Τα απόκρυφα εκκλησιαστικά βιβλία

alis

New member

Η alis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,011 μηνύματα.
Τώρα τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα Απόκρυφα. Σύμφωνα με την Εκκλησία είναι κάποια βιβλία, τα οποία γράφτηκαν από αιρετικούς ή χριστιανούς συγγραφείς για να καλύψουν κενά στη ζωή του Χριστού ή των αποστόλων ή για να διαδόσουν αιρετικές διδασκαλίες. Αυτά όσον αναφορά τα απόκρυφα της Καινής Διαθήκης. Υπάρχουν και της Παλαιάς.

Τα βιβλία αυτά αποκλείστηκαν από την εκκλησία και ορίστηκαν τα 49 της Π.Δ. και τα 27 της Κ.Δ. ως τα μόνα αυθεντικά. Ο διαχωρισμός αυτός έγινε ''για να προστατευτεί η αλήθεια και η ιστορία από παραποιήσεις'' όπως λέγεται.

Τα απόκρυφα είναι πάρα πολλά. Στην Κ.Δ. μάλιστα υπάρχουν πάρα πολλά απόκρυφα ευαγγέλια, μαζί με επιστολές, πράξεις των αποστόλων κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Απόκρυφα της Π.Δ. Υπάρχουν ύμνοι, διδακτικά, αποκαλυπτικά κλπ.

Εσείς τι γνώμη έχετε για αυτά; Και κυρίως για τα απόκρυφα της Κ.Δ. που σχετίζονται και με την ύπαρξη και το έργο του Χριστού. Είναι πράγματι όπως λέει η εκκλησία βιβλία που δεν εμπεριέχουν αλήθειες και επιδιώκουν να μας παραπλανήσουν; Ή μήπως πρόκειται για βιβλία που η Εκκλησία επέλεξε να ''αποσιωπήσει'', γιατί είχαν μέσα αλήθειες που δεν την συνέφεραν; Και κάτι ακόμα. Πιστεύετε ότι τα βιβλία της Αγίας Γραφής προέκυψαν μέσα από μια ''ψηφοφορία'' στις Οικουμενικές Συνόδους;

Δεν θέλω να προσβάλλω κάποιον, απλά θέτω ερωτήματα. Αν υπάρχει κάτι παρόμοιο, εντάξτε το εκεί.
 

DrStrangelove

New member

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.
Kοντά στον Νείλο, στο Νταγκ Χαμμάντι στην Αίγυπτο ανακαλύφθηκαν το 1945 13 βιβλία θαμμένα μέσα σε πήλινα δοχεία, πενηνταδύο αρχαία χειρόγραφα χριστιανών Γνωστικών που έδωσαν στο φως κάποια άλλη πραγματικότητα για τον πρώιμο Χριστιανισμό, και που οι ερευνητές πιστεύουν ότι γράφτηκαν - έστω και κάποια από αυτά - την ίδια εποχή με τα γνωστά 4 Ευαγγέλια, ίσως πιο πριν. Στο Ναγκ Χαμμάντι βρέθηκε μεταξύ άλλων το Ευαγγέλιο του Θωμά σε κοπτική γλώσσα. Αν η Εκκλησία δεχόταν τα απόκρυφα Ευαγγέλια θα αναγκαζόταν εκ των πραγμάτων να αναγορεύσει τον Χριστό έναν απλό Δάσκαλο των Γνωστικών και όχι Σωτήρα. Η έρευνα για τα Απόκρυφα Ευαγγέλια είναι φυσικό να αναστατώνει την ορθόδοξη χριστιανοσύνη, γιατί όπως πολύ σωστά έγραψες, θα παραδέχοταν ότι ουσιαστικά η επικράτηση των συγκεκριμένων "ορθόδοξων" Ευαγγελίων θα ήταν αποτέλεσμα "ψηφοφορίας". Πώς άλλωστε να δεχθεί ο ύστερος Χριστιανισμός θέσεις και δόγματα κατεξοχήν ανθρωπιστικά όπως αυτό της μετενσάρκωσης ; Στο Ευαγγέλιο του Φιλίππου γράφει για παράδειγμα "οι άνθρωποι εκείνοι που περιμένουν πρώτα να πεθάνουν για να αναστηθούν είναι σε πλάνη" και ότι "αν δεν αναστηθούν όσο βρίσκονται στη ζωή, δεν θα αναστηθούν ποτέ" !

