Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Οκ και η βαρύτητα τι κάνει στον ήλιο;
αφου ξερεις..;)
τι με ρωτας?:worry:


Φαντασου το ως εξις: Πάρε ένα κάρβουνο που ακόμα καίγεται και βάλτο μέσα σε ένα θερμός. Το κάρβουνο γρήγορα θα σταματήσει να καίγεται γιατί θα εξαντλήσει όλο το οξυγωνο. Αλλά Επειδή είναι μέσα σο θερμός δεν θα κρυωνει και αν παρ να το πιάσεις ακόμα και ώρες Μετα θα καεις.
και δεν υπαρχει καλυτερος τροπος απο το νερο?(τοσες τεχνολογιες υπαρχουν,,δεν υπαρχει καλυτερο θερμοαγωγιμο υλικο?)

πχ χωμα τσιμεντο..δεν θα ρουφουσε καθολου τη θερμοκρασια?οχι ε?

κατι κουφο που ακουσα..

υγρο αζωτο αμα ριχνανε?θεωρητικα τουλαχιστον..τι θα εκανε?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
αφου ξερεις..
τι με ρωτας?

ειμαι περιεργος να δω πως θα το εξηγουσες εσυ

και δεν υπαρχει καλυτερος τροπος απο το νερο?(τοσες τεχνολογιες υπαρχουν,,δεν υπαρχει καλυτερο θερμοαγωγιμο υλικο?)

πχ χωμα τσιμεντο..δεν θα ρουφουσε καθολου τη θερμοκρασια?οχι ε?

κατι κουφο που ακουσα..

υγρο αζωτο αμα ριχνανε?θεωρητικα τουλαχιστον..τι θα εκανε?

Το νερο ειναι καταπληκτικο στο να απαγει θερμοτητα, υλικα που ειναι καλυτερα απο το νερο για αυτη τη δουλεια ειναι μονο μεταλα σε υγρη μορφη αλλα αντε τωρα να βρεις αντλια που να μπορει να αντλησει υδραργυρο η καποιο ασημοκονιαμα. Αλλα και να τα καταφερνες πραγματικα δεν υπαρχει λογος το νερο εχει πολυ μεγαλη θερμοχωρητικοτητα και αγωγιμοτητα.

Γιατι να ριξουν υγρο αζωτο?

Κοιτα να δεις τι γινεται, παρε το παραδειγμα με το θερμος. Μεσα στο θερμος εχουμε βαλει το καρβουνο το οποιο εσβησε, και θελουμε να το κρυωσουμε. Το να ριξουμε νερο, αζωτο η οτιδηποτε αλλο θες πανω στο θερμος δεν θα κανει τιποτα, για τον πολυ απλο λογο οτι το θερμος αυτο κανει, μονονει, δεν αφηνει το εξωτερικο περιβαλον να επιρεασει το εσωτερικο του.

Ο αντιδραστηρας ειναι το ιδιο πραγμα, το κελυφος ειναι μονοτικο. Ο αντιδραστηρας εχει ομως ενα συστημα που μετακινει νερο στο εσωτερικο του, φαντασου το θερμος δηλαδη στο οποιο εχεις δυο καλαμακια στο καπακι του, απο το ενα βαζεις νερο κρυο και απο το αλλο βγαινει το νερο ζεστο (αφου εχει παρει την θερμοτητα του καρβουνου).

το προβλημα τους ειναι οτι δεν μπορουν (ουσαν?) να μετακινησουν το νερο εκει μεσα οποτε αυτο ζεστενοταν και ζεστενοταν και εγινε ατμος. Δεν μπορουσαν να το μετακινησουν γιατι ειχαν χαλασει οι αντλιες.

Τεχνικα τελειως το αζωτο ειναι χειροτερο απο το νερο για αυτην την υποθεση. Η μεταφορα θερμοτητας απο ενα υλικο σε ενα αλλο δινετε απο τον τυπο -hAΔΤ(t) το h ειναι o συντελεστης μεταφορας θερμοτητας, το h του υγρου αζωτου ειναι μικροτερο απο οτι του νερου γενικα αλλα και να μην ηταν σκεψου το εξις, το υγρο αζωτο ειναι στους -170, το νερο που βαζουν εκει μεσα ειναι ξερω γω, στους 10. στους 1500 βαθμους ελαχιστη διαφορα κανει.

αλλα σου ξαναλεω το προβλημα δεν ειναι το υλικο αλλα η μετακινηση του.

παντως αν θεωρητικα εριχναν υγρο αζωτο πανω στο κελυφος του αντιδραστηρα δεν θα εκανε τιποτα εκτος ισως απο το να κανει τα πραγματα χειροτερα στρεσαροντας πολυ την δην δομικη του ακαιραιοτητα λογο συστολης
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Karkabilios

Νεοφερμένος

Ο Karkabilios αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 18 μηνύματα.
Εάν άνοιγαν μια τρύπα απο πάνω και ρίχνανε νερό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
καταλαβα,,πχ ασημι χρησιμοποιουν για ψυξη cpu του υπολογιστη κλπ..

