chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

30-10-24

00:24

ΕΦΕΤ: Τι ισχύει στην Ελλάδα με τις κονσέρβες τόνου - Έκτακτη ανακοίνωση | LiFO
Πόσο ασφαλές είναι το προϊόν - «Ο τόνος σε κονσέρβα είναι μολυσμένος με υδράργυρο» ισχυρίζονται ΜΚΟ

Έκτακτη ανακοίνωση για τις κονσέρβες τόνου εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά τον πανικό που ξέσπασε για την περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΦΕΤ καθησυχάζει τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.
Όπως ενημερώνει, κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα. Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν σε ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα...[]
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

30-10-24

06:24
Tην προσφατη.ΞΕΚΑΘΑΡΑ,Αλλλα τα συμφεροντα ειναι πολλα...και τα συνενφακια που ζεις.Σε αντιπαραβολη, η έρευνα που έκανε το Bloom πανω στο οποίο βασίζεται η όλη σου συζήτηση σήμερα καθώς και το αρχικό ελληνικό άρθρο, αφορά 148 μόλις δείγματα σε διάστημα μόλις ενάμιση χρόνου και δεν αφορά καν πρωτογενή ψάρια αλλά κονσερβοποιημενα και μαλιστα αφορα τα μαρκετ οπου βρισκονταν οι κονσέρβες σε ευρωπαϊκές χώρες, οχι μετρήσεις στις αρχικες πηγές αλιείας τους. Ποια έρευνα πιστεύεις ειναι πιο αξιοπιστη;
Και βεβαια εξηγησαν οτι σημασια εχει οτι ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ.ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΛΕΜΕ.ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.ΤΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΕΦΕΤ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΤΟΝΟ ΝΑΙ;ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ...
ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΝ ΟΛΗ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΝΟΥ ΝΑΙ;
Και βεβαια αυτο λενε.ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΟΡΙΑ.
Αλλα μαντεψτε γιατι δεν το κανουν;
Η Bloom διεξήγαγε έρευνα σε 148 κουτιά κονσέρβας από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ανεξάρτητο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: το 100% των δειγμάτων βρέθηκαν μολυσμένα με υδράργυρο. Σύμφωνα με την έκθεση, σε περισσότερα από τα μισά κουτιά η περιεκτικότητα σε υδράργυρο ξεπερνούσε το ανώτατο όριο για άλλα είδη ψαριών, που είναι 0,3 mg/kg.
Η Bloom υποστηρίζει ότι τα όρια επιτρεπτής περιεκτικότητας σε υδράργυρο για τον τόνο στην Ευρώπη έχουν καθοριστεί βάσει των επιπέδων μόλυνσης και όχι των κινδύνων για την υγεία, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται περιεκτικότητα έως και 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου – τριπλάσιο όριο από εκείνο των λιγότερο μολυσμένων ειδών.
Ο υδράργυρος, ο οποίος απελευθερώνεται κυρίως από ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μια από τις δέκα πιο ανησυχητικές ουσίες για τη δημόσια υγεία. Στον ωκεανό, ο υδράργυρος αλληλεπιδρά με βακτήρια, μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για το νευρικό σύστημα.
Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι τόσο ο υδράργυρος όσο και το παράγωγό του, ο μεθυλυδράργυρος, μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές, ενώ η κατανάλωσή τους ενέχει κινδύνους ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις εγκύους.
Οι οργανώσεις Bloom και Foodwatch χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει αυστηρότερα όρια υδραργύρου, στα 0,3 mg/kg, σύμφωνα με τα ισχύοντα για άλλα είδη ψαριών. Η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch, δήλωσε ότι απαιτείται από τις δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και να πιέσουν τους διανομείς να διαθέτουν στο εμπόριο μόνο προϊόντα που πληρούν τα χαμηλότερα προστατευτικά όρια.
Κοιμησου τωρα.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

30-10-24

11:35
Κοίτα ξερω ότι θες πολύ να δείξεις αυτά τα πράγματα για τον τόνο αλλά τα στοιχεία δεν επαρκούν για να αποτελέσουν απόδειξη. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες συνωμοσίας, καλύτερα ας μπούνε στο άλλο thread με τις θεωρίες συνωμοσίας.Tην προσφατη.ΞΕΚΑΘΑΡΑ,Αλλλα τα συμφεροντα ειναι πολλα...και τα συνενφακια που ζεις.
Και βεβαια εξηγησαν οτι σημασια εχει οτι ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ.ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΛΕΜΕ.ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.ΤΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΕΦΕΤ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΤΟΝΟ ΝΑΙ;ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ...
ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΝ ΟΛΗ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΝΟΥ ΝΑΙ;
Και βεβαια αυτο λενε.ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΟΡΙΑ.
Αλλα μαντεψτε γιατι δεν το κανουν;
Κοιμησου τωρα.
Αν αποδειχθεί ότι όντως είναι έτσι μαζί σου κι εγω στο να σαμποταρουμε τις βιομηχανίες τόνου και να μην τρώμε τονο.
Υδροχόος
Περιβόητο μέλος
Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6.026 μηνύματα.

