Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας

Κι εγώ αυτούς ξέρω, δεν ξέρω κανένα «τίμιο και εργατικό» τεχνικό που πλουτίζει χωρίς να εκμεταλλεύεται άλλους εργαζόμενους στη δουλεψη του ή να φοροδιαφεύγει ή να τρώει με κάποιο τρόπο δημόσιο χρήμα.
θα σου δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Την εποχή της κρίσης , ο δήμος στο χωριό μου ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης οικονομικά , πολλά χρέη κλπ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βγουν σε πωλητήριο εκχιονιστικά μηχανήματα μικρού μεγέθους και να τα αγοράσει σχεδόν τσάμπα ( κάποια τα πήρε τσάμπα) ένας ας τον πούμε εργολάβο. Οταν έπιασαν τα χιόνια το 2021-22 ο δήμος δεν είχε εκχιονιστικά και αναγκαστικά απευθύνθηκε στον εργολάβο. Ο εργολάβος προφανώς δεν πούλησε τα μηχανήματα αλλά επέβαλε στον δήμο να τον πληρώσει προκειμένου να τα δώσει σε μορφή leasing τα μηχανήματα προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι. Για να μην τα πολυλογώ ο τυπάς ζητούσε ακραία ποσά από τον δήμο προκειμένου να δωσει στον δήμο τα εκχιονιστικά έστω και με βραχυχρόνια μίσθωση , ο δήμος τα έδωσε και από τότε υπάρχει αυτή η πελατειακή σχέση. Αυτός αναλαμβάνει όλα τα έργα του δήμου στη περιοχή και από όσο μαθαίνω ήδη ετοιμάζει τη δική του μεγαλοεταιρεία με εργολαβίες

τρελό χρήμα…
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Επίσης είναι και lobby οπότε δεν μπορείς εσύ στα ξαφνικά να πας να ενεργήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας
Το ίδιο παίζει με τους κουρείς. Για να χτίσεις πελατεία και να βγάζεις καλά λεφτά θα φας πολύ σκατο και πρέπει να βρεις και το σημείο που να είσαι για να έχεις κατά κάποιο τρόπο μονοπώλιο. Ο κουρέας στη γειτονιά μου βγάζει πολύ πολύ καλά λεφτά και μπράβο του αλλά είναι εξαιρετικός. Αν είχε ήδη κουρέα η γειτονιά…δεν ξερω αν θα είχε την ίδια επιτυχία…
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

τον γιο του για να τον εκπαιδεύσει και να συνεχίσει την δουλειά όταν αυτός θα πάρει σύνταξη
Και με αυτή τη συνθήκη , πιστεύεις εγώ ή ο οποιοδήποτε κουκουρουκου τυπάς που αποφασίζει να γίνε ηλεκτρολόγος μπορεί να φτάσει (ρεαλιστικά) τον γιο; Με τι βάσεις ξεκινάει ο καθένας;

Τελευταία επεξεργασία:
Αυτά σαν προσθήκη σε αυτο που παρέθεσα, γενικότερα όμως συμμερίζομαι αυτά που λες γιατι στο προσκήνιο συμβαίνουν ακριβώς όπως τα αναφέρεις, αλλά εκ των πραγμάτων δεν βλέπουμε στην άλλη όψη.
Υπάρχουν αυτοί που τα κατάφεραν επειδή έχουν πλάτες, υπάρχουν και αυτοί που τα κατάφεραν χωρίς να έχουν πλάτες.
Η γενίκευση είναι αδικία.

Υπάρχουν αυτοί που τα κατάφεραν επειδή έχουν πλάτες, υπάρχουν και αυτοί που τα κατάφεραν χωρίς να έχουν πλάτες.
ρε συ, δεν συνεννοούμαστε.
Για να μπορέσεις να αγοράσεις «σπίτια» και «αμάξια» με μαύρο χρήμα θέλεις οπωσδήποτε
κάποιον τρόπο να παρακάμψεις τον νόμο. Κι αυτό μεταφράζεται σε «πλάτες» και γνωριμίες.
Πως να στο πω, αν δεν φανούν αυτά τα λεφτά στην τράπεζα δεν αγοράζεις ούτε τούβλο.

