Η ιδέα οτι μπορουμε να διαπιστωσουμε/προβλεψουμε πραγματα για το χαρακτηρα και την ιδιοσυγκρασιοα ενός ατομου απο το προσωπο, ειναι πολυ παλιά, και οσο και να μην εχει ακομα λαβει επιστημονικη υποστηριξη, δε μας φαινεται και πολυ "λαθος".
Βλεπουμε καποιον και μπορει να μας δημιουργει μια αρνητικη εντυπωση "γιατι δε μας αρεσει η φατσα του". Δε ξερουμε γιατι. Και μπορει να πεφτουμε και τελειως εξω. Αλλά καποιοι υποστηριζουν οτι πιο συχνα πεφτουμε μεσα, παρα εξω.
Καποτε το χρησημοποιουσαν σε υποθεσεις κοινωνικου/επαγγελματικου (προσληψεις εταιριων) και εγκληματολογικου περιεχομενου (κοινα χαρακτηριστικά κακοποιων). Πλεον οχι και τοσο.
Εσεις τι πιστευετε ; Υπαρχει συσχετιση ; Και ποση ειναι αυτη ; Πρεπει να βασιζομαστε πανω της ; Και αν ναι , πόσο ; Γιατι αν βασιστουμε πολυ, μπορει να αλλοιωσουμε την 1η εντυπωση για καποιον, και μετα να τον αδικησουμε πχ.
Discuss. (εγω

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Εγώ νομίζω πάντως πως κατά ένα μεγάλο ποσοστό η πρώτη εικονα, αυτή που σχηματίζεις στα πρώτα πέντε λεπτά είναι συνήθως και η σωστότερη. Το θέμα είναι να μη σου πέσει στάχτη στα μάτια μετά από την υπόλοιπη συμπεριφορά του άλλου και καταλήξεις να μη δώσεις καμία σημασία σ' αυτό που αρχικά "διαισθανθηκες" για εκείνον.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
maik85
Πολύ δραστήριο μέλος

Εγώ νομίζω πάντως πως κατά ένα μεγάλο ποσοστό η πρώτη εικονα, αυτή που σχηματίζεις στα πρώτα πέντε λεπτά είναι συνήθως και η σωστότερη. Το θέμα είναι να μη σου πέσει στάχτη στα μάτια μετά από την υπόλοιπη συμπεριφορά του άλλου και καταλήξεις να μη δώσεις καμία σημασία σ' αυτό που αρχικά "διαισθανθηκες" για εκείνον.![]()
Ακριβώς αυτό πιστεύω. Η πρώτη εικόνα όχι απαραίτητα των πέντε λεπτών, αλλά γενικά της πρώτης γνωριμίας, είναι αυτή που με κάνει να σχηματίσω μια εικόνα για κάποιον. Αργότερα, ακόμη και αν αλλάξω την άποψή μου, αυτή την πρώτη εικόνα θα την έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου.
Kakerlak
Περιβόητο μέλος

Isiliel
Επιφανές μέλος

Angie_Ann
Διάσημο μέλος

Για να επανέλθω όμως στο θέμα σίγουρα και η φυσιογνωμία του προσώπου επηρεάζει αυτή την πρώτη εντύπωση μας. Για μένα όμως δεν μπορεί να αποτελέσει ένα επαρκές κριτήριο για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη εντύπωση για κάποιον. Περισσότερο πιστεύω συμπαθούμε κάποιον που είναι όμορφος σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια ομορφιάς και όχι επειδή το πρόσωπο του μας αποκαλύπτει τον πραγματικό του χαρακτήρα. Δηλαδή όχι επειδή είχε λεπτά χείλια ή μεγάλο μέτωπο σημαίνει ότι είναι γενναιόδωρος και έξυπνος αλλά επειδή σε εμάς αρέσουν αυτά τα χαρακτηριστικά τον συμπαθούμε. Πολλές φορές όμως οι άνθρωποι που είναι δύστροποι, ενοχλούνται εύκολα, γκρινιάζουν κτλ παίρνουν συγκεκριμένες εκφράσεις οι οποίες επηρεάζουν την μορφολογία του προσώπου. Για παράδειγμα μπορεί να σφίγγουν συχνά τα χείλια τους. Ίσως λοιπόν όταν βλέπουμε αυτά τα χαρακτηριστικά υποσυνείδητα να μην δημιουργούμε καλή εντύπωση για τον άλλον. Ίσως βέβαια να λέω και μπαρούφες οπότε σε αυτή την περίπτωση συγχωρέστε με.

