση και εκκινήσει για το σπίτι του με το μηχανάκι του με αυτοκίνητο τον εμβολούν και εν συνεχεία τον συνθλίβουν.

Πόσο έχουν υποφέρει οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες και παρόλα αυτά ουδέποτε η Ελληνική κυβέρνησις έκανε τίποτα δια την προστασία των και τώρα τουμπεκί εις τας ενταξιακάς διαπραγματεύσεις της Αλβανίας εις την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,693 μηνύματα.
Σαν σήμερα δολοφονείται άγρια ο Έλλην Βορειοηπειρώτης Αριστοτέλης Γκούμας στην Αλβανία το 2010. Πριν από 12 χρόνια λοιπόν ο επιχειρηματίας Γκούμας λογομαχεί με δύο Αλβανούς οι οποίοι ξεκινάνε καυγά όταν τον ακούνε να ομιλεί την Ελληνική γλώσσα. Εν συνεχεία οι δύο Αλβανοί τον περιμένουν και μόλις αυτός βγει από την επιχείρηση και εκκινήσει για το σπίτι του με το μηχανάκι του με αυτοκίνητο τον εμβολούν και εν συνεχεία τον συνθλίβουν.

Πόσο έχουν υποφέρει οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες και παρόλα αυτά ουδέποτε η Ελληνική κυβέρνησις έκανε τίποτα δια την προστασία των και τώρα τουμπεκί εις τας ενταξιακάς διαπραγματεύσεις της Αλβανίας εις την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το θυμάμαι αυτό το γεγονός και είναι πραγματικά πολύ λυπηρό. Αν όμως κάποιος πει τα πράγματα με το όνομα τους τότε σε λένε ρατσιστή και ακροδεξιό.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,788 μηνύματα.
Οι χειροτεροι σεισμοι της νεοτερης ελληνικης ιστοριας.Η καταστροφη Ζακυνθου και Κεφαλλονιας.
9 με 12 αυγουστου του 1953



Η ζακυνθος και η Κεφαλλονια βεβαια εχουν σημαδευτει απο τους καταστριφικοςυ σεισμους του 53 που δεν ηταν ενας αλλα πολλοι,διοτι ειχε προσεισμους.Απο τις 9 εως τις 12 οι μεγαλυτεροι ,μετα ειχαμε τους μετασεισμους,μεγαλοι και αυτοι.Ξεκινησαμε με 6μισαρια..αν θυμαμαι καλα(απο βιβλιο ...οχι..δεν ειχα γεννηθει τοτε.. :hehe: ) μια μερα παυση...ακομα μεγαλυτερος και στις 12 αν θυμαμια καλα αυγουστου του 53 βαρεσε το 7,3!
Ολη η πολη της Ζακυνθιυ γκρεμιστηκε εκτος απο 3 κτηρια,και το χειροτερο καηκε,αφου

Οι μαρτυριες ειναι συγκλονιστικες,καθως κατω απο τα ερειπια δεν ειχαν σκοτωθει πολλοι αλλα καιγονταν και ακουγονταν τα ουρλιαχτα τους!:( Οτι χειροτερο

18 χρονια που εζησα στη Ζακυνθο αυτα τα ξερω πολυ καλα και καθε φορα συγκλονιζομαι οταν τα βλεπω.Εχω και ενα βιβλιο απο τον φιλο μου τον σεισμολογο Γιαννη Κοπανα,ζακυνθινος..που εχει λιγα αντιτυπα με τα ρηγματα της ζακυνθου και περιγραφες ακομα και απο την αρχαιοτητα με τους σεισμους της ζακυνθου.ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ.

Εδω απο εφημεριδα της εποχης,Υπαρχουν στο Μουσειο Σολωμου,στις σκαλες ανεβαινοντας στον επανω οροφο.

1660324020783.png


Διαβαστε την συγκλονιστικη ιστορια.Εχει και συγκλονιστικο βιντεο απο ξενο καναλι.
Θεωρουνται οι καταστροφικοτεροι σεισμοι στην νεοτερη ιστορια της Ελλαδας.

Αύγουστος 1953: Φονικός σεισμός ισοπεδώνει Ζάκυνθο, Κεφαλονιά - «Είπαμε ότι ήρθε η συντέλεια»

1660324121746.png

Τον Αύγουστο του 1953 τρεις σεισμικές δονήσεις θα ισοπεδώσουν την πόλη της Ζακύνθου, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η οργή του Εγκέλαδου άφησε πίσω της 455 νεκρούς και 2.412 τραυματίες. Το έργο της ανασυγκρότησης, η συνδρομή από το εξωτερικό και η απαγόρευση μετανάστευσης από την κυβέρνηση Παπάγου.

Οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας συνέβησαν εκείνο το αναθεματισμένο καλοκαίρι του 1953, στα γραφικά νησιά του Ιονίου. Οι αριθμοί είναι ανατριχιαστικοί. Η οργή των σπλάχνων της γης άφησε πίσω της 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοουμένους. Η πολυτραγουδισμένη πόλη της Ζακύνθου, το ονομαστό Αργοστόλι και το γραφικό Ληξούρι κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν. ∆εν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα.
Επί συνόλου 33.000 οικοδομημάτων, τα 26.659 κατέρρευσαν και άλλα 2.780 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η μανία της φύσης ολοκληρώθηκε με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου στη Ζάκυνθο και μαίνονταν επί μέρες, με αποτέλεσμα να παραδοθούν στις φλόγες μοναδικά μνημεία, όπως η εκκλησία Παναγία της Φανερωμένης που είχε χτιστεί τον 15ο αιώνα (απέμεινε μονάχα το καμπαναριό της) και το καλαίσθητο μέγαρο της ∆ημόσιας Βιβλιοθήκης με τους χιλιάδες τόμους βιβλίων που μετατράπηκαν δυστυχώς σε τέφρα.


Ολα ξεκίνησαν εκείνο το ανέμελο ζεστό πρωινό της Κυριακής 9 Αυγούστου 1953. Ωρα 09.41 π.μ., το έδαφος αρχίζει να τραντάζεται προκαλώντας πανικό. Ο σεισμός είναι εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχει ως επίκεντρο τον Σταυρό, ένα χωριουδάκι στη βόρεια Ιθάκη. ∆ύο ημέρες αργότερα, στις 05.32 τα ξημερώματα, οι Επτανήσιοι ξυπνούν από το αποκρουστικό βουητό μιας νέας μεγάλης δόνησης που φθάνει τα 6,8 Ρίχτερ. Το έδαφος σείεται παρατεταμένα. Πολλοί άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να βγουν από τα σπίτια τους να σωθούν, καθώς οι τοίχοι γκρεμίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα και τους θάβουν κάτω από τόνους χαλασμάτων. Το επίκεντρο της δόνησης αυτήν τη φορά βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Ζακύνθου, προξενώντας σημαντικές καταστροφές στο νησί αλλά και στην όμορη Κεφαλονιά - ιδίως στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.

Την ίδια μέρα οι μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών προκαλούν δέκα ακόμη μετασεισμούς εντάσεως έως και 5,3 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι στο Ιόνιο μπορεί να έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς, αλλά αυτό που ένιωσαν τώρα ήταν πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές. ∆εν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Λειτουργούν μηχανικά με το ένστικτο της επιβίωσης. Στα χωριά γονείς θάβουν πρόχειρα τα παιδιά τους και τανάπαλιν. Πριν προλάβουν να τους κλάψουν πρέπει να σκεφτούν πώς θα τα καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανοί. Νοικοκυρές χώνονται στα χαλάσματα διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν από το βιός τους και στις πλατείες μαζεύονται ολόκληρες οικογένειες στρώνοντας υποτυπωδώς στο έδαφος να κοιμηθούν το βράδυ. Οι μεγαλύτεροι προσπαθούν να καθησυχάσουν τα παιδιά λέγοντάς τους ότι το κακό πέρασε. Τα χειρότερα όμως έπονται εντός των επομένων ωρών.

1660324318712.png


Το φονικότερο χτύπημα


Ακριβώς στις 11.27 το πρωί της επόμενης μέρας, Τετάρτης 12 Αυγούστου 1953, στα αυτιά των ανθρώπων φτάνει πάλι εκείνο το γνώριμο πλέον υπόκωφο βογγητό που προμηνύει τον ερχομό του θανάτου. Αυτήν τη φορά, όμως, είναι πιο δυνατό. Θυμίζει την τραγική περιγραφή του ευαγγελιστή Ματθαίου όταν ο Ιησούς αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στον Σταυρό: «Και ιδού το καταπέτασμα το ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω, και η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν, και τα μνημεία ανεώχθησαν». Ο σεισμός έχει ένταση 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Κεφαλονιά που υψώθηκε... 60 εκατοστά. Από παντού ακούγονται ουρλιαχτά: «Παναγία μου!». Η γη έτρεμε και σου ανακάτευε τα σωθικά. Κραυγές αγωνίας, κρότοι από τοίχους που γκρεμίζονται, ήχοι από τζάμια που σπάνε και ξύλα που θρυμματίζονται, συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό. «Ηταν αδύνατον να σταθείς όρθιος. Η γη κυμάτιζε όπως η θάλασσα. Πιστεύαμε ότι είχε έρθει η συντέλεια του κόσμου» θα πουν όσοι κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί από αυτή την κόλαση.
1660324347515.png


