Τελικά τι είναι "φασισμός";

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Δικηγόρος. Έχει γράψει 3.205 μηνύματα.

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.697 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.105 μηνύματα.
Καλα πραγματικα γελαω.Τα τελευταια χρονια οποιος δεν γουσταρει την αποψη του αλλου το λεει φασισμο.
Ρε..συνελθετε γμτ..
Ο φασισμος ειναι συγκεκριμενο πραγμα..οπως ακριβως τα λεει το παραπανω που εβαλα..
Καταρχην μιλαμε παντα για ακρα δεξια..εθνικισμο...συν ολα τα υπολοιπα
Ουτι του φανει του λολοστεφανη γενικα..βαφτιζουμε φασισμο την καθε διαφορετικη αποψη..ελεος καποιοι.
Ξεκαθαρα ειναι τα πραγματα αλλα δεν βολευουν...φωτακο και λοιποι.
https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=φασισμός
1722880047653.png

View attachment 136397
Ελεος καπου πια.

Paragontas7000

Περιβόητο μέλος

Ο Paragontas7000 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών. Έχει γράψει 5.426 μηνύματα.
Καλα πραγματικα γελαω.Τα τελευταια χρονια οποιος δεν γουσταρει την αποψη του αλλου το λεει φασισμο.
Ρε..συνελθετε γμτ..
Ο φασισμος ειναι συγκεκριμενο πραγμα..οπως ακριβως τα λεει το παραπανω που εβαλα..
Καταρχην μιλαμε παντα για ακρα δεξια..εθνικισμο...συν ολα τα υπολοιπα
Από το 1944 ήδη, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή των φασιστικών υπερδυνάμεων, ο Τζορτζ Όργουελ, στο άρθρο του με τίτλο «Τι είναι φασισμός;», έγραφε ότι έχει χάσει νόημα ο όρος και έχει γίνει συνώνυμο του «αντιπαθητικού» ή του «νταή» και χρησιμοποιείται αδιακρίτως από τους αντιπάλους τους εναντίον συντηρητικών, σοσιαλιστών, αναρχικών, τροτσκιστών, Καθολικών, αντιρρησιών συνείδησης, εθνικιστών πάσης φύσεως και φυλής κ.ο.κ.:

«... Ο φασισμός όμως είναι κυρίως ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Γιατί τότε δεν μπορούμε να τον ορίσουμε με έναν ξεκάθαρο και ευρέως αποδεκτό τρόπο; Αλίμονο, δεν νομίζω να τα καταφέρουμε – όχι σύντομα, πάντως. Οι λόγοι είναι πολλοί και σύνθετοι, αλλά βασικά εστιάζονται στο ότι είναι αδύνατον να ορίσεις ικανοποιητικά τον φασισμό χωρίς να γίνουν παραχωρήσεις που ούτε οι συντηρητικοί, ούτε οι κομμουνιστές ούτε οι ίδιοι οι φασίστες, βέβαια, δεν θα δεχόντουσαν ποτέ να κάνουν. Το μόνο που μπορεί κάποιος είναι να χρησιμοποιεί τη λέξη με κάποιο βαθμό περίσκεψης και όχι, όπως γίνεται πλέον συνήθως, να την υποβαθμίζει στο επίπεδο μιας βρισιάς του συρμού».

Ποσο πιο μπροστα ο ορσγουελ :P

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.192 μηνύματα.
Αυτό ήταν απάνω στην Δραγουμική εθνικιστική αντίληψη των πραγμάτων. Έχει μία λογική αν το σκεφτείς. Το ελληνικό έθνος δεν εκπροσωπείται άλλως τε από ένα μόνο κράτος. Πέραν του Ελλαδικού υπάρχει και η Κύπρος. Παλαιόθεν υπήρχε η Κρητική Πολιτεία και το Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων για παράδειγμα. Ίδιο Έθνος αλλά διαφορετικά κράτη. Ο ελληνισμός επιβίωσε και χωρίς κρατική οντότητα. Αν ζει το Έθνος θα βρεθεί τρόπος στο τέλος να υπάρξει και κρατική εκπροσώπηση του. Το πρόβλημα είναι όταν έχει κρατική εκπροσώπηση αλλά αυτή εργάζεται εναντίον του. Τότε είναι που υπάρχει ένα φιλοσοφικό κενό. Ο Δραγούμης εξέτασε το κράτος υπό διαφορετικές συνθήκες. Για αυτόν το κράτος ήταν προβληματικό γιατί ήταν φοβικό και υποχωρητικό. Άτολμο προς την εκπλήρωση της Μεγάλης Ιδέας που αποδέχονταν απλά τα κομμάτια που του πετούσαν οι ΜΔ. Σήμερα όμως που στα παραπάνω προστέθηκε και η αυτοκαταστροφική μανία είναι το τι κάνουμε;
Αυτό για να μπορεί να είναι ισχυρό, απαιτεί πρωτίστως μια δυάδα υποθέσεων:

α) Οτι αν δεν υπάρχει κράτος, το Έθνος δεν θα εξοντωθεί, πράγμα που δεν αποτελεί και ασφαλή υπόθεση τόσο από πλευράς γενοκτονιών, καταπατήσεων ή έστω και αυτών των πολιτισμικών αλλοτριώσεων.

β) Ότι αν υπάρχει έστω και ένα άλλο κράτος, θα εξυπηρετεί μια φιλική προς το Έθνος πολιτική, ακόμα κι αν το ένα κράτος είναι δουλικό. Πράγμα που και με την Ελλάδα και με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν ισχύει καθώς και τους δυο τους θεωρω κατωτερους των περιστάσεων.

Και ρωτάς εύλογα θα πω εγω, τι γίνεται όταν το κράτος είναι αυτοκαταστροφικό;

Μα δεν είναι το κράτος αυτοκαταστροφικό θα σου πω εγω, αλλά η ηγεσία. Το κράτος είναι μια δομή, ένα συνολο συνεξαρτήσεων ολιγαρχίας, πολιτικών και άλλων παιχτών, εσωτερικών και εξωτερικών.

Σε αυτό το σημείο, και χωρίς να έχω μελετήσει ούτε εθνικιστική σελίδα για σελίδα, τολμώ να πω ότι έχει ένα πάτημα ο φασισμός, με την αντικατάσταση του αποτυχημένου κράτους της ολιγαρχικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με ένα πιο συγκεντρωτικό κράτος. Όμως αυτό είναι κενό γράμμα και μια συνεχής ονείρωξη επιβολής του ενός απέναντι στο λαό, εαν δεν συνδυαστεί με το άλλο κομμάτι (κατα εθνικοσοσιαλισμό, ιδεώδες του Έθνους). Το οποιο και αυτό από μόνο του ειναι μια ονείρωξη δήθεν φυλετικής ανωτερότητας και χίλια άλλα πράγματα που ουτε να τα αγγίξω δεν θα ήθελα.

Ξαναλέω δεν έχω διαβάσει γραμμή για γραμμή. Μιλαω με μια ιδεα που εχω στο μυαλό μου. Και βάσει αυτής της ιδέας, ανέκαθεν θεωρούσα τον Φασισμό και τον Εθνικοσοσιαλισμό, ενδιαφέροντες μεν σε κάποια θεωρητικά τους σημεία από τα οποία μπορούν να αντληθούν ιδέες, αλλά ασύμβατους ως ιδεολογίες με την ελληνική εθνικιστική ανάγκη.

Για εμένα η ελληνική ανάγκη απαιτεί μετασχηματισμό της κοινωνίας από κάτω, σε μια πιο αυτοκρατορικού τυπου νοοτροπία και το εννοώ σοβαρά. Ιδεολογική στροφή και εσωτερική τακτοποίηση των καρκινωμάτων και παθογενειών, προτού στραφούμε προς τα έξω. Δε συμφωνώ επ ουδενί δηλαδή σε κατάργηση του κράτους με την έννοια οτι αν ήμασταν κομμάτια-πληθυσμοί άλλων εθνών, υπήκοοι τουρκίας πχ, θα είχαμε καλύτερη ελπίδα επιβίωσης ως Έθνος. Επ ουδενί! Το κράτος πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, εντούτοις πρέπει εκ θεμελίων να εξυγιανθεί.

Η Τουρκία, αν και δεν έχουμε σε τιποτα να την ζηλέψουμε αναφορικά με τα θεμέλιά της, δείχνει να έχει πιάσει το νόημα πιο καλά από εμάς. Μάλιστα για να το πω καλύτερα, αυτοι δειχνουν να το χουν πιάσει κι εμείς να το χουμε χάσει. Δείχνουν πιο βυζαντινοί στη συμπεριφορά από εμάς. Βεβαίως ειναι Τούρκοι και ως Τούρκοι η αυθάδειά τους ξεφεύγει, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Είναι το ιδεατό σαφώς απλά εξετάζουμε και το πράγμα από την ρεαλιστική του πλευρά. Δυστυχώς σήμερα εν έτει 2024 σχεδόν καμμία δυτική χώρα δεν έχει ένα κράτος υπέρ του έθνους.
Πράγματι, και είναι το λιγότερο αξιολύπητο ως διαπίστωση. Σχεδόν καταθλιπτικό για εμένα όπως το εισπράττω και πως θα ήθελα να είναι ο κόσμος. Ο σημερινός κόσμος ειναι ενας εφιάλτης.