το νερο παραμενει,,ο καλυτερος μεταφορεας θερμοτητας..

Ο αντιδραστηρας εχει ομως ενα συστημα που μετακινει νερο στο εσωτερικο του,
σαν το ψυγειο του αυτοκινητου..

μονο που χαλασε η αντλια νερου.
και η μηχανη παει για καψιμο..

στο ψυγειο ομως δεν βαζουμε νερο,,αλλα κατι σαν οινοπνευμα,,δεν θυμαμαι ακριβως..

αυτο δεν θα εκανε καλυτερη ψυξη?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Εάν άνοιγαν μια τρύπα απο πάνω και ρίχνανε νερό;

Βασικα τωρα υπαρχει ροη νερου, αλλα το να ανοιξεις τρυπα ειναι οπως καταλαβαινεις τραγικα επικυνδηνο, ητοι να καταστρεψεις το πραγμα που σε προφυλασει απο την διαροη ενος καρου ραδιενεργων υλικων.

Δεν ξερω ρε γαμωτο πως να το περιγραψω με αναλογιες:(

Λοιπων, ο αντιδραστηρας ειναι φαντασου ενα μονομενο αεροστεγες ατσαλινο και τσιμεντενιο δοχειο μεσα στο οποιο υπαρχουν τα πυρηνικα καυσιμα (που ειναι κυληνδρικες στηλες μερικων τονων η καθε μια) και κατι τσουτσουνια απο ανθρακα αναμεσα τους, ολα αυτα βρισκονται τοποθετημενα σε ενα μεταλικο υποδοχεα που εχει τρυπες σαν κυψελη.

Το αεροστεγες ατσαλινο και τσιμεντενιο δοχειο εχει δυο σωληνες απο τη μια και απο την αλλη στους οποιους μπαινει νερο, το οποιο ζεστενεται απο το πυρηνικο καυσιμο. Ολο αυτο το πραγμα ειναι ερμητικα κλειστο, το νερο φτανει τους 300 περιπου βαθμους αλλα δεν βραζει (οπως σε μια χυτρα ταχυτητας το νερο δεν βραζει επειδη ειναι σε πιεση). Οταν βγει απο τον αλλο σωληνα η πιεση του θα πεσει και θα εξατμηστει κουνοντας μια τουρμπινα.

Το ολο συστημα δουλευει καπου στους 300 κελσιου. Το νερο σταματησε να κουνιεται επειδη χαλασαν οι αντλιες νερου συνεπως ολα τα μεταλικα παπαρια που υπαρχουν εκει μεσα σταματησαν να ψυχονται και ζεσταναν το νερο. ΠΟΛΥ. 1500-2000 βαθμους πολυ βασικα. Νερο σε θερμοκρασια 2000 βαθμων εχει ΤΡΑΓΙΚΑ μεγαλη πιεση, ειναι σαν βομβα, αν ανοιξεις την παραμικρη τρυπα θα σκασει οπως αν τρυπισεις ενα μπαλονι.

Οι τεχνικοι αυτο που εκαναν ειναι τα εξις: προσπαθουσαν να αποκαταστησουν την ροη νερου και να διατηρησουν την πιεση μεσα στο δοχειο μικρη. Για να κρατησουν την πιεση μικρη καθε τοσο ανοιγαν τις βαλβιδες και αφηναν τον ατμο που εχει δημιουργηθει να διαρεει στην ατμοσφαιρα. Ο ατμος αυτος περιεχει ραδιενεργα στοιχεια γιαυτο η περιοχη γεμισε ραδιενεργεια. Πριν πεις "μα γιατι το εκαναν αυτο" η απαντηση ειναι για να αποφυγουν τα χειροτερα. Τσερνομπιλ δεν θα μπορουσε να γινει αλλα αν το νερο ολο γινοταν ατμος και δεν υπηρχε καν καποια αλαγη φασης που παιρνει θερμοτητα θα ελιωναν τα πυρηνικα καυσιμα. Αν τα πυρηνικα καυσιμα λιωσουν το να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ μετα τον αντιδραστηρα ειναι σχεδων αδυνατων. Θα επρεπε απλα να τον θαψουν κατω απο τονους τσιμεντου και εκεινη η περιοχη να μηνει αδεια για χιλιαδες χρονια.

point is οι τεχνικοι παλευαν και παλευουν οχι για να γλυτωσουν την ανθρωποτητα απο ενα τσερνομπιλ αυτο δεν θα γινοταν ουτος η αλλως, αλλα για να γλιτωσουν την γυρω γυρω περιοχη απο μονιμη καραντινα. Επαναλαμβανω τα επιπεδα ραδιενεργειας που διεφυγαν ενω ειναι εκτος οριων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ.