Ενα τεράστιο σύννεφο από τη σκόνη των καταρρεύσεων σκέπασε μεμιάς τον ήλιο και έγινε σχεδόν νύχτα, κι ας ήταν μεσημέρι. «Το απερίγραπτο τούτο ξέσπασμα κράτησε δέκα δευτερόλεπτα που φάνηκαν σαν δέκα αιώνες. Αμέσως μετά επικράτησε απόλυτη ησυχία. Σαν να πέθαναν όλα και είσαι εσύ ο μόνος ζωντανός, τυλιγμένος σε ένα πηχτό σύννεφο που έχει τη μυρωδιά ξερού ασβέστη, καμένης πίσσας, θειαφιού και νωπού χώματος» θα γράψει χαρακτηριστικά ο απεσταλμένος του «Βήματος» στην Κεφαλονιά Π. Λινάρδος (φύλλο 14ης Αυγούστου 1953). Σχεδόν κανένα κτίριο δεν έμεινε όρθιο. Στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, διασώθηκαν μόνο δύο σπίτια, το ισόγειο του αρχοντικού της οικογένειας Γκιντιλίνη - Κοσμετάτου και ακόμη ένα δίπλα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη η οποία επίσης κατέρρευσε. Στο Ληξούρι παρέμεινε στη θέση του μόνο το τοπικό γηροκομείο και το αρχοντικό της οικογένειας Ιακωβάτων που στεγάζει τη βιβλιοθήκη της περιοχής, ενώ ανάμεσα στα ελάχιστα εναπομείναντα οικήματα στη Λιβαθώ ήταν και αυτό του Βρετανού φιλέλληνα λόρδου Βύρωνα.
1660324378246.png

Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αιφνιδιάζεται από το μέγεθος της καταστροφής και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά του Ιονίου. Υπό τον φόβο ξεσπάσματος ενός νέου προσφυγικού κύματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1946-1949), ανακοινώνεται πως απαγορεύεται τον πρώτο καιρό η απομάκρυνση του πληθυσμού από τα πληττόμενα νησιά, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο αισθήματα οργής και απογοήτευσης. Σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο μεταβαίνουν μονάδες των Ενόπλων ∆υνάμεων και του Ερυθρού Σταυρού. Οπως αναφέρουν τα κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής, «ενώ το έδαφος ακόμη σείεται, ο Ελληνικός Στρατός, άξιος φρουρός και προστάτης της πατρικής γης, εκπληροί με υπέροχη αυτοθυσία το καθήκον του. Με τον άρτιο τεχνικό του εξοπλισμό, εκκαθαρίζει τα ερείπια, διανοίγει τους δρόμους, διασώζει ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί».



Η πρώτη δύναμη που σπεύδει να συνδράμει από το εξωτερικό είναι το Ισραήλ, που παρεμπιπτόντως έχει συγκροτηθεί σε κράτος μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του καταπλέουν στο λιμάνι του ισοπεδωμένου Αργοστολίου και ακολουθούν αυτά της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ολοι μαζί βοήθησαν στο έργο της διάσωσης και της περίθαλψης, ενώ η μεταφορά σοβαρά τραυματιών, προμηθειών και υγειονομικού υλικού γινόταν με εναέρια μέσα.


Χτίσιμο από το μηδέν

Το έργο της ανασυγκρότησης δεν ήταν εύκολο. ∆ημιουργούνται πρόχειροι καταυλισμοί για τη στέγαση όσων κατάφεραν να σωθούν, ξεκινά ο καθαρισμός των ερειπίων και σύντομα επαναλειτουργούν τα κύρια δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950 είχαν κατασκευαστεί 27.394 νέες κατοικίες, βάσει των νέων, αυστηρότερων αντισεισμικών κανονισμών. Με αρωγή της Μεγάλης Βρετανίας ανοικοδομήθηκαν στην Κεφαλονιά η Σάμη και τα Βλαχάτα και με τη βοήθεια της Γαλλίας η Αγία Ευφημία και η Λακήθρα. Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι οικισμοί οικοδομήθηκαν με γνώμονα τα σύγχρονα σχεδιαστικά πρότυπα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αγνοηθεί η ιστορική τους φυσιογνωμία, με εξαίρεση τα δημόσια κτίρια της πόλης της Ζακύνθου που διατήρησαν την επτανησιακή αρχιτεκτονική. Το ίδιο συνέβη και με τον πολεοδομικό σχεδιασμό οικισμών που σχεδιάστηκαν ευθύς εξαρχής (όπως π.χ. η Σάμη).