Δεν μιλάμε για μικρά ποσά. Η αγορά αυτοκινήτων και σπιτιών αφορούν πενταψήοα και εξαψήφια ποσά, οπότε η ύπαρξη τράπεζας είναι απαραίτητη.

Και εκεί είναι το θέμα. Δεν μπορείς να πας με το έτσι θέλω με μαύρες σακούλες στην τράπεζα και να καταθέσεις λεφτά χωρίς να μην έχεις θέματα με τον νόμο. Πρέπει να φανούν νόμιμα αυτά τα λεφτά στον λογαριασμό σου.

Δεν μιλάμε για μικρά ποσά. Η αγορά αυτοκινήτων και σπιτιών αφορούν πενταψήοα και εξαψήφια ποσά, οπότε η ύπαρξη τράπεζας είναι απαραίτητη.

Και εκεί είναι το θέμα. Δεν μπορείς να πας με το έτσι θέλω με μαύρες σακούλες στην τράπεζα και να καταθέσεις λεφτά χωρίς να μην έχεις θέματα με τον νόμο. Πρέπει να φανούν νόμιμα αυτά τα λεφτά στον λογαριασμό σου.
Ισχύει αλλά έχει και σημασία πότε πήραν τα σπίτια.

Μέχρι όχι πολλά χρόνια πίσω και η κουτσή Μαρία ξέπλενε λεφτά μέσω ακινήτων γιατί το κόλπο ήταν απλό.

Με αντικειμενικές αξίες πάτο εμφάνιζε κάποιος ότι αγόρασε ένα ακίνητο στην αντικειμενική αξία ή λίγο πιο κάτω, τα έδινε αυτά μέσω τράπεζας και τα υπόλοιπα μαύρα.

Με χτίσιμο ακινήτου ακόμα περισσότερο αν κάποιος είχε τόσα πολλά. Δηλαδή αγόραζε το οικόπεδο (είτε δήλωνε μικρότερη τιμή όπως είπα πιο πάνω είτε την πραγματική) και μετά έχτιζε πολυκατοικία. Πλήρωνε όλους τους εμπλεκόμενους με μετρητά δεν τον έψαχνε κανένας και μετά πούλαγε/νοίκιαζε τα διαμερίσματα και έβγαζε νόμιμα λεφτά.

Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει αυτό αλλά μέχρι πριν 5-10 χρόνια ήταν αρκετά εύκολο.

ρε συ, δεν συνεννοούμαστε.
Για να μπορέσεις να αγοράσεις «σπίτια» και «αμάξια» με μαύρο χρήμα θέλεις οπωσδήποτε
κάποιον τρόπο να παρακάμψεις τον νόμο. Κι αυτό μεταφράζεται σε «πλάτες» και γνωριμίες.
Πως να στο πω, αν δεν φανούν αυτά τα λεφτά στην τράπεζα δεν αγοράζεις ούτε τούβλο.
Δεν ξέρω την πορεία του μαύρου χρήματος.
Κάποιοι τρόποι όμως σίγουρα υπάρχουν.

΄Ενα πρόσφατο παράδειγμα που είμαι σε θέση να ξέρω ότι ισχύει.
Κατασκευαστής οικοδομών ζητάει το 1/3 του ποσού κάθε διαμερίσματος, μαύρα.
Πώς κινεί αυτά τα χρήματα που συνολικά είναι ευνόητο ότι δεν πρόκειται για πενταροδεκάρες;
Πληρώνει με μαύρα τους σοβατζήδες, τους αλουμινάδες, τους πλακάδες και τις έναν σωρό ειδικότητες μαστόρων που απαιτούνται για να χτιστεί ένα σπίτι;
Και αν ναι, τότε όλοι αυτοί πώς μπορούν μετά να κινήσουν αυτά τα μαύρα χρήματα για οτιδήποτε θελήσουν;
Και αν δεν ισχύει το παραπάνω τότε πού και με ποιους τρόπους τα διακινούν;

Υπάρχει ένας μαύρος πακτωλός χρημάτων που ρέει και αλλάζει χέρια καθημερινά και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα σπασμένα των επιτήδειων.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back