Φως... στις μαύρες τρύπες

panraf

Νεοφερμένος

Ο panraf αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής από μια μαύρη τρύπα, εκτός και αν αυτή είναι περιστρεφόμενη τύπου Svartsfield, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει στο άλλο άκρο της να υπάρχει λευκή τρύπα (Σε αυτή την περίπτωση, τίποτα δεν μπορεί να μπεί μέσα, παρά μόνο να διαφύγει, το αντίθετο μιας μαύρης τρύπας), οπότε ο ταξιδιώτης θα αναδυθεί σε κάποια άλλη περιοχή του Σύμπαντος, ίσως και σε διαφορετική χρονική στιγμή. Αν υποθέσουμε επίσης ότι η μαύρη τρύπα περιστρέφετε τότε θα πρέπει οι βαρυτικές δυνάμεις και η στροφορμή που δημιουργήτε στο εσωτερικό της να μην "διαλύσουν" αυτόν που θα προσπαθήσει να την διανύσει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
οπότε ο ταξιδιώτης θα αναδυθεί σε κάποια άλλη περιοχή του Σύμπαντος, ίσως και σε διαφορετική χρονική στιγμή.

Μα δε μπορει καν να μπεί.

Με το που θα πλησιάσει επικίνδυνα, η διαφορά έλξης ανάμεσα στο κεφάλι και τα πόδια, θα τον κομματιάσει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nessa NetMonster

Δραστήριο μέλος

Η Nessa NetMonster αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 38 ετών. Έχει γράψει 400 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes:
Μα δε μπορει καν να μπεί.

Με το που θα πλησιάσει επικίνδυνα, η διαφορά έλξης ανάμεσα στο κεφάλι και τα πόδια, θα τον κομματιάσει.
Όχι αν η μαύρη τρύπα έχει αρκετή στροφορμή. Λεπτομέρειες δεν ξέρω, αλλά έχω διαβάσει ότι τότε δημιουργείται μία ζώνη στην οποία μπορείς να μπεις με ασφάλεια (δηλ. αντί για σημείο μοναδικότητας έχουμε μια σφαίρα μοναδικότητας).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Leviathan

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Leviathan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 130 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes:
Η νοητή σφαίρα απ΄όπου τίποτα δε σώνεται, καλείται ορίζοντας γεγονότων, και δεν είναι απλά μία πόρτα που θα περάσει μέσα της το κουτί. Όταν το κουτί μπεί στο κατώφλι, εμείς θα το δούμε ακίνητο --θεωρητικά πάντα. Στη πραγματικότητα όμως, έχει ήδη περάσει μέσα, και εμείς χαζεύουμε την τελευταία ασυμπτωτική εκπομπή φωτός του κουτιού- το τελευταίο αποχαιρεστηρίο φως.

Το κουτί ή τον άνθρωπο που ειναι γενναιος και περιεργος να δει απο κοντα πως ειναι μια μαύρη τρυπα, ναι θα τον 'δουμε'(δεν θα τον δουμε ακριβώς), ακινητο στο 'κατωφλι' για παντα (και οχι 'θεωρητικά'). Και στην πραγματικότητα ομως, [σχεδον] ακινητος στο κατώφλι θα
ειναι (και δεν θα πεσει παραμεσα). Για μας. Ο ιδιος θα εχει άλλη αποψη. Θα πεσει και θα παραπεσει και ουτε θα μπορεσει να γυρισει πισω ποτε να μας εκφρασει την διαφωνια του: "Αφου επεσα μεσα σας λεω". και να του απαντησουμε εμεις: "Οχι δεν επεσες".

Αρχική Δημοσίευση από Dare-Devil:
Γενικά αυτό το φαινόμενο είναι μια απάτη που δημιουργεί ο εγκέφαλός μας και αυτο γιατί το ανθρώπινο μάτι έχει την δυνατότητα να αντιληφθεί κίνηση από κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου και πάνω.
Αρχική Δημοσίευση από Nessa NetMonster:
Όχι, αυτό δεν έχει σχέση. Ακόμα και αν το μάτι μας ήταν τέλειο, πάλι θα βλέπαμε το αντικείμενο αιωνίως στο ίδιο σημείο, λόγω σχετικότητας.

