Δε ξέρω αν γράφω στη σωστή θέση. Αν θεωρηθεί ότι όχι, τότε παρακαλώ μετακινήστε το όπου νομίζετε.
Πολλά και διάφορα έχουν ειπωθεί για το λέγόμενο χάσμα των γενεών γενικά. Εδώ θα θίξω το χάσμα των γενεών που υπάρχει στις νέες τεχνολογίες και κυρίως στη κατανόησή τους από μεγαλύτερα άτομα σε ηλικία, που δεν έχουν εξικειωθεί. Σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά αυτές είναι λίγες, ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, όπως π.χ στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, Γαλλία κ.α, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν μεγαλύτερο βαθμό εξικείωσης σε σχέση με εδώ.

Σίγουρα θα φτάει και το γεγονός ότι η Ελλάδα, είναι από τους ουραγούς στη χρονική στιγμή εισαγωγής νέων τεχνολογιών και κυρίως των Κομπιούτερ.
Θα πώ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτό του πατέρα μου. Ο πατέρας μου λοιπόν, είναι κάτι λίγο πιο πάνω από 60, ιδιαίτερα μορφωμένος - Με διδακτορικό δίπλωμα και μπόλικες δημοσιεύσεις σε περιοδικά, εφημερίδες, ενώ έχει γράψει και κάποια βιβλία. Γιατί τα αναφέρω αυτά? Για να καταστήσω εμφανές ότι δε μιλάμε για κάποιον αγράμματο που δεν έπαιρνε τα γράμματα, πώς λοιπόν να κατανοήσει τις νέες τεχνολογίες? (Ίσως σκεφτούν κάποιοι) Παρόλα αυτά όμως δε ''σκαμπάζει'' καθόλου από κομπιούτερ, κινητά ή οτιδήποτε άλλο από αυτά. Η χρήση κινητού που φαντάζει απλό παιχνιδάκι για τους νέους, είναι κάτι πολύπλοκο και δυσνόητο για αυτόν. Με το ζόρι κατάφερα να του μάθω πώς να σχηματίζει αριθμό, να παίρνει τηλέφωνο και να το κλείνει, ενω με τίποτα δε μπορεί να μάθει να γράφει μηνύματα ή να χρησιμοποιήσει όλες τις άλλες λειτουργίες. (Περιττό να πώ ότι δε μπορεί να βρεί αριθμούς τηλεφώνων από τη μνήμη) Για κομπιούτερ το απόλυτο σκοτάδι... Ούτε να το ανοίξει δε ξέρει. Βέβαια για να μην τον αδικώ, δε κάθησε ποτέ να του εξηγήσω τα βασικά των κομπιούτερ, αλλά κρίνοντας ότι είναι <<ανεπείδεκτος μαθήσεως>> στα κινητά, πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια, θα ήταν τζάμπα κόπος...

Σε αντίθεση η μητέρα μου που είναι πιο νέα, έχει κατανοήσει κάπια βασικά πράγματα, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο ένας τόσο μορφωμένος άνθρωπος, να μη μπορεί να μάθει κάποια βασικά πραγματάκια... Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους γονείς φίλων μου που είναι μια από τα ίδια... Γιατί άραγε φαίνεται τόσο δύσκολο το να μάθει πέντε πραγματάκια, την ίδια ώρα που ξέρει να απαγγέλει αρχαία κείμενα απέξω? Μάλλον φταίει η ολοκληρωτική απουσία ενασχόλησης με τεχνολογία. Ίσως φταίει η ηλικία - Ξέρετε τη παροιμία, Γέρικος σκύλος δε μαθαίνει νέα κόλπα.
Όπως και να χει ο πατέρας μου και κάποιοι γονείς φίλων μου που είναι περίπου στην ίδια ηλικία, δεν είναι παρά ένα μικρό παράδειγμα. Στη χώρα μας τόσα και τόσα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν ξέρουν να χειρίζονται απλής τεχνολογίας μηχανήματα. Το φαινόμενο είναι γενικότερο.Εσάς ποιά είναι η γνώμη σας για όλα αυτά? Οι δικοί σας οι γονείς πώς τα πάνε σε αυτό το τομέα?