30-10-24

11:43
Γιατί την ταράζεις ; Και με το μπαρδόν, δηλαδή...Κοίτα ξερω ότι θες πολύ να δείξεις αυτά τα πράγματα για τον τόνο αλλά τα στοιχεία δεν επαρκούν για να αποτελέσουν απόδειξη. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες συνωμοσίας, καλύτερα ας μπούνε στο άλλο thread με τις θεωρίες συνωμοσίας.
Ό,τι στοιχεία έχει, μέχρι τώρα, στη διάθεσή της παραθέτει και ό,τι πιστεύει βάσει αυτών που γνωρίζει/μαθαίνει. Το αν είναι επαρκή ή όχι, ή αν αποτελούν απόδειξη, άσε να το κρίνει ο καθένας ατομικά.
Συνωμοσία και...στον τόνο "βλέπεις" ;
Συγγνώμη αλλά, ώρες ώρες, φαίνεται σαν να διαφωνείς για να διαφωνήσεις. Και δε μιλάω για τον τόνο μόνο...
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

30-10-24

12:05
Γενικά κάνω fact checking σε όλα τα ακραία που μαθαίνουμε ειδικά ο,τι αφορά την υγεία μας, συνήθεια απο κορωνοϊό.Γιατί την ταράζεις ; Και με το μπαρδόν, δηλαδή...
Ό,τι στοιχεία έχει, μέχρι τώρα, στη διάθεσή της παραθέτει και ό,τι πιστεύει βάσει αυτών που γνωρίζει/μαθαίνει. Το αν είναι επαρκή ή όχι, ή αν αποτελούν απόδειξη, άσε να το κρίνει ο καθένας ατομικά.
Συνωμοσία και...στον τόνο "βλέπεις" ;
Συγγνώμη αλλά, ώρες ώρες, φαίνεται σαν να διαφωνείς για να διαφωνήσεις. Και δε μιλάω για τον τόνο μόνο...
Κι εγω βαζω εδώ ο,τι στοιχεία βρίσκω.
Βρήκα την έρευνα 50ετιας και την παρέθεσα, ομως την αρχική έρευνα της Bloom δεν την βρήκα κάπου διαθέσιμη, μόνο τα άρθρα που περιγράφουν την έρευνα. Και όταν λέω έρευνα 50ετιας να ξαναεπισημανω πως δεν αφορά 50 χρόνια πριν, αλλά έρευνα σε χρονική περίοδο 50 χρόνων, 1971-2022.
Γενικά καλο είναι να ψάχνουμε μέχρι το κόκκαλο ερευνες και ο,τι ακούμε, καθώς πλέον έχει θηριευσει η παραπληροφορηση. Στους επιστημονικους κύκλους ετσι λειτουργεί το πράγμα, και ναι η προσέγγιση που ακολουθώ για ο,τι αφορά την υγεία συγκεκριμένα είναι επιστημονική με papers όταν υπάρχουν, έτσι έχω μάθει από τη σχολή. Δεν εκπαιδευτηκα 10 χρόνια να ακολουθώ την επιστημονικη μέθοδο για να έρθω τωρα να βασίζομαι σε απλά ειδησεογραφικα άρθρα. Το θέμα αυτό δεν είναι για ψυχαγωγία ούτε πολιτική ξερω γω, αφορά την υγεία και είναι σοβαρό ζήτημα.
Υδροχόος
Περιβόητο μέλος
Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6.026 μηνύματα.

30-10-24

12:16
Δεν αντιλέγω σε αυτό που λες, ούτε υποτιμώ την επιστημονική έρευνα/μελέτη. Αλλοίμονο...Γενικά καλο είναι να ψάχνουμε μέχρι το κόκκαλο ερευνες και ο,τι ακούμε, καθώς πλέον έχει θηριευσει η παραπληροφορηση. Στους επιστημονικους κύκλους ετσι λειτουργεί το πράγμα, και ναι η προσέγγιση που ακολουθώ για ο,τι αφορά την υγεία συγκεκριμένα είναι επιστημονική με papers όταν υπάρχουν, έτσι έχω μάθει από τη σχολή. Δεν εκπαιδευτηκα 10 χρόνια να ακολουθώ την επιστημονικη μέθοδο για να έρθω τωρα να βασίζομαι σε απλά ειδησεογραφικα άρθρα. Το θέμα αυτό δεν είναι για ψυχαγωγία ούτε πολιτική ξερω γω, αφορά την υγεία και είναι σοβαρό ζήτημα.
Όμως, καλό είναι ν' ακούγονται και κάποιες άλλες "φωνές", για να "ξυπνάει" ο καθένας και να το ψάχνει κι αυτός με τη σειρά του...
Το αν καταλήξει στη δική σου τεκμηριωμένη άποψη ή στη δική της, είναι δικό του θέμα...
Παρέθεσε ό,τι στοιχεία έχεις και άσε και τον/την άλλον/η να πει αυτό που πρεσβεύει...
Εγώ έτσι το βλέπω. Καλώς ή κακώς...
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

