Φίλε Γιάννη. Αρχικά σέβομαι τον αγώνα που κάνεις με την γυναίκα σου, γιατί τον ίδιο δίνω και γω με 4 παιδιά.
Σε ευχαριστώ πολύ για αυτό που λές και πέρνει ιδαιέτερη αξία να το ακούω απο ένα άνθρωπο που ο αγώνας του είναι πολύ μεγαλύτερος με 4 παιδιά!
Τα σημεία της διαφωνίας μας είναι:
1. Το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη, όχι μόνο δεν μας προστατεύουν από την Τουρκική απειλή, αλλά αντίθετα δημιουργούν έναν θύλακα πιθανής εμπλοκής μας με την Γείτονα (Θερμό επεισόδιο), στον οποίο δεν θα μπορεί να επέμβει κανείς πλην ΗΠΑ, όταν τα πάντα θα έχουν κριθεί. Την νύχτα των Ιμίων, όταν είχαν αρχίσει οι πρώτες ενδείξεις ηλεκτρονικού πολέμου, η Ευρώπη "πήγε για ύπνο", χωρίς καλυνύχτα.
Δεν περιμένω να μας προστατέψουν, άλλωστε ποτέ δεν το έχουν κάνει, άλλωστε τωρινά μέλη της Ευρώπης αιματοκίλισαν την Ελλάδα (Γερμανία, Ιταλία). Απλά το θέμα είναι ότι σαν μέλη της Ε.Ε και με την Τουρκία να θέλει να μπεί στην Ε.Ε θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια επίθεση.
2. Για την σημερινή εικόνα του ισοζυγίου ισχύος μάλλον δεν είσαι ενήμερος. Ο δείκτης ποσοτικής αναλογίας σε μαχητικά γ΄γεννιάς είναι ΣΉΜΕΡΑ κοντά στο 2:1,8, με σαφές ποιοτικό προβάδισμα της Ελληνικής Π.Α (Επίσημες εκθέσεις-αναφορές του ΝΑΤΟ σε έγκριτα Αμυντικά περιοδικά).Το πολεμικό Ναυτικό ποτέ δεν έχασε την υπεροχή. Σε αμφίβιο εγχείρημα πρέπει -όπως γνωρίζεις να έχεις γεμάτο το 5:1)
Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματική σημερινής εικόνας.
Δεν το αμφισβητώ γιατί δεν είναι κάτι που παρακολουθώ απο κοντά. Και παλι όμως οι αριθμοί σε πεζικό, ειδικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα, πυροβολικό δεν νομίζω ότι είναι οι ίδιοι.
3. Δεν πήραμε σε καμμία αγορά, άλλου τύπου αεροσκάφος, διότι απλά θα έπρεπε να δώσουμε τα διπλάσια χρήματα για:
α. Κατασκευή νέων -διαφορετικών από τις ήδη υπάρχουσες- βάσεων υποστήριξης και ανεφοδιασμού κατάλληλων για το συγκεκριμένο είδος.
β. Εκπαίδευση των χειριστών στον νέο τύπο και αγορά νέων εξομοιωτών.
γ. Νέο λογισμικό για ηλεκτονική συμβατότητα με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών.
δ. Ανάληψη ρίσκου για μελλοντική ροή ανταλλακτικών, από μία βιομηχανία που δεν ξέραμε αν αύριο υπάρχει (Σοβιετικός τύπος Su-27).
ε. Αγορά νέων βλημάτων και συστημάτων πλήγησης
δ. Μικρότερος αριθμός (ακριβότερα αεροσκάφη), ενώ έπρεπε να κλείσουμε την ψαλίδα του 2:1.
.........και άλλα πολλά, πάρα πολλά
Μιλάω και πρίν την αρχική αγορά των F-16 η αμερική έχει γενικά μια τάση να μας φορτώνει την σαβούρα της. Ότι χιούι και φάντομ περίσεψε απο το βιετνάμ το πήραμε εμείς. Αν δεχτώ το κομμάτι ότι δεν πήραμε ρώσσικο εξοπλισμό γιατί τους παραπάνω λόγους για το eurofighter τι μπορείς να πεις? Όσο αφορά το δ δεν νομίζω ότι τα F-16 είναι και ότι πιο φτηνό
Κάποια πράγματα Γιάννη δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.Υπηρέτησες στη Κύπρο και γνωρίζεις. Εγώ τα γνώρισα όταν πήγα εκεί, σαν καταδρομέας λίγο μετά την καταστροφή.
Φυσικά και δεν έχουμε δει τα ίδια και εσύ έζησες και είδες τα χειρότερα. Το θέμα είναι θυμάμε ότι όσο είμουν Κύπρο τι σημασία είχαν κάποιες λέξεις, όπως πατρίδα και Ελλάδα και σαν εργαζόμενος τώρα βλέπω τι σημασία πια έχουν οι ίδιες λέξεις.
Για το διεφθαρμένο κράτος είμαι σύμμαχος σου. Δεν διαφωνώ με τίποτα από αυτά που λες. Όμως αυτή μόνο είναι η Ελλάδα? Γι αυτούς που πέσαν στη Κύπρο θα χαρήσουμε λησμονιά? Για τον Κατσιάνη, τον Μπικάκη και τους άλλους? αξίζουν τη λήθη μας? Αυτοι που πέσαν στην Κύπρο έπεσαν για την πατρίδα. Όταν έγινε η ιστορία με το Σισμίκ μπορεί να είμασταν όλοι πιτσιρικάδες αλλα σχεδόν παρακαλάγαμε να γίνει το μπαμ και να πάμε να πολεμίσουμε, να δείξουμε και στους παππούδες και τους πατεράδες μας ότι μπορούμε να κάνουμε ότι έκαναν στους Ιταλούς και τους Γερμανούς και να πάρουμε το αίμα πίσω για την Κύπρο και την Μικρά Ασία. Αυτό ήταν τότε όμως, τότε που παίζαμε που μπορούσαμε να παίζουμε ανέμελα στον δρόμο και τότε που η μανάδες μας ήταν σπίτι γιατί δεν χρειαζόταν να δουλέψουν και τότε που η ζέστη ήταν το μοναδικό πρόβλημα στον νυκτερινό ύπνο.
Για την σημερινή Ελλάδα όμως δεν νομίζω ότι μπορώ να πώ τα ίδια, για ποιόν να πολεμίσω ? Για να διασφαλήσω το δικαίωμα των πολιτικών να τρώνε τα λεφτά μου ή των ξένων να λιμένονται το σπίτι και την περιουσιά μου ?