Καταλαβαίνω απολύτως πως το λες αν και θεωρώ δεν είναι το ίδιο η περίπτωσις της Τουρκίας και των ΗΠΑ με της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Πράγματι. Ίσως να πήρα μια παραπάνω συλλογιστική ελευθερία απ οτι έπρεπε.

Δεν το ξέρω πολύ αναλυτικά για να σου πω "ναι αλλά η Βαυαρία θέλει να αποσχισθεί, ναι αλλά η Βενετία θέλει να αποσχισθεί". Έχω μια ισχνή ιδέα δηλαδή περί Καταλονίας, Βαυαρίας, Ιταλικου Βορρά (Γερμανοί) και Νότου (Έλληνες), αλλά δεν μπορώ να βρω ακριβώς τον επιχειρηματολογικό μοχλό για να σου πω οτι διαφωνω σε κάτι.

Γιατι απο την άλλη πλευρά ΟΝΤΩΣ έχεις μια Τουρκία που έχει 30εκ. Κούρδους, 4 εκατ. Κιρκάσσιους, κλπ, είναι εντελώς ετερόκλητοι κι όχι "ετεροκλητοφανής" αν μπορούμε να πλάσουμε μια τετοια λέξη, όπως οι άλλες χωρες που εξετάζουμε.

Βεβαια αν το σκεφτείς, όταν ο Κεμαλ τους έκανε κράτος από το τίποτα, αντικατέστησε μια πολυεθνική αυτοκρατορία με μια κομμουνιστογενή και όχι εθνικοσοσιαλιστικογενή οντότητα.

Για μένα, οι μέθοδοι μπορεί να ηταν ίδιες με τη Γερμανία, ο Κεμαλ μπορεί να ήταν ο δάσκαλος του Χιτλερ στο πως να ξεφορτώνεσαι τον εχθρό σου, αλλά ο Κεμάλ ανέκαθεν μου έμοιαζε μακράν πιο Μπολσεβίκος παρά Εθνικοσοσιαλιστής. Και οχι λογω της βοήθειας από την ΕΣΣΔ, αλλά λόγω του προοδευτισμού που εισήγαγε και ταυτόχρονα εξυπηρέτησε εναν εθνικισμό επιβίωσης ανάλογο με αυτόν του Κομμουνιστικου Βιετναμ μισό αιώνα αργότερα. Ή οτι κατάφερε να ενώσει -ξεγελάσει κατα τη γνώμη μου- τους Κούρδους να στραφούν εναντίον μας τότε, ή και μεχρι σημερα να μην θελουν την ανεξαρτησία τους διότι είναι καλοβαλμένοι πολλοί μες τις δομές και την κοινωνία του τουρκικού κράτους. Πράγμα που μου θυμίζει πάλι ΕΣΣΔ και όχι Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία.

Οι ΗΠΑ είναι το χειρότερο παράδειγμα που υπάρχει στο κόσμο. Δεν νοείται για εμένα κανένας να μιλάει για «American nation» χωρίς να αναφέρεται στους ιθαγενείς που ακόμα και σήμερα είναι τελευταία τρύπα του ζουρνά εκεί πέρα.
Μεγάλη και πονεμενη ιστορία την οποία ουτε αυτη είχα τη χαρά να μελετήσω όσο θα ήθελα.

Μιλάμε για ανθρώπους των οποίων η προφορική παράδοση, τουλάχιστον κατα τη δική τους βεβαιότητα, προσπαθεί να μας μεταφέρει την ύπαρξη αρχαιων πολιτισμών ακόμα και σε κείνη την ήπειρο, ακόμα και πολιτισμών που έχουν άμεση σχέση με την γη του Κεμ (αρχαία Αίγυπτο), βλ. σπήλαια με ιερογλυφικά Αιγυπτίων και ταφικούς θαλάμους στο Γκραν Κάνυον.

Εβλεπα προχθές ποση γη τους είχαν παραχωρήσει "απλόχερα" μετα την Ανεξαρτησία οι ΗΠΑ, το 1776, το Indian Reserve ήταν όλη η νοτιοανατολική πλευρά πλην της όχθης ουσιαστικά, και τωρα έχουν εξοστρακιστεί σε κάτι καταυλισμούς να φτιάχνουν μπλιμπλίκια ή να έχουν καζίνο.