Αν συλλογιστούμε τις φιλοσοφικές προοεκτάσεις τέτοιων απελευθερωτικών δογμάτων και τις επιπτώσεις που θα είχε η αποδοχή τους ακόμα και στην κοσμική εξουσία, είναι λογικό να κρύβουν σκόπιμα τις αρχαίες απόκρυφες πηγές. Διαπιστώσεις που ξεβολεύουν τους χριστιανούς με την τυφλή πίστη μπορεί άλλωστε να κάνει κανείς συγκρίνοντας και μόνο τα 4 Ευαγγέλια. Θα εντοπίσει εάν έχει ανοιχτό μυαλό αμέσως τις αντιφάσεις στις περιγραφές που γίνονται μέσα σε αυτά, όταν για παράδειγμα στο Ευαγγέλιο του Λουκά διαβάζει κανείς "μακάριοι είστε εσείς οι πτωχοί γιατί δική σας είναι η Βασιλεία του Θεού", ενώ ο Ματθαίος προσθέτει "τω πνεύματι (πτωχοί)". Ο Ματθαίος δηλαδή στην εν λόγω περίπτωση φαίνεται σαν να ερμηνεύει και όχι να παραθέτει απλά τα λόγια.

Εάν βασιστούμε στα Απόκρυφα Ευαγγέλια αλλάζει όλο το νόημα της πίστης. Ακόμα και για την Πτώση που ο Ωριγένης θεωρεί ατομική υπόθεση και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι πέσαμε σε σώματα και ότι δεν είναι κάτι που αφορά σε όλους, αλλά είναι κάτι που καταγράφεται στη μνήμη της κάθε ψυχής με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη φώτιση που έχει φτάσει. Αν επαναπροσδιοριστεί το νόημα της ίδιας της ζωής και του θανάτου, αν οι ενοχές για το προπατορικό αμάρτημα σβήσουν, τότε κλονίζεται συθέμελα όλο το οικοδόμημα της κοσμικής ορθοδοξίας, είτε πρόκειται για την Πτώση, είτε για τη Δευτέρα Παρουσία είτε είτε...Ο άνθρωπος παίρνει τότε την τύχη στα χέρια του και η σωτηρία γίνεται λίγο πολύ προσωπική υπόθεση και εκλογή.

Η θρησκεία γίνεται περισσσότερο συνείδηση και ευκαιρία παρά καταναγκασμός, απειλή και εκφοβισμός.
 

Great Chaos

Well-known member

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 52 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,526 μηνύματα.
Πολύ ωραία η τοποθέτησή σου Δόκτωρ, αν και οι οπαδοί της Χριστιανικής θρησκείας μπορεί και να διαφωνήσουν. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω και πολλά από απόκρυφα ευαγγέλια, εκτός από εκείνο του Ιούδα, για το οποίο έχω γράψει μέσα στο θέμα του Ερημίτη. Το κείμενο έχει δημοσιευτεί σε τέσσερις συνέχειες και ξεκινά από το ποστ #47. Το αναφέρω λοιπόν κι εδώ, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ρίξει μια ματιά σε μια ανάλυση ενός από τα πλέον περιβόητα απόκρυφα ευαγγέλια.
 

DrStrangelove

New member

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.
Πολύ ωραία η τοποθέτησή σου Δόκτωρ, αν και οι οπαδοί της Χριστιανικής θρησκείας μπορεί και να διαφωνήσουν.
Ο ίδιος ο Χριστός όμως κόβοντας το ψωμί είπε "λάβετε φάγετε, τούτο είναι το σώμα μου". Να αφομοιώσουν δηλαδή την θεική πνοή μέσα τους, να αναζητήσουν αυτό που ο Φίλων λέει "ομοιότητα του Θεού", αυτό που έλεγαν οι Γνωστικοί και όλοι αυτοί οι κατατρεγμένοι, καμμένοι και καταξεσκισμένοι από την κοσμική θεόσταλτη εξουσία. Το να μιλάς για ομοιότητα με το Θεό καταλαβαίνεις πόσο σκανδαλίζει τον κοσμικό Χριστιανισμό. Ενώ στο ιερατείο των "εκλεκτών" μόνο είχαν και έχουν δικαίωμα να αποκαλούνται 'Αγιοι, αντιπρόσωποι του Θεού επί της γης κλπ. Ταξικό ζήτημα δηλαδή κι η πίστη και στην αγιοσύνη φτάνουν μόνο οι κεφαλές της Εκκλησίας. Ε πώς να δεχτούν οι Πάππες - μάπες και λοιποί ότι και ο είλωτας έχει δικαίωμα φώτιση, ανάταση και ανάσταση ;
Ο Ωριγένης που ανέφερα πριν ακόμα και για τη Γέννεση έλεγε ότι δεν είναι αληθινά γεγονότα αλλά μυστήρια και να μην παίρνουμε τίποτα ως έχει, αλλά να προσπαθούμε να αποσυμβολίσουμε, ενώ άλλοι όπως ο Επιφάνιος πίστευαν πράγματι ότι ο παράδεισος υπήρχε στην πραγματικότητα και μάλιστα πάνω στη γη και περιέγραφε και πώς ήταν, δεντράκια, πουλάκια, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, τόσο συγκεκριμένοι γίνονταν και τέτοιες απλοικές ιδέες για να καλλιεργηθούν χρειάστηκαν πάνω από χίλια πεντακόσια χρόνια. Περιττό να πούμε τι πέρασαν όσοι τολμούσαν να αμφισβητούν τέτοια απλοικά δόγματα αστήρικτα και βγαλμένα από τη φαντασία.
 

