Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας

Ας τα αθροίσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά;
Να αγοράσουμε σπίτι;
Να αγοράσουμε γή γενικότερα;
Να κάνουμε επενδύσεις;

Πες μου τι μπορούν να κάνουν με αυτά τα 20ευρα πέρα απο αυτό που κάνουν ήδη δηλαδή να πάνε για καφέ και να κάνουν ταξίδια;

Σημειωτέον για να γλιτώσουν αυτά τα 20άρικα στον καφέ σημαίνει πως ο κόσμος δεν θα έχει την κοινωνική ζωή που είχε και κάθεται μέσα να μαζεύει αυτά τα λεφτά.

Μπορείς να δώσεις κάποιες προτάσεις πέρα απο το να κάνεις αόριστες παρατηρήσεις;
Εντάξει και τι να συμβουλή να δώσεις όμως; Η φτώχεια θελη καλοπέραση και φάτε και την τελευταία σας δεκάρα; Αφήστε τους λογαριασμούς να τρέχουν και πάτε ταξίδια; Δεν θα πεις αφήστε κάτι στην άκρη για μια ώρα ανάγκης ; Η δώστε σήμερα το πενηνταρικο για να μη χάσετε αύριο τα διπλα; Και αυτό σαν επένδυση είναι , έστω και αν είναι για μικροποσα.

Ας τα αθροίσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά;
Να αγοράσουμε σπίτι;
Να αγοράσουμε γή γενικότερα;
Να κάνουμε επενδύσεις;

Πες μου τι μπορούν να κάνουν με αυτά τα 20ευρα πέρα απο αυτό που κάνουν ήδη δηλαδή να πάνε για καφέ και να κάνουν ταξίδια;

Σημειωτέον για να γλιτώσουν αυτά τα 20άρικα στον καφέ σημαίνει πως ο κόσμος δεν θα έχει την κοινωνική ζωή που είχε και κάθεται μέσα να μαζεύει αυτά τα λεφτά.

Μπορείς να δώσεις κάποιες προτάσεις πέρα απο το να κάνεις αόριστες παρατηρήσεις;
Από αυτά τα 20ευρα εγώ μπόρεσα να αγοράσω σπίτι στο εξωτερικό στα 27 μου 👀.Συνήθως στα 27 στην Ελλάδα αγοράζουμε το πρώτο μας iPhone ή το 748394748484 καφέ μας

Γενικά στην Ελλάδα μας πάνε πολλά πίσω που δεν μπορείς να καταλάβεις άμα δεν βγεις έξω ..........

Άσε που είμαστε τελευταία σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη .Ακόμα και η Βουλγαρία ,Αλβανία κλπ μας έχουν περάσει 😂😂😂😂

Όταν κάτι πάει λάθος συνήθως πρέπει να κοιτάμε τον εαυτό μας στο καθρέπτη και να ρωτήσουμε " τι κάνω λάθος ρε πουστη μου "

Από αυτά τα 20ευρα εγώ μπόρεσα να αγοράσω σπίτι στο εξωτερικό στα 27 μου 👀.
IMG_6276.jpeg

Με δεδομένο το οτι είσαι 27, αν ξεκίνησες να εργάζεσαι απο τα 18, τοτε σε 9 χρονια αποταμίευες 50Κ το χρόνο, κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως έβγαζες πάνω απο 80 καθαρά για να ζείς.Πράγμα το οποίο απεχει πάρα πολύ απο το «δουλευα 10ευρα για 2€ την ώρα» που έχεις πεί.

Οπότε δεν αγόρασες σπίτι στα 27 σου απο 20€ αποταμιεύσεις. Πήρες ένα δάνειο (οπου στην Ολλανδία δίνουν με το καλημέρα) και έχεις μπεί μέσα για τα επόμενα 40 τουλάχιστον χρόνια όπου το σπίτι θα ανήκει στην τράπεζα μέχρι τα 67 σου που θα μπορείς να το αποκαλείς δικό σου.

για να λέμε τα πράγματα με το ονομα τους.

IMG_6276.jpeg

Με δεδομένο το οτι είσαι 27, αν ξεκίνησες να εργάζεσαι απο τα 18, τοτε σε 9 χρονια αποταμίευες 50Κ το χρόνο, κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως έβγαζες πάνω απο 80 καθαρά για να ζείς.Πράγμα το οποίο απεχει πάρα πολύ απο το «δουλευα 10ευρα για 2€ την ώρα» που έχεις πεί.

