giannhs2001
Επιφανές μέλος
Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.023 μηνύματα.

04-08-24

19:59
Αυτό ήταν απάνω στην Δραγουμική εθνικιστική αντίληψη των πραγμάτων. Έχει μία λογική αν το σκεφτείς. Το ελληνικό έθνος δεν εκπροσωπείται άλλως τε από ένα μόνο κράτος. Πέραν του Ελλαδικού υπάρχει και η Κύπρος. Παλαιόθεν υπήρχε η Κρητική Πολιτεία και το Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων για παράδειγμα. Ίδιο Έθνος αλλά διαφορετικά κράτη. Ο ελληνισμός επιβίωσε και χωρίς κρατική οντότητα. Αν ζει το Έθνος θα βρεθεί τρόπος στο τέλος να υπάρξει και κρατική εκπροσώπηση του. Το πρόβλημα είναι όταν έχει κρατική εκπροσώπηση αλλά αυτή εργάζεται εναντίον του. Τότε είναι που υπάρχει ένα φιλοσοφικό κενό. Ο Δραγούμης εξέτασε το κράτος υπό διαφορετικές συνθήκες. Για αυτόν το κράτος ήταν προβληματικό γιατί ήταν φοβικό και υποχωρητικό. Άτολμο προς την εκπλήρωση της Μεγάλης Ιδέας που αποδέχονταν απλά τα κομμάτια που του πετούσαν οι ΜΔ. Σήμερα όμως που στα παραπάνω προστέθηκε και η αυτοκαταστροφική μανία είναι το τι κάνουμε;Εχω μια ένσταση βέβαια στη ζωή του Έθνους χωρίς Κράτος και ειχαμε ξαναφιλονικήσει γι αυτό.
Είναι το ιδεατό σαφώς απλά εξετάζουμε και το πράγμα από την ρεαλιστική του πλευρά. Δυστυχώς σήμερα εν έτει 2024 σχεδόν καμμία δυτική χώρα δεν έχει ένα κράτος υπέρ του έθνους.Και το πιστευω ακόμα πως ειναι απολύτως απαραιτητη η κρατική υπόσταση
Καταλαβαίνω απολύτως πως το λες αν και θεωρώ δεν είναι το ίδιο η περίπτωσις της Τουρκίας και των ΗΠΑ με της Γερμανίας και της Ιταλίας. Οι δεύτεροι ήταν διάσπαρτοι μεταξύ τους όπως οι αρχαίοι Έλληνες. Πολλά κράτη/κρατίδια αλλά ένα Έθνος που κατάφεραν να ενωθούν κρατικά εντός του 19ου αιώνος. Οι ΗΠΑ είναι το χειρότερο παράδειγμα που υπάρχει στο κόσμο. Δεν νοείται για εμένα κανένας να μιλάει για «American nation» χωρίς να αναφέρεται στους ιθαγενείς που ακόμα και σήμερα είναι τελευταία τρύπα του ζουρνά εκεί πέρα.Όχι όμως με την έννοια του Φασισμού, διότι ουσιαστικά με κάνει να πιστεύω πως δημιουργεί κράτη οπως ακριβως η Ιταλία ή οι ΗΠΑ ή η Τουρκία και αυτή η Γερμανία ακόμα, που ειναι αρκετα ετεροκλητα στοιχεια μαζι, δημιουργούν ένα κράτος και ξαφνικά το λεμε έθνος, οχι όχι δεν παει ετσι στο μυαλο μου. Το Έθνος προυπάρχει του κράτους και μόνος σκοπός του Κράτους είναι να οφελεί και να δυναμώνει το Έθνος. Εαν αποτύχει, οφειλει να γιατρευτεί, δεν συναινω σε καμία κατάργηση.