Εξαίρεση αποτελούν τα Κουρκουμελάτα, καθώς ο Κεφαλονίτης εφοπλιστής Γιώργος Βεργωτής αποφάσισε να ξαναχτίσει το χωριό του από το μηδέν, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του τόπου του, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένας από τους ωραιότερους οικισμούς του νησιού.

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν στα Ιόνια Νησιά μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1953, πολλοί από τους οποίους ήταν άνω των 5 Ρίχτερ, ενώ στις 16 Οκτωβρίου καταγράφηκε δόνηση 5,2 Ρίχτερ και στις 20 Οκτωβρίου 5,1 Ρίχτερ. Τα προσωρινά καταλύματα όπου ζούσε ο κόσμος ήταν ξύλινα και άντεξαν αυτήν τη φορά. Οταν πέρασε όμως ο καιρός και ήρθη η κυβερνητική απαγόρευση μετανάστευσης από Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να φύγουν οικογενειακώς αναζητώντας μια ασφαλέστερη περιοχή. Μετέβησαν στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 1951 ο πληθυσμός των τριών νησιών ανερχόταν σε 92.706 κατοίκους. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1971, η απογραφή έδειξε ότι είχαν μείνει 66.929, τουτέστιν υπήρχε μια μείωση του πληθυσμού της τάξης του 27,8%. Τα νησιά όσο περνούσαν τα χρόνια άρχιζαν σταδιακά και πάλι να αναπτύσσονται. Νέες πόλεις όπως αυτή της Ζακύνθου πήραν εξ ολοκλήρου τη θέση των παλαιών, που θα ζουν για πάντα στην ανάμνηση και στη φαντασία μας. Μετά τον άγριο χαλασμό, οι νέοι οικισμοί είναι αυτοί που δέχονται τώρα το μυρωμένο αγέρι του Ιονίου Πελάγους.

Δεν ξερετε ποσες ιστοριες εχω ακουσει απο τους ζακυνθινους 18 χρονια που εζησα εκει.
Καθε χρονο τετοια εποχη συγκινουμαι.

Το ρηγμα που προκαλεσε τους καταστροφικους σεισμους του 53 εχει επαναλληψιμοτητα περιπου 60 χρονια.
Στα ποσα ειμαστε τωρα και ακομα δεν το εχει ριξει;:bunny:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,788 μηνύματα.

Το θυμαμαι και ειχα συγκλονιστει.

Σαν σήμερα: Η 14η Αυγούστου στην Iστορία - Γιατί έπεσε τελικά το «Helios»

1660465809645.png


Στην Αττική συνέβη ένα από τα πιο πολύνεκρα και παράξενα αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία, αυτό της πτήσης 522 της Helios Airways.
Στις 14 Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό, λίγο πάνω από το Μαραθώνα, στις 12:03 ώρα Ελλάδας, συνετρίβη η πτήση 522 της Helios Airways, παίρνοντας μαζί της 121 ανθρώπους, 115 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα.

Η «πτήση-φάντασμα»​


Όσοι παρακολουθούν φανατικά -και είναι πάρα πολλοί- εκείνην την τηλεοπτική σειρά με τα αεροπλάνα που πέφτουν, το Mayday, θα έχουν μάθει εκτός από διάφορες απίθανες τεχνικές λεπτομέρειες για τα αεροσκάφη, και ένα πολύ βασικό πράγμα:

Όταν πέφτουν τα αεροπλάνα φταίνει πάντα κάποιος άνθρωπος.

Είτε είναι αυτός που τα κατασκεύασε, είτε εκείνος που τα συντήρησε, είτε ο πιλότος, είτε ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, είτε -σε ορισμένες περιπτώσεις- κάποιος που θέλησε να τα ρίξει επί τούτου.

Η περίπτωση του Helios δεν διαφέρει από τον κανόνα. Μάλλον τον επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο, καθώς για τη συντριβή της πτήσης 522 δεν έφταιξε ένας, αλλά μερικοί άνθρωποι μαζί.


Μια σειρά από αβλεψίες, οδήγησαν σε αποσυμπίεση την καμπίνα, το πλήρωμα και οι επιβάτες λιποθύμησαν από υποξαιμία και το αεροσκάφος άρχισε να πετάει ακυβέρνητο με 121 κοιμισμένους ανθρώπους.

