Τακτοποίηση αυθαίρετου - νομιμοποίηση

Guest 454371

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Γεια σας

Δυστυχώς, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, τώρα πήρα χαμπάρι ότι το κράτος έχει δώσει προθεσμία μέχρι 30.9.2020 για τακτοποίηση αυθαιρέτων-νομιμοποίηση

Τι πρόβλημα έχω εγώ. Ζω σε διαμέρισμα και η μητέρα μου πριν 15 χρόνια είχε την ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ, να κλείσει το μισό μπαλκόνι ( το μπαλκόνι είναι κανονικού μεγέθους) και να το κάνει έξτρα δωμάτιο ή αποθήκη.

Το θέμα είναι τώρα ότι έχω 1,5 μήνα για να το νομιμοποιήσω.

Ξέρετε τι πρόστιμο θα πληρώσω και πόσο είναι η αμοιβή του τοπογράφου που θα μου κάνει ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ-ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ??. Ο κλειστός χώρος αυτός που σας είπα είναι το πολύ 8 τμ.
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Γεια σου!!

Εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για όλες σου τις απορίες, αλλά γνώμη μου είναι να ρωτήσεις κι έναν μηχανικό για σιγουριά.

https://ecopress.gr/afthereta-o-neos-timokatalogos-ton/
 

DumeNuke

Τιμώμενο Μέλος

Ο DumeNuke αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,125 μηνύματα.
Να πας σε πολιτικό μηχανικό να σου κάνει την τακτοποίηση και όχι σε τοπογράφο.
Οι αυθαιρεσίες ορίζονται συναρτήσει του τι έχει δηλωθεί στην πολεοδομία και όχι τι αυθαιρεσίες κάνατε εσείς από την ώρα που αγοράσατε το σπίτι.

Απλό παράδειγμα: Σε διαμέρισμα σε πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη, ο εργολάβος μετακίνησε ένα τοίχο 75 εκατοστά, γιατί έτσι τον βόλευε όταν έριχνε τα μπετά. Ως αποτέλεσμα, 1 τμ μεταφέρθηκε από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Χρειάζεται τακτοποίηση.

Επί της ουσίας, οι αυθαιρεσίες οριζόνται βάση του Οικοδομικού Κανονισμού που ίσχυε όταν χτίστηκε η οικοδομή. Από το '85 και μετά εφαρμόζεται ο ΓΟΚ, από το '12 και μετά ο ΝΟΚ και υπάρχουν άπειρες τροποποιητικές και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Οι Τοπογράφοι ΔΕΝ ασχολούνται με οικοδομές και οικοδομικούς κανονισμούς. Τον Τοπογράφο κράτα τον σε περίπτωση που η τακτοποίηση χρειαστεί τοπογραφικό το οποίο συνιστώ σε κάθε περίπτωση να κάνετε. Υπάρχουν οικοδομές που είναι κατά τα άλλα νόμιμες και παραβιάζουν οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές. Και αυτά τα θέματα χρήζουν τακτοποίησης, στα οποία είναι αρμόδιοι οι Τοπογράφοι.

Το κόστος της τακτοποίησης προκύπτει από δύο παράγοντες: Το πρόστιμο και την αμοιβή μηχανικού.
Το πρόστιμο εξαρτάται από τα τετραγωνικά της αυθαιρεσίας, την τιμή ζώνης που ανήκει το κτήριο και την παλαιότητα του κτηρίου. Η αμοιβή του μηχανικού είναι συνήθως fixed για τέτοιες περιπτώσεις.

Για να έχεις μια εικόνα του τι να περιμένεις, εάν η πολυκατοικία χτίστηκε μεταξύ 2003-2011, το πρόστιμο μόνο για το μπαλκόνι, σε μια περιοχή στη Θεσσαλονίκη με τιμή ζώνης 2000 ευρώ, είναι 2400 ευρώ. Για την ίδια αυθαρεσία σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε μεταξύ 1975-1983 είναι 360 ευρώ. Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, αναλόγως της χρονιάς που κλείσατε την βεράντα.
Σημαντική σημείωση: Η έκπτωση παλαιότητας υπολογίζεται βάση της χρονιάς που έγινε η αυθαιρεσία και όχι της χρονιάς που χτίστηκε η πολυκατοικία. Απλά, συνήθως, οι αυθαρεσίες γίνονται στη φάση κατασκευής και οι δύο χρονολογίες ταυτίζονται.
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό, ο μηχανικός που θα αναλάβει να βρει και άλλες αυθαιρεσίες, πέρα από την βεράντα. Τις τακτοποιείται όλες, αλλιώς δεν καταφέρνετε κάτι.

ΥΓ. Οι αυθαιρεσίες ΔΕΝ νομιμοποιούνται. Τακτοποιούνται και εξαιρούνται από την κατεδάφιση, αλλά δεν γίνονται νόμιμες. Εξακολουθούν να είναι παράνομες, αλλά δεν τιμωρείσαι για αυτές. Αυτή είναι σημαντική διαφοροποίηση και έχει νομικές συνέπειες. Για παράδειγμα, εάν τακτοποιήσεις την βεράντα, αυξάνεις τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκτησίας σου, αλλά ΔΕΝ δικαιούσαι να μεταβάλλεις τα χιλιοστά συμμετοχής του διαμερίσματος στο οικόπεδο.
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
Κάτι που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να έχει ευθύνη ο ιδιοκτήτης και όχι ο επιβλέπων μηχανικός της οικοδομής...
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 19 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top