04-08-24

21:02
Και αν πιστεύεις σε μια ανωτερότητα όμως που εγώ αυτό θα έλεγα φασισμό , να έχεις με πρότυπο φυλής, θρησκείας, άντρα κοκ και να πιστεύεις σε μια ιεραρχία. Για αυτό και ο κομμουνισμός είναι απολυταρχία να το πω; και δεν μου φαίνεται τόσο φασισμός.. Αλλά τέλος πάντων αυτό πως λέγεται; Αν ο φασισμός είναι του Μουσολίνι, ο εθνικιστής είναι ο πατριώτης όπως έλεγες εσύ, ο ναζί ο αντισημίτης, πως θα περιγραψεις τον " φασίστα" με μια γενικότερη έννοια ;Ο φασισμός δεν αναγνώριζε τόσο την φυλετική ιδεολογία του Χίτλερ. Δεν εξέφρασε αντισημιτικές τάσεις ούτε απόψεις ανωτερότητας.
Paragontas7000
Περιβόητο μέλος
Ο Paragontas7000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών. Έχει γράψει 5.434 μηνύματα.

05-08-24

11:13
Ακριβως τα ιδια λεμε. Αυτη η "αλλαγη ", η πλυση εγκεφαλου και η προωθηση ιδεων γινεται με πολυ παρομοιο τροπο οπως πριν απο 90 χρονια. Επισης δεν εχω ιδεα τι ειναι snowflake και που κολλαει η πολιτικη ορθοτητα σορρυ. Σε εχασα καπου προς το τελος.Καλά, όταν μάθεις τι είναι ο φασισμός έλα να μας ξαναπείς. Προώθηση νέων ιδεών υπήρχαν πάντα μα πάντα στην ανθρώπινη ιστορία και πάντα ήταν αντίθετες από τις προηγούμενες. Κάθε ιστορική περίοδος ειδικά στην έκφραση της τέχνης, όπως αυτά που και καλά εδώ είναι φασιστικά, κάποιος τα βάζει με τις υπάρχουσες νόρμες, έτσι αλλάζουν οι κοινωνίες. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δε, πάντα έστελναν ενωτικό-ειρηνικό μήνυμα, σε κάθε εποχή αλλάζει απλά η αντίληψη της ενότητας. Όταν μιλάτε για κριτική σκέψη είναι καλό που και που να χρησιμοποιείτε και τη δίκη σας και να μη στέκεστε μόνο σε άρθρα του σωρού. Αν θες να κατακρίνεις αυτούς που μέσα στην αντίληψη τους περί ηθικής τους ανωτερότητας φτάνουν να κάνουν αυτά που μισούν, καντο, όμως καταλαβε πρώτα τι κατακρίνεις και μη τελειώνεις τη σκέψη στο «η κακιά φασιστική γουοκ» χωρίς να γνωρίζεις καν από που και γιατί ξεκίνησε αυτή η λέξη. Μέχρι πριν λίγο καιρό παπαγαλίζατε την πολιτική ορθότητα, τώρα είναι το γουοκ. Όσο βέβαια γίνεται πιο μεινστριμ η χρήση της τόσο περισσότερο χάνει οποιαδήποτε νόημα της και όπως με όλες αυτές τις λέξεις καταλήγουν στο «ειναι γουοκ ο,τι δεν μου αρέσει» όπως ήταν το είσαι φασίστας πριν κάποιο καιρό από την αντίθετη μεριά και τότε το κορόιδευαν οι ίδιοι που σήμερα έχουν κάνει το είσαι γουοκ ψωμοτύρι. Αλλά εντάξει, ξέρω πως όλοι θέλουν να νιώσουν λίγο θύματα στο μυαλό τους, παρότι που τόσα χρόνια όλοι αυτοί αυτούς που ήταν πραγματικά αδικημένοι τους έλεγαν κάτι που σήμερα τους προσδιορίζει περίφημα. Οι λεγόμενοι σνοουφλεικς.
αριστερος ειμαι οχι woke. Παντα θα ειμαι υπερ του αδυναμου και του απλου λαου. Μη συγχεεις τον γουοκ με τον αριστερο , ειναι προσβολη προς το κινημα μας.Παρεπιπτόντως, με τον τρόπο που γράφεις για το Παλαιστινιακό, άνετα κάποιοι θα σε χαρακτήριζαν «γουοκ»
Paragontas7000
Περιβόητο μέλος
Ο Paragontas7000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών. Έχει γράψει 5.434 μηνύματα.