Οι ανατριχιαστική πορεία του όπως και η απέλπιδα προσπάθεια του Κύπριου ιπτάμενου φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου να αποτρέψει το αναπόφευκτο, είναι λίγο πολύ γνωστά. Επί μήνες, σοκαρισμένο το κοινό στην Ελλάδα και την Κύπρο, απ' όπου προέρχονταν οι περισσότεροι επιβαίνοντες στην πτήση, περίμενε να μάθει γιατί συνέβη το δυστύχημα.
Όταν, τον Οκτώβριο του 2006, ήρθε στο φως το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων υπό τον Ακριβό Τσολάκη, μπορεί να καταλάβαμε μεν, αυτά που καταλάβαμε δεν ήταν και τόσο καθησυχαστικά δε.

Μάλλον το αντίθετο.

Ένα θανατηφόρο ντόμινο​

Το πόρισμα απέδιδε συνυπευθυνότητα στους μηχανικούς που έλεγξαν το αεροσκάφος για την τελευταία πτήση και τους χειριστές του αεροπλάνου, για διόρθωση των ρυθμίσεων -κυρίως της ρύθμισης manual στο ρυθμιστή συμπίεσης- που τροχοδρόμησαν τα επόμενα γεγονότα.

Το αεροσκάφος είχε φτάσει από το Λονδίνο στη Λάρνακα νωρίτερα το πρωί της 14ης Αυγούστου 2005 και το προηγούμενο πλήρωμα καμπίνας είχε παρατηρήσει ένα πρόβλημα στην πίσω δεξιά πόρτα εξυπηρέτησης, αναφέροντας ότι το στεγανωτικό παρέμβυσμα της πόρτας παγώνει και ακούγονται δυνατοί κτύποι κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η επιθεώρηση διεξήχθη από έναν μηχανικό εδάφους, ο οποίος πραγματοποίησε οπτικό έλεγχο και έλεγχο διαρροής συμπίεσης του θαλάμου επιβατών. Σύμφωνα με καταθέσεις του ίδιου του μηχανικού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, γύρισε το ρυθμιστή συμπίεσης στη χειροκίνητη θέση (Manual, MAN).

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που ακολούθησε το δυστύχημα, ο μηχανικός δεν επανέφερε το ρυθμιστή συμπίεσης στην αυτόματη (AUTO) θέση μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Η Boeing αποδέχτηκε, ότι στα καθοδηγητικά δεσμευτικά εγχειρίδια των μηχανικών και του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους δεν υπήρχε σαφής υπόδειξη για τοποθέτηση του διακόπτη στο «manual».

Ευθύνη είχαν και οι χειριστές, επειδή δεν πραγματοποίησαν έγκαιρα τις διορθωτικές επεμβάσεις με βάση τις προειδοποιήσεις που ελάμβαναν, έχοντας όμως υπόψη τα όσα έγιναν γνωστά για τις «διπλές» ηχητικές προειδοποιήσεις και ενδείξεις, τις οποίες επίσης μετά την αεροπορική τραγωδία άλλαξε η Boeing.

Κατά την άνοδο του αεροσκάφους μετά την απογείωση, στις 09:12 ώρα Ελλάδας και σε ύψος περίπου 12.000 ποδών, ήχησε η Προειδοποιητική Σειρήνα Ύψους Θαλάμου. Αν και η αναμενόμενη αντίδραση του πληρώματος στον ήχο αυτής της σειρήνας θα ήταν να σταματήσει την άνοδο και να φορέσει τις μάσκες οξυγόνου, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκανε.

Η ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) συμπέρανε στο πόρισμά της ότι οι δύο πιλότοι αντέδρασαν στο άκουσμα της σειρήνας σαν να ήταν η Προειδοποιητική Σειρήνα Διαμόρφωσης Απογείωσης, η οποία έχει τον ίδιο ήχο με την σειρήνα ύψους θαλάμου και η οποία όμως ηχεί μόνο στο έδαφος. Η λανθασμένη ερμηνεία της σειρήνας δημιούργησε σύγχυση στο πλήρωμα.

Με λίγα λόγια άκουσαν μια προειδοποίηση που την μπέρδεψαν με μια άλλη παρόμοια, αποτυγχάνοντας να εντοπίσουν εγκαίρως το πραγματικό πρόβλημα.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ήταν εντελώς λάθος και το σύστημα ενεργειών του πληρώματος και η συνεννόηση μεταξύ χειριστών στο πιλοτήριο και αεροσυνοδών στην καμπίνα, που δεν προέβλεπε καμία εκπαίδευση για ενέργειες, σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος όπως το πέσιμο των μασκών οξυγόνου.