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
...Πάντως, "απόκρυφα" και "κανονικά " βιβλία μαζί, όλη την αλήθεια του Ιησού Χριστού και του Θεού που φανέρωσε ("δόξασε"), δεν την χωράνε, νομίζω, φίλοι μου!
 

iJohnnyCash

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 17,180 μηνύματα.
Πιστεύετε ότι τα βιβλία της Αγίας Γραφής προέκυψαν μέσα από μια ''ψηφοφορία'' στις Οικουμενικές Συνόδους;
Μια δικιά μου απορία, πια είναι η επίσημη θέση για το πως προέκυψε η αγία γραφή; Νομίζω ότι η αγία γραφή είναι συλλογή από κείμενα. Αυτή η συλλογή πως προέκυψε;
 

grtt

Well-known member

Ο grtt αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 326 μηνύματα.
Αν και δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για το θέμα θα απαντήσω με βάση ένα ντοκυμαντές που είχα δει.

Καταρχήν όλα τα κείμενα που βρίσκονται τουλάχιστον στην Καινή Διαθήκη δε γράφτηκαν με σκοπό να αποτελέσουν τα "Ευαγγέλια", δηλαδή ένα Ιερό Βιβλίο των απανταχού χριστιανών... Οι επισοτλές για παράδειγμα του Παύλου, γράφτηκαν ακριβώς ως επιστολές που έδιναν οδηγίες στους χριστιανούς των πρώτων χρόνων σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν κάποια θεολογικά θέματα, γι αυτό το λόγο αρκετές αναφέρονται και σε ζητήματα που ααπσχολούσαν εκείνη την εποχή τους Χριστιανούς.
Εκείνη την περίοδο πολλοί ήταν που έγραφαν το μακρύ τους και το κοντό τους, άλλοι θεόπνευστα κείμενα και άλλοι πολλα και διάφορα. Υπάρχουν για παράδειγμα κείμενα που περιγράφουν την παιδική ζωή του Ιησού πιο αναλυτικά, κείμενα που περιγράφουν τι έγινε ο Χριστός όταν είχε εξαφανιστεί κάποια χρόνια κλπ.
Επειδή όμως κάποια από τα κείμενα αυτά ήταν ακόμα και αντιφατικά μεταξύ τους γύρω στον 3ο αι. μ.Χ αποφασίστηκε ότι κάποια από αυτά έπρεπε να αποτελέσουν το Ιερό Βιβλίο των Χριστιανών. Έτσι όντως υπήρξαν πολλές θεολογικές συζητήσεις και κάποια κομμάτια τα δέχτηκαν ενώ ορισμένα άλλα απορρίφθηκαν...
 

Buggs

New member

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών και επαγγέλεται Συγγραφέας . Έχει γράψει 2,559 μηνύματα.
Πιστεύω πως η εξουσία στηριζόταν πάντα στον έλεγχο της σκέψης της μάζας. Κυρίαρχο στοιχεία στον έλεγχο αυτό είναι θα έλεγα η κοινή άποψη του "τί είναι καλό, σωστό και δίκαιο". Αν μια μικρή μάζα ας πούμε θεωρεί "καλό σωστό και δίκαιο" όλοι να τους υπηρετούν και να αργοπεθαίνουν μέσα σε ζωές ολοένα πιο φτωχικές, προκειμένου εκείνοι να καλοπερνούν, δεν θα περνούσε το ίδιο δόγμα σαν "κοινή άποψη" του καλού του σωστού και του δίκαιου.Γιατί άν ο κάθε ένας σκεφτόταν έτσι, τότε προφανώς εκείνοι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν καλύτερα εις βάρος όλων των άλλων.

Το σύστημα λοιπόν προέχει, κάθε θεωρίας. Μια θεωρία λέει ας πούμε ότι ο Χριστός ήταν Θεός. Ποιον συμφέρει αυτό; Να έχει κατέβει ο Θεός κάτω και να τον έχουν δείρει, σταυρώσει και εξευτελίσει οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι;

Αν η ιστορία έλεγε ότι ο Θεός κατέβηκε κάτω και έκαψε τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, εντάξει, εσύ ο απλός πολίτης να πιστέψεις σ'αυτό το Θεό, αφού σε εξυπηρετεί. Ο άλλος Θεός εξυπηρετεί τους άλλους.

