Ήθελα να το γράψω στο νήμα με τον Σφακιανάκη με αφορμή κάποια σχόλια που διάβασα για το ότι είναι φασίστας, αλλά το γράφω εδώ, γιατί θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον Στελάρα μας, τον Στελάρα όλων των Ελλήνων. Ακούω Καζαντζίδη από 15 χρονών. Τότε, θυμάμαι, ξεκινούσε να γίνεται μόδα η ραπ στην Ελλάδα, υπήρχαν πολύ μεταλάδες και φυσικά άλλοι που άκουγαν «λαϊκά» της εποχής.
Ο Στελάρας, λοιπόν, πέρα από τη μεγαλύτερη φωνή της Ελλάδας διαχρονικά ήταν και σύμβολο. Σύμβολο του λαού, του μεροκαματιάρη, του ανθρώπου που την πάλευε δεν την πάλευε να βγάλει το μήνα. Του ανθρώπου που, μπορεί να ήταν φτωχός, αλλά περηφανευόταν για την τιμή και την αξιοπρέπειά του, που έκραζε τους χαρτογιακάδες, εχθρεύονταν την πολυτέλεια και αγαπούσε την απλότητα. Του ανθρώπου που ο παράδεισός του ήταν να πιει τη ρετσίνα του παρέα με τους φίλους του στην ταβέρνα σε ξύλινη καρέκλα, μακριά από γκουρμεδιές και μαλακίες. Του ανθρώπου που ήξερε να εκτιμάει, ήξερε να αγαπάει, ήξερε τι σημαίνει θυσία. Τώρα, αν μου γράψετε ότι δεν ήταν έτσι σαν άνθρωπος χέστηκα, εδώ μιλάμε για το σύμβολο Καζαντζίδη και όχι για τον άνθρωπο Καζαντζίδη.
Τώρα, όσον αφορά σε αυτό το σκάλωμα κάποιων ανθρώπων με τα πολιτικά πιστεύω του καλλιτέχνη, ποτέ δεν το κατάλαβα. Αλήθεια όμως. Ποτέ δεν με τρέλαινε ο Σφακιανάκης, μου άρεσαν όμως πολύ 5-6 τραγούδια του. Και αριστερών πεποιθήσεων όταν ήμουν τα άκουγα και τώρα τα ακούω, αυτά τα 5-6.
Η Μποφίλιου, ας πούμε, μου είναι απεχθής σαν άτομο. Συμβολίζει -για εμένα- τον αριστερό θολοκουλτουριάρη που σνομπάρει τα πάντα και ψάχνεται με περίεργες ταινίες (ελάχιστες φορές βιβλία, βαριέται το διάβασμα) Ευρωπαϊκού κινηματογράφου κάποιου ψυχάκια σκηνοθέτη που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του (όσο πιο άγνωστος τόσο πιο ψαγμένος θα το παίξει ο θολοκουλτουριάρης) ενώ στην πραγματικότητα είναι άδειος τενεκές και ακαλλιέργητος.
Συγκεκριμένα η Μποφίλιου μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το παραπάνω παραλήρημά μου, αλλά μου βγάζει αυτή την αύρα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι έχει φωνάρα και 2-3 τραγούδια της που μου αρέσουν, τα ακούω. Θα έπρεπε να είμαι πολύ κομπλεξικός για να μην την ακούω εξαιτίας των πολιτικών της πεποιθήσεων και τέρμα φελλός αν έλεγα ότι δεν έχει φωνή.
Το να σου αρέσει κάποιος σαν καλλιτέχνης, να σου αρέσουν, έστω, κάποια λίγα τραγούδια του και να μην τον ακούς γιατί «ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ» το θεωρώ αδιανόητο, δεν μπορώ να το καταλάβω. Και τον Στελάρα που γράφω παραπάνω, αν δεν μου άρεσαν τα τραγούδια και η φωνάρα του, δεν θα τον άκουγα.
@giannhs2001, κάτι με λέει ότι θα σου αρέσει η 2η παράγραφος.