Οι πραγματικοί υπαίτιοι​

Εν τέλει το πόρισμα απέδιδε ξεκάθαρα ευθύνες στους εξής:

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας του οποίου η διαχρονική και συνεχιζόμενη ανεπάρκεια και ελλείψεις, δεν εξασφάλιζαν το απαραίτητο επίπεδο εποπτείας και ελέγχων, άρα και της ασφάλειας των πτήσεων.

Στην αεροπορική εταιρεία Helios και τις ελλείψεις σε θέματα εκπαίδευσης, διεύθυνσης και ελέγχου ποιότητας.

Στη Boeing η οποία παρά τα συναφή συμβάντα και τις υποδείξεις, δεν προχώρησε σε επαρκή και ικανοποιητικά διορθωτικά μέτρα, ώστε να αποτραπούν παρόμοια διαδοχικά γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή του Boeing 737-300 της Helios.

Στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς JAA, ICAO και EASA, οι οποίοι ενώ από το 1999 μέχρι και τον Αύγουστο του 2005, σε ελέγχους διαπίστωναν πολλά, σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα, στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και την αεροπορική βιομηχανία της Κύπρου, δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα, δείχνοντας ανοχή με συνέπεια τη συνέχιση της κατάστασης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2009 άρχισε η δίκη πέντε στελεχών της εταιρίας με κατηγορίες ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχους τους Δημήτρη Πανταζή, Γιώργο Κικκίδη, Ιάνκο Στοϊμένοβ και Άλαν Ίργουιν, στελέχη της «Ήλιος», χωρίς ελαφρυντικά. Το Πλημμελειοδικείο επέβαλε καταδίκη ενός χρόνου για κάθε απώλεια ζωής, συν τρία χρόνια ποινή βάσης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η συνολική ποινή των στελεχών της εταιρίας είναι 124 χρόνια.
Το Φεβρουάριο του 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε τελικά δεκαετείς ποινές φυλάκισης, εξαγοράσιμες έναντι 80.000 ευρώ εκάστη, σε τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους.

240.000 ευρώ...

Κάτι λιγότερο από 20.000 ευρώ για κάθε χαμένη ζωή.

 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,175 μηνύματα.
Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια. Εισβολή των ρωσικών τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία για να καταπνίξουν την άνοιξη της Πράγας.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,175 μηνύματα.
On 23 August, we honour the memory of the victims of totalitarian and authoritarian regimes, in Europe and beyond. Today, on the 83rd anniversary of the signature of the Molotov-Ribbentrop Pact, this date carries a special significance. This year, Putin brought the horrors of war back to Europe, along with the reminder that peace cannot be taken for granted
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,124 μηνύματα.
Σαν σήμερον στις 1 Σεπτεμβρίου του 1939 οι Γερμανικές δυνάμεις παραβιάζουν τα Πολωνικά σύνορα και άνευ κηρύξεως πολέμου εισβάλλουν εις ξένο έδαφος εφαρμόζοντας τη τακτική του Χάιντς Γκουντέριαν, ήτοι τον αστραπιαίο πόλεμο ( Blitzkrieg ). Οι Γερμανοί με ένα έξυπνο σχέδιο, την επιχείρηση Χίμμλερ ( Operation Himmler ) θα μεταφέρουν από νεκροταφεία Γερμανούς νεκρούς θα τους θάψουν με έξυπνο τρόπο στα σύνορα και θα προσπαθήσουν με δόλο να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Πολωνική κυβέρνησις ηφαρμόζει γενοκτονικές πολιτικές ενάντι των Γερμανών των γερμανικών εδαφών που το 1919 επέρασαν εις το ανεξάρτητον Πολωνικόν έθνος. Προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει την εισβολή οι Γερμανοί ξεκινάνε τον δεύτερο και πιο αιματηρό παγκόσμιο πόλεμο στην σύγχρονη ιστορία.

Οι δυτικές δυνάμεις ( ήτοι Βρεταννική Αυτοκρατορία και Γαλλική Δημοκρατία ) θα αποστείλουν τελεσίφραφο εις Γερμανία να αποσύρει τα στρατεύματα είτε θα κηρυχθεί πόλεμος. Μέσα στο τελεσίγραφο όμως υπαινίσσονταν ότι αν συμμορφωθεί η Γερμανία και υποχωρήσει ίσως να είχε κάποια εδαφικά οφέλη επί της Πολωνίας ( τον διάδρομο του Νταντσίχ τον οποίον εζητούσε η Γερμανία ) δείχνοντας ότι και την ύστατη στιγμή οι συμμαχικαί δυνάμεις δεν εγκατέλειπαν τη πολιτική του κατευνασμού. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη

( η συνέχεια σε δύο μέρες :P ).
 

