Συναισθησία

Noisette

New member

Η Φωτεινός Θάλαμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Συντάκτης και μας γράφει απο Νότιος Αμερική (Αμερική). Έχει γράψει 2,624 μηνύματα.
Συναισθησία ονομάζεται η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων. Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από συναισθησία είναι δυνατό, για παράδειγμα, να "ακούει" τις οσμές, να "βλέπει" τους ήχους και να "μυρίζει" τους ήχους. Το συχνότερο είδος συναισθησίας είναι το να βλέπει κανείς ήχους και το να συνδυάζει αυτόματα αριθμούς με συγκεκριμένα χρώματα.

Οι συναισθητικοί συχνά αναφέρουν συσχετίσεις ανάμεσα στις αποχρώσεις των χρωμάτων, τους τόνους των ήχων και στην ένταση των γεύσεων. Για παράδειγμα ένας συναισθητικός είναι πιθανό να "δει" ένα περισσότερο έντονο κόκκινο χρώμα καθώς ανεβαίνει η συχνότητα ενός ήχου ή μία απαλή επιφάνεια μπορεί να έχει "γλυκιά" γεύση.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της συναισθησίας είναι το ότι συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και όταν το άτομο χάνει την ικανότητα μίας αίσθησης. Για παράδειγμα ένα άτομο που μπορεί να δει τους ήχους εξακολουθεί να το κάνει αυτό ακόμα και αν τυφλωθεί κάποια στιγμή στη ζωή του.
πηγήΓνωρίζετε για αυτή την πάθηση; Την έχετε; Εσείς βλέπετε χρώματα στους αριθμούς, στους μήνες ή στις μέρες; Βλέπετε την μουσική; Μυρίζετε τους ήχους;


Προσωπικά, δεν την έχω πολύ. Βλέπω απλώς τους αριθμούς και τους μήνες σε ένα περίεργο σχήμα (και δεν γνωρίζω αν αυτό είναι αποτέλεσμα συναισθησίας) και ίσως οι μήνες έχουν χρώματα.
 

Mercury

New member

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,691 μηνύματα.
Αν δεν κάνω λάθος,μπορείς να το βιώσεις αυτό και με χρήση παραισθησιογόνων ουσιών,όπως το LSD
 

Noisette

New member

Η Φωτεινός Θάλαμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Συντάκτης και μας γράφει απο Νότιος Αμερική (Αμερική). Έχει γράψει 2,624 μηνύματα.
Αν δεν κάνω λάθος,μπορείς να το βιώσεις αυτό και με χρήση παραισθησιογόνων ουσιών,όπως το LSD
Και γω αν δεν κάνω λάθος (επειδή δεν έχω δοκιμάσει) το effect του LSD είναι μία παραίσθηση. Η συναισθησία δεν έχει να κάνει με παραίσθησεις.

Άνθρωποι με συναισθησία βλέπουν μία υφή ενός τραπεζιού και αμέσως τους έρχεται στο στόμα μία γεύση. Πραγματικά την αισθάνονται την γεύση αυτή...κτλ κτλ.
 

christinelle

New member

Η christinelle αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Ελευσίνα (Αττική). Έχει γράψει 1,793 μηνύματα.
Eγώ που νομίζω ότι τα σαπούνια έχουν γεύση ανάλογα με το τι μυρίζουν δεν το έχω ε? 'Η οταν χρησιμοποιώ σιλικόνη σκέφτομαι πως είναι κρέμα βανίλια, ο στόκος είναι χαβιάρι και τα σχετικά...
Μάλλον είμαι απλά λιχούδα.
 

Panos__

Well-known member

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,067 μηνύματα.
Απλά να πούμε πως η συναισθησία δεν αποτελεί διαταραχή και δεν έχει κωδικοποιηθεί ούτε στο DSM ούτε στο ICD (εγχειρίδια ταξινόμησης ψυχικών διαταραχών) μιας και η μέχρι τώρα έρευνα μας έχει δείξει πως η συναισθησία δεν προκαλεί έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας του ατόμου.Αντιθέτως ένα ικανό ποσοστό ανθρώπων με συναισθησία αναφέρουν από ουδέτερη ως ευχάριστη εμπειρία και η ζωή με συναισθησία αναφέρεται πως έχει κάποια θετικά στο πεδίο των τεχνών.

Για την ιστορία να πω οτι έχω γνωρίζει μια αυθεντική synesthete η οποία και ήταν συμφοιτήτρια μου.Περιττό να πω πως οι συζητήσεις μας μαζί της για τις εμπειρίες της ήταν μια απόλαυση.Σήμερα είναι λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Darwin με πολυ καλή έρευνα γύρω από τη διείσδυση της συναισθησίας στις γνωστικές μας ικανότητες.