05-08-24

12:02
οι πρακτικες τους ειναι παρομοιες ομως γιανναρα και οι ομοιοτητες μεγαλες. Επισης που στο διαολο κολλαει ο κουμουνισμος?????Ο φασισμός έχει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο το οποίο ανέλυσα εν συντομία άνωθεν. Δεν υπάρχει ούτε κόκκινος φασισμός ούτε woke φασισμός. Αυτά κυρίως είναι λέξεις των boomers ισαποστάκηδων που γουστάρουν να παρομοιάζουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό ξεπλένοντας (χωρίς να το καταλαβαίνουν μάλλον) τον κομμουνισμό. Αφού έμμεσα λένε, η καταπίεση στο ανατολικό μπλοκ δεν είναι επειδή φταίει ο κομμουνισμός, δεν εφαρμόστηκε κομμουνισμός αλλά μία αριστεροκόκκινη εκδοχή του φασισμού. Ρίχνοντας τα πάλι όλα στον φασισμό. Δεν πάει έτσι, κάθε ιδεολογία είναι συγκεκριμμένη σε αυτά που πρεσβεύει, που στοχεύει κ.λπ.
giannhs2001
Επιφανές μέλος
Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.023 μηνύματα.

05-08-24

12:08
Εφ'όσον δεν έκανα κάποια παράθεση δεν πήγαινε σε κάποιον. Μιλούσα γενικά για την cringe τάση ατόμων πρεσβύτερης ηλικίας και ψιλοαπολιτίκ φιλελέ νέων να ταυτίζουν σκόπιμα τον φασισμό και τον κομμουνισμό.οι πρακτικες τους ειναι παρομοιες ομως γιανναρα και οι ομοιοτητες μεγαλες. Επισης που στο διαολο κολλαει ο κουμουνισμος?????
Οι πρακτικές που αναφέρεις εφαρμόζονταν πολύ πριν το φασιστικό κίνημα. Τραμπουκισμοί, ανελευθερία σκέψης και δράσης, παρακρατικοί, επίδραση των ακαδημαϊκών και ευρύτερων ελίτ και τέτοια είναι τακτικές που υπάρχουν αιώνες τώρα. Δεν περίμεναν τον φασισμό του 20ου αιώνα για να εμφανιστούν. Αυτά συνέβαιναν (και συμβαίνουν που και που) και εντός δημοκρατικών καθεστώτων. Τόσο προ όσο και μετά του φασισμού.
Paragontas7000
Περιβόητο μέλος

05-08-24

14:26
Συμφωνω.Αλλα,αυτες τις πρακτικες ρε γιαννη τις χρησιμοποιησαν οι φασιστες πριν απο 90 χρονια? Ναι. Τις χρησιμοποιουν οι νεοφασιστες αυτα τα χρονια? Ναι. Το μονο σιγουρο ειναι οτι ο φασισμος ανα τους αιωνες οπως λες παντα χανει, οπως θα γινει και τωρα. Κυκλο κανει η ιστορια,εκανε και θα κανει.Οι πρακτικές που αναφέρεις εφαρμόζονταν πολύ πριν το φασιστικό κίνημα. Τραμπουκισμοί, ανελευθερία σκέψης και δράσης, παρακρατικοί, επίδραση των ακαδημαϊκών και ευρύτερων ελίτ και τέτοια είναι τακτικές που υπάρχουν αιώνες τώρα. Δεν περίμεναν τον φασισμό του 20ου αιώνα για να εμφανιστούν. Αυτά συνέβαιναν (και συμβαίνουν που και που) και εντός δημοκρατικών καθεστώτων. Τόσο προ όσο και μετά του φασισμού.
giannhs2001
Επιφανές μέλος