Οντως αυτο (εγκεφαλος μας κλπ) δεν εχει σχεση, και αυτο που εχει σχεση ειναι η θεωρια της σχετικότητας. Οτι δηλ ο χρονος ειναι σχετικός (ειδικη σχετικότητα λογω κινησης, γενικη λογω βαρυτητας. εδώ μας αφορα το 2ο). Δεν θα βλέπαμε ομως αιωνιως τον γενναιο αστροναυτη-εθελοντη στο ιδιο σημειο, θα ηταν οντως αιωνιως στο ιδιο σημειο, και επιπλεον εμεις δεν θα τον βλεπαμε καν (Θα ξεραμε ομως οτι εναι εκει, στο κατωφλι, και δεν πεφτει παραμεσα, παρολο που δεν θα βλεπουμε πια τιποτε, παρα μονο μαυρο...)

Ο χρονος διαστελεται, δηλ κυλαει πιο αργα, υπο την επιδραση βαρυτικού πεδιου. Ο χρονος κυλαει πιο γρηγορα εκει πανω (πχ ουρανοξυστης, διαστημικός σταθμος) απο οτι εδω κατω, λογω της βαρυτητας της γης. Επειδη η γη ειναι μικρουλα ομως η διαφορα (διαστολη του χρονου) ειναι πολυ μικρη. πχ στην επιφανεια του ηλιου (με την κανονικη του ακτινα εννοειται, χωρις να τον συμπιεσουμε να τον κανουμε μαυρη τρύπα), ο χρονος επιβραδυνεται κατα 2% (απο οσο θυμαμαι, δεν παιρνω και ορκο για το νουμερο).

Αποτελεσμα της διαστολης του χρονου, ειναι οτι για οποιον πλησιαζει την μαυρη τρυπα, ο χρονος κυλαει ολο και πιο αργα (σε σχεση με το πως κυλαει ο χρονος για τον παρατηρητη που βρισκεται μακρια και ασφαλης). Αρα εμεις, ο παρατηρητης εκ του ασφαλους δηλ, βλεπουμε τον αστροναυτη να πλησιαζει την μαυρη τρυπα (την ακτινα Schwarzschild) ολο και πιο αργα, κατι σαν σε slow motion δηλ. Και οντως πεφτει πιο αργα (οχι απλως 'βλεπουμε' πιο αργα, η με καθυστερηση, η λογω μετατοπισης στο ερυθρό (red shift) κλπ. Καθως πλησιαζει ο αστροναυτης (ολο και πιο αργα για εμας) την ακτινα Schwarzschild, αρχιζουν και τα φωτονια που μας μεταφερουν αυτην την εικόνα να εχουν προβλημα. Η εικόνα, της ολο και πιο αργης πτωσης, ερχεται με λιγη καθυστερηση, ειναι πιο κοκκινη και πιο θαμπη. Αρα, πεφτει ολα και πιο αργα και η εικονα ειναι ολο και πιο θαμπη, μεχρι που σβηνει τελειως (στο κατωφλι, στην ακτινα Schwarzschild δηλ) και δεν βλεπουμε πια τιποτα (παρα μονο μαυρο. ΔΕΝ συνεχιζουμε να βλεπουμε την τελευταια θαμπη εικόνα επ'απειρο. Τα τελευταια φωτονια που φτασανε σε εμας, φτασανε και αυτο ήτανε. Δεν αναμεταδιδονται μαγικα για να συνεχισουμε να βλέπουμε εμεις την τελευταια, εστω θαμπη, εικόνα. Οτι ειδαμε, ειδαμε. Και τι απεγινε ο αστροναυτης μας? Ακομα εκει ειναι. Στο κατωφλι. Στην ακτινα Schwarzschild η διαστολη του χρονου ειναι οχι απλως μεγάλη, αλλα απειρη. Αρα χρειαζεται απειρο χρονο για να κανει cross την ακτινα Schwarzschild, και αρα οσο και να περιμενουμε δεν προκειται να γινει. Δεν θα πεσει μεσα στη μαυρη τρυπα ποτε. Για μας. Ο ιδιος εχει αλλη αποψη. πχ για μαυρη τρυπα 1 ηλιακης μαζας, οπου η ακτινα Schwarzschild ειναι 3 km, και αν υποθεσουμε οτι ο αστροναυτης ξεκιναει την βουτια του στην μαυρη τρυπα απο τα 12 km αποσταση (4 φορες μακρια δηλ), θα φτασει στην ακτινα Schwarzschild σε 4.7 microsecs και την μοναδικότητα (singualrity) στο κεντρο της μαυρης τρυπας σε 5.3 microsecs. Δηλ 5.3 microsecs του αστροναυτη διαρκουν απειρο χρονο για τους παρατηρητες εκτος μαυρης τρυπας (και σε ασφαλη αποσταση). Αρα επεσε ή δεν επεσε μεσα ? Στο συστημα αναφορας του αστροναυτη ναι. (και μαλιστα πολυ γρηγορα). Στο συστημα αναφορας του παρατηρητη, οχι. (και ουτε προκειται, οσο και αν περιμενουμε).

