Τίτλοι τέλους για τον μεγάλο Paul Newman...

The Djinn

Τιμώμενο Μέλος

Ο Mario αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 4.513 μηνύματα.
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Πολ Νιούμαν

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν, με τα υπέροχα γαλάζια μάτια, ο οποίος έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο θάνατός του επήλθε την Παρασκευή (26/9). Δεν υπήρξαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Στο πλευρό του βρίσκονταν η σύζυγός του - η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζόαν Γούντγουορντ - και αρκετοί στενοί συγγενείς και φίλοι.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο Νιούμαν έχει λίγες εβδομάδες ζωής ακόμα.

Η κινηματογραφική αυλαία έπεσε για τον Νιούμαν ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται. «Δεν μπορώ να εργαστώ πια στο βαθμό που θα ήθελα» είχε αναφέρει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πολ Νιούμαν γεννήθηκε στο Οχάιο, στις 26 Ιανουαρίου 1925. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για το θέατρο, καθώς σε ηλικία επτά ετών πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην υποκριτική, λαμβάνοντας μέρος σε μια σχολική παράσταση. Έπειτα συμμετείχε στο έργο «Picnic»του Γουίλιαμ Ίνγκε, το οποίο ανέβηκε στο θέατρο Μπρόντγουεϊ, καθώς και στο ανέβασμα των παραστάσεων «The Desperate Hours» και «Γλυκό Πουλί της Νιότης» με την Τζεραλντίν Πέιτζ.

Ο Νιούμαν είχε όλες τις προδιαγραφές για να ταυτιστεί με τον ζεν πρεμιέ: είχε ένα πρόσωπο καθαρό, με ένα ασυναγώνιστο γαλάζιο βλέμμα και ένα σώμα καλλίγραμμο. Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι έγινε σταρ ήδη από την πρώτη του κινηματογραφική ταινία, το «Ασημένιο δισκοπότηρο».

Ο Νιούμαν έπαιξε στην ταινία «Somebody Up There Likes Me» (1956) ως μποξέρ Ρόκι Γκρατσιάνο, στη «Λυσσασμένη Γάτα» (1958) στο πλευρό της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, και στο «The Young Philadelphians» (1959). Πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Έξοδος» (1960), «Ο κόσμος είναι δικός μου» (1961), «Άγριος σαν Θύελλα» (1963), «F.B.I Φάκελος 17, άκρως εμπιστευτικόν» (1966), «Όμπρε!» (1967), «Ο Μεγάλος Δραπέτης» (1967), «Ο Πύργος της Κολάσεως» (1974), «Άγριο Παιχνίδι» (1977) και «Η Ετυμηγορία» (1982). Συμμετείχε επίσης στις δύο ταινίες «Οι Δυο Ληστές» (1969) και «Το Κεντρί» (1973), οι οποίες γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Φυσικά, ο κατάλογος των ταινιών στις οποίες έχει συμμετάσχει είναι εξαντλητικός. Έλαβε μέρος σε περισσότερες από 50 ταινίες και οι ρόλοι που ερμήνευσε άφησαν εποχή. Προτάθηκε 10 φορές για το Όσκαρ, αλλά κατάφερε να κρατήσει στα χέρια του το περίφημο αγαλματάκι μόνο μια φορά, το 1987 για την ταινία «Το χρώμα του Χρήματος» με συμπρωταγωνιστή τον ανερχόμενο -τότε- Τομ Κρουζ.

Είχε λάβει πολυάριθμα βραβεία για το έργο του, μεταξύ των οποίων 6 Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο SAG, ένα BAFTA και ένα Έμμυ. Επίσης έχει βραβευτεί για την ερμηνεία του στην ταινία «Πόθοι στην κάψα του καλοκαιριού» (1958) στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ έχει λάβει τον Ασημένιο Λέοντα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία «Δεν είμαι κορόιδο κανενός» (1994).

Ο Νιούμαν επρόκειτο να αναλάβει την πρώτη του δουλειά ως σκηνοθέτης θεατρικού στο «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ. Αποσύρθηκε όμως στις 23 Μαΐου 2008, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Τον Ιούνιο του 2008 έγινε γνωστό ότι ο Νιούμαν, πρώην μανιώδης καπνιστής, έπασχε από καρκίνο των πνευμόνων.

Με τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τη σύζυγό του Τζόαν Γούντγουορντ, γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας Τhe Long, Hot Summer. Το ζευγάρι παντρεύτηκε την ίδια χρονιά και παρέμεινε μαζί για 50 χρόνια, μέχρι τη στιγμή ο Πολ Νιούμαν έφυγε από τη ζωή. Συγκινητική είναι η απάντηση που έδωσε ότν ερωτήθηκε από το περιοδικό Playboy εάν σκέφτηκε ποτέ να απατήσει τη σύζυγό του: «Έχω φιλέτο στο σπίτι, γιατί να πάω έξω για χάμπουργκερ» είχε πει.