Isiliel
Επιφανές μέλος

https://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/surveys/faceperception1/index.shtml
Νομίζω πως έχουμε την τάση να δεχόμαστε θετικά ανθρώπους που τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με τα δικά μας. Φυσικά αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα και δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο.
Στον εαυτό μου έχω παρατηρήσει ότι είμαι θετικά προδιατεθημένη με ανθρώπους που με κοιτάζουν στα μάτια όταν μιλούν και έχουν θερμή χειραψία, αυτά όμως συγκαταλέγονται μάλλον στις κινήσεις του σώματος παρά στα εξωτερικά χαρακτηριστικά.
underwater
Περιβόητο μέλος

Τουλαχιστον για την εσωστρεφεια/εξωστρεφεια, συμφωνα με την ερευνα και το τεστ αυτου του επιστημονα, φαινεται να ισχυει αυτο που λες.
Isiliel
Επιφανές μέλος

Εμένα μου έχει τύχει αρκετές φορές και με διαφορετικά άτομα. Νομίζω οφείλεται ακριβώς σ'αυτό.
MonaXoS
Διάσημο μέλος

Και μη ξεχναμε οτι δε μιλαμε μονο για τετ α τετ συναντησεις.
MonaXoS
Διάσημο μέλος

Giovanna
Επιφανές μέλος

Neraida
Επιφανές μέλος

Ποια ειναι η τελικη αποψη για καποιον ; Γνωριζεις καποιο ατομο και σου φαινεται συμπαθητικο, και καθως τον γνωριζεις κι αλλο, βλεπεις οτι δεν ειναι, και μαλιστα ειναι και κολοπαιδο. Θα συνεχισεις να εχεις την αρχικη αποψη λογω της εμφανισης του ;Αυτό που ήθελα να πω -κ μάλλον για άλλη μια φορά εκφράστηκα λάθος- είναι ότι είναι εντελώς σχετικό το "έπεσα μέσα στην αρχική μου κρίση", γιατί απλά η τελική άποψη για κάποιον είναι ήδη πολύ επηρεασμένη από την αρχική μας εντύπωση. Δεν εννοούσα πως δεν έχει νόημα να το ψάχνουμε καν, αλλά ότι η αναζήτηση δεν μπορεί έτσι κ αλλιώς να είναι αντικειμενική![]()
Τιποτα δεν ειναι αντικειμενικο τελειως και ανεπηρεαστο απο οτιδηποτε. Γιαυτο και ρωτησα και τα "ποσο".
Δε νομιζω ομως οτι λογω των πρωτων 2-3 λεπτων επαφης με καποιον, σχηματιζεται μια εντυπωση τετοιου βαρους, που να μας προκαλεσει τρομερες δυσκολιες στο να κρινουμε πιο σωστα , τελικα, τον αλλον. Εκτος πια αν ειναι αντιθετου φυλλου, τον ερωτευθουμε κεραυνοβολα και φορεσουμε τις παρωπιδες του ερωτα

Αλλα προς το παρον, ας μεινουμε στην εμφανιση και κυριως στο προσωπο, και οχι απαραιτητα με απευθειας αλληλεπιδραση (κοιτωντας εικονες πχ).
Neraida
Επιφανές μέλος

Αλλα πχ αν σου δωσουν τη φωτογραφια καποιου , μπορεις να αντλησεις πληροφοριες για να πιθανολογησεις για το χαρακτηρα του ;
Subject to change
e-steki.gr Founder

Αν και όταν τον γνωρίσω καλύτερα τείνω να τον συμπαθήσω, ακόμα κι αν αρχικά τον είχα αντιπαθήσει. Γενικά δεν αντιπαθώ εύκολα ανθρώπους, ακόμα και στους "εχθρούς" μου, πάντα προσπαθώ να πιστεύω οτι υπάρχει και μια καλή πλευρά που θα βγει κάποτε στην επιφάνεια. Αν όμως για κάποιον χάσω κάθε "ελπίδα" για καλή του πλευρά, πολύυυ δύσκολα αλλάζω γνώμη μετά. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μου έχει φερθέι σκάρτα αναρίθμητες φορές.
Πάντως μετά απο όλα αυτά, στο τέλος συνήθως αποδεικνύεται οτι η αρχική μου εντύπωση ήταν σωστή.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.