05-08-24

14:32
Ουσιαστικά λέτε το ίδιο πράγμα εδώ με την aura φίλε Παράγοντα. Έχετε ταυτίσει τον φασίστα με ένα πρότυπο συμπεριφοράς άνευ ιδεολογίας. Ο φασίστας για εσάς δεν είναι ο υμνητής του δόγματος που γέννησε ο Μουσσολίνι αλλά ο βίαιος τραμπούκος που θέλει να επιβληθεί στους άλλους και να επιβάλλει χωρίς συζήτηση τη γνώμη του. Είτε είναι woke ή γενικά αριστερός είτε ακροδεξιός είτε κεντρώος. Για εμένα όμως δεν είναι έτσι.Και αν πιστεύεις σε μια ανωτερότητα όμως που εγώ αυτό θα έλεγα φασισμό , να έχεις με πρότυπο φυλής, θρησκείας, άντρα κοκ και να πιστεύεις σε μια ιεραρχία. Για αυτό και ο κομμουνισμός είναι απολυταρχία να το πω; και δεν μου φαίνεται τόσο φασισμός.. Αλλά τέλος πάντων αυτό πως λέγεται; Αν ο φασισμός είναι του Μουσολίνι, ο εθνικιστής είναι ο πατριώτης όπως έλεγες εσύ, ο ναζί ο αντισημίτης, πως θα περιγραψεις τον " φασίστα" με μια γενικότερη έννοια ;
Με ρωτάς Aura πως θα τον αποκαλούσες; Δόξα τω Θεώ το ελληνικό λεξιλόγιο είναι υπερβολικά πλούσιο για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος που εμφανίζει τις άνωθεν ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως: τραμπούκος, ισχυρογνώμων, εγωϊστής, δεσποτικός, αδιάλλακτος...

05-08-24

18:25
Δηλαδή αν κάποιος πιστεύει ας πούμε ότι οι μαύροι είναι κατώτεροι και καλά έπαθαν που υποδουλώθηκαν , θα πεις ότι είναι τραμπούκος και εγωιστής ;Ουσιαστικά λέτε το ίδιο πράγμα εδώ με την aura φίλε Παράγοντα. Έχετε ταυτίσει τον φασίστα με ένα πρότυπο συμπεριφοράς άνευ ιδεολογίας. Ο φασίστας για εσάς δεν είναι ο υμνητής του δόγματος που γέννησε ο Μουσσολίνι αλλά ο βίαιος τραμπούκος που θέλει να επιβληθεί στους άλλους και να επιβάλλει χωρίς συζήτηση τη γνώμη του. Είτε είναι woke ή γενικά αριστερός είτε ακροδεξιός είτε κεντρώος. Για εμένα όμως δεν είναι έτσι.
Με ρωτάς Aura πως θα τον αποκαλούσες; Δόξα τω Θεώ το ελληνικό λεξιλόγιο είναι υπερβολικά πλούσιο για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος που εμφανίζει τις άνωθεν ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως: τραμπούκος, ισχυρογνώμων, εγωϊστής, δεσποτικός, αδιάλλακτος...

giannhs2001
Επιφανές μέλος

05-08-24

18:29
Μπορείς να τον πεις ρατσιστή. Που όσο περίεργο και αν είναι μαύροι πολέμησαν στην Ελεύθερη Αραβική Λεγεώνα της Βέρμαχτ.Δηλαδή αν κάποιος πιστεύει ας πούμε ότι οι μαύροι είναι κατώτεροι και καλά έπαθαν που υποδουλώθηκαν , θα πεις ότι είναι τραμπούκος και εγωιστής ;![]()
Ακόμα και η όλη αμερικανική ελεεινή χολλυγουντιανή προπαγάνδα γύρω από τον Αφροαμερικανό Jesse Owens που πήγε στην Ολυμπιάδα το 1936 και εξευτέλισε τους εθνικοσοσιαλιστές είναι για γέλια και αποδομήθηκε από τον ίδιο που σε συνέντευξη του είπε πως οι Γερμανοί του φέρθηκαν καλλίτερα από ό,τι οι συμπατριώτες του και με τον Χίτλερ βγήκε φωτογραφία.
ilias90
Περιβόητο μέλος
Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.537 μηνύματα.