Paul Newman: 1925 - 2008

O λογος που δεν το αναφερω στις ειδησεις και το γραφω ξεχωριστα ειναι γιατι εφυγε μια απο τις μεγαλυτερες ισως μορφες του παγκοσμιου κινηματογραφου.
Το "εργο" του θα τον κρατησει ζωντανο για παντα στο παγκοσμιο καλλιτεχνικο στερεωμα, ομως ας ειναι ελφρυ το χωμα που τον σκεπαζει...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γίδι

Τιμώμενο Μέλος

Η Γίδι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 22.547 μηνύματα.
«Αφήστε με να πεθάνω σπίτι μου» λέει ο Πωλ Νιουμαν.

Λίγες εβδομάδες ζωής απομένουν στον Πολ Νιούμαν, ο οποίος γύρισε σπίτι του μετά από δική του επιθυμία. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι χημειοθεραπείες, ο 83χρονος ηθοποιός σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι δικοί του άνθρωποι, κανονίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Σκοπεύει όπως λένε να αφήσει την εταιρεία Newman's Own, στη μεγαλύτερη κόρη του Νέλ, τα έσοδα από την οποία πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ ήδη δώρισε ένα από τα αγαπημένα του αυτοκίνητα, μία Φεράρι σε ένα καλό του φίλο.

Οι φήμες ότι προσβλήθηκε από καρκίνο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, δεν επιβεβαιώθηκαν όμως ποτέ από τον ίδιο τον ηθοποιό. Πριν από τρεις μήνες αποσύρθηκε από τη σκηνοθεσία του θεατρικού έργου «Άνθρωποι και ποντίκια».

Ο Πολ Νιούμαν εθεάθη πριν από λίγο καιρό φανερά καταβεβλημένος, να βγαίνει από το νοσοκομείο καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Αποσύρθηκε από την ηθοποιία το 2006, μετά από 50 χρόνια λαμπρής καριέρας. Προτάθηκε για 10 Όσκαρ, κέρδισε το χρυσό αγαλματάκι το 1986 για το ρόλο του στο «Χρώμα του χρήματος».

Οι σταρς είπαν:
"Υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολο να εκφραστούν τα συναισθήματα με λέξεις. Εχω χάσει ένα πραγματικό φίλο δήλωσε ο συμπρωταγωνιστής του στο "Κεντρί", Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
"Ηταν ο ήρωας μου" δηλώνει συγκλονισμένη η Τζούλια Ρόμπερτς.
"Εβαλε τον πήχη πολύ ψηλά για τους υπόλοιπους... Όχι μόνο ηθοποιούς, αλλά για όλους μας. Θα μας λείψει", τονίζει ο Τζώρζ Κλούνεϊ.
Ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε που συνεργάστηκε μαζί στην ταινία το "Χρώμα του χρήματος" δηλώνει επίσης συγκλονισμένος από την απώλεια ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου στην ιστορία του κινηματογράφου:
"Δεν ξέρω πώς θα ήταν ο κινηματογράφος αν δεν υπήρχε ο Πώλ Νιούμαν. Με την ιδιαίτερη παρουσία, την ομορφιά αλλά και την ηθοποιία του, έβαλε την σφραγίδα του στο χώρο... Δημιούργησε μια δική του σχολή και ενέπνευσε τις επόμενες γενιές. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του και κατάλαβα όχι μόνο πόσο σημαντικός ηθοποιός ήταν άλλα και πόσο άνθρωπος πάνω απ' όλα. Θα μου λείψει".

Τέλος, η η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον μίλησε πιο προσωπικά: "Είχε κάτι που σπάνια συναντάμε στις ημέρες μας. Ήταν καλός άνθρωπος. Με έμαθε να εκτιμώ τις ντομάτες από τον κήπο του, το πρωτάθλημα μπάντμινγκτον και την μουσική δωματίου".

Πολιτικοποιημένος ηθοποιός, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, συμμετείχε σε ορισμένες εκστρατείες του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και σε διασκέψεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Τη δεκαετία του '80 κυκλοφόρησε στην αγορά μια σειρά προϊόντων διατροφής με το όνομα του, τα έσοδα από τα οποία τα διέθετε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

alis

Πολύ δραστήριο μέλος

Η alis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1.134 μηνύματα.
Πραγματικά λυπήθηκα πάρα πολύ, όταν το έμαθα... Δεν υπήρξε ποτέ ο αγαπημένος μου ηθοποιός (ο Robert Redford με κέρδιζε πάντα περισσότερο από το δίδυμο), αλλά η καλλιτεχνική του αξία και η προσφορά στον κινηματογράφο είναι, αδιαμφισβητητα, τεράστια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

CiNeFiL

Διακεκριμένο μέλος

Η CiNeFiL αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7.126 μηνύματα.
ο ανθρωπος ηταν τρομερος, θρυλος στον κοσμο της 7ης τεχνης, την εξιψωσε!!
Θα παραμεινει αθανατος κατα τν γνωμη μου για το εργο του!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...