Χωρίς ουτε καν να μπουμε σε παραφιλολογία περί πνευματικής διαύγειας και γνώσεων των Ινδιάνων (βλ. Καρλος Καστανέντα και επαφές του με διάφορους σαμάνους και φυλές).

Είναι απίθανο, πως ενας όχλος βλάχων, εκτόπισε μια τόσο πεφωτισμένη ομάδα ανθρώπων, και κυβερνά τον κόσμο.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.366 μηνύματα.
Φιλοσοφία πάντως είναι η ικανότητα να ορίζουμε πολύπλοκες έννοιες με τον πιο απλό τροπο.

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
Φιλοσοφία πάντως είναι η ικανότητα να ορίζουμε πολύπλοκες έννοιες με τον πιο απλό τροπο.
Συμφωνώ, φεριπειν να βαπτίζεις ένα πολύπλοκο πολιτικό σύστημα του Μουσολίνι ως "όταν κάποιος λέει κάτι που δε μου αρέσει " :P

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Δικηγόρος. Έχει γράψει 3.205 μηνύματα.

Memetchi

Διάσημο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών. Έχει γράψει 2.304 μηνύματα.
Με εσένα προσωπικά δεν θέλω να έχω καμία απολύτως σχέση, είμαι αναγκασμένος όμως να παραθέσω τα (πολλά) ψέματά σου, γι' αυτό γράφω.
Αλίμονο, θέλει θυσίες το ιεραποστολικό σου έργο Ηλία. Μίλα μαζί μου, δεν σε παρεξηγούμε
Ναι, έτσι αλλάζουν και οι κοινωνίες, άλλωστε. Αυτή η «αλλαγή», όμως, δεν είναι καθόλου αυθόρμητη και καθόλου αθώα. Είναι υποκινούμενη από πολυεθνικές και θεσμούς σε όλον τον Δυτικό κόσμο. Σε τόσο μεγάλη ένταση, που όντως θυμίζει Χίτλερ στην προπαγάνδα, όπως είπε ο Παράγοντας.
Κανένα κίνημα δεν είναι σημερινό, έχουν περάσει το λιγότερο δεκαετίες αγώνων και αιώνες σταδιακών αλλαγών με συνθήκες που δεν μοιάζουν ούτε στο 1% αυτά που νομίζεις ότι εσύ σήμερα περνάς (αστείο και μόνο να το γράφει κανείς). Όσο γίνεται εργαλοποίηση από συντηρητικούς κύκλους δεν έχεις θέμα. Κάτι θα ξες από μη αθώες και αυθόρμητες προπαγάνδες στον κόσμο βέβαια. Τον χριστιανισμό υποτίθεται ότι υποστηρίζεις. Ξεχάσατε πως εδραιώθηκε και τι έκανε για να επιβληθεί 🤷‍♂️
Εάν με το ενότητα εννοείς να κάνουμε ψυχολογικό πόλεμο και επίδειξη δύναμης στους Χριστιανούς (και εν γένει συντηρητικούς ανά τον κόσμο), μάλλον βρήκες μία νέα σημασία για τη λέξη η οποία αποτελεί το ακριβώς αντίθετό της.

Ναι, επειδή εσείς το φέρατε στη μόδα. Εσείς αυτοπροσδιοριζόσασταν έτσι, για να δείξετε (όπως πάντα) την ηθική σας ανωτερότητα (η οποία, παρεμπιπτόντως, μόνο στα μυαλά σας βρίσκεται, απέχετε έτη φωτός από την ηθική.) Ε, αφού μας τα ζαλίσατε, καθίστε να τα λουστείτε.
Οπότε εσύ ως ο άλλος «ξύπνιος» και γνώστης της αλήθειας ήρθες να μας την πεις. Εσύ άλλωστε είσαι ο ηθικός, σωστά;
Σνόουφλεϊκς ήσασταν, είστε και θα είστε εσείς και αυτό δεν θα αλλάξει. Άτομα με μπλε/πράσινα/τιρκουάζ μαλλιά που πιστεύουν σε παρανοϊκές θεωρίες για άπειρα φύλα και προσωπικές αντωνυμίες ze/zim/zer (και άλλες παλαβομάρες) βλέπω να κλαίνε (κυριολεκτικά όμως) που δεν πέθανε ο Τραμπ, που τους καταδυναστεύει ακόμα η λευκή πατριαρχία και ο Χριστιανισμός, που πρέπει να δουλεύουν κ.λπ.
Είναι ανησυχητικό το πόσο χαμηλή είναι η αυτογνωσία σου σε αυτή την ηλικία
Ακριβως τα ιδια λεμε. Αυτη η "αλλαγη ", η πλυση εγκεφαλου και η προωθηση ιδεων γινεται με πολυ παρομοιο τροπο οπως πριν απο 90 χρονια.
Θύμισε μου τι σου επέβαλαν οι Ολυμπιακοί αγώνες που πόσταρες.
αριστερος ειμαι οχι woke. Παντα θα ειμαι υπερ του αδυναμου και του απλου λαου. Μη συγχεεις τον γουοκ με τον αριστερο , ειναι προσβολη προς το κινημα μας.
Η αρνητικότητα της λέξης ξεκίνησε ακριβώς για να κοροϊδέψουν αυτούς που λένε ότι είναι υπέρ των αδυνάμων. Εσύ ας πούμε με ποιο κριτήριο εμένα με ταγκαρες εδώ;