Οπότε δεν αγόρασες σπίτι στα 27 σου απο 20€ αποταμιεύσεις. Πήρες ένα δάνειο (οπου στην Ολλανδία δίνουν με το καλημέρα) και έχεις μπεί μέσα για τα επόμενα 40 τουλάχιστον χρόνια όπου το σπίτι θα ανήκει στην τράπεζα μέχρι τα 67 σου που θα μπορείς να το αποκαλείς δικό σου.

για να λέμε τα πράγματα με το ονομα τους.
Το μυαλό σκιφτερι

Δεν είπα ότι δούλευα απ' τα 18 μου .Απ' τα 15 μου έκλεινα 12αρα μέχρι τα 23 μου

Μάθημα 1:
Αν σου φαίνεται εύκολο να αγοράσεις.Για δοκίμασε να δω κάτι 😝.Γενικά καλό είναι να αρχίζεις να πραττεις και να μην κρίνεις τόσο (μην μένουμε μόνο στα λόγια)

Μάθημα 2:
Αν τι σπίτι κοστίζει 500Κ και πάρεις δάνειο .Τότε μετά από 30 χρόνια το σπίτι όλο και όλο θα κοστίζει 600-700Κ .Δηλαδή επιπλέον 300Κ λόγω των τόκων .Έλα όμως που αν αγόραζες σπίτι πριν 4-5 χρόνια εδώ τώρα θα είχε διπλασιαστεί η αξία του σε 1.000.000 .Δεν θέλω να μάθω πόσο θα είναι η αξία του σε 30 χρόνια .....οπότε τα 300Κ δεν μου φαινονται πολλά

ΥΓ : γενικά στην Ελλάδα έχουμε 0 δεξιότητες οικονομίας , αποταμίευσης και λογικής σε αποφάσεις

Eπίσης κάθε 99-100 χρόνια πρέπει να πουλήσεις το σπίτι σου στην Ολλανδία. Δεν υπάρχει μόνιμη κατοχή γης όπως στην Ελλάδα. Υπάρχει το καθεστώς "δικαίωμα χρήσης Γης" όπου η κυριαρχία ανήκει σε κάποιον Πρίγκηπα, Εκκλησιαστικό εκπρόσωπο, ΜΚΟ, δημοτική αρχή (κράτος), πολυεθνικό όμιλο με συμμέτοχο και το κράτος.

Για παράδειγμα στην Αυστρία όσο γνωρίζω, αν κάποιος είναι ξένος ακόμη και να έχει υπηκοότητα, δεν μπορεί να αγοράσει Γη. Ειδικά στο Τιρόλο το κάνουν αυτό γιατί δεν θέλουν κομμάτια Γης να περάσουν σε πλούσιους επενδυτές άλλων χωρών. Θέλουν οι Άλπεις να ανήκουν σε αυστριακούς και στην ομόσπονδη κυβέρνηση.

Σε χώρες οι οποίες ήταν πρώην Αυτοκρατορίες ή πριγκηπάτα υπάρχει ιδιαίτερο καθεστώς ιδιοκτησίας. Σίγουρα μπορεί κάποιος να αγοράσει κάποιος τμήμα οικοπέδου ή κτιρίου αλλά υπάρχουν αρκετά παράξενοι όροι στο συμβόλαιο και φυσικά περιορισμός στα χρόνια κατοχής.

Εντάξει και τι να συμβουλή να δώσεις όμως; Η φτώχεια θελη καλοπέραση και φάτε και την τελευταία σας δεκάρα; Αφήστε τους λογαριασμούς να τρέχουν και πάτε ταξίδια; Δεν θα πεις αφήστε κάτι στην άκρη για μια ώρα ανάγκης ; Η δώστε σήμερα το πενηνταρικο για να μη χάσετε αύριο τα διπλα; Και αυτό σαν επένδυση είναι , έστω και αν είναι για μικροποσα.
Νομίζω αν βγάλουμε έξω όσους τρώνε και το τελευταίο ευρώ γιατί δε κάνουν καθόλου καλή διαχείριση ή γιατί βγάζουν πολύ λίγα όπως και όσους βγάζουν αρκετά και τα διαχειρίζονται με τρόπο που τους επιτρέπει να μπορούν να κάνουν σοβαρή αποταμίευση υπάρχει μια μέση κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολύ.

Έχουν κάποια λεφτά στην άκρη, οχι πολλά αλλά αρκετά ώστε να μη πεινάσουν αν χάσουν τη δουλειά τους μέχρι να βρουν άλλη ή να μπορούν να πληρώσουν αν πάθει μια ακριβή ζημιά το αυτοκίνητο ή το σπίτι αν είναι ιδιόκτητο, και από εκεί και πέρα χαλάνε κάθε δεκάρα που βγάζουν γιατί δε βρίσκουν νόημα να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Η επένδυση αν μπορείς να βάζεις μόνο 50-100 το μήνα και δε νιώθεις ότι έχεις προοπτική κάποια στιγμή να βάζεις περισσότερα δύσκολα βγάζει νόημα.

