Τα τερτίπια του πολιτικού λόγου

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 49 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Οι αλλαγές στο λεξιλόγιο του Γ. Παπανδρέου


8/9/2011

Στη Θεσσαλονίκη μετατοπίζεται τις προσεχείς ημέρες το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, με έμφαση στην καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, λίγο πριν τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο απολογισμού της οικονομικής κατάστασης της χώρας και στις προοπτικές διαμόρφωσης της στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η συγκριτική ανάλυση των λέξεων που εμφανίζονται συχνότερα στις προηγούμενες ομιλίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του 2008 στην οποία το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.


Λέξεις όπως κράτος, κυβέρνηση, πολίτης και οι διακριτές τους σημασίες φθίνουν σταδιακά σε συχνότητα χρήσης, δίνοντας τη θέση τους σε λέξεις όπως χώρα, Ελλάδα, πατρίδα, και τη συλλογική ευθύνη που τις συνοδεύει. Παράλληλα, λέξεις όπως εισόδημα, χρήμα, πλούτος, περιουσία, κέρδη, εργασία, υγεία και παιδεία στις οποίες δόθηκε έμφαση προεκλογικά δείχνουν να περιορίζονται, ενώ σταδιακά προκρίνονται λέξεις όπως κρίση, αγορά, διαφθορά, φοροδιαφυγή, φορολογικό και οικονομία. Έκδηλη και η ανησυχία για το μέλλον που εκφράζεται μέσα από λέξεις όπως μαζί, μπορούμε, αλλάξουμε, χτίσουμε, δουλέψουμε, κάνουμε και επανάσταση.


Ανάλογη εστίαση σε λέξεις που εμπεριέχουν το στοιχείο της συλλογικής ευθύνης καταγράφηκε και στη φετινή ομιλία του πρωθυπουργού, με ιδιαίτερη έμφαση στις λέξεις χώρα, Ελλάδα, πατρίδα, μαζί, Έλληνες. Αντίθετα, ενδιαφέρον προκαλεί η αλλαγή περιεχομένου σε σύγκριση με την περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν» που είχε ειπωθεί από τον Γ. Παπανδρέου στον ίδιο χώρο, δύο χρόνια πριν, καθώς φέτος ξεχώρισαν λέξεις όπως δημόσιο, διαφθορά, φοροδιαφυγή, φορολογικό, αλλαγές και η αγωνιώδης αναζήτηση επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής μέσω λέξεων όπως γίνεται, μπορούμε, μπορεί, κάνουμε, χρειάζεται, πρέπει, μαζί, προσπάθεια, αλλαγή, μάχη, αγώνας και επανάσταση.


Δείτε και σχετικό οπτικό βοήθημα στην ιστοσελίδα της είδησης:

πηγή: infographics
Το θέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συζητηθούν και άλλες ...πονηριές του πολιτικού λόγου που έχουν πέσει στην αντίληψή μας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top