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.366 μηνύματα.
«... Ο φασισμός όμως είναι κυρίως ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Γιατί τότε δεν μπορούμε να τον ορίσουμε με έναν ξεκάθαρο και ευρέως αποδεκτό τρόπο; Αλίμονο, δεν νομίζω να τα καταφέρουμε – όχι σύντομα, πάντως.
Εγω πάντως το έκανα στο #31. Μάλιστα αν συμπληρώσουμε "την οικονομική ή πολιτική" στο αποψη θα το καταλάβουν όλοι μάλλον.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.529 μηνύματα.
Δύο αποσπάσματα από την Πλατωνική Πολιτεία, για να κάνω μια σύνδεση με το θέμα:

«Υποθέτω, είπα εγώ, να είναι η σωφροσύνη κάποια αρμονική τάξη και κυριάρχηση επάνω σε μερικές ηδονές και επιθυμίες, όπως λέει ο κόσμος χρησιμοποιώντας τη γνωστή έκφραση ''να είναι κανείς ανώτερος από τον εαυτό του''...
...Αλλά μου φαίνεται, είπα εγώ, ότι αυτή η έκφραση θέλει να ειπή, πως μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο σχετικά με την ψυχή του υπάρχει κάτι που είναι ανώτερο και κάτι που είναι κατώτερο και όταν το κατά φύση ανώτερο κυριαρχήσει επάνω στο κατώτερο, το γεγονός τούτο το εκφράζουμε λέγοντας ''ανώτερος από τον εαυτό του''...
...Στρέψε, τώρα τα μάτια σου, είπα εγώ, προς την πόλη μας και θα εύρεις να υπάρχει από αυτά το ένα μέσα σ' αυτή· γιατί δεν μπορεί, παρά θα πεις, ότι δίκαια της αποδίδεται ο τίτλος ''ανώτερη από τον εαυτό της'', αφού ότινος το ανώτερο μέρος κυριαρχεί πάνω στο κατώτερο, αξίζει σ' αυτό να δώσουμε τον τίτλο της σωφροσύνης και την ονομασία ''ανώτερο από τον εαυτό του''. Κοιτάζω δα, είπε, και ευρίσκω αληθινά τα λόγια σου. Αναμφισβήτητο πια πάλι είναι ότι τις πολλές και πολυποίκιλες επιθυμίες, ηδονές και λύπες μπορείς να τις βρει κανείς προπάντων στα παιδιά, στις γυναίκες, στους υπηρέτες και μέσα στον πρόστυχο όχλο των λεγόμενων ελεύθερων ανθρώπων. Βεβαιότατα. Τις απλές όμως και μετρημένες αυτές, όσες συντροφευμένες από νου και ορθό δοξαστικό τρόπο οδηγούνται από τον λογισμό, θα ευτυχήσεις να τις συναντήσεις σε λίγους, που και την άριστη φυσική προδιάθεση είχαν και την άριστη παιδεία έλαβαν. Αλήθεια, είπε. Δεν βλέπεις, λοιπόν, ότι και αυτά υπάρχουν στην πόλη σου και ότι μέσα σ' αυτή οι επιθυμίες της φαύλης πλειονότητας είναι υποταγμένες στις επιθυμίες και στη φρόνηση που κατοικεί στην ψυχή της χρήστης μειονότητας; Μάλιστα, είπε»