30-10-24

13:21
Σωστά τα λες συμφωνώ. Άλλωστε αν δεν το είχε βάλει πουθενά αυτό εξαρχής για τον τόνο ακόμη και ως υποψία, δεν θα τα έψαχνα για να βρω την έρευνα που παρέθεσα.Δεν αντιλέγω σε αυτό που λες, ούτε υποτιμώ την επιστημονική έρευνα/μελέτη. Αλλοίμονο...
Όμως, καλό είναι ν' ακούγονται και κάποιες άλλες "φωνές", για να "ξυπνάει" ο καθένας και να το ψάχνει κι αυτός με τη σειρά του...
Το αν καταλήξει στη δική σου τεκμηριωμένη άποψη ή στη δική της, είναι δικό του θέμα...
Παρέθεσε ό,τι στοιχεία έχεις και άσε και τον/την άλλον/η να πει αυτό που πρεσβεύει...
Εγώ έτσι το βλέπω. Καλώς ή κακώς...
Ίσως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, θέλει εντατικοτερη και πληρέστερη έρευνα ξανά.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Δεν είναι μόνο ο τόνος: Αυτές είναι οι τροφές που είναι υψηλές σε υδράργυρο | LiFO
Επιπτώσεις του υδραργύρου στην υγεία

chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

01-11-24

17:50

«Καμπανάκι» στις εγκύους για την κατανάλωση τόνου λόγω υδραργύρου – «Σοβαρά προβλήματα υγείας για τα έμβρυα»
Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Ιωάννινα - Άρτα - Πρέβεζα - Θεσπρωτία. Πολιτική - Οικονομία - Κοινωνία - Τουρισμός - Διεθνή - Επικαιρότητα - News.

chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

04-11-24

11:18

Μύθοι και αλήθειες για τον υδράργυρο στις κονσέρβες τόνου – Οι επιπτώσεις στην αγορά των 100 εκατ. - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr
Τι συμβαίνει με τις κονσέρβες τόνου – Πόσο έχει επηρεαστεί η αγορά των 100 εκατ. – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

07-11-24

13:18

Activists want tinned tuna banned after toxic levels of mercury found
Consumer advocates warn of ‘colossal risk to public health’ as authorities accused of agreeing to high threshold

chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

11-11-24

00:59
Πώς ο υδράργυρος συσσωρεύεται στα ψάρια;
Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που απελευθερώνεται από φυσικά φαινόμενα, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, η διάβρωση του εδάφους και οι δασικές πυρκαγιές. Εκπέμπεται επίσης από ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως από την καύση στερεών καυσίμων, από ορισμένες βιομηχανικές διαδικασίες, όπως η επεξεργασία χαρτοπολτού και η παραγωγή τσιμέντου και πολυβινυλοχλωριδίου (PVC), και από την αποτέφρωση αποβλήτων. Εξαιρετικά πτητικός, ο υδράργυρος εξατμίζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και εξαπλώνεται εύκολα σε όλο τον κόσμο. Ένα μέρος αυτού του υδραργύρου εναποτίθεται στη θάλασσα, όπου τα βακτήρια τον μετατρέπουν σε μεθυλυδράργυρο, την πιο τοξική του μορφή. Ο μεθυλυδράργυρος απορροφάται στη συνέχεια από το φυτοπλαγκτόν, το οποίο τρώνε με τη σειρά τους τα ζωοπλαγκτόν, τα οποία τρώγονται από τα ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς που είναι βρώσιμοι. Επειδή τα περισσότερα θαλάσσια ζώα δεν μπορούν να αποβάλλουν αυτή την ιδιαίτερα τοξική ουσία, ο υδράργυρος συσσωρεύεται στο σώμα τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Εάν αυτά τα ζώα καταναλωθούν από μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια, ο υδράργυρος συσσωρεύεται σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεθυλυδράργυρος "βιομεγεθύνεται" κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας, με τα αρπακτικά ψάρια να περιέχουν συγκεντρώσεις που είναι περίπου χίλιες φορές υψηλότερες από αυτές των ζωοπλαγκτόν.
Διαφορά ποσότητας υδραργύρου στον φρέσκο τόνο απ'ό,τι στις κονσέρβες τόνου:
Ο τόνος σε κονσέρβα χάνει πολύ νερό κατά το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση υδραργύρου να είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στον φρέσκο τόνο.
Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που απελευθερώνεται από φυσικά φαινόμενα, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, η διάβρωση του εδάφους και οι δασικές πυρκαγιές. Εκπέμπεται επίσης από ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως από την καύση στερεών καυσίμων, από ορισμένες βιομηχανικές διαδικασίες, όπως η επεξεργασία χαρτοπολτού και η παραγωγή τσιμέντου και πολυβινυλοχλωριδίου (PVC), και από την αποτέφρωση αποβλήτων. Εξαιρετικά πτητικός, ο υδράργυρος εξατμίζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και εξαπλώνεται εύκολα σε όλο τον κόσμο. Ένα μέρος αυτού του υδραργύρου εναποτίθεται στη θάλασσα, όπου τα βακτήρια τον μετατρέπουν σε μεθυλυδράργυρο, την πιο τοξική του μορφή. Ο μεθυλυδράργυρος απορροφάται στη συνέχεια από το φυτοπλαγκτόν, το οποίο τρώνε με τη σειρά τους τα ζωοπλαγκτόν, τα οποία τρώγονται από τα ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς που είναι βρώσιμοι. Επειδή τα περισσότερα θαλάσσια ζώα δεν μπορούν να αποβάλλουν αυτή την ιδιαίτερα τοξική ουσία, ο υδράργυρος συσσωρεύεται στο σώμα τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Εάν αυτά τα ζώα καταναλωθούν από μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια, ο υδράργυρος συσσωρεύεται σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεθυλυδράργυρος "βιομεγεθύνεται" κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας, με τα αρπακτικά ψάρια να περιέχουν συγκεντρώσεις που είναι περίπου χίλιες φορές υψηλότερες από αυτές των ζωοπλαγκτόν.
Διαφορά ποσότητας υδραργύρου στον φρέσκο τόνο απ'ό,τι στις κονσέρβες τόνου:
Ο τόνος σε κονσέρβα χάνει πολύ νερό κατά το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση υδραργύρου να είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στον φρέσκο τόνο.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

17-11-24

15:55

Tinned tuna: Acorns Nurseries ban over mercury levels concern
Tinned tuna cans across Europe have been found to be contaminated with mercury.