Πιστεύω ότι έχει να κάνει και με τον τρόπο που διαχειρίζεται ο καθένας τα χρήματά του και πώς ιεραρχεί τις προτεραιότητές του.
΄Οταν ακούμε περιπτώσεις όπως ότι με βασικό μισθό, παίρνει δάνειο για ν΄αγοράσει Mercedes και κατά τα άλλα δεν έχει να φάει, τι να πεις;

Πιστεύω ότι έχει να κάνει και με τον τρόπο που διαχειρίζεται ο καθένας τα χρήματά του και πώς ιεραρχεί τις προτεραιότητές του.
΄Οταν ακούμε περιπτώσεις όπως ότι με βασικό μισθό, παίρνει δάνειο για ν΄αγοράσει Mercedes και κατά τα άλλα δεν έχει να φάει, τι να πεις;
Το λογικό σφάλμα που κάνουμε σε τέτοια θέματα είναι να βασιζόμαστε σε outliers (ακραίες περιπτώσεις ελληνιστί). Για κάποιο λόγο λέγονται outliers.

Παραδείγματος χάρη, η περίπτωση του φίλου του @GeorgePap2003 είναι outlier.

Το λογικό σφάλμα που κάνουμε σε τέτοια θέματα είναι να βασιζόμαστε σε outliers (ακραίες περιπτώσεις ελληνιστί). Για κάποιο λόγο λέγονται outliers.
Και όμως υπάρχουν πολλές ακραίες περιπτώσεις τόσο από την μία όσο και από την αντίθετη πλευρά.

Ξέρεις πόσα τεχνικά επαγγέλματα αποφέρουν άφθονο χρήμα και μάλιστα "κρυφό" επειδή ελάχιστοι είναι αυτοί που ζητούν απόδειξη για να μην πληρώσουν τα χρήματα του ΦΠΑ;

η λύση με το μαύρο χρήμα είναι κοντόφθαλμη, όπως επίσης κατ’εμέ δεν ισχύει καθολικά το οτι αυτά τα τεχνικά επαγγέλματα αποφέρουν «άφθονο» χρήμα.

Βάζοντας στα στο ζύγι, οι άνθρωποι αυτοί συνήθως είναι ανασφάλιστοι και έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τους βρίσκει με πενιχρές συντάξεις.

Άσε που αυτό το «άφθονο χρήμα» δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέρα απο βενζίνες και σούπερ μάρκετ γιατι σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή επένδυση θα έρθει καταπέλτης το «πόθεν έσχες».
Επομένως αυτή η συζήτηση είναι πολυδιάστατη.

Τελευταία επεξεργασία:
η λύση με το μαύρο χρήμα είναι κοντόφθαλμη, όπως επίσης κατ’εμέ δεν ισχύει καθολικά το οτι αυτά τα τεχνικά επαγγέλματα αποφέρουν «άφθνο» χρήμα.

Βάζοντας στα στο ζύγι, οι άνθρωποι αυτοί συνήθως είναι ανασφάλιστοι και έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τους βρίσκει με πενιχρές συντάξεις.

Άσε που αυτό το «άφθονο χρήμα» δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέρα απο βενζίνες και σούπερ μάρκετ γιατι σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή επένδυση θα έρθει καταπέλτης το «πόθεν έσχες».
Επομένως αυτή η συζήτηση είναι πολυδιάστατη.
Δεν ξέρω και δεν έχω ασχοληθεί να μάθω με ποιους τρόπους τα κρύβουν, άσε που και κουβέντα να τους έπιανα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μου πουν.
Και ούτε ανασφάλιστοι είναι και μια χαρά αγόρασαν σπίτια για τα παιδιά τους και μια χαρά ανετότατα ζουν.

Ο δικός μας υδραυλικός.
Καρατσεκαρισμένο:

Και είπα προηγούμενως ότι κάποια επαγγέλματα αποφέρουν άφθονο χρήμα.
Δεν είπα ότι όλοι οι πολίτες είναι ευκατάστατοι.