«...συμβαίνει με αυτό απαράλλακτα ό,τι θα συνέβαινε αν κάποιος τα ένστικτα και τις επιθυμίες ενός θρεφταριού που παίρνει από την τροφή υπερβολικό μεγάλωμα και δύναμη, προσπαθούσε με την παρατήρηση να τα μάθει στην εντέλεια, δηλαδή πως πρέπει να πάει κοντά του, με ποιον τρόπο να το πιάσει, πότε και από ποιες αιτίες γίνεται αγριότερο ή ημερότερο, εξ αιτίας ποιών αφορμών συνηθίζει να βγάζει άλλοτε αυτή τη φωνή κι άλλοτε την άλλη, και τι είδους φωνές πρέπει να βγάζει ένας άλλος για να γίνει ήμερο ή άγριο· έχοντας δα μάθει όλα αυτά με τη συνεχή συναναστροφή με το θρεφτάρι και με την πολυκαιρία, φαντάσου ότι αυτός τα χαρακτηρίζει ως σοφία, τα βάζει σε τεχνικό σύστημα και ρίχνεται στο διδασκαλικό επάγγελμα χωρίς να ξέρει καθόλου ποια απ' αυτά τα δόγματα και ποια απ' αυτές τις επιθυμίες είναι καλό ή άσχημο ή αγαθό ή κακό ή δίκαιο ή άδικο·...
... Στοχάζεσαι λοιπόν πραγματικά ότι είναι κάπως διαφορετικός από τούτον ο άνθρωπος, που θεωρεί ως σοφία το ότι έχει με την παρατήρηση μαθημένα τα ένστικτα και τις ηδονές των από κάθε καρυδιάς καρύδι συμμαζωμένων μαζών, είτε για ζωγραφική πρόκειται, είτε για μουσική, είτε ακόμη και για πολιτική;»

Αρχικά, κάνω τη σύνδεση και τα γράφω αυτά στο εν λόγω θέμα επίτηδες, ώστε να δείξω ότι στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου των λέξεων που επικρατεί και στην υπερχρήση (sic) ορισμένων εννοιών, το «φασίστας» θα μπορούσε άνετα να δοθεί και στον τεράστιο Πλάτωνα, στην τόσο εκφυλισμένη εποχή μας. Και αυτό γίνεται γιατί έχει επικρατήσει το «simping» στον λαό και εν γένει δηλητηριώδεις ιδεολογίες όπως ο Σοσιαλισμός και ο Κομμουνισμός (αλλά και εθνοσοσιαλισμός, φασισμός) και δεν μπορούμε να δούμε καθαρά.

Όσον αφορά στα αποσπάσματα αυτά καθαυτά, στο πρώτο ο Πλάτωνας (δια στόματος Σωκράτη) κάνει έναν υπέροχο παραλληλισμό του ανθρώπου με την πόλη. Όπως ο άνθρωπος μέσα του έχει τον ανώτερο και τον κατώτερο εαυτό, με τον πρώτο να είναι αυτός που τείνει προς το καθαυτό καλό και τη φιλοσοφία και τον δεύτερο να είναι αυτός που ρέπει προς τις υλικές ηδονές και τις επιθυμίες, έτσι και η Πολιτεία αποτελείται από τον ανώτερο εαυτό της (φιλόσοφοι, με την ευρύτερη έννοια) και την έκφυλη μάζα που πρέπει να κυριαρχηθεί και να τιθασευτεί από τους πρώτους. Εδώ σίγουρα τα αντανακλαστικά μας (από αιώνες πλύσης εγκεφάλου) «τσινάνε», γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μπορεί να ανήκουμε στους δεύτερους και είναι καθήκον μας να υποταχθούμε στους άριστους (τους φιλόσοφους βασιλιάδες που έλεγε ο Πλατωνάρας.) Βέβαια για εμένα το ιδανικό πολίτευμα ως προς αυτή την άποψη είναι η Βασιλεία, για να μπορεί να γίνει η ασυνείδητη σύνδεση του Βασιλιά με τον Θεό στο μυαλό του λαουτζίκου.