Σιγουρα καποιος θα επιρεαστει αλλα οχι σε κλιμακα στην οποια θα μετραμε θυματα.

Διαβασα σημερα στα νεα (και μεταφερω σχεδων αυτολεξη):

18 εκατ φορες υψηλοτερη ραδιενεργεια μετρηθηκε στο θαλασσινο νερο στη φουκουσιμα.

Αυτο ηταν η επικεφαλιδα.

Συνεχιζε μετα με μικρα γραμματα να λεει οτι το θαλασσινο νερο δεν ηταν actually στη θαλλασα αλλα ηταν το νερο που περασε ΜΕΣΑ απο τον αντιδραστηρα σε κλειστο κυκλομα (και δεν προκειται ποτε να το αφησουν να ερθει σε επαφη με το οικοσυστημα. Επισης δεν λεει οτι η ραδιενεργεια που ειναι 18 εκ φορες μεγαλυτερη ειναι 1 sievert/ωρα, το οποιο βεβαια λιγο δεν το λες, δηλαδη αν καποιος ανθρωπος εκανε γυμνος μπανιο για μια ωρα μεσα σε αυτο το νερο θα παθαινε τα εξις: 1) ναυτια για μερικες ωρες 2) λευκοπενια για μερικες μερες και 3) θα αυξανοταν η πιθανοτητα αναπτυξης καρκινου καπου 8% (επαναλαμβανω οτι το τσιγαρο αυξανει την καρκινογενεση 25%)

Ασφαλες δεν το λες σε καμια περιπτωση, αλλα δεν ειναι και αυτο που το κανουν να φαινεται οτι ηρθε το τελος του κοσμου και ολα τα ψαρια της θαλασσας θα φωσφοριζουν μπλε απο ραδιενεργια.

More over, οι τεχνικοι που δουλευουν εκει μεσα (που σε αυτη τη φαση δεν ειναι 50 αλλα πανω απο 1000 απλα δουλευουν σε βαρδιες των 50) φορανε στολες hazmat δηλαδη στολες που προστατευουν απο την εισπνοη ραδιενεργειας, την εκθεση του δερματος σε ραδιενεργα στοιχεια και απο ορισμενες μορφες ιονιζουσας ακτινοβολιας.

Μεχρι τωρα μονο 17 απο αυτους εχουν δεχθει δοση που χριζει ιατρικης παρακολουθησης (δηλαδη πανω απο 0.5Si). Μπορω με ασφαλεια να σας πω οτι οι ανθρωποι αυτοι 1) εχουν αρχιδια σε μεγεθος υπεροκιανιου και 2) κανενας τους δεν θα παθει μονιμη ζημια.

Επαναλαμβανω οτι οι δημοσιογραφοι εχουν την ταση να κανουν τα πραγματα να φαινονται πολυ πολυ χειροτερα απο οτι ειναι στην πραγματικοτητα γιατι ο φοβος πουλαει.

Ειναι η κατασταση ροδινη? Οχι φυσικα δεν ειναι, αλλα μετα απο εναν απο τους χειροτερους σεισμους ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ πως ιεναι δυνατων να ειναι?

στο ψυγειο ομως δεν βαζουμε νερο,,αλλα κατι σαν οινοπνευμα,,δεν θυμαμαι ακριβως..

Στο ψυγειο των αυτοκινητων βαζουμε καποιο αντιψηκτικο (παραφλου για παραδειγμα), οχι γιατι ψυχει καλυτερα (χειροτερα ψυχει) αλλα γιατι δεν παγωνει σε θερμοκρασιες κατω απο το μηδεν, αν το νερο μεσα στις σωληνωσεις του κινητηρα παγωσει θα τον καταστρεψει.

Στον πυρηνικο αντιδραστηρα αυτο δεν μας απασχολει και τοσο πολυ:P

μπροτιπ: Αν δεν εχεις παραφλου βαλε απιωνισμενο νερο με οινοπνευμα η βοτκα, ουτε αυτα παγωνουν

Μην το σνομπαρεις το νερακι ειναι καταπληκτικη χημικη ενωση, με φανταστικες χημικες και φυσικες ιδιωτητες, εχουμε ψαξει και ψαξει και διαλυτες καλυτερους απο το νερο δεν εχουμε βρει.