05-08-24

18:55
Ή ilias90Δόξα τω Θεώ το ελληνικό λεξιλόγιο είναι υπερβολικά πλούσιο για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος που εμφανίζει τις άνωθεν ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως: τραμπούκος, ισχυρογνώμων, εγωϊστής, δεσποτικός, αδιάλλακτος...

05-08-24

19:30
Φαισμός είναι να επιβάλεις την αποψη σου δια της βίας. Ναζισμός είναι ο Φασισμος που παρουσιάζεται σαν γενετική-κληρονομική ανωτερότητα.
nearos
Επιφανές μέλος
Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.

05-08-24

19:41
ΜπαΦαισμός είναι να επιβάλεις την αποψη σου δια της βίας.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.

05-08-24

19:58
και εδω ένα κλασσικό παράδειγμα
nearos
Επιφανές μέλος
Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.

05-08-24

20:01
Κοίτα έγραψε παραπάνω τι είναι φασισμός ένας ιστορικός.και εδω ένα κλασσικό παράδειγμα
Τώρα αν εσύ επιλέγεις φασισμός να είναι ένα τυχαίο άτομο να σου λέει μπα τότε τιμή σου και καμάρι σου

05-08-24

20:06
προφανως εκείνου ο ορισμός σε βόλευε καλυτερα, απόλυτα κατανοητόΚοίτα έγραψε παραπάνω τι είναι φασισμός ένας ιστορικός.
nearos
Επιφανές μέλος

05-08-24

20:09
Εσύ τι σχολή τελείωσες?προφανως εκείνου ο ορισμός σε βόλευε καλυτερα, απόλυτα κατανοητό

Χρησιμοποίησε τον ιστορικό ορισμό, όχι τον "μου πλήγωσες τα συναισθήματα

ROM32
Δραστήριο μέλος
Ο ROM32 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 715 μηνύματα.

05-08-24

20:12
Πολλά είναι, αλλά συγκεντρωμένα και ουσιαστικά, είναι η μαζοποίηση (πλήρης κατάργηση του ατομικισμού) των ανθρώπων υπό μιας παντοδύναμης κρατικής μηχανής.Καλησπέρα σε όλους.
Δεν έχω διαβάσει πολύ στη ζωή μου.
Με καλούν κάποιοι "φασίστα" επειδή δε θέλω άντρες να γρονθοκοπούν γυναίκες στους ολυμπιακούς αγώνες.
Τι είναι όμως ο φασισμός;
Ευχαριστώ.
American Economist
Επιφανές μέλος
Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.844 μηνύματα.

05-08-24

20:24
Καλησπέρα σε όλους.
Δεν έχω διαβάσει πολύ στη ζωή μου.
Με καλούν κάποιοι "φασίστα" επειδή δε θέλω άντρες να γρονθοκοπούν γυναίκες στους ολυμπιακούς αγώνες.
Τι είναι όμως ο φασισμός;
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα φίλε,
• Φασισμός παλιά
• Φασισμός σήμερα
Ελπίζω να βοήθησα.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.108 μηνύματα.

05-08-24

20:34
Ουτι του φανει του λολοστεφανη γενικα..βαφτιζουμε φασισμο την καθε διαφορετικη αποψη..ελεος καποιοι.
Ξεκαθαρα ειναι τα πραγματα αλλα δεν βολευουν...φωτακο και λοιποι.
https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=φασισμός
Ελεος καπου πια.
Ξεκαθαρα ειναι τα πραγματα αλλα δεν βολευουν...φωτακο και λοιποι.
https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=φασισμός
Ελεος καπου πια.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 45 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.