Το ζήτημα της ανεξαρτησίας

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
Προφανώς η έννοια της ανεξαρτησίας παίρνει περιεχόμενο και σημασία πάντα, από το αντικείμενο αναφοράς της. Στην κυριολεξία, η απόλυτη ανεξαρτησία ανήκει ενδεχόμενα σε κάποιον Θεό, χωρίς και κάποιο νόημα της ύπαρξής Του, για τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, η ανεξαρτησία είναι περισσότερο έννοια «συνειδησιακή», δλδ μία έννοια στην οποία συνυπάρχουν πρόθεση και αναφορά και όχι τόσο «ρεαλιστική», δλδ, αληθινή!
Για παράδειγμα, εδώ τώρα στη χώρα μας, κοντά 22 χρόνια, πάσχουμε από ανεμοζάλη, με τους ανέμους ανεξαρτησίας από παντού, να μας ανεμοδέρνουν στη κυριολεξία. Στη χώρα μας, μία κοινωνία ανεμοπαρμένη ως αλλοπαρμένη, μεταξύ των άλλων, πάσχουμε και από μία «σύγκρουση εννοιών» και από ασυνεννοησία σε ασυνεννοησία, χάσαμε παντελώς… την μπάλα: «άλλα μου λες κι άλλα καταλαβαίνω»! Το ʽχαμε πάντα βέβαια από το 1821, αυτό το ζήτημα πχ της «εθνικής ανεξαρτησίας», αλλά μετά από μερικούς «εμφύλιους» ήρθαμε σε «εθνική συμφιλίωση», παύοντας κάθε σχετική κουβέντα περί αυτής, ελλείψει νοήματος (ή χρήματος;).
Ένας άλλος άνεμος που πνέει πια στη χώρα μας είναι κι αυτός με τα ποικίλα κινήματα «ανεξάρτητων πολιτών». Πονηρός όρος! Πολίτης και ανεξαρτησία γίνεται; Η Πολιτεία που τον γεννάει (σαν έννοια!) , δεν είναι ένα σύνολο εξαρτήσεων; Από τι λοιπόν θέλουν απεξάρτηση τα κινήματα αυτά; Που μπορούν να οδηγήσουν την πορεία της κοινωνίας μας τέτοιοι άνεμοι; Προς την αρχή πχ του «ενός ανδρός» ή σʼ «άλλα κόμματα»;
Τι λέτε; Δεν είναι αρκετά «παράξενη λέξη» η ανεξαρτησία;
 

parafernalia

Well-known member

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.
Πονηρός όρος! Πολίτης και ανεξαρτησία γίνεται; Η Πολιτεία που τον γεννάει (σαν έννοια!) , δεν είναι ένα σύνολο εξαρτήσεων; Από τι λοιπόν θέλουν απεξάρτηση τα κινήματα αυτά; Που μπορούν να οδηγήσουν την πορεία της κοινωνίας μας τέτοιοι άνεμοι; Προς την αρχή πχ του «ενός ανδρός» ή σʼ «άλλα κόμματα»;
Τι λέτε; Δεν είναι αρκετά «παράξενη λέξη» η ανεξαρτησία;
Συμφωνώ στην πονηρότητα του όρου "ανεξαρτησία" γιατί αν υποθέσουμε ότι ήταν αγνός και ειλικρινής η ανεξαρτησία θα συσπειρώνονταν σε ένα, δύο το πολύ φορείς. Ο κατακερματισμός της ανεξάρτητης σκέψης είναι περισσότερο φαιρέφονο προσωπικών φιλοδοξιών - ακόμα και αγνών - και πολύ λιγότερο για την έκφραση μιας συλλογικότητας. Η δράση είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον αγώνα και μέσα από αυτή γίνονται οι πολιτικές εκείνες ζυμώσεις που διευρύνουν τη συνειδητότητα. Κίνημα ανεξάρτητο και αυθόρμητο είναι για μένα, το Κίνημα "Δεν Πληρώνω" ή το κίνημα της Κερατέας. Αυτόνομες εξεγέρσεις που δυστυχώς φτάνουν μέχρι το κατώφλι της δικής μας επίγνωσης μόνο άμα συνοδεύονται από μολότωφ και ξύλο με τους μπάτσους. Μα αυτό είναι το αιτιατό, το αποτέλεσμα και όχι η αιτία.

