giostau
Πολύ δραστήριο μέλος


Αρχική Δημοσίευση από Leviathan:Μου ηρθε εμπευση ξανα-διαβαζοντας το.Εννοεις συγκρινουμε την πατατα-ζυμη με την κομενη πατατα, και οχι την ολοληρη. (Οπως το καταλαβα εγω). Αρα το παιρνω πισω οτι εγραψα, και παω πασο τοτε. (Και μαλιστα ειναι ακριβως το ιδιο οταν οταν ειναι ισα -η πατατα ζυμη και τα κομματακια της ολοκληρης- ως προς την συγκεριμενη διασταση. πχ φαρδος 2cm απλωσαμε την ολκληρη πατατα αλα ζυμη, φαρδος 2cm κοψαμε τα κομματακια, θα αποροφησουν το ιδιο λαδι ακριβως (με τις αλλες μεταβλητες σταθερες). [και σας βγαζω το καπελο].
Και μαλιστα θα στραγγιζονται με ακριβως τον ιδιο ρυθμο. Αρα ειναι ακρβως το ιδιο πραγμα... Και νομιζω μια διπλωματικη περι τηγανισματος πατατας επιβαλλεται...
![]()
Εξάκτλι!!!!

Λες να παρατήσω τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και να το ρίξω στις πατάτες;;;

Δεν ακούγεται και πολύ κακό....

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dark_kronos
Επιφανές μέλος


Αρχική Δημοσίευση από Leviathan:Οτι παραγωγης θες χρησιμοποιεις (πχ ελληνικης). Απλως το συμπερασμα ειναι, οτι ΕΑΝ σε ενδιαφερει το ποσο λαδι θα φας μαζι με την πατατα, να προτιμας τις χοντροκομμενες...(Απο τις ετοιμες κομμενες. Και αν τις κοβεις εσυ, μην τις κοβεις πολυ λεπτες. Και καλυτερα πατατες τηγανιτες παρα τσιπς). Παντα ως προ το λαδι. Αν δεν σε ενδιαφερει το λαδι, αγνοεις τους εδω συλλογισμους και εξισωσεις, και τρως οτι [πατατα] θες....
![]()
Μωρε να την φχαριστιθω την πατατα, να λιγδιασει το 'ντερακι μου και τι με νιαζουν θερμιδες, πυκνοτιτες, παχοι, μικοι κλπ...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
dooo
Διακεκριμένο μέλος



(οι συνθήκες αυτού του πιέιτςντιού είναι αρκετά γνωστές στους συναδέλφους χου-μου'ς εμιπίτες






Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
giannisvitara
Εκκολαπτόμενο μέλος


Αρχική Δημοσίευση από Michelle:...αλλά μιας και αναρωτιόμουν σήμερα ας τη θέσω επι τάπητος!
Το πόσο λάδι απορροφούν οι τηγανητές πατάτες ανάλογα με το σχήμα, τίνος συνάρτηση είναι; Σίγουρα μετράει η ώρα που βρίσκοντα στο τηγάνι αλλά πέρα απο αυτό; Μετράει ο όγκος, η επιφάνεια, τι; Και κατα ποιόν τρόπο;
δεν ειναι καθόλου χαζη η απορία σου, εξάλου και ο newton με παρόμοιο τρόπο αναρωτιώταν οταν καθοταν κατω απο το δεντρο και τον χτυπησε το μηλο και εβγαλε "το νομο της παγκόσμιας έλξης"
οσο για τον προβληματισμο σου, εχω να προσθεσω οτι παιζει ρολο και η θερμοκρασία του λαδιου και της πατατας , οσο μεγαλυτερη διαφορα θερμοκρασιας εχουν, τοσο μεγαλυτερη θερμοροη και τοσο γρηγοροτερο ψησιμο(και πιο νοστιμες και με λιγοτερο λαδι παρεπιπτόντως γιατί κάνουν κρούστα),ναι με εχει βαρεσει το διαβασμα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Puff_Daddy
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος


Βάλε το μαχαίρι να σταθεί με τη λεπίδα εφαπτομενικά. Στρίψε το προς τα αριστερά, πες φ τη γωνία της λεπίδας με την αρχική θέση, και Ε(φ) τον όγκο που κόβεις σε γωνία φ προς τον όγκο όλης της πατάτας.
Τότε Ε(0)=0, Ε(τελικής γωνίας)=1.
Άρα υπάρχει φ, με Ε(φ)=1/2 ...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