Και ούτε ανασφάλιστοι είναι και μια χαρά αγόρασαν σπίτια για τα παιδιά τους και μια χαρά ανετότατα ζουν.
Απλά δεν θα γίνουν όλοι μεγαλουδραϋλικοί και μεγαλο τεχνικοί.
Απο την δική μου τη πόλη ξέρω πως η πλειοψηφία δουλεύει μαύρα για ένα μεροκάματο σε αντίστοιχους «μεγιστάνες» του κλάδου που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης είναι και lobby οπότε δεν μπορείς εσύ στα ξαφνικά να πας να ενεργήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας τρώγοντας τη πελατεία του άλλου και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Το παράδειγμα με το breaking bad που βλέπω στο βίντεο είναι άσχετο. Προφανώς κι αν βγάζεις 80 εκατομμύρια θα ανοίξεις 5 μαγαζιά και θα τα ξεπλύνεις. Εδώ μιλάμε για μερικά χιλιάρικα στη καλυτερη έξτρα.

Τελευταία επεξεργασία:
Λένε οι ειδήσεις ότι οι έλληνες δεν βρίσκουν λεφτά για να συντηρήσουν αυτοκίνητα τους και τα αφήνουν ασυντήρητα + το γεγονός Ότι είναι παλιά…Στο μεταξύ σήμερα βγήκα στο δρόμο και δεν είδα αυτοκίνητο πιο παλιό από 5ετια 😂
Α και είδα και μια McLaren στη Δροσιά 🥲

Και όμως υπάρχουν πολλές ακραίες περιπτώσεις τόσο από την μία όσο και από την αντίθετη πλευρά.

Ξέρεις πόσα τεχνικά επαγγέλματα αποφέρουν άφθονο χρήμα και μάλιστα "κρυφό" επειδή ελάχιστοι είναι αυτοί που ζητούν απόδειξη για να μην πληρώσουν τα χρήματα του ΦΠΑ;
Ο μοναδικός υπαίτιος για την απόκρυψη εισοδήματος και την αποφυγή του ΦΠΑ με οποιονδήποτε τρόπο είναι το... κράτος. Όταν ο τρόπος που φορολογείς τόσο τον πελάτη όσο και τον επαγγελματία είναι αισχρός, λογικό είναι να μην δηλώνουν αυτά που πρέπει.

Επίσης είναι και lobby οπότε δεν μπορείς εσύ στα ξαφνικά να πας να ενεργήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας τρώγοντας τη πελατεία του άλλου και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Αυτό είναι το πιο σωστό. Όσους ξέρω που σκίζουν στα τεχνικά επαγγέλματα είναι αυτοί που ξεκίνησαν παλιά και έχουν πάρε δώσε με τους «τοπικούς άρχοντες» της εκάστοτε περιοχής πχ δήμαρχος κλπ

Απλά δεν θα γίνουν όλοι μεγαλουδραϋλικοί και μεγαλο τεχνικοί.
Απο την δική μου τη πόλη ξέρω πως η πλειοψηφία δουλεύει μαύρα για ένα μεροκάματο σε αντίστοιχους «μεγιστάνες» του κλάδου που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης είναι και lobby οπότε δεν μπορείς εσύ στα ξαφνικά να πας να ενεργήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας τρώγοντας τη πελατεία του άλλου και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Μιλάω για τον υδραυλικό της γειτονιάς μου που θα τον χαρακτήριζα και """βιοπαλαιστή""".
Δεν μιλάω ούτε για μεγαλουδραϋλικούς ούτε για μεγαλοτεχνικούς.

Μιλάω για τον υδραυλικό της γειτονίας μου που θα τον χαρακτήριζα και """βιοπαλαιστή""".
Δεν μιλάω ούτε για μεγαλουδραϋλικούς ούτε για μεγαλοτεχνικούς.
Λυπάμαι αλλά δεν νομίζω πως σε καταλαβαίνω . Αν «αγόραζαν σπίτια για τα παιδιά τους» τότε δεν μιλάμε για εναν απλό βιοπαλαιστή. Επίσης ο υδραυλικός της γειτονιάς σου πιθανόν να ξεκίνησε παρα πολλά χρονια πριν που οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Αυτά τα χρόνια δεν αντικατοπτρίζουν το σήμερα και τις ευκαιρίες που θα έχει ο νεοεισερχόμενος στο επάγγελμα το 2026. Άλλοι κόσμοι.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Αυτό είναι το πιο σωστό. Όσους ξέρω που σκίζουν στα τεχνικά επαγγέλματα είναι αυτοί που ξεκίνησαν παλιά και έχουν πάρε δώσε με τους «τοπικούς άρχοντες» της εκάστοτε περιοχής πχ δήμαρχος κλπ
Κι εγώ αυτούς ξέρω, δεν ξέρω κανένα «τίμιο και εργατικό» τεχνικό που πλουτίζει χωρίς να εκμεταλλεύεται άλλους εργαζόμενους στη δουλεψη του ή να φοροδιαφεύγει ή να τρώει με κάποιο τρόπο δημόσιο χρήμα.

