Με αφορμή ένα απόσπασμα του μυθιστορήματος του Paulo Coelho,
Ο Αλχημιστής:
"Η Μέκκα είναι πολύ μακριά απο τις πυραμίδες. Στα νιάτα μου προτίμησα να ανοίξω αυτό το μαγαζί με τα λίγα λεφτά που είχα μαζέψει. Περίμενα να πλουτίσω κάποια μέρα, για να ταξιδέψω στην Μέκκα. Άρχισα να κερδίζω λεφτά, αλλά δεν μπορούσα να εμπιστευτω το μαγαζί σε κανέναν. Στο μεταξύ, έβλεπα να περνάν καθημερινά πολοί προσκυνητές με προορισμό τη Μέκκα. Μερικοί ήταν πλούσιοι και ταξίδευαν με ένα σωρό καμηλες, οι περισσότεροι όμως ήταν πιό φτωχοί από εμένα.
Όλοι πήγαιναν και γύριζαν ευτυχείς, και κρεμούσαν στις εξώπορτες τα σύμβολα του προσκυνήματος. Ένας απ' αυτούς, ένας παπουτσής που κέρδιζε το ψωμί του επιδιορθώνοντας ξένες μπότες, μου είπε ότι είχε βαδίσει στην έρημο ένα χρόνο, αλλά πιό πολύ τον κούραζε να περπατήσει μερικά τετράγωνα στην Ταγγέρη για να πάρει δέρμα."
"Και γιατί να μην πάτε τώρα στη Μέκκα?" Ρώτησε το αγόρι.
"Γιατί η Μέκκα με κρατά ζωντανό. Μόνο αυτή με βοηθά να αντέχω όλες αυτές πάντα τις ίδιες μέρες, αυτά τα μουγκά βάζα στα ράφια, το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό σε εκείνο το απαίσιο εστιατόριο. Φοβάμαι να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να μην έχω λόγο ύπαρξης.
Εσύ ονειρεύεσαι πρόβατα και πυραμίδες. Είσαι διαφορετικός από εμένα, γιατί θέλεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Εγω το μόνο που θέλω είνια να ονειρεύομαι τη Μέκκα. Χιλιάδες φορές έχω φανταστεί το πέρασμα της ερήμου, την άφιξή μου στην πλατεία οπου βρίσκεται η ιερή πέτρα, τους εφτά γύρους που πρέπει να κάνω πριν την αγγίξω. Φαντάστηκα κιόλα ςποιοί άνθρωποι θα στέκονται δίπλα μου, μπροστά μου και τις συζητησεις και τις προσευχές που θα πούμε μαζί. Φοβαμαι όμως πως με περιμένει μία μεγάλη απογοητευση, γι'αυτό προτιμώ να ονειρεύομαι."
Πολλές φορές ζούμε με ένα όνειρο, ένα όνειρο που κάθε μερα φανταζόμαστε την υλοποίηση του και αυτό μας δίνει κουράγιο και θέληση... Αν όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα φανταζόμαστε? Μετά από αυτό, τι θα κάνουμε? Αν απογοητευτούμε? Και η τελική ερώτηση:
Αξίζει τελικά να προσπαθούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα? Η μήπως είναι καλύτερα για εμάς τους ίδιους αν μείνουν όνειρα?