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

04-12-24

21:10
Για να δουμε τι γινεται με τον υδραργυρο και τις παπαριες που ειχε πει(γιατι αραγε ; ) ο ΕΦΕΤ
![]()
ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ : Ο ΥΓΡΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ - ΠΑΚΟΕ
Δελτίο Τύπου 924 Αθήνα, 02/12/2024 Ο κολοσός πληροφορίων από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που λαμβάνει ένας καταναλωτής, σχετικά με τα οφέλη ή την πιθανή διακινδύνευση, συχνά τον οδηγεί σε σύγχυση και παρερμηνείες. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Υδραργύρου στα ψάρια. Ας...www.pakoe.gr
Ο κολοσός πληροφορίων από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που λαμβάνει ένας καταναλωτής, σχετικά με τα οφέλη ή την πιθανή διακινδύνευση, συχνά τον οδηγεί σε σύγχυση και παρερμηνείες. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Υδραργύρου στα ψάρια.
Δελτίο Τύπου 924 Αθήνα, 02/12/2024
Ας ακολουθήσουμε τα γεγονότα.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην έκδοση έκτακτης ανακοίνωσης για τον πανικό που ξέσπασε γύρω από την περιεκτικότητα των κονσερβών τόνου σε επικίνδυνο για την υγεία υδράργυρο, καθησυχάζει τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος. Όπως εξηγεί, αυτό το συμπέρασμα προκύπτει απο διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα ελληνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των αλιευμάτων σε κονσέρβες. Παρόλο που σε τυχαία δειγματοληψία που έγινε σε 148 κονσέρβες τόνου σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί με υδράργυρο αναφέρετε ότι η εγχώρια κατανάλωση όσον αφορά τα προϊόντα τόνου δεν έχει επηρεαστεί. Αλλά …, κάποιοι ωστόσο τονίζουν ότι ακόμη είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ;;;;;
![]()
Ο υδράργυρος (Hg), ο οποίος εμφανίζεται σε στοιχειακή, ανόργανη και οργανική ((Μεθυλυδράργυρος) μορφή και είναι το μόνο μέταλλο που είναι υγρό σε θερμοκρασία δωματίου, κατατάσσεται στις 10 χημικές ουσίες που δύναται να προκαλέσουν σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
- Ο Υδράργυρος (Hg) βαρύ, αργυρόλευκο µέταλλο
Οι επιστημονικές πηγές υποστηρίζουν ότι η λεκάνη της Μεσογείου είναι πλούσια σε υδράργυρο τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς πηγές. Περίπου το 75% του αποτιθέμενου υδραργύρου παραμένει στο βυθό ως ίζημα, ενώ περίπου το 25% ελευθερώνεται και ανακυκλώνεται στο θαλασσινό νερό.
Γενικά στη λεκάνη της Μεσογείου το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπής υδραργύρου οφείλεται στην καύση του Άνθρακα (Τουρκία), παραγωγή τσιμέντου (Ιταλία), καύση του πετρελαίου (Γαλλία, Ιταλία Ισπανία), αποτέφρωση στερεών αποβλήτων (Γαλλία). Κάποια από τα πιο πλούσια μεταλλεία υδραργύρου του κόσμου βρίσκονται στη Μεσόγειο, όπως το Almaden στην Ισπανία, το Idrija στη Σλοβενία και το Monte Amiata στην Ιταλία.
Συνολικά εκτιμάται πως η πιο σημαντική πηγή υδραργύρου στη Μεσόγειο είναι η ατμοσφαιρική απόθεση (115 kmol/έτος. Ακολουθούν η εισροή από τα ποτάμια (68,5 kmol/έτος) και τα υποθαλάσσια ιζήματα (80 kmol/έτος).
Ο Υδράργυρος απορροφάται κυρίως με την εισπνοή, αλλά μπορεί επίσης να απορροφηθεί μέσω του δέρματος και της γαστρεντερικής οδού. Στη συνέχεια διανέμεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά όπου και απεκκρίνεται στα ούρα, έχοντας ένα χρόνο ημίσειας ζωής έως 25 ημέρες.
- Υδράργυρος (Hg) – ο δράστης
Ο Στοιχειακός υδράργυρος απορροφάται εύκολα και γρήγορα από τους πνεύµονες όταν εισπνευστεί.
Η ανόργανη μορφή υδραργύρου που βρίσκεται στα άλατα υδραργύρου, απορροφάται ελάχιστα από το έντερο είναι καυστικός και επηρεάζει κυρίως το γαστρεντερικό σωλήνα και τα νεφρά. Επειδή δεν µπορεί να περάσει µέσα από τα τοιχώµατα των αγγείων εύκολα, σπάνια προκαλεί νευρολογικές βλάβες. Ιδιαίτερα τοξικός είναι ο κυανιούχος υδράργυρος [Hg(CN)2] και µπορεί να εισέλθει στο σώµα µε την εισπνοή, την κατάποση, ή από το δέρµα. Η επαφή µε το δέρµα µπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ερεθισµός, και γκρίζο χρώµα του δέρµατος.