Θεωρητικά κάθε γεννημένος Πολίτης θα έπρεπε να συμμετέχει στην Κοινωνία του, στην αγέλη των ομοειδών του. Αντί αυτού, συμμετέχει στην πάρτυ του με φόντο την ομορφιά της φύσης! Έχει κι αυτό την αξία του αν το καλοσκεφτείς γιατί βοήθησε στην ανάπτυξη ιδεών εστιασμένων στον άνθρωπο, ως δράση, και ως αντίδραση, προσανατολισμένων στη φύση και το περιβάλλον του. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να αφυπνιστούμε παναθρώπινα σε μια δράση που εξυπηρετεί εμάς τους ίδιους σε σχέση με το σύνολο της ανθρωπότητας. Την γειτονιά, το δήμο, τη χώρα, τον κόσμο όλο. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα που νομίζω ότι συμπηκνώνει λίγο πολύ αυτά...

Πρόσφατα, μετά από ένα χρόνο διεργασιών, στην εταιρία που δουλεύω ιδρύσαμε Σωματείο Εργαζομένων. Στην κοπή της πίτας μίλαγα με μια συνάδελφο, προσπαθώντας να την ενημερώσω για το εγχείρημα μου έθεσε το ξεκάθαρο "γιάπικο" ερώτημα: "Τι έχω να κερδίσω από το Σωματείο;" Η πρώτη μου σκέψη ήταν να της πω, "μα τη συνείδησή σου, φυσικά". Δεν το είπα για να μην χαρακτηριστώ γραφικός και άρχισα να ρητορεύω για την αξία ενός ανεξάρτητου δίαυλου επικοινωνίας και συσπείρωσης των εργαζομένων.

Στο διά ταύτα, για μένα ανεξαρτησία θα πρέπει να είναι μια φωνή βαθειά πολιτικοποιημένη, μακριά, μίλια μακριά από το δίπολο του δικομματισμού. Ο δικομματισμός έφερε την ψηφοθηρία, αυτή με τη σειρά της τις πελατειακές σχέσεις και τον παρτακισμό που διέφθειρε σταδιακά όλη τη χώρα. Κοινωνία Πολιτών χωρίς σύνθεση και συμμετοχή δεν υπάρχει. Πόσο ωραία πράγματα μαθαίνουμε συζητώντας και προσπαθώντας να συνθέσουμε ένα εννιαίο πλαίσιο; Η ανεξαρτησία θα έπρεπε να υπήρχε και μέσα στα ίδια τα κόμματα. Σύνθεση ατόμων, προσωπικοτήτων, ιδεών, ένωση ανθρώπων.

Στα ερωτήματα που βάζεις, για το κίνημα του Σπίθα πιστεύω πως ο Μίκης λόγω ηλικίας - λίγο πριν το θάνατο - θέλει να κάνει κάτι καλό για την ψυχή του. Ως συνήθως εμπιστεύτηκε τα γνωστά λαμόγια του δικομματισμού και γι' αυτό και μόνο το λόγο, θα αποτύχει οιχτρά.

