Ενδιαφέρουσες απόψεις, αν και υπάρχει πολύ απλούστευση, πολύ εξιδανίκευση και μπόλικο κυνήγι μαγισσών...
Είμαι 45ρης. Εζησα στα παραγωγικότερα μου χρόνια την "χρυσή" εποχή. Εχω να επισημάνω ορισμένα πράγματα που πρέπει να ειπωθούν
- Αυτά περί "ανάπτυξης με δανεικά" είναι ανοησίες. Το ελληνικό χρέος μεχρι και το 2002-2003 ήταν σε φυσιολογικά πλαίσια. Τίποτε περίεργο. "Ξέφυγε" την εποχή του ευρώ, για διάφορους λόγους, ο κυριότερος εκ των οποίων ήταν το ότι πλέον δεν υπήρχε εθνικό νόμισμα, άρα μπορεί να δανειζόμασταν με χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά από την άλλη δε μπορούσε να ελεγχθεί το χρέος με τα "εργαλεία" της νομισματικής πολιτικής. Ενας δεύτερος λόγος (πολύ λιγότερο σημαντικός από τον πρώτο) είναι ότι όντως τα δάνεια αυξήθηκαν, γιατί η "γαλάζια γενιά" που ήταν ουσιαστικά εκτός εξουσίας δύο δεκαετίες (τι να προλάβουν να φάνε την διετία Μητσοτάκη

έπρεπε να προλάβει την "πράσινη γενιά" στη μασαμπούκα. Και προσπάθησαν να φάνε όσα φάγαν οι πράσινοι σε 20 χρόνια, μέσα σε 5.
- Αυτό που γίνεται σήμερα, δεν είναι "ελληνική πρωτοτυπία", σε όλη την Ευρώπη το ίδιο πράμα γίνεται. Απλώς η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο της κατάστασης, ως η πρώτη χώρα στην οποία επιχειρήθηκε "φτωχοποίηση τούρμπο". Στην Γερμανία έχουν ξηλώσει το 70% του κοινωνικού τους κράτους με την "ατζέντα 2010" και ολοκληρώνουν το ξήλωμα ωσονούπω. Στην Ολλανδία ο βασιλιάς ανακοίνωσε το θάνατο του κοινωνικού κράτους με διάγγελμα. Οι μισθοί πέφτουν ραγδαία παντού (όχι τόσο ραγδαία όσο στην Ελλάδα, αλλα... στη Γερμανία ας πούμε οι εργαζόμενοι 9 χρόνια δεν πήραν ούτε μία αύξηση με σωρευτικό πληθωρισμό πάνω από 20%, ενώ δημιουργήθηκαν και οι mini jobs των 400 ευρώ, που αφορούν σε 4.5 εκατομμύρια Γερμανούς) και οι μάζες φτωχοποιούνται.
- Το όλο ζήτημα είναι η μεταφορά πλούτου από το "φτωχότερο" 90% της κοινωνίας στο πλουσιότερο 1% της. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Σύμφωνα με έρευνα ελβετικής τράπεζας, ο πλούτος των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 10% μέσα στο 2012. Εμένα προσωπικά το δικό μου εισόδημα έπεσε 25% μέσα στο 2012 (και είχε ήδη πέσει το 2011 και το 2010) και όσων εργαζόμενων γνωρίζω, το ίδιο. Η μέση πτώση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα φθάνει το 35% και στο δημόσιο το 40%. Παρόλα αυτά, ο μέσος πλούτος των Ελλήνων αυξήθηκε. Ποιων Ελλήνων? Μα, του 1% των πλουσιότερων, που είδαν (σύμφωνα με την ίδια έρευνα) τα εισοδήματα τους να ανεβαίνουν κατά 12%. Αυτό τα λέει όλα περί κρίσης, ποιος την πληρώνει και γιατί.
- Η πιο "άτυχη" γενιά ειναι οι εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες 40-50 ετών. Οχι για ψυχολογικούς λόγους και επειδή "γνωρίσαμε τα πλούτη και τώρα πως να προσαρμοστείς στη φτώχεια" αλλά επειδή όποιος χάσει τη δουλειά του, δε βρίσκει με τίποτε δουλειά έστω στο 60% των αμοιβών που παίρνει, και επίσης δε μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν οπότε δεν έχουμε "αποκούμπι" (όπως έχουν τους γονείς τους οι νεώτεροι). Ατυχη γενιά είναι και εκείνοι που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας και καλούνται να ζήσουν (εντάξει, ευφημισμός) με 300 και 400 ευρώ το μήνα, όταν το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα σε περιοχή-κατιμά είναι 250 ευρώ.