Αντιθέτως ο οργανικός υδράργυρος (Μεθυλυδράργυρος) είναι εξαιρετικά τοξικός, απορρόφάται από το έντερο, διαπερνά το πλακούντα, απεκκρίνεται από το µητρικό γάλα, απορροφάται από τους πνεύµονες και το δέρµα, προκαλώντας βλάβη του εγκεφάλου και του ήπατος. Ακόµα, και ποσότητα µερικών µικρολίτρων µεθυλυδράργυρου αν χυθεί στο δέρµα µπορεί να προκαλέσει ακόµα και το θάνατο. Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στην κυκλοφορία του σώµατος των αγέννητων µωρών και των µικρών παιδιών µπορούν να βλάψουν το αναπτυσσόµενο νευρικό σύστηµα.
Ο υδράργυρος προκαλεί ακόµα µεγάλες πιθανότητες αποβολής στις γυναίκες και προδιαθέτει στη γέννηση παιδιών µε γενετικές ανωµαλίες, επειδή παρεµβαίνει στη σύνθεση του DNA και του RNA.
Παρατηρήθηκε µοριακή αλλοίωση στο µεταβολισµό της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο η οποία ήταν όµοια µε την αλλοίωση που παρατηρήθηκε στο 80% των εγκεφάλων αποβιώντων µε την νόσο του Alzheimer.
Ο οργανικός υδράργυρος έχει τη δυνατότητα να πλήττει κάθε είδος οργανικής ζωής σε πολύ µικρότερες συγκεντώσεις από τον µεταλλικό υδράργυρο. Το υπερτοξικό αυτό υλικό καταστρέφει ευκολότερα τη ζωή όσο βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της. Μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος και ο ξιφίας περιέχουν σαφώς µεγαλύτερες ποσότητες µεθυλυδραργύρου.
Τα σημεία της χρόνιας δηλητηρίασης με Υδράργυρο περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης, βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, ευερεθιστότητα, κόπωση, αταξία, μυϊκοί σπασμοί, ουλίτιδα, ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις και παραισθησίες.
Σημεία οξείας δηλητηρίασης περιλαμβάνουν καρδιαγγειακό σοκ, νεφρική ανεπάρκεια και σοβαρές βλάβες στον γαστρεντερικό σωλήνα, καθώς και πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, τρόμο, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος. Τιμές Αναφοράς · 0.0 – 9.0 ng/ml.
Οι πιο κοινές πηγές δηλητηρίασης από υδράργυρο εκτος από την άμεση επαφή με τον υδράργυρο από σπασμένα θερμόμετρα ή από τα σφραγίσματα των δοντιών, είναι η βιομηχανία (εισπνοή ατμών υδραργύρου από χρώματα και άλλα υλικά) και τα βιομηχανικά απόβλητα.
Συσσωρεύεται στον ανθρώπινο οργανισµό µέσω της τροφικής αλυσίδας, επιτυγχάνοντας υψηλές συγκεντρώσεις στο αίµα.
Για πρώτη φορά το 1956 ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία (Minamata στο νοµό Kumamoto) η ασθένεια Minamata, που προκλήθηκε από την απελευθέρωση µεθυλυδραργύρου σε βιοµηχανικά απόβλητα από εργοστάσιο χηµικών της Chisso Corporation.
Αυτή η εξαιρετικά τοξική χηµική ουσία ενσωµατώνεται σε οστρακοειδή και ψάρια στο κόλπο Minamata και την Θάλασσα Shiranui, η κατανάλωση των οποίων από τον τοπικό πληθυσµό έχει ως αποτέλεσµα τη δηλητηρίαση από τον υδράργυρο.
Οι θάνατοι γατιών, σκύλων, χοίρων, και ανθρώπων συνεχίστηκαν για περισσότερα από 30 χρόνια. Ως τον Μάρτιο του 2001, 2.265 θύµατα είχαν αναγνωριστεί επίσηµα (1.784 εκ των οποίων είχε πεθάνει) και πάνω από 10.000 είχαν λάβει οικονοµική αποζηµίωση από την Chisso.
Ένα δεύτερο κρούσµα της νόσου Minamata εµφανίστηκε στο νοµό Νιιγκάτα το 1965. Τόσο η αρχική ασθένεια Minamata και Νιιγκάτα θεωρούνται δύο από τις τέσσερις µεγάλες ασθένειες της ρύπανσης της Ιαπωνίας.
![]()
Τα περιστατικά αυτά εμφανίζονται στην Ιαπωνία εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης θαλασσινών ιδιαιτερα τόνον και ξιφία.
Στο περιβάλλον ο υδράργυρος εισέρχεται μέσω των φυσικών και των ανθρωπογενών πηγών, κυρίως µονάδων άνθρακα, από µονάδες αποτέφρωσης, βιοµηχανίας τσιµέντου και την εξόρυξη χρυσού . Όμως, λόγω των εκτεταμένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων εμφανίζεται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα.
- Ο υδράργυρος που συναντάται στα θαλάσσια είδη είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και σχετίζεται άμεσα με τη θέση ενός οργανισμού στην τροφική αλυσίδα.