Νομίζω ότι οι ιστορίες, ειδικα αυτές που ξαναγράφονται ύστερα από χρόνια, μπορούν ευκολα να ανιχνευτούν ως πρός την αληθοφάνεια τους, από τις πιθανές σκοπιμότητες αυτών που τις κυκλοφορούν.
 

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
….αν η Εκκλησία δεχόταν τα απόκρυφα Ευαγγέλια θα αναγκαζόταν εκ των πραγμάτων να αναγορεύσει τον Χριστό έναν απλό Δάσκαλο των Γνωστικών και όχι Σωτήρα.
Εξαιρετικά αυθαίρετος συλλογισμός, νομίζω, που μάλλον υποδηλώνει τη δική σου «προτίμηση» για τον αληθινό ρόλο του ΙΧ στο ανθρώπινο δράμα. Από την άλλη, που νομίζεις πως είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ «Δασκάλου» και «Σωτήρα», Δόκτορά μου;

...Πώς άλλωστε να δεχθεί ο ύστερος Χριστιανισμός θέσεις και δόγματα κατεξοχήν ανθρωπιστικά όπως αυτό της μετενσάρκωσης ;
Γιατί το δόγμα της μετενσάρκωσης το θεωρείς «κατʼ εξοχήν ανθρωπιστικό», φίλε μου;

Στο Ευαγγέλιο του Φιλίππου γράφει για παράδειγμα "οι άνθρωποι εκείνοι που περιμένουν πρώτα να πεθάνουν για να αναστηθούν είναι σε πλάνη" και ότι "αν δεν αναστηθούν όσο βρίσκονται στη ζωή, δεν θα αναστηθούν ποτέ" !
Πως ερμηνεύεις αυτή τη συγκεκριμένη και υποτιθέμενη απόφανση του Φίλιππου;

...αν οι ενοχές για το προπατορικό αμάρτημα σβήσουν
Πως θαρρείς γράφονται και σβήνονται οι ενοχές, Δόκτορα;

Ο άνθρωπος παίρνει τότε την τύχη στα χέρια του και η σωτηρία γίνεται λίγο πολύ προσωπική υπόθεση και εκλογή
Έτσι κι αλλιώς «η σωτηρία είναι προσωπική υπόθεση», αλλά παρά ταύτα λέει ο Λόγος: «Άνευ εμού ου δύνασθαι ποιείν ουδέν», και προσωπικά, πράγματι, δεν διανοούμαι πως χωρίς «λόγο» ο άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει, έστω ένα «βήμα»!
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
- Υπάρχουν βιβλία που ανήκουν στην περίοδο της "Π. Διαθήκης", τα οποία από άλλους θεωρούνται "κανονικά" (Καθολικοί) κι από άλλους ως "απόκρυφα". Αυτά είναι:
[Α΄ Έσδρα
[Β΄Έσδρα
[ Τοβίτ
[ Ιουδίθ
[ Σοφία Σολομώντος
[ Εκκλησιαστικός
[ Βαρούχ
[ Άσμα των τριών αγίων παιδιών
[ Ιστορία της Σουζάνας
[ Βελ και Δράγων
[ Προσευχή του Μανασσή
[ Α΄Μακκαβαίων
[ Β΄Μακκαβαίων κ.α. !

-Τα βιβλία που αναφέρονται στην περίοδο της " Κ. Διαθήκης" και θεωρούνται ως "απόκρυφα" είναι:

[ Το Ευαγγέλιο του Νικόδημου, γράφτηκε 2ο-5ο μΧ αι.
[ Το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου " " "
[ Η Κοίμηση της Μαρίας, γρ. 4ο μΧ αι (Μαριολατρευτικό)
[ Το κατά Εβραίους Ευαγγέλιο, γρ. γύρω στο 100 μΧ
[ Το Ευαγγέλιο των Εβιονιτών γρ. 2ο-4ο αι.
[ Το Ευαγγέλιο των Αιγυπτίων γρ. 130-150 μΧ
[ Το Ευαγγέλιο του Πέτρου, γρ. μέσα του 2ου αι. (Δοκητικό)
[ Το κατά Θωμά ευαγγέλιο, (2ο αι)
[ Η Γέννηση της Μαρίας (6ο αι)
[ Το Αραβικό Ευαγγέλιο της Γέννησης (7ο αι)
[Το Ευαγγέλιο Ιωσήφ του Τέκτονος (4ο αι)
[ Η Αποκάλυψη του Πέτρου
[ Διάφορες "Πράξεις" : Πέτρου, Παύλου, Ιωάννη, Ανδρέου, Θωμά κ.α.
 