Επισις τους επεξεργαστες των υπολογιστων δεν τους ψυχουν με ασημι απλα χρησημοποιουν μια παστα βασισμενη στο ασημι για να ακουμπαει καλυτερα η ψυκτρα στον επεξεργαστη (να μην υπαρχουν μικροκενα η οτιδηποτε τετοιο). By the way το νερο ειναι καλυτερο ΚΑΙ απο αυτη την ασημοπαστα κυριως γιατι μπορει να εχει ροη. Αλλα οπως καταλαβαινεις νερο+ηλεκτρονικα δεν ειναι καλος συνδιασμος.

seriously H20 kicks major ass

μπροτιπ 2: αν σου τελειωσει η θερμικη παστα του επεξεργαστη βαλε οδοντοπαστα, ειναι το ιδιο καλη. Δεν κανω πλακα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Τσερνομπιλ δεν θα μπορουσε να γινει αλλα αν το νερο ολο γινοταν ατμος και δεν υπηρχε καν καποια αλαγη φασης που παιρνει θερμοτητα θα ελιωναν τα πυρηνικα καυσιμα. Αν τα πυρηνικα καυσιμα λιωσουν το να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ μετα τον αντιδραστηρα ειναι σχεδων αδυνατων.
αυτο ακριβως δεν καταλαβα τοσο...
εδω να μεινουμε..πώς μπορει να πολυ θερμο νερο να λιωσει το σχασιμο υλικο,,,

Επισις τους επεξεργαστες των υπολογιστων δεν τους ψυχουν με ασημι απλα χρησημοποιουν μια παστα βασισμενη στο ασημι για να ακουμπαει καλυτερα η ψυκτρα στον επεξεργαστη (να μην υπαρχουν μικροκενα η οτιδηποτε τετοιο)
το ξερω,,απλα το ειπα συντομα γιατι βαριομουν,,καλυτερη ειναι η στερεα επιφανεια που εχει ηδη η ψυκτρα βασικα οπως εχει ο δικος μου..

μπροτιπ 2: αν σου τελειωσει η θερμικη παστα του επεξεργαστη βαλε οδοντοπαστα, ειναι το ιδιο καλη. Δεν κανω πλακα
σοβαρα?:worry:
με γευση μεντα ή κατι αλλο?:P


seriously H20 kicks major ass
αυτο ειναι τοσημαντικο,,το ποσο πολυτιμο ειναι το νερο..
παρολη την τεχνολογια μας..

και ο οργανσμος μας γιαυτο το χρησιμοποιει αλλωστε..



και οσο για τον ηλιο που αφησαμε αναπαντητο πριν..
απλα ξερω τα βασικα..
οτι με την βαρυτητα της τοσης υλης(97% της υλης του ηλιακου συστηματος)ενωνονται οι ελαφριοι πυρηνες,,με λιγοτερη θρμοκρασια..10εκατ, βαθμους νομιζω.

ενω στους δικους μας αντιδραστηρες,επειδη δεν μπορουμε να εχουμε την πιεση αυτη..ανεβαζουμε τη θερμοκρασια σε 100εκατ, βαθμους κλπ,,οποτε δυσκολευουν τα πραγματα..



(οι ρωσοι εκαναν στο τσερνομπιλ ,οπως ο ιεροκλης Μιχαηλίδης στην Πολιτικη Κουζινα..εκατσε πανω απο τη χυτρα,,την σκεπασε καλα,,και περιμενε να σβησει..:P και εκανε Μπουυυμ...

οι Ιαπωνες ανοιξαν την βαλβιδα,,τουλαχιστον δεν θα πανε μακρια τα σκαγια..)

https://www.antinews.gr/2011/03/27/93468/
Στην εκκένωση του αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα αναγκάστηκε να προχωρήσει την Κυριακή το προσωπικό που εργάζεται εκεί, καθώς στο νερό ανιχνεύθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας που είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα. Νωρίτερα, η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας είχε ανακοινώσει πως το ραδιενεργό ιώδιο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του εργοστασίου αυξήθηκε 1.850 φορές πάνω από το κανονικό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
https://www.tovima.gr/world/article/?aid=392041
Εκκενώθηκε ο αντιδραστήρας 2
Η Ιαπωνία προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07:52 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:20


https://www.tovima.gr/#


Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα απ’ όπου οι διαρροές ραδιενέργειας έχουν σήμερα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σήμερα σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αναγκάζοντας το προσωπικό να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, μετέδωσαν το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji και η διαχειρίστρια εταιρία Tepco.

Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco

Η Tokyo Electric Power, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου, ανακοίνωσε ότι ραδιενέργεια 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερη από το σύνηθες επίπεδο μετρήθηκε σε νερό από τον αντιδραστήρα 2.

Εκπρόσωπος της TEPCO είπε ότι οι εργάτες εγκατέλειψαν την πυρηνική μονάδα προκειμένου να αποφύγουν την έκθεσή τους σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.

Το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι αυξήθηκε σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα είπε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και αυτή να είναι η αιτία για την υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτίρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.

Παράλληλα σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρία Tepco πως ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά «αγνοήθηκε».

Ο Γιουκινόμπου Οκαμούρα είπε ότι η Tokyo Electric Power Co., η οποία λειτουργεί το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση ή/και τσουνάμι.

«Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ' όψη σου αστάθμητους παράγοντες», δήλωσε ο Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.

Ο Οκαμούρα είχε κάνει την προειδοποίηση στην εταιρία το 2009 μετά από μια μελέτη που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από ένα σεισμό 8,3 βαθμών. Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ανέφερε το Κιόντο.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν "πέραν κάθε πρόβλεψης".

Η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκεται στους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.


Κίνα: Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ανιχνεύτηκαν σε βορειοανατολική επαρχία

Οι αρχές της βορειοανατολικής Κίνας ανίχνευσαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα το οποίο φθάνει από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, γράφει σήμερα ο κινεζικός Τύπος επικαλούμενος αξιωματούχους.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται τακτικά στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ έδειξαν «απειροελάχιστα» ίχνη ραδιενεργού ιωδίου για τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν "μέτρα προστασίας" για τον πληθυσμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή συντονισμού για την πυρηνική ασφάλεια στην Κίνα, οι ραδιενεργές ουσίες φθάνουν από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ωστόσο η Επιτροπή εκτιμά ότι η "δημόσια υγεία και το περιβάλλον δεν επλήγησαν από τη ραδιενέργεια", μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Την Παρασκευή η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών ειδών και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από γειτονικές περιοχές της Φουκουσίμα.

Αρκετές χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Νότια Κορέα απαγόρευσαν την εισαγωγή ορισμένων ειδών διατροφής από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
αυτο ακριβως δεν καταλαβα τοσο...
εδω να μεινουμε..πώς μπορει να πολυ θερμο νερο να λιωσει το σχασιμο υλικο,,,

Δεν μπορει, αυτο που μπορει να κανει το νερο ειναι να απαγει την θερμοτητα, αν σταματησει να την απαγει οι ραβδοι θα ζεσταθουν πολυ.

Μπορεις να το δοκιμασεις βασικα, παρε ενα κουταλι και ζεστανε το στο γκαζακι, αστο πανω στο παγκο η οτιδηποτε να μην καεις και φυσα την επιφανια του, οσο την ΦΥΣΑΣ μπορεις να το αγγιξεις, σταματα να το φυσας ομως και θα ζεσταθει παλι παλι γιατι εχει αποθηκευμενη θερμοτητα στο εσωτερικο του. Βεβαια αν φησιξεις αρκετη ωρα η αν το αφησεις αρκετη ωρα θα κρυωσει ετσι και αλλιως.

Το ιδιο και στον πυρηνα, ειπαμε ο πυρηνας ειναι μερικοι τονοι σιδερο, ητοι υλικο με ΜΕΓΑΛΗ θερμοχωρητικοτητα. Οχι μονο αυτο αλλα τα υποπρωιοντα της σχασης παραγουν περιπου το 7% της μεγιστης ενεργειας που παρηγαγε οσο εκανε αλυσ αντιδραση ο αντιδραστηρας. Συνεπως υπαρχει μπολικη μαζεμενη θερμοτητα εκει, ιδιαιτερα στο εσωτερικο του καυσιμου. Οταν σταματησεις να την απαγεις με νερο αυτη δεν παει πουθενα και η ραβδος του καυσιμου ζεστενεται.

Οπως ειπα πιο πανω το πρωτο πραγμα που θα λιωσει θα ειναι το ζιρκονιο απεξω που λιωνει στους 1200, το κεραμικο ουρανιο θα λιωσει στους 2800 and then you are majorly fucked γιατι αυτο το πραγμα θα τρυπισει το πατωμα και θα εχεις μια ραδιενεργη λαβα που σκορπαει ραδιενεργεια παντου.

Αυτο δεν εχει γινει στη φουκουσιμα και σε αυτο το σημειο δυσκολα μπορει να γινει γιατι εχει αποκατασταθει η ροη νερου, αυτο που φοβουντε ειναι μην τυχων υπαρχουν ρογμες στο κελυφος.

στο νερό ανιχνεύθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας που είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα

ΜΕΣΑ απο τον αντιδραστηρα σε κλειστο κυκλομα (και δεν προκειται ποτε να το αφησουν να ερθει σε επαφη με το οικοσυστημα. Επισης δεν λεει οτι η ραδιενεργεια που ειναι 18 εκ φορες μεγαλυτερη ειναι 1 sievert/ωρα, το οποιο βεβαια λιγο δεν το λες, δηλαδη αν καποιος ανθρωπος εκανε γυμνος μπανιο για μια ωρα μεσα σε αυτο το νερο θα παθαινε τα εξις: 1) ναυτια για μερικες ωρες 2) λευκοπενια για μερικες μερες και 3) θα αυξανοταν η πιθανοτητα αναπτυξης καρκινου καπου 8% (επαναλαμβανω οτι το τσιγαρο αυξανει την καρκινογενεση 25%)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Heptamer