Στο δεύτερο απόσπασμα τώρα, κάνει πάλι έναν επικό παραλληλισμό των σοφιστών (σημερινών πολιτικάντηδων) με αυτούς που επιχειρούν να μάθουν τα «κόλπα» για να ελέγχουν και να βρουν όλα τα κουμπιά ενός θρεφταριού. Φυσικά το θρεφτάρι είναι ο λαός και εδώ μας δείχνει ο διαχρονικός Πλάτωνας το πόσο διαστροφή υπάρχει στον κόσμο μας. Τέτοια διαστροφή που αποκαλείται σοφία, καλό και αγαθό αυτό που αρέσει στον λαό. Αυτά τα γράφω προς όλους, και προς τους λάτρεις της δημοκρατίας (μπλιαχ), αλλά και προς τους συμπαθούντες τον σοσιαλισμό, στην όποια μορφή του και θα ήθελα να το διαβάσουν και να μου πουν τη γνώμη τους ιδιαίτερα οι @Valder, @giannhs2001 και @nearos (μιας και έχουν εκφράσει, με τον έναν ή άλλον τρόπο συμπάθεια προς τον Σοσιαλισμό.) Φυσικά όποιος άλλος θέλει.

Τελευταία επεξεργασία:

Paragontas7000

Περιβόητο μέλος

Ο Paragontas7000 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών. Έχει γράψει 5.426 μηνύματα.
χχαχαχαχα. Δεν καταλαβες μαλλον το ποιντ μου. Δεν πειραζει.Αμα δεν μπορεις να δεις τις ομοιοητητες των 2 ατζεντηδων, και τον τροπο κυριως που προωθουνται απο το συστημα,δεν ειναι δικο μου θεμα .Btw και το 1936, δεν επεβαλε κανεις τον ναζισμο στον λαο :P
Η αρνητικότητα της λέξης ξεκίνησε ακριβώς για να κοροϊδέψουν αυτούς που λένε ότι είναι υπέρ των αδυνάμων. Εσύ ας πούμε με ποιο κριτήριο εμένα με ταγκαρες εδώ;

Για να δωσω ενα παραδειγμα ενος νεο-φασιστα-woke. Nothing personal. Οπως εχω πει τον @giannhs2001 τον συμπαθω και σε μερικα πραγματα συμφωνουμε κιολας.

Y.Γ οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται :bleh:
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Οπότε εσύ ως ο άλλος «ξύπνιος» και γνώστης της αλήθειας ήρθες να μας την πεις. Εσύ άλλωστε είσαι ο ηθικός, σωστά;
Μη με βαζεις στο ιδιο σακι με τον ηλια μεμετσι . Εγω αθεος ειμαι κιολας. Ουτε ξυπνιος ειμαι, τη γνωμη μου λεω απλα. Παντως σιγουρα δεν ειστε εσεις οι ηθικοι:bleh:

Τελευταία επεξεργασία:

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.835 μηνύματα.
Αλίμονο, θέλει θυσίες το ιεραποστολικό σου έργο Ηλία. Μίλα μαζί μου, δεν σε παρεξηγούμε

Κανένα κίνημα δεν είναι σημερινό, έχουν περάσει το λιγότερο δεκαετίες αγώνων και αιώνες σταδιακών αλλαγών με συνθήκες που δεν μοιάζουν ούτε στο 1% αυτά που νομίζεις ότι εσύ σήμερα περνάς (αστείο και μόνο να το γράφει κανείς). Όσο γίνεται εργαλοποίηση από συντηρητικούς κύκλους δεν έχεις θέμα. Κάτι θα ξες από μη αθώες και αυθόρμητες προπαγάνδες στον κόσμο βέβαια. Τον χριστιανισμό υποτίθεται ότι υποστηρίζεις. Ξεχάσατε πως εδραιώθηκε και τι έκανε για να επιβληθεί 🤷‍♂️

Είναι ανησυχητικό το πόσο χαμηλή είναι η αυτογνωσία σου σε αυτή την ηλικία

Πολύ τοξικότητα βγάζεις ρε φίλε σε κάθε post, μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούμε μαζί σου. Όσο αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες που ανέφερες αν θεωρείς εσυ φυσιολογικό να προβάλεται η πορνεια και το drag queen θέαμα ως φυσιολογικό σε μια τελετή έναρξης που αφορά τον αθλητισμό τότε κάτι δεν πάει καλά. Και όχι δεν είναι προοδευτικό να υποστηρίζεις κάθε ακραίο θέαμα μόνο και μόνο για να πας κόντρα στους άλλους, πιο πολύ επιθετικο χαρακτήρα βγάζει που προσπαθεί να βρει ευκαιρία να έρθει σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους παρά προοδευτικότητα. Νομίζω ότι κάπου έχεις μπερδέψει τους όρους προοδευτικότητα και δημοκρατία με τους όρους madness και immorality.

