Ταφικό έθιμο των Ποντίων, γνωστό και ως «του Θωμά σα ταφία»

Himela

Συντονίστρια

Η Himela δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 35.856 μηνύματα.
Τί άλλο θα ακούσουμε Παναγία μου;!

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων, γνωστό και ως «του Θωμά σα ταφία», αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά, όπου οι Πόντιοι επισκέπτονται τα νεκροταφεία για να γιορτάσουν την Ανάσταση μαζί με τους νεκρούς τους. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που συμβολίζει τη νίκη της ζωής, τη μνήμη των προγόνων και την ένωση των ζωντανών με τους κεκοιμημένους, με κοινό γεύμα πάνω στους τάφους.
Βασικά Χαρακτηριστικά του Εθίμου:
  • Χρόνος: Τελείται την Κυριακή του Θωμά (πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα), σε ανάμνηση της Ανάστασης.
  • Περιεχόμενο:Οι Πόντιοι επισκέπτονται τους τάφους των συγγενών τους, τους περιποιούνται, ανάβουν κεριά και στρώνουν τραπέζι με φαγητά (συχνά κόκκινα αυγά, τσουρέκια, πίτες)
    .
    • Συμβολισμός: Η παρουσία στους τάφους δεν έχει πένθιμο χαρακτήρα, αλλά γιορτινό, καθώς οι Πόντιοι πιστεύουν ότι την περίοδο αυτή οι ψυχές «χαίρονται» την Ανάσταση μαζί με τους ζωντανούς.
    • Αναβίωση: Το έθιμο διατηρείται ζωντανό από τους Ποντιακούς συλλόγους, με πιο γνωστή την αναβίωση στα Σούρμενα Αττικής, όπου τηρείται για πάνω από 100 χρόνια.
    • Ιστορικότητα: Το έθιμο έχει ρίζες που φτάνουν έως και την αρχαιότητα, με απεικονίσεις επισκέψεων σε τάφους σε αττικές λευκές ληκύθους.
Σύμφωνα με την Ένωση Ποντίων Σουρμένων και σχετικές αναφορές, το έθιμο αυτό αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ της χριστιανικής πίστης και της αρχαιοελληνικής παράδοσης, διατηρώντας ζωντανή τη συλλογική μνήμη.

Τί άλλο θα ακούσουμε Παναγία μου;!
Δεν είμαι Πόντια αλλά το κακό που είναι; Δηλαδή δεν βλέπω καμιά διαφορά μεταξύ του να ανάψεις ένα κεράκι για τους νεκρούς σου ανθρώπους στην εκκλησία, και να αφήσεις ένα μικρό κεράκι με το Άγιο φως στον τάφο τους.

Δεν είμαι Πόντια αλλά το κακό που είναι; Δηλαδή δεν βλέπω καμιά διαφορά μεταξύ του να ανάψεις ένα κεράκι για τους νεκρούς σου ανθρώπους στην εκκλησία, και να αφήσεις ένα μικρό κεράκι με το Άγιο φως στον τάφο τους.
Δεν είναι μόνο αυτό, είναι ότι γευματίζουν και πάνω στους τάφους ή σε τραπέζια με ποντιακά εδέσματα, τσουρέκια και κόκκινα αυγά (πολλές φορές και αγαπημένα φαγητά των κεκοιμημένων). Και πάλι όμως δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα.

pontioi4690x387-1.jpg

Είναι ανατριχιαστικό, δεν με πειράζει αφού κάποιοι θέλουν να το κάνουν, αλλά να βαζω πιατάκια και τσουρέκια πάνω σε ένα ιερό, για κάποιον συγγενή, τάφο; Και να πέφτουν τα ψίχουλα και τα ποτά; Δεν ξέρω. Απλά μου έκανε πολλή εντύπωση.

Από την άλλη εγώ δεν έχω καλή γνώμη προς τους τάφους και να πηγαίνεις να ανάβεις κεριά κλπ. Εγώ θεωρώ οτι ο άνθρωπος ένιωθε την αγάπη σου όσο ζούσε και καλό είναι να τον θυμάσαι έτσι, ζωντανό. Αυτή είναι η δική μου άποψη για τη ζωή, δεν κατακρίνω φυσικά όσους το βλέπουν αλλιώς.

Είμαι ποντια, κατάγομαι από ένα χωριό που έχει 80% πόντιους και τιμούμε όλες τις παραδόσεις

Αυτό, πρώτη φορά το ακούω στη ζωή μου! Οπως δεν γίνεται και σε κανένα γειτονικό χωριό που έχει κυρίως πόντιους επίσης

Τι να πω, νομίζω θέμα απλά για να γίνει θέμα

Είμαι ποντια, κατάγομαι από ένα χωριό που έχει 80% πόντιους και τιμούμε όλες τις παραδόσεις

Αυτό, πρώτη φορά το ακούω στη ζωή μου! Οπως δεν γίνεται και σε κανένα γειτονικό χωριό που έχει κυρίως πόντιους επίσης

Τι να πω, νομίζω θέμα απλά για να γίνει θέμα
Κι εγώ στο ραδιόφωνο το άκουσα. Έγινε σήμερα στην Καλαμαριά.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 2 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 17 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back