DreamsRevenge

New member

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
Γιατί το δόγμα της μετενσάρκωσης το θεωρείς «κατʼ εξοχήν ανθρωπιστικό», φίλε μου;
Γιατί φίλε Νωέα, η μετενσάρκωση αποτελεί το κομμάτι της λογικής που λύνει το παζλ του χριστιανισμού αλλά και κάθε άλλου θρησκευτικού - φιλοσοφικού συστήματος που πραγματεύεται την ανθρώπινη πορεία...
Η μετενσάρκωση, σαφώς συνδεδεμένη με το νόμο του κάρμα δηλ. την εφαρμογή στο ανθρώπινο επίπεδο του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος, προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήσεις που σε κάθε άλλη περίπτωση φαντάζουν άλυτες.
Φαντάσου π.χ. ένα παιδί που γεννιέται με σοβαρή σωματική ή διανοητική αναπηρία.
α. πρόλαβε να αμαρτήσει τραγικά στη μήτρα και τιμωρείται αυθωρεί και παραχρήμα,
β. μια ανθρώπινη ύπαρξη ταλαιπωρείται για τη δόξα του υψίστου, ή
γ. πληρώνει εγκλήματα που διέπραξε σε προηγούμενη ζωή του και για τα οποία δε μετανόησε ποτέ?

κι ακόμα...
Ένας άνθρωπος καλός, τίμιος, συμπονετικός, που του τυχαίνουν τα μύρια όσα, σφαλιάρα της μοίρας after σφαλιάρα, κι αυτός ήταν πάντα υπόδειγμα, τί συμβαίνει? Ο παντοκράτωρ αρέσκεται να παίζει sims με την ανθρωπότητα, ή μήπως, απλά έθεσε σε κίνηση τους νόμους και όποιος τους παραβεί σε μια ενσάρκωση, τιμωρείται στην ίδια ή στην επόμενη απλά κι αυτόματα?

και τέλος,
γιατί άνθρωποι που είναι εντελώς κατακάθια κι ανάξιοι γεννιούνται και ζουν μέσα σε πλούτη και άπειρες δυνατότητες "δικαιώνοντας" το "ποιός είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη?"
Μήπως γιατί σε κάποιο "προηγούμενο επεισόδιο" είχαν κάνει κάτι πολύ καλό και δικαιούνταν μια ανταμοιβή απλά τώρα που τους έρχεται δεν είναι σε θέση να την εκτιμήσουν και να την αξιοποιήσουν για καλό οπότε "όπως στρώσουν θα κοιμηθούν"?

...γιατί τελικά η ζωή δεν είναι άδικη, απλά οι χώροι και οι χρόνοι στους οποίους εκδηλώνεται, είναι πολύ ευρύτεροι από τη δική μας διάρκεια ζωής και αντίληψη των γεγονότων...
 

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
Γιατί φίλε Νωέα, η μετενσάρκωση αποτελεί το κομμάτι της λογικής που λύνει το παζλ του χριστιανισμού αλλά και κάθε άλλου θρησκευτικού - φιλοσοφικού συστήματος που πραγματεύεται την ανθρώπινη πορεία...
...
Συγνώμη, καλή μου, αλλά δεν είμαι σίγουρος: τελικά πιστεύεις στη μετενσάρκωση; Κι αν ναι, γιατί δεν(; ) σε καλύπτει η πίστη στην (μία και μοναδική) τελική ανάσταση όλων των νεκρών;
 

DreamsRevenge

New member

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
Συγνώμη, καλή μου, αλλά δεν είμαι σίγουρος: τελικά πιστεύεις στη μετενσάρκωση; Κι αν ναι, γιατί δεν(; ) σε καλύπτει η πίστη στην (μία και μοναδική) τελική ανάσταση όλων των νεκρών;
Γιατί καλέ μου φίλε, η μία και μοναδική τελική ανάσταση των νεκρών μου αφαιρεί τη λογική της δυνατότητας να διορθώσω τα λάθη μου και να γίνω καλύτερη μέσα από όσες ενσαρκώσεις χρειαστεί (και από τα λάθη που θα κάνω και θα πληρώσω φυσικά).
Εάν κάποιος πεθάνει αύριο εγκληματίας κι αμαρτωλός, στην τελική ανάσταση των νεκρών θα κριθεί ως τέτοιος και θα καταδικαστεί? Δεν θα του έχει δοθεί η δυνατότητα να πληρώσει για τα λάθη του και να γίνει καλύτερος δηλαδή?
Την τελική ανάσταση των νεκρών δεν την αντιλαμβάνομαι ως τέτοια, αλλά ως την τελική δυνατότητα κάθε ανθρώπινου όντος (ή και άλλων, εδώ χρειάζεται ακόμα περισσότερη περισυλλογή...) να "αναδυθεί" σε μια ύπαρξη (θα μπορούσε να είναι η νιρβάνα...) έχοντας πληρώσει-διορθώσει όλα τα λάθη του, έχοντας απελευθερωθεί από όλες τις αδυναμίες-ελαττώματά του έχοντας καταφέρει να ζήσει μόνο μέσα στο καλό. Η δυνατότητα αυτή προφανώς έρχεται σε διαφορετική στιγμή για κάθε ον καθώς κάθε ον έχει διαφορετικό ρυθμό και βαθμό εξέλιξης...
Ναι, πιστεύω στη μετενσάρκωση ως μια μακρά διαδικασία με νόμους και λογική αντίθετα από σαλπίσματα και εγέρσεις κεκοιμημένων... και εννοείται ότι θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την δική σου ερμηνεία πάνω στην ανάσταση των νεκρών:)
 

