Διάβασα μόνο το πρώτο μήνυμά σου, γιατί σ' αυτό έκανες παράθεση σε δικό μου σχόλιο. Τα υπόλοιπα ποστ ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση είχα να τα διαβάσω. Μη βγάζεις τόσο εύκολα συμπεράσματα.
Η περιοχή της πΓΔΜ ανήκε για αιώνες στο αρχαιοελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας. Συνεπώς, επηρεάστηκε εν πολλοίς από τον μακεδονικό πολιτισμό και έγιναν ποικίλες επιμειξίες. Εύκολα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος Σκοπιανός πως όταν επέδραμαν οι Σλάβοι εκεί, αφομοιώθηκαν από τον μακεδονικό πληθυσμό της περιοχής και άρα φέρουν μακεδονικό αίμα(που δεν ισχύει βέβαια). Έπειτα, το γεγονός πως οι Ρωμαίοι ονομάτισαν Μακεδονία την περιοχή, σημαίνει πως και τότε θεωρούταν ότι γεωγραφικά η Μακεδονία συμπεριελάμβανε τη σημερινή πΓΔΜ. Όλα αυτά είναι επιχειρήματα των Σκοπιανών που καλό είναι να τα έχουμε υπόψιν.
Στη συνέχεια, συμφωνείς πως η πΓΔΜ ανήκει στη σημερινή γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Ισχυρίζεσαι, ωστόσο, πως δεν έχει καμία σημασία, διότι οι Σκοπιανοί δεν συσχετίζονται με τους αρχαίους Μακεδόνες. Εγώ πάλι θα έλεγα πως αυτό ακριβώς, δηλαδή η γεωγραφική τους θέση, είναι το ισχυρότερο(ή καλύτερα, το μόνο βάσιμο) επιχείρημά τους. Πάρε για παράδειγμα την Αίγυπτο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και ο λαμπρός πολιτισμός τους έχουν αφανιστεί χιλιετίες τώρα. Οι σημερινοί Αιγύπτιοι είναι αμιγώς Άραβες· ουδεμία σχέση έχουν με τους αρχαίους ομώνυμούς τους. Και όμως, το κράτος τους ονομάζεται Αίγυπτος και οι ίδιοι Αιγύπτιοι, βάσει καθαρά γεωγραφικών λόγων. Το ζήτημα, επομένως, με τα Σκόπια και την ονομασία τους σε Μακεδονία δεν είναι αν βρίσκονται ή όχι στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, αλλά αν οι Σκοπιανοί προσπαθούν να σφετεριστούν την ιστορία μας και αν η νέα συμφωνία είναι επωφελής ή όχι για εμάς. Εσύ στάθηκες μόνο στο πρώτο, αμφισβήτησες κάτι δεδομένο και ξεκίνησες μια αχρείαστη συζήτηση, αντί να τοποθετηθείς επί του δευτέρου, όπου βρίσκεται η ουσία. Κατά τα άλλα, εγώ χάνω το νόημα. Ο νοών νοείτω. Cheers.