Μέσω της υγρής (βροχόπτωση, χιόνι) και ξηρής απόθεσης, ο υδράργυρος καταλήγει είτε απευθείας στην επιφάνεια της θάλασσας, είτε στα εδαφικά και υδατικά οικοσυστήµατα της χέρσου, όπου και πάλι αργά ή γρήγορα καταλήγει στη θάλασσα µεταφερόµενος µέσω των ποταµών, της απόπλυσης της χέρσου, των υπόγειων υδάτων και της παράκτιας διάβρωσης.
Η συµβολή των ποταµών στην επιβάρυνση των θαλασσών (αλλά και των υδάτινων µαζών γενικότερα) µε υδράργυρο, θεωρείται καθοριστική και εξαρτάται τόσο από την παρουσία αποθέσεων στη λεκάνη απορροής, όσο και από τη διέλευση του ποταµού από αστικά ή βιοµηχανικά απόβλητα. Στη συνέχεια ο υδραργυρος σε σηµαντικό ποσοστό, προσροφάται στη σωµατιδιακή ύλη, καθιζάνει και εναποτίθεται στο ίζηµα. Με την πάροδο του χρόνου υφίσταται ανάµιξη ή επαναιώρηση του ιζήµατος από τα ρεύµατα και τους βενθικούς οργανισµούς, µερική αποδόµηση της οργανικής ύλης από τους µικροοργανισµούς, διάλυση και επανακαθίζησή του.
Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η τροφική αλυσίδα. Στο θαλάσσιο περιβάλλον, ο ανόργανος υδράργυρος μετατρέπεται, μέσω μεθυλίωσης, από μικροοργανισμούς σε μεθυλιούχο υδράργυρο, η οποία είναι και η πλέον απαντώμενη μορφή του υδραργύρου στη θάλασσα (90%). Με τη σειρά του, ο μεθυλιούχος υδράργυρος διασπείρεται στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους πελαγικούς οργανισμούς πολύ γρήγορα και στη συνέχεια βιοσυσσωρεύεται σε αυτούς. Απορροφάται από το φυτοπλαγκτόν (μικροσκοπικά θαλάσσια φύκια), με το οποίο τρέφεται το ζωοπλαγκτόν (μικροσκοπικά θαλάσσια ζώα), το οποίο αποτελεί τροφή για μικρά ψάρια. Τα μικρά ψάρια καθώς και το φυτο- και ζωοπλαγκτόν τρώγονται από μεγαλύτερα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια τρώγονται από ακόμα μεγαλύτερα ψάρια, και ούτω καθ’ εξής. Τελικά ο υδράργυρος τείνει να συγκεντρώνεται στα υψηλότερα τροφικά επίπεδα και έχει την τάση να παραμένει στον οργανισμό τους και να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα μεγαλύτερα ψάρια-θηρευτές τείνουν να έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου, καθώς τρέφονται με μικρότερα ζώα των οποίων οι οργανισμοί περιέχουν ήδη κάποιες ποσότητες υδραργύρου. Βέβαια η υψηλή συγκέντρώση οφείλεται όχι μόνο στη βιοσυσσώρευση και τη βιομεγένθυση, αλλά και στο γεγονός ότι κολυμπούν συνεχώς με το στόμα ανοιχτό, για να προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο μέσω της ροής του νερού. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη η πρόσληψη μετάλλων. Ψάρια θηρευτές που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σε σύγκριση με μικρότερα ψάρια ή μαλάκια, όπως οι ξιφίες, ορισμένα είδη τόνου, μπακαλιάροι Ατλαντικού, ροφοί, βασιλικά σκουμπριά και τα καρχαριοειδή ζούνε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βρίσκονται σε μεγάλο τροφικό επίπεδο, συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες υδραργύρου.
Για αυτόν το λόγο έχουν τεθεί διαφορετικά όρια για τη συγκέντρωση του υδραργύρου στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Φαίνεται ότι η Ελλάδα παρόλο που έχει μεγαλύτερη κατανάλωση, έχει αρκετά μικρότερη πρόσληψη ρύπου στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο λόγος που πιθανά συμβαίνει αυτό είναι το είδος των ψαριών που κατανάλωνονται στις περιοχές.
Οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στα ψάρια συνήθως υπερβαίνουν κατά πολύ τις συγκεντρώσεις του νερού όπου ζουν. Το κρέας µπορεί επίσης να περιέχει ιδιαίτερα σηµαντικές ποσότητες υδραργύρου, ειδικά αν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική µόλυνση των χωραφιών. Ο υδράργυρος δεν βρίσκεται συνήθως στα φυτικά προϊόντα, αλλά µπορεί να εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισµό µέσω λαχανικών και άλλων καλλιεργήσιµων προϊόντων, όταν εφαρµόζονται στην γεωργία ψεκασµοί µε υδράργυρο.