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
... και εννοείται ότι θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την δική σου ερμηνεία πάνω στην ανάσταση των νεκρών:)
Σεβαστή η πίστη σου, καλή μου, αλλά εάν όντως θέλεις τη δική μου "ερμηνεία πάνω στην ανάσταση των νεκρών", θα σε προέτρεπα να (ξανα;)μελετήσεις την "Προς Ρωμαίους" (ειδικά, για την "κατά νόμο δικαιοσύνη" και την "δια πίστεως δικαιοσύνη"). Όσον αφορά την "τελική ανάσταση", την αντιλαμβάνομαι ως "επεισόδιο χαράς" και όχι ως μία "Νυρεμβέργη"!
 

DrStrangelove

New member

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,021 μηνύματα.
Εξαιρετικά αυθαίρετος συλλογισμός, νομίζω, που μάλλον υποδηλώνει τη δική σου «προτίμηση» για τον αληθινό ρόλο του ΙΧ στο ανθρώπινο δράμα. Από την άλλη, που νομίζεις πως είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ «Δασκάλου» και «Σωτήρα», Δόκτορά μου;
Ο Δάσκαλος και ο κάθε Δάσκαλος σου δείχνει ένα δρόμο για τη Σωτηρία και τη Γνώση. Δρόμοι υπάρχουν πολλοί όπως και Δάσκαλοι, ο στόχος κοινός όμως. "Όποιος θέλει ας με ακολουθήσει" είπε...Εσύ όμως είσαι ουσιαστικά αυτός που θα γίνεις σωτήρας του εαυτού σου, επιλέγοντας αν θα ακολουθήσεις τον Δάσκαλο ή όχι. Βλάσφημο ή υπερβολικά φιλελεύθερο ;

Γιατί το δόγμα της μετενσάρκωσης το θεωρείς «κατʼ εξοχήν ανθρωπιστικό», φίλε μου;
Περίπου για τους λόγους που με πρόλαβε και έγραψε η DreamsRevenge.

Πως ερμηνεύεις αυτή τη συγκεκριμένη και υποτιθέμενη απόφανση του Φίλιππου;
'Οτι αγωνίζομαι σήμερα για την σωτηρία της ψυχής μου με τις πράξεις μου και δεν αναβάλλω ούτε μεταθέτω για μετά θάνατον τη λύτρωση. 'Οτι έχω το δικαίωμα να "πεθαίνω" και να ξαναγιεννιέμαι σ'αυτή
τη ζωή. 'Οτι δεν έχω όμως το δικαίωμα να ζω σαν πεθαμένος μέσα στο φόβο πρωτού αφήσω το σώμα μου.

Πως θαρρείς γράφονται και σβήνονται οι ενοχές, Δόκτορα;
Με τις πράξεις μόνο, που θα είναι πράξεις κατάφασης της ζωής και όχι με το να φορτώνομαι ενοχές για το προπατορικό αμάρτημα.

Έτσι κι αλλιώς «η σωτηρία είναι προσωπική υπόθεση», αλλά παρά ταύτα λέει ο Λόγος: «Άνευ εμού ου δύνασθαι ποιείν ουδέν», και προσωπικά, πράγματι, δεν διανοούμαι πως χωρίς «λόγο» ο άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει, έστω ένα «βήμα»!
Συμφωνώ, αλλά ο "λόγος" δεν περιορίζεται σε μερικά Ευαγγέλια ούτε εκφέρεται από μια θρησκεία αποκλειστικά, αλλιώς πώς θα έσωζε την ψυχή του ένας μουσουλμάνος ή ένας ινδουιστής ;
 

Δεσμώτης

Well-known member

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών . Έχει γράψει 3,612 μηνύματα.

alis

New member

Η alis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,011 μηνύματα.

ailexc

New member

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
Εεε, δεν πολυκατάλαβα τι ακριβώς εννοείς ή θέλεις να μας πεις με το ποστ σου... Να διαβάσουμε την Αγία Γραφή και μετά να μιλάμε για τα Απόκρυφα ή κάτι άλλο και απλά εγώ παρανόησα;
Δεν ξέρω τι εννοούσε, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι το site είναι αιρετικό. Ανήκει στου Πεντηκοστιανούς, δηλ, ΔΕΝ είναι Ορθόδοξο. Τα αληθινά λόγια του Χριστού, τα έχει διατηρήσει μόνο η Ορθόδοξη πίστη (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), έτσι όποιος θέλει να ενημερωθεί θα πρέπει να κοιτάει την Ορθόδοξη Αγία Γραφή και όχι της Πεντηκοστιανές ή της ΜΝΚ (Μετάφραση Νέου Κόσμου... των Ιαχωβάδων, οι γνωστοί και ως "Χιλιαστές")
 