Δραστήριο μέλος

Ο Heptamer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 690 μηνύματα.
Αυτο που λεγεται για το 2012 οτι θα ερθει το τελος του κοσμου,μηπως ήδη αρχισε (απο την Ιαπωνια)?;):D

Ποιος μας λεει πως ΔΕ θα πλημμυρισουμε με ραδιενεργεια τυπου Τσερνομπιλ Χ1000 καποια στιγμη εξ ανατολών και θα ακτινοβολουμε ολοι παγκοσμιως σα ραδιενεργα κερακια?:D:D:P

Τοσο κοντα στο 2012 να τυχαινουν τετοια ανησυχητικα πραγματα?????:D;)
Δε νομιζω!!:D:D

Και δεν εχει και νοημα να πας και αλλου. Η ραδιενεργεια εξαπλωνεται και σε βρισκει σε οποια χωρα,σε οποιο υπογειο και να κρυφτεις....

Οπως και ναχει,οσο συγχρονος και αν ειναι ενας πυρηνικος αντιδραστηρας,κατα τη γνωμη μου η χρηση ραδιενεργων υλικων για την παραγωγη ενεργειας ειναι εξοχως επιπολαιη. Οσο και να θωρακισεις μια τετοια εγκατασταση,αρκει ενας σεισμος,ενας τρελος τρομοκρατης και ανετα εχουμε Χιροσιμες. Το ενεργειακο κερδος ΔΕΝ αντισταθμιζει τους (ελαχιστους ισως,αλλα υπαρκτους) κινδυνους που ελλοχευουν απο τη χρηση ραδιενεργειας. Μια φορα να γινει το κακο,ειναι αρκετο.

Η ανθρωποτητα καλο θα ηταν να επενδυσει τεραστια ποσα σε αλλες μορφες ενεργειας και οχι στην πυρηνικη.

Ολοι ξερουμε - ηδη απο το 40,και πολυ περισσοτερο οι ιδιοι οι Ιαπωνες - τι επιπτωσεις εχει η ραδιενεργεια...

Η ραδιενεργεια ΔΕΝ περιοριζεται,ειναι αορατη,η ζημια της ειναι σε κυτταρικο επιπεδο και γενικα ειναι ο απολυτος υπουλος εχθρος.
Δεν συμβαινει μονο μια απλη εκρηξουλα στυλ πυραυλου ή χειροβομβιδας και απλα γινονται σκονη γυρω τμηματα,διχως αλλες παρενεργειες.

Η ραδιενεργεια δεν ειναι παιξε γελασε....:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
Σήμερα το Ε της Ελευθεροτυπίας γράφει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα όπως "Οι εκτιμήσεις πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα ασφαλούς επένδυσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και έκαναν κυβερνήσεις και επενδυτικούς οργανισμούς να αναθεωρήσουν τα αρχικά τους σχέδια.
Η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει (προσωρινά) τους απαρχαιωμένους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, η Ισπανία δεσμεύτηκε για ελέγχους σε όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια, η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να "παγώσει" την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ στη χώρα μας υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε γειτονικές χώρες"

"Όλες οι ενδείξεις και η αναφορές δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η γαλλική Αρχή για την Πυρηνική Ασφάλεια (ASN) ανέβασε το βαθμό επικινδυνότητας του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία σε 6, στην κλίμακα INES, τη στιγμή που το ατύχημα στο Three Mile Island το 1979, το δεύτερο σε μέγεθος πυρηνικό ατύχημα έως σήμερα, είχε βαθμό επικινδυνότητας 5. Ο ανώτερος βαθμός στην κλίμακα INES είναι το 7, με το οποίο έχει βαθμολογηθεί έως σήμερα μόνο το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, επισημαίνει η Greenpeace στην ιστοσελίδα της"

Ό,τι κι αν γράφετε για την πυρηνική ενέργεια, προσωπικά είμαι τελείως αντίθετος, πέρα για πέρα.
Μακριά από εμάς, και από τη γειτονιά μας :mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Οπως και ναχει,οσο συγχρονος και αν ειναι ενας πυρηνικος αντιδραστηρας,κατα τη γνωμη μου η χρηση ραδιενεργων υλικων για την παραγωγη ενεργειας ειναι εξοχως επιπολαιη. Οσο και να θωρακισεις μια τετοια εγκατασταση,αρκει ενας σεισμος,ενας τρελος τρομοκρατης και ανετα εχουμε Χιροσιμες. Το ενεργειακο κερδος ΔΕΝ αντισταθμιζει τους (ελαχιστους ισως,αλλα υπαρκτους) κινδυνους που ελλοχευουν απο τη χρηση ραδιενεργειας. Μια φορα να γινει το κακο,ειναι αρκετο.
μαζι σου..:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.