100 γραμμάρια κατεψυγμένες, έχουν 5 γρ. λίπος...
https://health.in.gr/tools/CalcNutritive.asp?Food=446&Quantity=100
https://health.in.gr/tools/CalcNutritive.asp?Food=470&Quantity=100
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fandago
Διακεκριμένο μέλος


Καλά αυτό είναι λίγο άκυρο. Η πατάτα θεωρείται ψημένη όταν έχει αλλιωθεί η σύσταση της. Όταν στραγγίξεις το λάδι δεν ξαναεπανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση και ότι και να κάνεις παραμένει ψημμένη. Η πατάτα όταν ψήνεται, δεν είναι σαν σφουγγάρι που μαζεύει νερό.ολο δεν βγαινει ομως οσo και να περιμενουμε (στραγγισουμε). Αν εβγαινε ολο, θα ξε-ψηνοταν η πατατα ...![]()

Πάνω στο θέμα, το πιό βασικό είναι να βάλεις τις πατάτες όταν το λάδι "βράζει" γιατί αλλιώς θα μαζέψουν πολύ περισσότερο λάδι μέχρι να ψηθούν. Επίσης, όπως σωστά είπαν κάποιοι, ο όγκος έχει πολλή σημασία, αφού όσο μεγαλύτερος, τόσο περισσότερη ώρα κάνει να ψηθεί, τόση περισσότερη ώρα μαζεύει λάδι. That's what I believe...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
roumana
Διάσημο μέλος


Πάνω στο θέμα, το πιό βασικό είναι να βάλεις τις πατάτες όταν το λάδι "βράζει" γιατί αλλιώς θα μαζέψουν πολύ περισσότερο λάδι μέχρι να ψηθούν. Επίσης, όπως σωστά είπαν κάποιοι, ο όγκος έχει πολλή σημασία, αφού όσο μεγαλύτερος, τόσο περισσότερη ώρα κάνει να ψηθεί, τόση περισσότερη ώρα μαζεύει λάδι. That's what I believe...
Παιδιά να πω αυτό που μου έμαθε η γιαγιά μου, η συχωρεμένη? Οι χωριάτικες πατάτες τηγανιτές (δηλαδή πιο μεγάλα κομμάτια και όχι σαν του γουντις, ας πούμε), «πίνουν» ελάχιστο λάδι, αν τα ρίχνουμε όταν είναι πολύ ζεστό. Λογικό, το πρώτο στρώμα της πατάτας ψήνεται αμέσως, με το αποτέλεσμα να εμποδίσει το λάδι να μπει μέσα…όσο πιο μικρές είναι οι πατάτες, τόσο πιο πολύ επιφάνια θα έχει επαφή με το λάδι…
χμ…
καταλάβατε?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Γιάννης
Περιβόητο μέλος


Ξύδι!
Προσθέτουμε στο νερό που τις έχουμε (πριν τις τηγανίσουμε φυσικά) ξύδι.
Τις αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου και βουαλά!
Δεν πετάγονται λάδια απο το τηγάνι
Έχουν πολύ καλύτερη γεύση
Δεν καταλαβένεις καθόλου το αίσθημα λαδίλας!
Πέρα απο το ξύδι όμως καλό είναι να προσέχεται απο πού αγοράζεται πατάτες καθώς και την προέλευση τους παίζει μεγάλο ρόλο στην γεύση!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
roumana
Διάσημο μέλος


οχι.Ααα, άρα μεγάλες; Παίζει και το σχήμα ρόλο;
(Φαντάζεσαι? Άκουσα ότι οι πατάτες σε σχήμα αστέρι, πίνουν περισσότερο λάδι από τις πατάτες σε σχήμα φεγγάρι…

Θα το δοκιμάσω.Ξύδι!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Αλλά για ιδέες:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fandago
Διακεκριμένο μέλος


Αν θυμάμαι καλά, το στερεό με την μικρότερη επιφάνεια σε ίδιο όγκο είναι η σφαίρα. Οπότε, όσο πιο σφαιρικές, τόσο λιγότερο λάδι. Μπορεί να λέω και μπραρούφα όμως...Ααα, άρα μεγάλες; Παίζει και το σχήμα ρόλο;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
roumana
Διάσημο μέλος


Αν θυμάμαι καλά, το στερεό με την μικρότερη επιφάνεια σε ίδιο όγκο είναι η σφαίρα. Οπότε, όσο πιο σφαιρικές, τόσο λιγότερο λάδι. Μπορεί να λέω και μπραρούφα όμως...![]()



Καλά το ξίδι. Μηχάνημα που κόβει σφαιρικές πατάτες που να βρω? …
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
maik85
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dark_kronos
Επιφανές μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 36 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.