Δεσμώτης

Well-known member

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών . Έχει γράψει 3,612 μηνύματα.
Δεν ξέρω τι εννοούσε, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι το site είναι αιρετικό. Ανήκει στου Πεντηκοστιανούς, δηλ, ΔΕΝ είναι Ορθόδοξο. Τα αληθινά λόγια του Χριστού, τα έχει διατηρήσει μόνο η Ορθόδοξη πίστη (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), έτσι όποιος θέλει να ενημερωθεί θα πρέπει να κοιτάει την Ορθόδοξη Αγία Γραφή και όχι της Πεντηκοστιανές ή της ΜΝΚ (Μετάφραση Νέου Κόσμου... των Ιαχωβάδων, οι γνωστοί και ως "Χιλιαστές")
Εννοώ πως κι οι Γραφές με τον τρόπο διήγησης των "γεγονότων"
είναι ακόμη ένα μέσα στ'άλλα, απόκρυφο βιβλίο.
(όχι φυσικά εξ'επισήμων χειλέων)

(το ζήτημα της διατύπωσης νομίζω ταιριάζει περίφημα με την
άλλη ωραία ιδέα: η τεχνική είναι ιδεολογία)

Μερικές φορές κι η τεχνική μπορεί να αποκρυφοποιήσει
κι όχι μόνο η μη συμπερίληψη του τάδε ή του δείνα στα υπόλοιπα
αγιοποιητικά μπουκλιτάρια.


Και μπάϊδεγουέι, τα Απόκρυφα της καινής Διαθήκης δεν αναγνωρίζονται
και δεν περιλαμβάνονται σε εκδόσεις της Αγίας Γραφής τόσον της Ορθοδοξίας
και Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, όσον και της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής,
της Διαμαρτυρόμενης και πολλών άλλων δογμάτων.

Ενημερώσου γιατί μάλλον κάπου το απαξιώνεις το θέμα
ως θέμα καθ'αυτό αιρετικό και το φέρνεις πιο κοντά στα
πιστεύω σου ή προσπαθείς να προσαρμόσεις πάνω του έναν
ανθρωπισμό που δε μπορεί να αποφέρει κανένα κέρδος,
αν δεν έχει γίνει αιτία για χιλιάδες θύματα.

(γιατί πιο πολλά σε ενώνουν παρά σε χωρίζουν με τους πεντηκοστιανούς, τι 40 τι 50 τι 60)


Εδώ δεν είναι ο θάνατός σου η ζωή μου,
εγώ 50ιανός εσύ σαρακοστιανός,
ούτε καν ο αναμάρτητος πρώτος ας εκτοξεύσει
τα καυτά μπιρμπιλόνια με αεροβόλο,
εδώ είναι κόψτε τις μ@λ@κίες γιατί το κλείσαμε το μαγαζί.

Με την πίστη μου σκανδαλισμένη, που θα έλεγε κι ο Σολωμός,
σας γράφω αυτό το ραβασάκι που θα έλεγε κι ο Κέρουακ:
Τι κρυφά και τι φανερά.
Χρεωκοπήσαμε και δεν έχουμε συναίσθηση του πράγματος.
Είναι διαστροφή να λέμε ότι ο απέναντι είναι διαστρεβλωτής
όταν χαρίζουμε αλληλεγγύη στους σημερινούς ταγούς της
δικιάς μας πίστης.

Α, να χαίρεσαι τον Ιερώνυμο και λοιπούς (μη τους πάρω αλφαβητικά τώρα).

Αλλά θέλει μια πιο ψύχραιμη, στέρεη ματιά να κοιταχτούμε στον καθρέφτη
εκτός και φοβόμαστε μη βγει από μέσα ο Κινγκ Κογκ και αφού σκοτώσει
καμιά στρατιά τυρρανόσαυρους πρώτα, μη μας πάρει κι εμάς αμανάτι.