Το εξώφυλλο του New Yorker από τον Christoph Niemann
Νομίζω τα λόγια περιττεύουν...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ceres Victoria

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,934 μηνύματα.
Λενε οτι το κελυφος ορισμενων αντιδραστηρων οτι εχει υποστει ζημιες, οτι δεν υπαρχει meltdown και αλλα τετοια. Εχω ομως μια απορια. Το CNN εγραψε πριν λιγο αυτο:

Το Ι-134 εχει half-life 52.5 λεπτα. Οι αντιδραστηρες εκλεισαν στις 11 Μαρτιου με τον σεισμο. Τα control rods σταματησαν την πυρηνικη σχαση και συνεπως δεν υπηρχε κινδυνος για να γινει η κατασταση οπως στο Chernobyl (ετσι μας διαβεβαιωναν δηλαδη). Αναρωτιεμαι ομως, αν το ιωδιο 134 εχει half-life μολις 53 λεπτα, δεν θα επρεπε να ειχε σχεδον εξαφανιστει απο τον αντιδραστηρα απο τοτε που εκλεισε στις 11 Μαρτιου; Σημερα μαλιστα εκαναν λογο για ραδιενεργεια 10 εκατομμυρια φορες πανω απο το κανονικο και μετα ετρεξαν να πουν οτι εκαναν λαθος στην μετρηση και οτι δεν προλαβαν να παρουν 2η μετρηση πριν εκκενωθει ο χωρος. Αν εχει σταματησει λοιπον η πυρηνικη αντιδραση, γιατι αυξηθηκε η ποσοτητα του Ι-134; Το φυσιολογικο δεν θα ηταν να μειωνεται αφου εχει τοσο μικρο half-life; Μηπως εχει συμβει meltdown και απλα μας το κρυβουν; Μηπως γι' αυτο ετρεξαν να μπαλωσουν την σημερινη μετρηση στον αντιδραστηρα 2 και να πουν οτι εγινε λαθος; Οπως και να εχει, τα 1000mSv την ωρα, σιγουρα δεν ειναι χαμηλη δοση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
γιατι αυξηθηκε η ποσοτητα του Ι-134; Το φυσιολογικο δεν θα ηταν να μειωνεται αφου εχει τοσο μικρο half-life;
Ισως ο Gordon Freeman ξερει να μας κατι..:worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Heptamer

Δραστήριο μέλος

Ο Heptamer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 690 μηνύματα.
Μαλλον το τελος του κοσμου θα ερθει ΠΡΙΝ το 2012!!!:D:);):D:P

Τι τωρα,τι μετα απο ενα χρονο.....:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.
Φόβους ότι οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχουν αρχίσει να λιώνουν, εκφράζουν οι ιαπωνικές αρχές και δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής.
Νωρίς το πρωί μετρήθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2.

Προκειμένου να αποτραπεί η πυρηνική καταστροφή πρέπει επειγόντως να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να λειτουργήσει το κύκλωμα ψύξης το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο 10.418 ανθρώπων, ενώ 17.072 εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.
πηγη
Τωρα το πρωι,ειχε στη ΝΕΤ,2 επιστημονες.Σε ερωτηση των δημοσιογραφων,αν υπαρχει το ενδεχομενο παρομοιου ατοιχηματος με το τσερνομπιλ,απαντησαν οτι ειναι πολυ διαφορετικο..αλλα ισως αποδειχθει πολυ πιο καταστρεπτικο... Λογια των επιστημονων..και οχι των δημοσιογραφων.....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,446 μηνύματα.
Σε κατασταση εκτακτης αναγκης κηρυχτηκε η περιοχη της φουκουσιμα.
https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12889541
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

jesse_james

Δραστήριο μέλος

Ο jesse_james αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 464 μηνύματα.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
https://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4624456
Πλουτώνιο βρέθηκε στο έδαφος σε διάφορα σημεία του συγκροτήματος του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταίτσι, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, πριν από δύο εβδομάδες.

Την ανακοίνωση για τον εντοπισμό του πλουτωνίου την έκανε η εταιρία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου, TEPCO.


Σύμφωνα με την εταιρία, που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, το πλουτώνιο που βρέθηκε δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και τα δείγματα από το έδαφος ελήφθησαν πριν από μια εβδομάδα. Μάλιστα, ο εντοπισμός του δεν θα γίνει αιτία για να ανασταλούν οι εργασίες, επισήμαναν ειδικοί.

τι να πουμε τωρα...
ποσες χιλιαδες χρονια θα χρειαστουν για να διαλυθει το πλουτωνιο αυτο?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Semfer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Semfer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 332 μηνύματα.
Viewpoint: We should stop running away from radiation
By Wade Allison
University of Oxford


More than 10,000 people have died in the Japanese tsunami and the survivors are cold and hungry. But the media concentrate on nuclear radiation from which no-one has died - and is unlikely to.