Εριφύλη

Περιβόητο μέλος

Η Εριφύλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,177 μηνύματα.
Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια, έσβησαν τα πιο μελαγχολικά μάτια του θεάτρου 💔
ellh-lampeth-h-hthopoios-me-to-thlimmeno-blemma.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,693 μηνύματα.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,124 μηνύματα.
( συνέχεια του προηγούμενου ποστ )

Σαν σήμερα πριν από 83 χρόνια εκρήγνυται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με την Γερμανία του Χίτλερ να αγνοεί το τελεσίγραφο των Συμμάχων δύο ημέρας πριν όπου εζητουσε γερμανική υποχώρηση από τη Πολωνία και έτσι Αγγλία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Γερμανία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το γαλλογερμανικό μέτωπο στην ιστοριογραφία ονομάστηκε ως " ψευτοπολεμος " μιας που οι Αγγλογάλλοι για κάποιο λόγο δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία ότι η μεγαλύτερη γερμανική στρατιωτική δύναμη βρίσκονταν στα ανατολικά στην Πολωνία και αντί να επιδιώξουν προέλαση εις γερμανικό έδαφος ξεκίνησαν να οργανώνουν ξανά την αμυντική γραμμή Μαζινό με στόχο να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς σε έναν στατικό πόλεμο χαρακωμάτων όπως στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο αφήνοντας έτσι τη Πολωνία μόνη της η οποία σε λίγες εβδομάδες κατέρρευσε ολοκληρωτικά μπροστά στην υπερσύγχρονη για την εποχή γερμανική στρατιωτική μηχανή δίνοντας στη Γερμανία την ευκαιρία να μεταφερθεί δυτικά για να αντιμετωπίσει τώρα τους Αγγλογάλλους ανενόχλητη.

Ο πιο φρικτός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα αρχίζει σαν σήμερα και για τα επόμενα 6 χρόνια η ανθρωπότητα έζησε μια πρωτόγνωρη φρίκη όπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι ήταν οι τραυματίες, οι ανάπηροι κλπ. Η ανθρωπότητα θα κάνει τουλάχιστον μία δεκαετία για να συνέλθει από αυτό το πόλεμο.

Για να έχουμε ιστορική γνώση θα παραθέσω τις δύο μεριές. Σύμμαχοι: Αγγλία, Γαλλία ( έως το 1940 όπου κατέρρευσε και συνθηκολόγησε ) Νορβηγία ( από το 1940 ), Δανία ( από το 1940 ), Ηνωμένες Πολιτείες ( από το 1941 ), Ελλάδα ( από το 1941 ), Σοβιετική Ένωση ( από το 1941 )

ενάντια στον Άξονα: Γερμανία, Ιταλία ( έως το 1943 όπου συνθηκολόγησε ), Ιαπωνία, Ουγγαρία ( έως το 1944 ), Βουλγαρία ( έως το 1944 ), Ρουμανία ( έως το 1944 ), Φινλανδία ( έως το 1944 )
 

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Σαν σήμερα, πριν 179 χρόνια, δηλαδή το 1843, έγινε η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου και ο Όθων υποσχέθηκε να παραχωρήσει το πρώτο μετεπαναστατικό Σύνταγμα.

Αίτια υπήρξαν η άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, εξαιτίας της πίεσης για την αποπληρωμή του δανείου του 1833, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι αυξήσεις των τιμών, η σχεδόν αποκλειστική ανάμειξη των Βαυαρών στο σύνολο των ελλαδικών ζητημάτων και η απολυταρχική εξουσία του Όθωνα.

Με ιθύνοντα νου τον Μακρυγιάννη και αυτουργό τον Καλλέργη, στασιάζει η φρουρά των Αθηνών και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται μπροστά στα ανάκτορα(σημερινή Βουλή) όπου κράυγαζε «Σύνταγμα»(μάλιστα λέγεται πως χαράκτηκε η λέξη στις σκάλες των ανακτόρων). Ο Όθων συνειδητοποιεί το μη αναστρέψιμο της κατάστασης και σκέφτεται να παραιτηθεί, καθώς η παραχώρηση συντάγματος είναι ασυμβίβαστη με την αρχετυπική ιδέα που έχει στο μυαλό του για το ρόλο του βασιλέα σε ένα κράτος και τη θεωρεί ως καταφρόνηση προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, η Αμαλία τον μεταπείθει.

