Guest 875331 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 02:14 Ο Guest 875331: #21 07-10-19 02:14 Αρχική Δημοσίευση από Agaphbou: Τότε ή είχες ήπια περίοδο, ή απλά έχεις δίκιο - ό,τι κι αν ισχύει δε θα το μάθουμε ποτέ :Ρ Click για ανάπτυξη... Οι άντρες που μπαίνουν σε κύκλους τεστοστερόνης και άλλων αυξητικών ορμόνων, περνάνε κάλλιστα περιόδους ορμονικών ανισορροπιών σχεδόν ακριβώς σαν περίοδο. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 02:15 Ο Guest 209912: #22 07-10-19 02:15 Τόσο πολύ ρε συ? Ίσως απλά έχεις χαμηλό pain tolerance. Γενικά πονόμετρο δεν υπάρχει οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο πολύ πονάει ο καθένας. Αυτό το παυσίπονο το έχεις δοκιμάσει? Εγώ το παίρνω από μικρός και κάνει θαύματα. Spoiler Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 02:17 Η Agaphbou έγραψε: #23 07-10-19 02:17 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Τόσο πολύ ρε συ? Ίσως απλά έχεις χαμηλό pain tolerance. Γενικά πονόμετρο δεν υπάρχει οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο πολύ πονάει ο καθένας. Αυτό το παυσίπονο το έχεις δοκιμάσει? Εγώ το παίρνω από μικρός και κάνει θαύματα. Spoiler Click για ανάπτυξη... ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΝΑ ΧΆΝΕΣΑΙ ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 17:40 Ο Guest 209912: #24 07-10-19 17:40 Αρχική Δημοσίευση από Agaphbou: ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Click για ανάπτυξη... Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 19:01 Ο Valder έγραψε: #25 07-10-19 19:01 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Εγω έχω πατήσει και φρονιμίτη και μετά τα γυαλιά ήθελαν παυσίπονο για να μασηθούν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 21:11 Η Agaphbou έγραψε: #26 07-10-19 21:11 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Κουβέντα να γίνεται, δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω κανέναν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:22 Ο Guest 209912: #27 07-10-19 22:22 it was a joke Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:52 Ο Valder έγραψε: #28 07-10-19 22:52 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. _Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας. Συμφωνώ Περισσότερα... Back Top
Αρχική Δημοσίευση από Agaphbou: Τότε ή είχες ήπια περίοδο, ή απλά έχεις δίκιο - ό,τι κι αν ισχύει δε θα το μάθουμε ποτέ :Ρ Click για ανάπτυξη... Οι άντρες που μπαίνουν σε κύκλους τεστοστερόνης και άλλων αυξητικών ορμόνων, περνάνε κάλλιστα περιόδους ορμονικών ανισορροπιών σχεδόν ακριβώς σαν περίοδο. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 02:15 Ο Guest 209912: #22 07-10-19 02:15 Τόσο πολύ ρε συ? Ίσως απλά έχεις χαμηλό pain tolerance. Γενικά πονόμετρο δεν υπάρχει οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο πολύ πονάει ο καθένας. Αυτό το παυσίπονο το έχεις δοκιμάσει? Εγώ το παίρνω από μικρός και κάνει θαύματα. Spoiler Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 02:17 Η Agaphbou έγραψε: #23 07-10-19 02:17 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Τόσο πολύ ρε συ? Ίσως απλά έχεις χαμηλό pain tolerance. Γενικά πονόμετρο δεν υπάρχει οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο πολύ πονάει ο καθένας. Αυτό το παυσίπονο το έχεις δοκιμάσει? Εγώ το παίρνω από μικρός και κάνει θαύματα. Spoiler Click για ανάπτυξη... ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΝΑ ΧΆΝΕΣΑΙ ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 17:40 Ο Guest 209912: #24 07-10-19 17:40 Αρχική Δημοσίευση από Agaphbou: ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Click για ανάπτυξη... Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 19:01 Ο Valder έγραψε: #25 07-10-19 19:01 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Εγω έχω πατήσει και φρονιμίτη και μετά τα γυαλιά ήθελαν παυσίπονο για να μασηθούν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 21:11 Η Agaphbou έγραψε: #26 07-10-19 21:11 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Κουβέντα να γίνεται, δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω κανέναν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:22 Ο Guest 209912: #27 07-10-19 22:22 it was a joke Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:52 Ο Valder έγραψε: #28 07-10-19 22:52 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. _Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας. Συμφωνώ Περισσότερα... Back Top
Τόσο πολύ ρε συ? Ίσως απλά έχεις χαμηλό pain tolerance. Γενικά πονόμετρο δεν υπάρχει οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο πολύ πονάει ο καθένας. Αυτό το παυσίπονο το έχεις δοκιμάσει? Εγώ το παίρνω από μικρός και κάνει θαύματα. Spoiler Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 02:17 Η Agaphbou έγραψε: #23 07-10-19 02:17 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Τόσο πολύ ρε συ? Ίσως απλά έχεις χαμηλό pain tolerance. Γενικά πονόμετρο δεν υπάρχει οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο πολύ πονάει ο καθένας. Αυτό το παυσίπονο το έχεις δοκιμάσει? Εγώ το παίρνω από μικρός και κάνει θαύματα. Spoiler Click για ανάπτυξη... ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΝΑ ΧΆΝΕΣΑΙ ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 17:40 Ο Guest 209912: #24 07-10-19 17:40 Αρχική Δημοσίευση από Agaphbou: ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Click για ανάπτυξη... Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 19:01 Ο Valder έγραψε: #25 07-10-19 19:01 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Εγω έχω πατήσει και φρονιμίτη και μετά τα γυαλιά ήθελαν παυσίπονο για να μασηθούν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 21:11 Η Agaphbou έγραψε: #26 07-10-19 21:11 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Κουβέντα να γίνεται, δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω κανέναν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:22 Ο Guest 209912: #27 07-10-19 22:22 it was a joke Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:52 Ο Valder έγραψε: #28 07-10-19 22:52 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. _Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας. Συμφωνώ Περισσότερα... Back Top
Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Τόσο πολύ ρε συ? Ίσως απλά έχεις χαμηλό pain tolerance. Γενικά πονόμετρο δεν υπάρχει οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο πολύ πονάει ο καθένας. Αυτό το παυσίπονο το έχεις δοκιμάσει? Εγώ το παίρνω από μικρός και κάνει θαύματα. Spoiler Click για ανάπτυξη... ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΝΑ ΧΆΝΕΣΑΙ ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 17:40 Ο Guest 209912: #24 07-10-19 17:40 Αρχική Δημοσίευση από Agaphbou: ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Click για ανάπτυξη... Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 19:01 Ο Valder έγραψε: #25 07-10-19 19:01 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Εγω έχω πατήσει και φρονιμίτη και μετά τα γυαλιά ήθελαν παυσίπονο για να μασηθούν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 21:11 Η Agaphbou έγραψε: #26 07-10-19 21:11 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Κουβέντα να γίνεται, δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω κανέναν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:22 Ο Guest 209912: #27 07-10-19 22:22 it was a joke Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:52 Ο Valder έγραψε: #28 07-10-19 22:52 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. _Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρχική Δημοσίευση από Agaphbou: ΥΓ: Τι να σου πω, δε μου έχουν συμβεί και πολλά, αλλά γενικά δε θεωρώ ότι έχω χαμηλή αντοχή στον πόνο. Μέχρι και τον πονοδοντο από φρονιμίτη τον έχω παλέψει κάποιες ώρες χωρίς παυσίπονο. Μια άλλη φορά είχα πατήσει σπασμένα γυαλιά, επίσης το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Δεν ξέρω τι φάση. Click για ανάπτυξη... Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 19:01 Ο Valder έγραψε: #25 07-10-19 19:01 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Εγω έχω πατήσει και φρονιμίτη και μετά τα γυαλιά ήθελαν παυσίπονο για να μασηθούν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 21:11 Η Agaphbou έγραψε: #26 07-10-19 21:11 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Κουβέντα να γίνεται, δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω κανέναν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:22 Ο Guest 209912: #27 07-10-19 22:22 it was a joke Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:52 Ο Valder έγραψε: #28 07-10-19 22:52 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. _Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Εγω έχω πατήσει και φρονιμίτη και μετά τα γυαλιά ήθελαν παυσίπονο για να μασηθούν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Agaphbou Περιβόητο μέλος Η Αγάπη δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 5.325 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 21:11 Η Agaphbou έγραψε: #26 07-10-19 21:11 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Κουβέντα να γίνεται, δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω κανέναν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:22 Ο Guest 209912: #27 07-10-19 22:22 it was a joke Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:52 Ο Valder έγραψε: #28 07-10-19 22:52 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. _Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρχική Δημοσίευση από hack3r: Σχεδόν εντυπωσιάστηκα! Click για ανάπτυξη... Κουβέντα να γίνεται, δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω κανέναν. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912 Επισκέπτης Ο/Η @ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν@. Είναι διαγραμμένος λογαριασμός. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:22 Ο Guest 209912: #27 07-10-19 22:22 it was a joke Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:52 Ο Valder έγραψε: #28 07-10-19 22:52 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. _Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ
it was a joke Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Valder Επιφανές μέλος Ο Αυτοκράτωρ δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.952 μηνύματα. 7 Οκτωβρίου 2019 στις 22:52 Ο Valder έγραψε: #28 07-10-19 22:52 Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. _Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρχική Δημοσίευση από hack3r: it was a joke Click για ανάπτυξη... Ελληνικά εν Χριστώ αδελφέ Χακέριε! Spoiler ΥΓ: ΙΤ ΓΟΥΑΖ Ε ΤΖΟΟΥΚ Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
_Σταύρος_ Δραστήριο μέλος Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα. 2 Νοεμβρίου 2019 στις 23:45 Ο _Σταύρος_: #29 02-11-19 23:45 Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ. Χρήστες Βρείτε παρόμοια Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα: Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα: Φορτώνει... Μοιραστείτε: Facebook X Bluesky LinkedIn Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Μοιραστείτε Link ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξεκινήσαμε από το ρίγος και καταλήξαμε στη...ρίγανη Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
konstantinantia Εκκολαπτόμενο μέλος Η konstantinantia δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά της. Έχει γράψει 361 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 01:34 Η konstantinantia: #30 03-11-19 01:34 Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Τελευταία επεξεργασία: 3 Νοεμβρίου 2019 epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε. Προηγούμενη 1 2 First Προηγούμενη 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Σελίδα: 2 από 2 Πήγαινε στη σελίδα Πάμε Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε εδώ.
Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς: Όλοι γνωρίζουμε, ότι ριγεί κανείς πρώτʼ απʼ όλα, εξαιτίας του ψύχους(ετερογενή). Όμως ριγεί επίσης και κάποιος, από κάποια «εσώτερη» αφορμή, π.χ. όπως από συγκινησιακές φορτίσεις. Στην εμπειρία του ρίγους είναι διακριτές οι παρουσίες της συνείδησης και της νόησης, συνεργαζόμενες ως ένα σύστημα, ανοικτό προς τα «έξω». Λέμε, αναριγώ από δέος, θαυμασμό, συγκίνηση και «αισθανόμαστε», όπως με το ψύχος. Click για ανάπτυξη... ῥῖγος =ψύχος < Fρίγος < ῥιγέω =ανατριχιάζω από το κρύο Spoiler Το δίγαμμα έγινε δασεία και έπειτα χάθηκε στην ελληνική. Στις αλλοδαπές είτε παρέμεινε ως έχει δηλαδή <<F>> , είτε τράπηκε σε <<h>> όπως η δασεία, πάντοτε μετά το <<r>> πχ rhetoric. Ετυμολογικά συγγενές το ρήμα φρίττω/φρίσσω = Κινούμαι όπως η ελαφρώς κυμαινόμενη θάλασσα Και εκ παρομοιώσεως της κινήσεως αυτής του σώματός μας, σημαίνει και <<ανατριχιάζω>> . Σιγά-σιγά, παρατηρώντας το πώς αντιδρά ο οργανισμός στον ενδόμυχο φόβο εξελίχθηκε να σημαίνει ότι και σήμερα, το αίσθημα του να παθαίνεις φρίκη. Και για την ιστορία: Spoiler Το Fρίγέω έδωσε στους Λατίνους το <<frigeo>> και το Fρίγος έγινε << frigus>> εξού και τα γνωστά σήμερα frostig, refrigerator, frigorifero, froid, frigidez, fresco κλπ. Εξού και τα αντίστοιχα <<ριγώ>> στις αλλοδαπές ως thrill, frissoner, frösteln, enfriar, fremere κλπ Για να περιγράψουν επίσης το ψυχικό ρίγος οι αλλοδαποί δανείστηκαν από άλλα ελληνικά λήμματα, που δηλώνουν το αντίστοιχο συναίσθημα της ανατριχίλας από φόβο. Π.χ εκ του ὀρρωδέω =τρέμω, ζαρώνω απ’τον φόβο μου, έφτιαξαν τα horror, horrible που είναι το ίδιο - ή ελαχίστως παρηλλαγμένο- στις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός της γερμανικής. Αυτή δανείστηκε από το εξίσου ελληνικό <<κρυόεις>> = φρικτός και δημιούργησε το grausen όπως όμως έκαναν και οι υπόλοιπες (βλ. cruel). Εν ολίγοις, το ρίγος μπορεί να προκαλείται είτε από τις απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, είτε από εσωτερική φρίκη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση είναι σχεδόν η ίδια. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
epote Διάσημο μέλος Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.416 μηνύματα. 3 Νοεμβρίου 2019 στις 13:29 Ο epote έγραψε: #31 03-11-19 13:29 To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
To ριγος ειναι αντιδραση του οργανισμου στο κρυο. Υπαρχει ενα συγκεκριμενο κεντρο στον εγγεφαλο (μεσος προοπτικος πυρηνας ΜnPO) το οποιο αντιδρα στην ενεργοποιηση των θερμουποδοχεων κρυου και προκαλει μικρες, συνεχωμενες, παλμικες συστολες στους μυς με σκοπο να παραχθει θερμοτητα. Το ιδιο μπορει να γινει και μετα απο την ενεργοποιηση του MnPO απο αλλες ορμονες (προσταγλαδινες στον πυρετο πχ) οπως η αδρεναλινη, η οποια προκαλει τρεμουλο για να προετημασει το σωμα για να χρησημοποιησει τους μυς στα πλαισια του flight or fight responce. Ητοι τρεμεις για να ζεσταθεις και να τρεξεις η να πολεμησεις. Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.