Λυπάμαι αλλά δεν νομίζω πως σε καταλαβαίνω . Αν «αγόραζαν σπίτια για τα παιδιά τους» τότε δεν μιλάμε για εναν απλό βιοπαλαιστή.
Τα είδες τα πολλά εισαγωγικά που έβαλα;

Εννοώ ότι σκίζεται στην δουλειά, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, έχει βγάλει πάρα πολύ μαύρο χρήμα, ζει ανετότατα, έχει αγοράσει σπίτια και αυτοκίνητα για τα παιδιά του και εδώ και λίγα χρόνια έχει πάρει μαζί του και τον γιο του για να τον εκπαιδεύσει και να συνεχίσει την δουλειά όταν αυτός θα πάρει σύνταξη παρ΄όλο που ο γιος του έχει σπουδάσει άλλο αντικείμενο.

Το ίδιο ακριβώς και ο τεχνίτης που ήρθε να μας βάλει πόρτα ασφαλείας στην κεντρική είσοδο επειδή στην απλή που είχαμε βρήκαμε ίχνη παραβίασης.

Και πάλι τονίζω ότι βλέπω τι γίνεται γύρω μου και δεν έχω κανέναν λόγο να μην αποδεχτώ ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παλεύουν για να ζήσουν.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που μπορεί να τους θεωρούμε "μεροδούλι-μεροφάι" αλλά στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αυτό είναι.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

να φοροδιαφεύγει
Μα, φοροδιαφεύγουν.

Τελευταία επεξεργασία:
Με ποιον τρόπο φοροδιαφεύγουν, δεν ξέρω.
Εδώ είναι και το κλειδί όλης της υπόθεσης. Να σου φέρω ένα παράδειγμα για παραλληλισμό. Κάποιος έμπορος ναρκωτικών βγάζει πολλά λεφτά, τα ξεπλένει και τα κάνει ακίνητα, κινητά και άλλα. Εγώ ως εξωτερική το βλέπω αυτό και λέω «τέλεια, πάω να γίνω έμπορος ναρκωτικών για να πλουτίσω». Την πρώτη μέρα που θα το κάνω αυτό θα με συλλάβει η αστυνομία. Γιατί πολύ απλά δεν διαθέτω τις πλάτες, τα μέσα και τις σχέσεις που απαιτεί αυτή «η δουλειά» ώστε να τη βγάζω καθαρή.
Σε αντίστοιχο βαθμό, καταλαβαίνεις βέβαια πως αναφέρομαι σε μικρότερη κλίμακα, και αυτοί οι τεχνίτες ή ο οποιοσδήποτε θα πώ, κάποιος γιατρός ή άλλη ειδικότητα, καταφέρνει να μετατρέψει αυτά τα χρήματα σε ακίνητα γιατι έχει τα αντίστοιχα μέσα να το κάνει χωρίς να πηγαίνει φυλακή ή να έχει μπλεξίματα με την εφορία κάθε Δευτέρα απόγευμα.
Γιαυτό είναι δύσκολο να προτείνουμε σε κάποιον για παράδειγμα «κάνε αυτό το επάγγελμα γιατι με μαύρο χρήμα θα πλουτίσεις» καθώς δεν μπορείς να ξέρεις τι μέσα και ποιους ανθρώπους γνωρίζει αυτός που το κάνει και ξεφεύγει έτσι και χτίζει περιουσίες.
Θα μου επιτρέψεις να το φέρω και ως παράδειγμα για τον δικό σου υδραυλικό, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ποιους έχει απο πίσω και πως το Καταφέρνει αυτό.

Αντίστοιχα έχουμε στην πόλη μου έναν οδοντίατρο στην ηλικία του πατέρα μου ο οποίος έχει αμύθητη περιουσία που έχτισε «μόνος του».Στην πραγματικότητα είναι πρόεδρος στον οδοντιατρικό σύλλογο της περιφέρειας, κατεβαίνει με την ΝΔ και είναι αυτοκόλλητος φίλος του Γεωργιάδη.

Αυτά σαν προσθήκη σε αυτο που παρέθεσα, γενικότερα όμως συμμερίζομαι αυτά που λες γιατι στο προσκήνιο συμβαίνουν ακριβώς όπως τα αναφέρεις, αλλά εκ των πραγμάτων δεν βλέπουμε στην άλλη όψη.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back