Νομικά, έχουμε μετάβαση από την απολυταρχική στη συνταγματική μοναρχία. Πρόκειται για Σύνταγμα - συνάλλαγμα, κατά την καθιερωμένη ορολογία, δηλαδή ο βασιλέας παραχωρεί ορισμένες αρμοδιότητές του, αλλά συνεχίζει να έχει το τεκμήριο της αρμοδιότητας. Ο βασιλέας εξακολουθεί βέβαια να είναι παντοδύναμος: ελέγχει, έμμεσα κατά νομική ακριβολογία, αλλά κατ’ ουσίαν άμεσα όλες τις εξουσίες(ακόμα και τους δικαστές ορίζει).

Η άμεση σπουδαιότητα λοιπόν του Συντάγματος δεν είναι και τόσο εμφανής. Κυρίως έγκειται στην εισαγωγή των βασικών εργαλείων για τη λειτουργία κοινοβουλευτικού συστήματος, τα οποία θα αξιοποιούνταν όταν ωρίμαζαν οι συνθήκες, η καθιέρωση της αρχής της νομιμότητας, η υποβάθμιση και σταδιακή εκτόπιση των βαυαρών αξιωματούχων, η τυποποίηση ορισμένων ατομικών ελευθεριών, και γενικότερα ήταν το συμβολικό τέλος της εξόφθαλμης αποικιοποίησης της χώρας. Όπως φάνηκε βέβαια, λίγη διάθεση είχε ο Όθωνας να σεβαστεί έστω και αυτούς τους ελάχιστους περιορισμούς της εξουσίας του.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,283 μηνύματα.

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Ήταν οντως τοσο καταστροφικος? Θυμαμαι την ενταση του σεισμου και καποιες απο τις ζημιες που ειχε προκαλεσει, αλλα μαλλον δεν ειχα αισθηση για την κλιμακα
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,124 μηνύματα.
Κλείνει 48 χρόνια εν ζωή η Νέα Δημοκρατία, 4 Οκτωβρίου 1974 ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είδα και τα πανηγύρια του Άδωνος στο twitter.

Η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε ολίγους μήνας μετά της πτώσεως του στρατιωτικού καθεστώτος του Ιωαννίδου ο οποίος ευρίσκονταν εις την εξουσίαν της χώρας από τας επόμενας ημέρας των σκηνικών του Πολυτεχνείου. Ιδρύθη ως ένα πατριωτικόν, εθνικόν, συντηρητικόν Δεξιόν κόμμα αρχών, ευρωπαϊκών προδιαγραφών δια την εποχήν του, όπου εκπροσωπούσε την Χριστιανοδημοκρατία της οποίας φορείς υπήρξαν τα περισσότερα δεξιά κόμματα της Ευρώπης ( κάτι που ισχύει και σήμερον ). Η Νέα Δημοκρατία ενσάρκωσε εις τους κόλπους της και πολλών ειδών χουντικών όπου εύρηκαν καταφύγιον εκεί.

FeM5iL_X0AEbAgM.jpg
 

Εριφύλη

Περιβόητο μέλος

Η Εριφύλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,177 μηνύματα.
Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μελίνα🥺♥️
melina-tsigaro-xeri-sti-mesi.jpg
 

camil

Πολύ δραστήριο μέλος

Η camil αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 805 μηνύματα.
Αμφιλεγόμενο πρόσωπο...
 

Εριφύλη

Περιβόητο μέλος

Η Εριφύλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,177 μηνύματα.

camil

Πολύ δραστήριο μέλος

Η camil αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 805 μηνύματα.
Για τη σχέση της με μαυραγορίτη. Ο Φίνος για αυτό δεν την ήθελε.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,124 μηνύματα.
Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου 1941 οι Γερμανοί Ναζί εκτελούν 2300 ομήρους στο Kragujevac της Σερβίας ως αντίποινα για τις επιθέσεις Σέρβων παρτιζάνων λίγες μέρες πριν κοντά στο Βελιγράδι όπου σκοτώθηκαν 10 Γερμανοί. 2.300 ψυχές αμάχων και παιδιών ταξιδεύουν για τον άλλο κόσμο σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια.

Στη φωτογραφία παιδιά Ρομά αρνούνται να γυαλίσουν τις αρβύλες των Ναζί και οδηγούνται στο θάνατο με εκατοντάδες άλλα παιδιά.

311178536_5511185638962226_3745185965646666058_n.jpg
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top