Η αύξηση της πρόσληψης μολυσμένων με υδράργυρο τροφίμων, που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει συνδεθεί με τη συχνή κατανάλωση μεγάλων σε μέγεθος ειδών τόνου. Κονσέρβες τόνου οι οποίες περιέχουν τα μεγάλα σε μέγεθος είδη του κιτρινόπτερου τόνου (Thunnus albacares) και λευκού ή μακρυπτέρυγου τόνου (thunnus alaluga) περιέχουν τιμές υδραργύρου σε μεσαία επίπεδα. Αντίθετα, κονσέρβες τόνου οι οποίες περιέχουν το μικρότερο σε μέγεθος είδος του τόνου Skipjack (Katsuwonus pelamis), περιέχει λιγότερο από το ένα τρίτο της συγκέντρωσης του υδραργύρου των παραπάνω ειδών.
Μία δεκαετία περίπου πριν (2012), ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (USEPA), δημοσίευσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση τόνου. Η προειδοποίηση ανέφερε ότι ορισμένα είδη τόνου, τα οποία έχουν την τάση να βιο-συσσωρεύουν υδράργυρο περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη, έχουν ως συνέπεια για την πληθυσμιακή ομάδα που καταναλώνει μεγάλες ποσότητές τους, να ενδέχεται να αυξηθεί το επίπεδο της διακινδύνευσης έκθεσης στην τοξικότητα του υδραργύρου.
Γνωρίζουμε
- Εφόσον γνωρίζουμε το δράστη
Τα επίπεδα υδραργύρου δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τη διαχείριση του ψαριού πριν καταναλωθεί, δηλαδή αν το ψάρι είναι φρέσκο, κατεψυγμένο, συσκευασμένο, αλλά ούτε και με τον περιέκτη από τον οποίο καταναλώνεται (κονσέρβα, γυάλινο βάζο ή φακελάκι), αλλά αποκλειστικά απο την περιεκτικότητα σε υδραργύρου απο το είδος και το μέγεθος του ψαριού. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την επικινδινότητα τους, απλώς απαλάσει απο τις ευθύνες των παραγωγο.
Οι επιστήµονες διευκρίνισαν ότι ο υδράργυρος µπορεί να «ταξιδέψει» χιλιάδες χιλιόµετρα µέσω του αέρα και να εναποτεθεί πολύ µακρύτερα από εκεί όπου αρχικά είχε συσσωρευτεί στην ανώτερη ατµόσφαιρα. Άρα το πρόβλημα μπορεί να εμφανιζεται οπουδήποτε ανεξάρτητα απο τα δεσπεζόμενα απο τον άνθρωπο σύνορα.
Τελικά οι άνθρωποι χρόνο με χρόνο απελευθερώνουν χιλιάδες τόνους ατµοποιηµένου υδραργύρου στην ατµόσφαιρα όπου και παραµένει για πολύ καιρό, ώσπου ανώτερη τροπόσφαιρα και η κατώτερη στρατόσφαιρα το µεταµορφώσουν σταδιακά σε µια χηµική µορφή που εύκολα απορροφάται από τα θαλάσσια οικοσυστήµατα, µε τελική κατάληξη την είσοδο του στην τροφική αλυσίδα.
- Τότε το θέμα είναι αν και ποσο υδραργυρο έχουμε «ρίξει» στο περιβάλλον. Μπορεί να µην εµπεριέχουν ρίσκο για την υγεία αν χρησιµοποιηθούν µέχρι ενός σηµείου και στην συνέχεια εξουδετερωθούν.
Οικιακά προϊόντα, θερµόµετρα υδραργύρου, θερµοστάτες, λάµπες φθορισµού, μπαταρίες, διακόπτες ή αναµεταδότες. Οι οικολογικές λάµπες φθορισµού περιέχουν υδράργυρο, όµως σε µικρότερη βέβαια ποσότητα και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να πετάγονται εφόσον καούν αλλά να απορρίπτονται σε ειδικούς κάδους απορριµµάτων γι’ αυτό τον σκοπό.
Άλλες εφαρµογές ; πολλές.
• Υλικό καθόδου κατά την ηλεκτρολυτική παραγωγή χλωρίου και NaOH σε βιοµηχανική κλίµακα. • Για την παραλαβή ευγενών µετάλλων από ορυκτά και άµµο. • Μυκητοκτόκτονα • Λυχνίες υδραργύρου. • Ηλεκτρικές συσκευές. • Επιστηµονικά όργανα.• Οδοντιατρική • Στην µεταλλουργία χρυσού και αργυρού • Ως καταλύτης σε πολλές οργανικές αντιδράσεις. • Στις αντλίες κενού.
• Στα εµβόλια (βρίσκεται ως συντηρητικό χωρίς οι γονείς να το γνωρίζουν, ενώ παράλληλα, ο κάθε παιδίατρος τούς διαβεβαιώνει ότι ο κατά πολύ περισσότερο τοξικός υδράργυρος που βρίσκεται εκεί, δεν δηµιουργεί πρόβληµα.
Ο χλωριούχος µονοσθενής υδράργυρος χρησιµοποιείται στην ιατρική ως διουρητικό και καθαρκτικό, ενώ ο χλωριούχος δισθενής υδράργυρος ως αντισηπτικό για την παρασκευή υδραργυρικών παραγωγών, για την διατήρηση του ξύλου καθώς και στην ηλεκτρολογία.
Ο ιωδιούχος υδράργυρος είναι απαραίτητος στην παρασκευή του αντιδραστηρίου του Νεσλερ, µε το οποίο ανιχνεύονται και τα ελάχιστα ίχνη αµµωνίας στο νερό. Το πυροκροτικό άλας του υδραργύρου χρησιµοποιείται στην παραγωγή εκρηκτικών µειγµάτων.
Εκτιµάται ότι χρειάζονται περίπου 2.000 χρόνια ώσπου ο υδράργυρος που έχει απελευθερωθεί στην ατµόσφαιρα να κάνει το κύκλο του στη φύση και να ενσωµατωθεί ξανά στα πετρώµατα και τα ορυκτά.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 31 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.