Ξέρω λάθος έκανα που σου απάντησα καθώς ως γνωστόν θα αρχίσεις την επίθεση λόγω έλλειψης σοβαρών επιχειρημάτων, απλά από ένα σημείο και μετά κουράζει να έχεις επιθετικο ύφος σε όποιο μέλος γράφει βάση λογικής και δεν δέχεται κάθε προοδευτική μπαρούφα που προβάλλουν τα media και η αριστερή μαφία. Ξαναλέω όμως για να είμαι ξεκάθαρος ότι άλλο πράγμα ο προοδευτισμός και άλλο να υποστηρίζεις κάθε ανοησία που σου σερβίρουν και δεν βγάζει νόημα.

Τελευταία επεξεργασία:

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
Αυτά τα γράφω προς όλους, και προς τους λάτρεις της δημοκρατίας (μπλιαχ), αλλά και προς τους συμπαθούντες τον σοσιαλισμό, στην όποια μορφή του και θα ήθελα να το διαβάσουν και να μου πουν τη γνώμη τους ιδιαίτερα οι @Valder, @giannhs2001 και @nearos (μιας και έχουν εκφράσει, με τον έναν ή άλλον τρόπο συμπάθεια προς τον Σοσιαλισμό.) Φυσικά όποιος άλλος θέλει.
Κοίτα, εγω θα αποκαλούσα τον εαυτό μου ρεαλιστικό σοσιαλιστή, οχι απ' αυτούς τους ουτοπικούς "φέρτε πίσω την ΕΣΣΔ, βάψτε τον κόσμο κόκκινο". Σε γενικές γραμμές πιστεύω οτι ο φασισμός είναι αυτό το πολιτικό σύστημα του μουσολίνι που εκφράζεται απο ισχυρο εθνικισμό και χρηση ενος ισχυρού στρατού και σε μια κοινωνια με ιεραρχία με βιαιη καταστολή αντιπολίτευσης κλπ*, το οποίο εχει βγεί ως αποτέλεσμα του σάπιου καπιταλιστικού και οποιουδήποτε συστήματος που συνεχίζει να φτιάχνει μια κοινωνικοπολιτικοικονομικη πόλωση (πχ. η δύση που εχει καταστρέψει πασα αξία και ηθική και εχει ανοίξει σύνορα χωρις σχεδιο και εχει ανοιξει τις πυλες για εγκληματικοτητα και ασταθεια)
Λέγοντας οτι ειμαι ρεαλιστικός σοσιαλιστής εννοώ οτι θα ήθελα να ερθει αυτή η αλλαγή στον κόσμο κια να είναι ολοι αγκαλιασμένοι χέρι χερι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, καταγωγής, θρησκείας, οι εργατες να διεκδικούν τα μμπ και να μην υπαρχουν δισεκατομμυριουχοι, με απαλοιφη της ανισοτητας της οικονομικης και σε ενα συστημα που ο καθενας επιβραβευεται για τη δουλεια και την αξια του και οχι για τις συνδέσεις του, και το καπιταλιστικό σύστημα σίγουρα θα αλλάξει. Μπορεί το επόμενο να ειναι καλύτερο, μπορεί χειρότερο, ομως γνωρίζω οτι μονος μου δε μπορω να το αλλάξω αυτό, και για να ζήσω και να εξελιχθώ στη ζωή πρεπει απαραίτητα να μαθω να επιβιώνω συμβιβάζοντας και αντέχοντας.

Εν πάση περιπτώσει δε μπορώ να υποστηρίξω τις απόψεις μου περι σοσιαλισμού και κομμουνισμού διοτι δεν εχω διαβάσει, και δε θα μπορεσω λογω πανελληνίων. Θα μου επιτρέψετε αυτους τους 10 μήνες να διαβασω πληρως για το σχολειο πριν πιασω κομματικό βιλβίο.. Προς το παρόν αυτό μου φαίνεται σωστό και θα ήθελα να ζώ.. Μπήκα νωρίς ο βλάκας αλλα δε καθησα ποτε να διαβάσω τίποτα

*: Για αυτούς που συγκρίνουν το να σε παίρνουν εξορία, μακριά απο την οικογένειά σου η ακομα και να σε σκοτωνουν γιατι θεωρείσαι "δημοσιο επικίνδυνο" και το συσχετίζουν με το "σου λεω τι να κάνεις"
Το "αναγκαζω να υιοθετήσουν την αποψη μου" ειναι φασισμός μονο αν γίνεται απο κυβέρνηση.
Αν γίνεται απο ατομο, λεγεται σκατά παρέα και μπορεις καλλιστα να κανεις μπλοκ :)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια