Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου:
Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα στο έντερο, που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος ή ευαισθησία
- Πρέπει να καταλάβετε ότι το σύνδρομο αυτό είναι αθώο και χρειάζεται ηρεμία. Αποφύγετε πρόσωπα και καταστάσεις που σας φορτίζουν αρνητικά και βρείτε δραστηριότητες που δίνουν σκοπό στη ζωή σας. Ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης
- Το σύνδρομο αυτό είναι μια εξατομικευμένη νόσος. Πρέπει να παρατηρήσετε τις τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας και να τις αποφύγετε. Είναι όμως σημαντικό να διακόψετε τον καφέ, τα βαριά τσιγαριστά ή με πολλά μπαχαρικά τρόφιμα και τα τεχνητά γλυκαντικά. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες έχουν δυσανεξία στο γάλα και πρέπει να το απομακρύνουν από τη διατροφή τους, μπορούν όμως να κάνουν χρήση προϊόντων του γάλακτος όπως το γιαούρτι. Ορισμένοι έχουν δυσανεξία σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και να μην κάνετε υπερκατανάλωση αλκοόλ
- Διακόψτε την κακή συνήθεια του φαγητού αμέσως πριν τον νυχτερινό ύπνο, διότι παρακωλύεται η ομαλή διαδικασία της πέψης
- Σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν φυσικά φάρμακα από τον χώρο της Εναλλακτικής Ιατρικής
- Κάθε αλλαγή στον καθιερωμένο τρόπο λειτουργίας του ευερέθιστου εντέρου σας, επιβάλλει εκ νέου ιατρική εξέταση. Για παράδειγμα, ο πυρετός που ξαφνικά συνοδεύει τα συμπτώματά σας, μπορεί να οφείλεται σε επιπρόσθετη λοίμωξη του εντέρου. Ομοίως, η υπερβολική αύξηση του αριθμού των κενώσεών σας με ρυθμό ξένο προς τις συνήθειες του εντέρου σας μπορεί να οφείλεται σε ελκώδη κολίτιδα και να μην είναι απλώς έξαρση του συνδρόμου σας.
Σπαστική κολίτιδα:
Σας έχει τύχει ξαφνικά να μη σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας. Αισθάνεστε συχνά την ανάγκη να λύσετε τη ζώνη σας για να ανακουφισθείτε. Υποφέρετε τακτικά από φουσκώματα πρηξίματα και τυμπανισμό της κοιλίας και πολλές φορές έρχονται χωρίς να έχτε φάει κάτι. Αν ναι, τότε πιθανότητα πάσχετε από σπαστική κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο όπως αλλιώς λέγεται η κατάσταση αυτή.
- Μην ανησυχείτε για την πάθησή σας. Έχετε μία καλοήθη πάθηση οποία ποτέ δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε καρκίνο ή άλλη κακή πάθηση
- Αποφεύγετε τροφές που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ή σας χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Οι τροφές αυτές δεν είναι ίδιες για όλους τους ασθενείς. Μερικές από τις πιο γνωστές ερεθιστικές τροφές είναι το γάλα και τα γαλακτομικά προϊόντα, ο καφές, το τσάι κ.α.
- Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση «υγιεινών τροφών» που περιέχουν στάρι ολικής αλέσεως ή σκευάσματα με πίτουρο (τα γνωστά bran).
- Τα φρούτα και τα λαχανικά όχι μόνο δεν απαγορεύονται αλλά συνιστώνται ιδιαίτερα.
- Αποφεύγετε γενικά το stress και προσπαθήστε να χαλαρώνετε.
- Πίνετε άφθονα υγρά αλλά αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά. Αυτό βοηθά πολύ, ιδιαίτερα αν είστε δυσκοίλιοι.
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εύκολα υπακτικά φάρμακα (δηλ. φάρμακα που βοηθούν την κένωση του εντέρου).
- Μην καπνίζετε διότι η νικοτίνη προκαλεί σπασμό του εντέρου με αποτέλεσμα εντονότερους πόνους και δυσφορία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
cookie
Νεοφερμένο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πολύ μεγάλο ζόρι.
cookie
Νεοφερμένο μέλος

Εγώ έχω μεγάλα πρηξίματα σε περιόδους στεναχώριας και άγχους, αλλά και μικρότερα σε πιο μικρό άγχη. Αν δεν κοιμηθώ καλά, αν είχε λίγο παραπάνω μπαχαρικό το φαΐ, αν αν αν... φουσκώνω και ξεφουσκώνω, μία δε μου κουμπώνει το τζην και μία είναι χαλαρό...
Πολύ μεγάλο ζόρι.
ax κι εγω...ασε...πρεπει να βρω ομως ακριβως ποιες τροφες με ενοχλουν γιατι δε το αντεχω...

cookie
Νεοφερμένο μέλος

Και τσιγάρο, καφές, τσάι δε βοηθούν...
Αλλά διαχώρισέ τα, αν έχεις κολίτιδα ή ευαίσθητο έντερο, για να δεις αν θέλεις παραπάνω ή λιγότερες φυτικές ίνες.
Κι εγώ λέω να κόψω τους καφέδες... αχ βαχ...

ισως αυτό που είχα αναφέρει σε άλλο θέμα να σας ενδιαφέρει... κλικ
cookie
Νεοφερμένο μέλος

Δες όλο το πρώτο ποστ.
Και τσιγάρο, καφές, τσάι δε βοηθούν...
Αλλά διαχώρισέ τα, αν έχεις κολίτιδα ή ευαίσθητο έντερο, για να δεις αν θέλεις παραπάνω ή λιγότερες φυτικές ίνες.
Κι εγώ λέω να κόψω τους καφέδες... αχ βαχ...
το ειδα το ειδα..ευαισθητο εντερο εχω...θα το ακολουθησω..πιστευω θα με βοηθησει πολυ...

giver ομοιοπαθητικη λες ε;; δε ξερω...

sesilia
Εκκολαπτόμενο μέλος

σπαστική κολίτιδα με πιάνει αρκετές φορές.... πολλοί τυμπανισμοί κ πόνοι.σίγουρα το άγχος παίζει μεγάλο ρόλο.ο γιατρός πάλι όμως μου είπε να κόψω ότι πράσσινο υπάρχει φασολάκια,μπάμιες και τέτοια κ όντως όποτε τρώω τέτοια έχω παρατηρήσει ότι πρήζομαι υπερβολικά.πολύς κόσμος έχει αυτό το πρόβλημα κ είναι άστα να πάνε.
η λύση είναι επάνω... τα αποτελέσματα τα είδα με τα ματάκια μου!!
η αποφαση είναι δικιά σας!

Σέμένα ξεκίνησε από άγχος, τώρα πια κι ο αέρας που αναπνέω με επηρεάζει. 'Εχω τόσο έντονο πρόβλημα που όλη μου η ζωή έχει πάει πίσω. Ακόμη δεν έχω καταφέρει να τελειώσω τη σχολή μου, έχω χάσει την επαφή με τους φίλους μου, φοβάμαι να πάω οπουδήποτε μη τυχόν και χρειαστεί να αντιμετωπίσω τα επώδυνα και ντροπιαστικά συμπτώματα της κολίτιδας, ας αφήσουμε το θέμα σχέση με το άλλο φύλλο, την αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι...
Τέλος πάντων, τον τελευταίο καιρό είμαι σε φρικτή κατάσταση κι επειδή ότι δοκίμασα μέχρι τώρα-χάπια σπασμολυτικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, 2 ψυχολόγοι, γυμναστήριο, διατροφή, γιόγκα-δεν έχει βοηθήσει για παραπάνω από 3-4 μέρες, αποφάσισα να δοκιμάσω την ομοιοπαθητική. Την αντιμετώπιζα με σκεπτικισμό, όπως τα περισσότερα θέματα που με αφορούν, αλλά το παράδειγμα του φίλου μας με έκανε να ελπίζω ότι τελικά ίσως κάποια στιγμή να σταματήσω να πονάω, να φοβάμαι, να ντρέπομαι και να αρχίσω να ζω!

Τέλος πάντων, τον τελευταίο καιρό είμαι σε φρικτή κατάσταση κι επειδή ότι δοκίμασα μέχρι τώρα-χάπια σπασμολυτικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, 2 ψυχολόγοι, γυμναστήριο, διατροφή, γιόγκα-δεν έχει βοηθήσει για παραπάνω από 3-4 μέρες, αποφάσισα να δοκιμάσω την ομοιοπαθητική. Την αντιμετώπιζα με σκεπτικισμό, όπως τα περισσότερα θέματα που με αφορούν, αλλά το παράδειγμα του φίλου μας με έκανε να ελπίζω ότι τελικά ίσως κάποια στιγμή να σταματήσω να πονάω, να φοβάμαι, να ντρέπομαι και να αρχίσω να ζω!
Χρυσέ μου άνθρωπε μήπως πάσχεις απο Μεσογειακό πυρετό και όχι απο σπαστική κολίτιδα?
Λοιπόν ο Μεσογειακός Πυρετός είναι μια σπάνια κληρονομική ασθένεια με τρομέρους πόνους στο έντερο και πυρετό.Συγγενικό μου πρόσωπο υπέφερε χρόνια απο αυτο και ευτυχώς τυχαία το βρήκε επειδή κάποιο άλλο άτομο είχε το ίδιο και είχε κάνει την ειδική εξέταση για να το βρεί.Τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν μέχρι και μια εβδομάδα!
Δεν το βρίσκουν η γιατροί εύκολα διότι είναι ειδική η εξέταση που πρέπει να κάνεις, και γίνεται νομίζω σε κάποιο ιατρικό εργαστήρι Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και στην Κρήτη.Η κρητικοί 1 στους 7 υποφέρουν απο αυτό, και ευτυχώς τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι έχουν βρεί απο τι είναι. Αν το τεστ βγεί θετικό, τότε χορηγείται ενα φαρμακο σε μορφή χαπιού το οποίο λέγεται κολχικίνη και πρέπει να λαμβάνεται εφ' όρου ζωής.Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται σε χωρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν βρείτε οτι πάσχετε απο αυτό και πάρετε το χάπι θα σταματήσουν τα απαίσια αυτά συμπτώματα και θα έχετε φυσιολογική ζωή.Αλλά πρέπει να εξεταστείτε για να βεβαιωθείτε οτι όντως είναι αυτό. Εως τώρα ταλαιπωρείται πολύς κόσμος και νομίζει οτι εχει κολιτιδα ενω είναι πολύ πιθανόν να είναι αυτό.
Δείτε αυτό.
Μεσογειακός πυρετός: Φορέας ένας στους 7 Κρητικούς
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Φορέας του γονιδίου μιας σπάνιας κληρονομικής νόσου, του μεσογειακού πυρετού, είναι ένας στους 7 Κρητικούς, όπως έδειξε έρευνα της Ιατρικής Σχολής Κρήτης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ για να εμφανίσει τη νόσο ένα παιδί πρέπει να είναι φορείς του γονιδίου και οι δύο γονείς. Πολλές φορές η νόσος παραμένει αδιάγνωστη για χρόνια, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του ασθενούς, ενώ υπάρχει θεραπεία την οποία πρέπει να λαμβάνει εφ' όρου ζωής.
Από τις χώρες της Μεσογείου, η ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα στο Ισραήλ (1 στους 3 φέρει το γονίδιο), την Τουρκία, την Αρμενία, αλλά και την Κύπρο (ένας στους 9).
Οπως εξήγησαν ειδικοί επιστήμονες σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η νόσος οφείλεται στη μετάλλαξη του γονιδίου MEFV, ενώ πρόσθεσαν ότι γονιδιακή εξέταση για να διαπιστώσει κανείς αν έχει το προβληματικό γονίδιο δεν μπορεί να γίνει σε συστηματική βάση ή στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου.
Για το θέμα μίλησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Δημήτρης Καρράς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ρευματολογίας στην Κρήτη Δημήτρης Μπούμπας, με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας, που άρχισε χθες στην Αθήνα.
Ειδικότερα, ο κ. Μπούμπας, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της μελέτης στο 90% των περιπτώσεων, δήλωσε πως ο μεσογειακός πυρετός πρωτοεκδηλώνεται πριν από το 20ό έτος της ηλικίας και συχνά πριν από τη συμπλήρωση των 10 χρόνων.
Η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της σε τακτά χρονικά διαστήματα, με πυρετό και έντονο πόνο στην κοιλιά και τα συμπτώματα διαρκούν από μία έως επτά μέρες. Ο ασθενής αναρρώνει πλήρως στο τέλος κάθε κρίσης, είναι τελείως φυσιολογικός στο διάστημα μεταξύ δύο κρίσεων και για την αντιμετώπιση του μεσογειακού πυρετού χορηγείται η ουσία κολχικίνη, σε χάπια.
Είναι άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.
https://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=30.11.2006,id=63857980
Δείτε και αυτό.
https://www.edae.gr/cdmagazine/.cdmagazine-1174409261-178076-11443/6.pdf
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Christre
Νεοφερμένο μέλος

Τι ακριβώς είναι? https://www.gastrenterologicoiatreio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=9&Itemid=9
https://www.medlook.net/article.asp?item_id=1799
Με ταλαιπωρεί από τον Μαϊο του 09(δηλ. 2 Μήνες) και όπως λένε και τα αρθρα που σας έκανα Link πιο πάνω ξεκίνησε μετά από μία γαστρεντερίτιδα (εντερική λοίμωξη).
Τα αίτια αύτης της "καλοηθης" πάθησης δυστυχώς δεν λύνονται με μερικά απλά χάπια ή μιας ιατρικής θεραπείας.
Από ότι έχω διαβάσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ παράγοντας του ΣΕΕ είναι ο παράγοντας stress.
Όπως είναι φυσικό το ΣΕΕ έχει επηρεάσει την προσωπική μου ζωή καθώς κ την επαγγελματική μου, αυτό έχει επιπτώσεις στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς και στην εργασία μου.
ΔΕΝ έχω κάνει ουτε ένα μπάνιο αυτό το καλοκαίρι λόγω του ΣΕΕ

Έχω κάνει όλες τις απαραίτητες Γαστρεντερολογικές εξετάσεις ( εξετάσεις αίματος, εξέταση από γιατρό, και κολονοσκόπηση) και όλες δεν δείχνουν κάτι παθολογικό.
Άρα όλα είναι λογο του ψυχολογικού παράγοντα καθώς και του stress.Έκανα για αρκετό καιρό "σωστη" διατροφή,και βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό ειμαι κάπως καλύτερα.
Η θεραπεία που κάνω ακόμα έιναι 2 χάπια (ibutin) και 2 κουταλιες (Dogmatyl).
Δεν βλέπω την ώρα να απαλλαγώ από το ΣΕΕ για να αρχίσω να βγαίνω και να απολαμβάνω την ζωή μου όπως πριν.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
JENI38THESS
Νεοφερμένο μέλος

----Merge-----
Χαιρετε Γιυερ.Ευχαριστο για της πλιροφοριες σου.Η σπαστικι κολιτιδα με ταλεπορει μεχρι σε μικρανιες.Παρακαλο πες μου το ονομα του ομηοπαθητικου.
anemobill
Νεοφερμένο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Για παράδειγμα μπορώ να σας προτείνω την πρανική θεραπεία (pranic healing), την κβαντική (quantum therapy), το shiatsu, την κρανιοιερή θεραπεία (Craniosacral therapy). Όλα αυτα τα συστήματα θεραπειών προσεγγίζουν τον άνθρωπο ολιστικά... μιας και ολα μας τα θεματα απο κάπου προέρχονται...
σας έδωσα αρκετη τροφή... για μαγείρεμα... ψαχτείτε και πιστευω οτι ο καθένας/καθεμιά σας , θα βρει το κατάλληλο!! και παλι όπου μπορούμε να συνδράμουμε... εδω είμαστε. Να είσθε όλοι καλα!!! και να χαμογελάτε!!!... ειναι η μεγαλύτερη θεραπεία!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
woochoogirl
Τιμώμενο Μέλος

sobain
Νεοφερμένο μέλος

Η συντονιστική ομάδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι η λήψη φαρμάκων χωρίς συνταγή ιατρού μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. (από Isiliel)
Για δείτε εδώ για τα οφέλη της Rifaximin (αντιβιωτικό - μία εμπορική ονομασία: Rifacol) στο ΣΕΕ: https://www.mednet.gr/archives/2008-6/pdf/749.pdf
Το διατάυτα είναι ότι βοηθάει να παίρνεις 2 δισκία των 200mg του αντιβιωτικού αυτού τρεις φορές την ημέρα (ανά 8 ώρες) τις πρώτες 10 ημέρες κάθε μήνα.
-Και μαζί Ibutin 300mg 1-2 δισκία πριν κάθε γεύμα ή 2 δισκία Dicetel 50mg σε περιπτώσεις μεγάλου πόνου που συνοδεύεται ειδικά με διάρροια και όλα τα σχετικά. (Προσοχή: το Dicetel φέρνει δυσκοιλιότητα.)
Αυτά βοηθούν αρκετά (: Rifacol, Ibutin, Dicetel).
---
Να έχετε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνετε τι τρώτε και τι επιδράσεις είχε αυτό μέσα στην μέρα. Έτσι θα αποφύγετε τροφές που πειράζουν εσάς προσωπικά. Εμένα για παράδειγμα άλλους τους πειράζουν πολύ οι φυτικές ίνες, ενώ άλλους τους βοηθούν...
---
Επίσης σε περιόδους άγχους που το πρόβλημα εντείνεται πάρα πολύ, θα βοηθούσε κάποιο αγχολυτικό όπως το lexotanil σε μία δοσολογία 1 δισκίο 1.5mg το πρωί και άλλο 1 το απόγευμα.
Συντονιστική σημείωση:
Η συντονιστική ομάδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι η λήψη φαρμάκων χωρίς συνταγή ιατρού μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. (από Isiliel)
Σημείωση exc:
Ούτε εγώ, βέβαια, προτείνω σε κανέναν να ακολουθήσει αυτήν την φαρμακευτική αγωγή.
Επίσης να τονίσω ότι η Rifaximin είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο και ότι ψυχοδραστικά φάρμακα, όπως το lexotanil που ανέφερα εγώ και το Dogmatyl που ανέφερε το μέλος Christre δίνονται ΜΟΝΟ με ειδική ιατρική συνταγή από ιατρό με ειδικότητα νευρολογίας ή ψυχιατρικής και ΜΟΝΟ όταν πραγματικά χρειάζεται.
Συγγνώμη ζητώ από όλους που δεν έθεσα εγώ ο ίδιος την προειδοποίηση που καλώς έβαλε η Isiliel.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 55 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.