Αρχικά να πω ότι είμαι αγνωστικιστής προς άθεος (εκεί κινούμαι).
Θεωρώ ότι είμαστε δέσμιοι του εγκεφάλου μας, των συναισθηματικών μας εξάρσεων και του γνωστικού μας συστήματος. Και των ψεμάτων που λέμε στον εαυτό μας.
Όταν αλλάζει η χημεία του εγκεφάλου μας, αλλάζει και όλος ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη πραγματικότητα (και τον εαυτό μας και τους άλλους αλλά και τη θέση μας στο κόσμο).
Έχουμε αναπτύξει τη γλώσσα και ένα αρκετά πλούσιο φαντασιακό, τα οποία δεν ήταν δεδομένα.
Και δεν ξέρουμε πως αυτό θα εξελιχθεί σε άλλα 100.000 χρόνια (που δεν θα ζήσει τόσο η ανθρωπότητα αν παραμείνουμε στη γη αλλά τέσπα

).
Έτσι, όταν κοιμόμαστε και αλλάζει η συχνότητα του εγκεφάλου μας ή όταν αλλάζει η χημεία του με άλλους τρόπους (ουσίες, ασθένεια, ύστερα από έντονη πίεση ή συναισθηματική φόρτιση ή άλλες τεχνικές που θα δημιουργήσουν τον κατάλληλο συγχρονισμό κτλ), αρχίζει να αλλοιώνεται η πραγματικότητα και το φαντασιακό μας παίρνει το πάνω χέρι (παραισθήσεις, φωνές, υπερτόνωση ή κατάπτωση, νιρβάνα κτλ).
Πνεύματα μπορεί να υπάρχουν από την άποψη ότι είναι σύμβολα μέσα στο συλλογικό μας ασυνείδητο, και τα υλοποιούμε εμείς στο υλικό πεδίο καθώς αυτά χρειάζονται εγκέφαλο για να εκδηλωθούν. Και σε αυτό δεν βρίσκω κάτι το μεταφυσικό.
Δεν πιστεύω στη μεταθανάτια ζωή.
Τους νεκρούς μου μπορεί να τους βλέπω στον ύπνο μου, όπως βλέπω ήδη και τους ζωντανούς και αλληλεπιδρώ.
Όσους έχω χάσει και θα χάσω δε θα τους ξανά δω ποτέ. Θα πενθήσω τον νεκρό όπως κάθε άνθρωπος αλλά θα το αποδεχτώ κάποια στιγμή. Γιατί έτσι είναι φτιαγμένος ο εγκέφαλός μου.
Έχω ακούσει τη μεταφυσική θεωρία ότι οι εγκέφαλοί μας επικοινωνούν σαν ένα (δια)δίκτυο.
Και γι' αυτό λέω ότι έχουμε κάποια κουμπιά κατανόησης ο ένας άνθρωπος για τον άλλον και ενσυναίσθηση, ειδικά όταν συνδεόμαστε συναισθηματικά, αν και τις περισσότερες φορές έχουμε false alarms και τα σωστά alarms τα μεγαλοποιούμε. Πάντα έχουμε λάβει κάποια μηνύματα προτού καταλήξουμε σε σωστά alarms, τα οποία όμως δεν συνειδητοποιούμε και θέλει πολλή δουλειά για να αντιληφθούμε πως καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα. Αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι και από το ίδιο μας το υλικό σώμα (πχ ότι ασθενούμε).
Επίσης είμαστε πλάσματα της προσαρμογής. Ήτοι ο εγκέφαλός μας, αλλά και το φυσικό μας σώμα θέλει χρόνο και έχει συγκεκριμένες διεργασίες για να χωνέψει κάτι.
Αν αποδειχθεί ότι μας τρώνε τα σκουλήκια και όλα αυτά είναι της φαντασίας μας και μόνο (που να φάνε εσάς, εγώ θα καώ

), πιστεύω θα μείνω με το στόμα ανοιχτό λόγω της τελικής αποκάλυψης της αλήθειας και κάποια στιγμή θα ξανά γυρίσω στη καθημερινότητά μου.
Δεν περιμένω ούτε περίμενα ποτέ τιμωρία ή ανταμοιβή για όσα κάνω στη γη.
Και δεν βρίσκω κανέναν λόγο να γίνω βάρος για τους ανθρώπους και τα ζώα επειδή δε θα τιμωρηθώ μετά.
Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει θεός και η άλλη πλευρά, θα χαρώ πρωτίστως επειδή δε θα χαθώ με τις ψυχές που αγάπησα. Δέσμιο της ζωής στη γη με κάνει κι αυτό.
Βέβαια το άλλη πλευρά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ψυχές μας θα ξανά συναντηθούν, μπορεί η άλλη πλευρά να είναι ένα ασταμάτητο και μοναχικό ταξίδι. Κάτι τέτοιο με βγάζει από το comfort zone της μετέπειτα ανυπαρξίας που πιστεύω και με τρομάζει.
Ίσως να ζούσα περισσότερο με το φόβο της τιμωρίας, αλλά εν τέλει δε θα άλλαζα κάτι.
Και για πολλά ειδεχθή εγκλήματα ο δράστης ξέρει ότι υπάρχει τιμωρία στο υλικό πεδίο και παρόλα αυτά τα διαπράττει. Είμαστε δέσμιοι της ιδιοσυγκρασίας μας και των ψεμάτων που λέμε στον εαυτό μας για να συνεχίζουμε το ίδιο τροπάριο.
Όσο για τη θεωρία της αιώνιας επιστροφής, ότι δηλαδή ξανά ζούμε τα ίδια ξανά και ξανά:
Έζησα δύσκολη εφηβεία, ωστόσο ως παιδί κι ως ενήλικας, μπορώ να πω ότι έζησα καλά.
Αλλά κυρίως για την παιδική μου ηλικία και τους αγαπημένους μου και μόνο θα ήθελα να ξανά ζήσω τα ίδια (πάλι δέσμιος της επίγειας ζωής).
Απλά κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικά άδικο για όσους δεν έχουν την ευκαιρία να ζουν μια καλή ζωή. Μπορεί και να είναι ο ορισμός της κόλασης κάτι τέτοιο.