υγ. μου φέρνεις στο νου ένα σκιτσάκι
που δίνουν σε κάποιον ένα μικρό μπουκάλι
λέγοντας αυτό είναι δηλητήριο
κι αντί να το χύσει ή να το πετάξει,
κοιτά τα περιεχόμενα από πίσω
(ξέρεις, κατιόντα, σκληρότητα, πεχα,
μάρκα, χώρα προέλευσης κλπ.)
 

ailexc

New member

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
Και μπάϊδεγουέι, τα Απόκρυφα της καινής Διαθήκης δεν αναγνωρίζονται
και δεν περιλαμβάνονται σε εκδόσεις της Αγίας Γραφής τόσον της Ορθοδοξίας
και Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, όσον και της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής,
της Διαμαρτυρόμενης και πολλών άλλων δογμάτων.
Γι' αυτό και λέγονται "Απόκρυφα":P:lol: :lol:

Το λες με ένα τρόπο, λες και κάποιος (π.χ η ορθοδοξία) να έπρεπε να τα έχει φυλάξει. Όμως εσένα ποιος σου είπε ότι σκοπός της π.χ ορθοδοξίας είναι να κρατήσει όοοοοολα τα βιβλία που υπάρχουν από ευαγγελιστές, μαθητές του Χριστού και λοιπούς; Τι σε ωθεί σε αυτό το συμπέρασμα;

Δεν ξέρω αν ξέρεις, ότι ο λόγος που τα Απόκρυφα ονομάζονται έτσι, δεν είναι επειδή κάποιος τα έκρυψε, αλλά επειδή οι Ιερές Σύνοδοι απεφάνθησαν ότι είναι άχρηστα προς τον τελικό σκοπό του μηνύματος του Χριστού, που είναι η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου. Αν υπάρχουν ή όχι, έναν ορθόδοξο δεν τον ενδιαφέρει. Η ψυχή είναι ακόμα ποιο σημαντικό πράγμα από την γνώση που προσφέρει η ανάγνωση τους. Όχι επειδή η γνώση είναι άσχημη ή κακή, αλλά επειδη διαρκεί μόνο τόσο όσο διαρκεί η ζωή του ανθρώπου, δηλαδή μερικά χρόνια. Η ψυχή όμως που είναι αθάνατη, δηλαδή αιώνια, (κατά το μήνυμα του Χριστού πάντα), είναι ποιο σημαντική ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Είναι τόσο σημαντική ώστε δεν έχεις χρόνο να ασχολείσαι με άχρηστα πράγματα, όπως η ενασχόληση μη επικερδούς, για την ψυχή, πραγμάτων.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Θέλεις να ακολουθήσεις το δρόμο που υπέδειξε ο Χριστός; (Όχι εσύ, ο οποιοσδήποτε εννοώ). Είναι αυτό που σου δίνει ο Χριστός τόσο σημαντικό, χρήσιμο, καλό, άξιο, κ.τ.λ.... ώστε να αφήσεις την γνώση και τα του κόσμου τούτου;
Για να βγάλεις λοιπόν ένα συμπέρασμα σε αυτά τα ερωτήματα, θα πρέπει να δοκιμάσεις τον τρόπο του Χριστού και να δεις. Αξίζει; Δεν αξίζει; Τι σου προσφέρει; Είναι τόσο χρήσιμα τα Απόκρυφα ώστε να διαλέξεις αυτά, αντί του Χριστού; Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει...
Ενημερώσου γιατί μάλλον κάπου το απαξιώνεις το θέμα
ως θέμα καθ'αυτό αιρετικό και το φέρνεις πιο κοντά στα
πιστεύω σου ή προσπαθείς να προσαρμόσεις πάνω του έναν
ανθρωπισμό που δε μπορεί να αποφέρει κανένα κέρδος,
αν δεν έχει γίνει αιτία για χιλιάδες θύματα.
Εννοείς ότι το site που έδωσες είναι χριστιανικό αλλά εγώ νομίζω πως δεν είναι, επειδή δεν ταιριάζει με τα δικά μου πιστεύω; Λάθος κάνεις. Ρίξε μια ματιά σε ορθόδοξες σελίδες (ορθόδοξες, όχι χριστιανικές) και θα δεις ότι υπάρχει λίστα που την αναφέρουν μέσα. Μην σου πω ότι αναγράφεται και μέσα στην λίστα της Εκκλησίας της Ελλάδος (δεν θυμάμαι αν αναγράφεται γιατί το έχω δει σε τόσες σελίδες που, που να πρώτο θυμηθώ...)

(γιατί πιο πολλά σε ενώνουν παρά σε χωρίζουν με τους πεντηκοστιανούς, τι 40 τι 50 τι 60)
Σαν τι; Τα λόγια του Χριστού ήταν το "το και το". Και ποτέ Του δεν είπε "αλλάξτε τα όπως σας συμφέρει", όπως π.χ κάνουν αυτοί με την Αγία Γραφή ή με τα λόγια του Βάμβα (ορθόδοξος καθηγητής που χρησιμοποιούν τα λόγια του αλλαγμένα ώστε να μοιάζει με τα δικά τους...). Αν είχαν δίκιο σαν Δόγμα τότε σε ΤΙ χρειάζονται οι -όποιες- αλλαγές που κάνουν; Γιατί να τις κάνουν καν; Τι υπάρχει που να με κάνει να σκεφτώ ότι έχουν δίκιο;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top