Οι Robertson & Sagiv (2005) αναφέρουν πως η συναισθησία πλέον έχει σημαντική διείσδυση σε όλες τις πλευρές της ανθρώπινης νόησης όπως στη μνήμη,αντίληψη,προσοχή κοκ.

"The research presented in this volume demonstrates that it is no longer reasonable to ask whether synesthesia is real - we must now ask how we can account for it from cognitive, neurobiological, developmental, and evolutionary perspectives. Furthermore, it becomes clear that the study of synesthesia touches on every major aspect of cognition - perception, attention, memory, language, development, emotion, and consciousness. Consequently, this volume will be an important resource for scientists interested in brain and mind, synesthetes themselves, and everyone who wonders what all the fuss is about''

Δείτε παρακάτω ένα βιντεάκι με τις εμπειρίες ενός από τους πιο γνωστούς αυθεντικούς synesthetes διεθνώς.
https://vimeo.com/36226731#
 

zutmazut

New member

Ο zutmazut αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 101 μηνύματα.
Μερικές φορές παρατηρώ συναισθησία γραμμάτων-χρωμάτων.

Συμβαίνει μόνο όταν έχω καλή διάθεση ( :confused: )
 

Πύρος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος Μάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,212 μηνύματα.
Το επαναφέρω :P. Πιστεύετε ότι έχετε κάποια μορφή Συναισθησίας. Εγώ θα ήθελα, αλλά όχι. :P
Παρόλα αυτά, έχω τα εξής:

Οι μήνες μου έχουν χρώματα
Ιανουάριος - τιρκουάζ
Φεβρουάριος - μπλε (σχετικά σκούρο)
Μάρτιος - ροζ
Απρίλιος - πράσινο (του μήλου ή όπως λέγεται)
Μάιος - λαχανί
Ιούνιος - καναρινί
Ιούλιος - μελί
Αύγουστος - πορτοκαλί
Σεπτέμβριος - καφέ
Οκτώβριος - Γκρι προς λευκό
Νοέμβριος - Κεραμιδί
Δεκέμβριος - σιέλ με λίγο λιλά

Επίσης, κάποια έτη έχουν προσωπικότητα
Το 2009 είναι δίδυμα. Ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι.
Το 2013 είναι αγοράκι ξανθό μάλλον από κάποια βόρεια χώρα.
Το 2015 είναι έφηβος με μπλε μπλούζα

Κάποιοι αριθμοί το ίδιο
Το 1 είναι ουδέτερο, ή αγόρι. Είναι οξύθυμο, εκφραστικό, εκδηλωτικό και δυναμικό.
Το 2 είναι υπέροχος αριθμός (:P). Είναι σε θαλασσί απόχρωση (μάλλον πιο σκούρο) και είναι το αντίθετο από το 1. Είναι δηλ. ήρεμο, χαλαρό, ευδιάθετο και γενικά ασφαλές.
Το 3 είναι καναρινί (ωστόσο το 3 και ο Ιούνιος δεν έχουν καμία συσχέτιση στο μυαλό μου)
Το 5 είναι μπλε (καμία συσχέτιση με τον Φλεβάρη)
Το 6 είναι κίτρινο έντονο (μάλλον επειδή είναι πολλαπλάσιο του 3)
Το 9 είναι μπορντό, σίγουρα θηλυκό, και γενικά πολύ ώριμο/η
Το 10 είναι μάλλον κάποια ανώτερη μορφή. Ίσως δάσκαλος, ή αστυνόμος, ή κάτι τέτοιο
Το 11 είναι σίγουρα ουδέτερο

Ακόμα, οι μήνες στο μυαλό μου, έχουν μια συγκεκριμένη τοποθέτηση. Θυμάμαι πως μικρός, για να μάθω τους μήνες και να θυμάμαι ποιος αριθμός είναι ο καθένας (π.χ. ο Ιούνιος είναι ο 6ος, ο Φεβρουάριος είναι ο 2ος κλπ κλπ), είχα σχηματίσει έναν χάρτη στο μυαλό μου. Φανταζόμουν μαύρο φόντο, και τοποθετούσα τους μήνες σε κουτάκια ορθογώνια και πολύ μακριά. Και μετά το πήγαινα με τη σειρά.

Αυτά που έχω δεν νομίζω να είναι συναισθησία. Δεν μου γίνονται όλα αυθόρμητα. Θα το ψάξω γενικά :P
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top