Nuclear radiation at very high levels is dangerous, but the scale of concern that it evokes is misplaced. Nuclear technology cures countless cancer patients every day - and a radiation dose given for radiotherapy in hospital is no different in principle to a similar dose received in the environment.

What of Three Mile Island? There were no known deaths there.

And Chernobyl? The latest UN report published on 28 February confirms the known death toll - 28 fatalities among emergency workers, plus 15 fatal cases of child thyroid cancer - which would have been avoided if iodine tablets had been taken (as they have now in Japan). And in each case the numbers are minute compared with the 3,800 at Bhopal in 1984, who died as a result of a leak of chemicals from the Union Carbide pesticide plant.

So what of the radioactivity released at Fukushima? How does it compare with that at Chernobyl? Let's look at the measured count rates. The highest rate reported, at 1900 on 22 March, for any Japanese prefecture was 12 kBq per sq m (for the radioactive isotope of caesium, caesium-137).

A map of Chernobyl in the UN report shows regions shaded according to rate, up to 3,700 kBq per sq m - areas with less than 37 kBq per sq m are not shaded at all. In round terms, this suggests that the radioactive fallout at Fukushima is less than 1% of that at Chernobyl.

The other important radioisotope in fallout is iodine, which can cause child thyroid cancer.

This is only produced when the reactor is on and quickly decays once the reactor shuts down (it has a half life of eight days). The old fuel rods in storage at Fukushima, though radioactive, contain no iodine.

But at Chernobyl the full inventory of iodine and caesium was released in the initial explosion, so that at Fukushima any release of iodine should be much less than 1% of that at Chernobyl - with an effect reduced still further by iodine tablets.

Unfortunately, public authorities react by providing over-cautious guidance - and this simply escalates public concern.
Over-reaction

On the 16th anniversary of Chernobyl, the Swedish radiation authorities, writing in the Stockholm daily Dagens Nyheter, admitted over-reacting by setting the safety level too low and condemning 78% of all reindeer meat unnecessarily, and at great cost.

Unfortunately, the Japanese seem to be repeating the mistake. On 23 March they advised that children should not drink tap water in Tokyo, where an activity of 200 Bq per litre had been measured the day before. Let's put this in perspective. The natural radioactivity in every human body is 50 Bq per litre - 200 Bq per litre is really not going to do much harm.

In the Cold War era most people were led to believe that nuclear radiation presents a quite exceptional danger understood only by "eggheads" working in secret military establishments.

To cope with the friendly fire of such nuclear propaganda on the home front, ever tighter radiation regulations were enacted in order to keep all contact with radiation As Low As Reasonably Achievable (ALARA), as the principle became known.

This attempt at reassurance is the basis of international radiation safety regulations today, which suggest an upper limit for the general public of 1 mSv per year above natural levels.

This very low figure is not a danger level, rather it's a small addition to the levels found in nature - a British person is exposed to 2.7 mSv per year, on average. My book Radiation and Reason argues that a responsible danger level based on current science would be 100 mSv per month, with a lifelong limit of 5,000 mSv, not 1 mSv per year.
New attitude

People worry about radiation because they cannot feel it. However, nature has a solution - in recent years it has been found that living cells replace and mend themselves in various ways to recover from a dose of radiation.

These clever mechanisms kick in within hours and rarely fail, except when they are overloaded - as at Chernobyl, where most of the emergency workers who received a dose greater than 4,000 mSv over a few hours died within weeks.

However, patients receiving a course of radiotherapy usually get a dose of more than 20,000 mSv to vital healthy tissue close to the treated tumour. This tissue survives only because the treatment is spread over many days giving healthy cells time for repair or replacement.

In this way, many patients get to enjoy further rewarding years of life, even after many vital organs have received the equivalent of more than 20,000 years' dose at the above internationally recommended annual limit - which makes this limit unreasonable.

A sea-change is needed in our attitude to radiation, starting with education and public information.

Then fresh safety standards should be drawn up, based not on how radiation can be excluded from our lives, but on how much we can receive without harm - mindful of the other dangers that beset us, such as climate change and loss of electric power. Perhaps a new acronym is needed to guide radiation safety - how about As High As Relatively Safe (AHARS)?

Modern reactors are better designed than those at Fukushima - tomorrow's may be better still, but we should not wait. Radioactive waste is nasty but the quantity is small, especially if re-processed. Anyway, it is not the intractable problem that many suppose.

Some might ask whether I would accept it if it were buried 100 metres under my own house? My answer would be: "Yes, why not?" More generally, we should stop running away from radiation.

Wade Allison is a nuclear and medical physicist at the University of Oxford, the author of Radiation and Reason (2009) and Fundamental Physics for Probing and Imaging (2006).

https://www.bbc.co.uk/news/world-12860842
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top