Το μέλλον είναι ζοφερό. Θα ξεπουληθούν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί. Ο Σαμαράς το έχει ήδη βάλει στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Πουλάμε κρατική περιουσία και αγοράζουμε χρέος (αυτό πάνω κάτω που μας πρότειναν πριν λίγες μέρες οι Τροϊκανοί). Θα αντιδράσει ο κόσμος σε κάτι τέτοιο; Όχι, γιατί ούτως ή άλλως δεν θεωρούσε δική του αυτή την περιουσία. Θα αντιδράσει μόνο αν του κόψουν το μισθό και τη σύνταξη. Απέναντι λοιπόν σε αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα, τα ανεξάρτητα κινήματα πρέπει να αντιδιαστείλουν θετικό πρόσημο. Δεν φτάνει μόνο να είσαι "αντι", αντικαπιταλιστής, αντιδικομματιστής, αντιεξουσιαστής, πρέπει να ορθώσεις πολιτικό λόγο που θα δώσει ελπίδα για την επόμενη μέρα. Το μοντέλο του ηγέτη, του "ενός ανδρός" δεν είναι καν ανεξάρτητο, απαιτούνται κόμματα που έχουν βγει μέσα από κινήματα και όχι μέσα από την παραδοσιακή εξουσία.

Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η παρακμασμένη αριστερά απ' την άλλη θέλει να καπελώσει την ανεξαρτησία αντί να την διάγει στο δικό της καθαρτήριο. Ο άνεμος της ανεξαρτησίας μπορεί να φυσήξει μόνο από τη νεολαία - με όποιο τρόπο δράσης επιλέξει - και πρέπει να απευθύνεται όχι στον απρόσωπο "λαό" αλλά στις 4 νέες τάξεις που δημιούργησε ο μεταμοντέρνος καπιταλισμός, όπως λέει ο Al Badiu:

"....ένα τμήμα της μορφωμένης νεολαίας (των λυκείων και των πανεπιστημίων), η λαϊκή νεολαία (όπως οι νέοι των προαστίων στη Γαλλία), η μάζα των μισθοσυντήρητων (χωρίς ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στους εργάτες και στους πολύ χαμηλόμισθους υπαλλήλους), καθώς και οι προλετάριοι που έρχονται από άλλες χώρες –οι «χωρίς χαρτιά», οι μετανάστες γενικά."
 

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
...

.... Η ανεξαρτησία θα έπρεπε να υπήρχε και μέσα στα ίδια τα κόμματα. Σύνθεση ατόμων, προσωπικοτήτων, ιδεών, ένωση ανθρώπων.
Τότε δεν θα ήταν, αυτά τα κόμματα, τέτοια που είναι( επαγγελματικές εταιρείες δηλαδή, που "νέμονται την εξουσία"), για να δημιουργείται πια ζήτημα απεξάρτησης απ' αυτά:redface:!

Στα ερωτήματα που βάζεις, για το κίνημα του Σπίθα πιστεύω πως ο Μίκης λόγω ηλικίας - λίγο πριν το θάνατο - θέλει να κάνει κάτι καλό για την ψυχή του. ...
Το ξαναείπα: ανεξάρτητα από τον προσωπικό σεβασμό μου προς τον Μίκη, η Σπίθα χαίρει του άμεσου ενδιαφέροντός μου, επειδή ακριβώς οι διακηρύξεις και η πολιτική τακτική της, μεταξύ άλλων, εμπεριέχουν στοιχεία δημιουργικά και συμμετοχικά, για μία κοινωνία συντετριμμένη και φαινομενικά απέλπιδα. Συμβολικά, στο πρόσωπο του Μίκη αντικρίζω την εξαίρεση του κανόνα, που θέλει απούσα την ύπαρξη μίας αξιόπιστης πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας, τώρα που ...το καράβι βυθίζεται! Έστω και ως "μετανοών", ο Μίκης, με την έσχατη (μάλλον; ) αυτή "σπίθα" του, μου φωτίζει, σε τι σκοτάδια επιμένουν, οι τόσοι πολλοί αμετανόητοι και ¨επώνυμοι"!

ΥΓ: Κι ο "Άγιος Κωνσταντίνος" ακόμη, το φωτοστέφανο το δικαιώθηκε, λίγο προ του θανάτου του! Απέβλεπε στο "καλό της ψυχής" του μάλλον κι εκείνος...
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top