Το αυτο ισχυει και για την υλη του αστρου που καταρρεει. Δεν φτανει ποτε στην μοναδικότητα, και αρα η μαυρη τρυπα ειναι μεν μαυρη, αλλα οχι τρυπα. Δεν αδεια η 'σφαιρα' της ακτινας Schwarzschild. Απο παλαια δεν αρεσε σε ολους η ορολογια μαυρη τρυπα, ειχε προταθει πχ να λεγεται 'παγωμενο αστρο'. Παγωμενο οχι απο αποψη θερμοκρασιας, αλλα παγωμενο στο χρονο.(παγωμενο στο τελικό σταδιο της βαρυτικης καταρευσης του). Απο την άλλη, μπορουμε παντως να πουμε οτι ειναι μια τρυπα στο χωρο και στο χρονο. Επισης, άλλο μοναδικότητα (singularity) αλλο μαυρη τρυπα. Η μαυρη τρυπα υφισταται, και η μοναδικότητα ειναι το σημειο στο κεντρο της. 'Μοναδικότητα' γιατι οι νομοι της φυσικης καταρεουν στο σημειο αυτο, αφου πυκνοτητα και η βαρυτητα γινονται απειρες κλπ, αφου ολη μαζα του αστρου καθως καταρρεει συγκεντρωνεται στο κεντρο (σε ενα σημειο δηλ) χωρις να μπορει τιποτα να τη σταματησει. Μα δεν ειπαμε οτι δεν καταρεει τελικα, αλλα παγωνει? Για τους απεξω. Η υλη εκει μεσα εχει άλλη 'αποψη'. Αυτη του ατυχου αστροναυτη. (Ειπαμε αλλιως τρεχει ο χρονος εντος μαυρης τρυπας και αλλιως εκτος. Για τους απεξω, η καταρευση ολης της μαζας του αστρου σε ενα σημειο, δεν εχει συμβει ακομα). Επισης αφου τιποτα δεν τρεχει με ταχυτητα μεγαλυτερη απο c, και αφου ουτε το φως δεν μπορει να δραπετευσει απο την μαυρη τρυπα (και την μοναδικότητα που κρυβει στο κεντρο της), οτιδηποτε και να συμβαινει στη μοναδικότητα (πχ καταρεουν οι νομοι της φυσικης μας) δεν μας πειραζει. Οχι μονο εμας αλλα κανενα και τιποτα στο συμπαν, αφου τιποτα εκει μεσα, δεν μπορει να επηρεασει τιποτα εδω εξω (εκτος μαυρης τρυπας). Απλως τα γειτονικα αστρα πλανητες κλπ, νιωθουν την βαρυτητα της μαυρης τρυπας (του νεκρου αστρου δηλ).

Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes:
Μα δε μπορει καν να μπεί.

Με το που θα πλησιάσει επικίνδυνα, η διαφορά έλξης ανάμεσα στο κεφάλι και τα πόδια, θα τον κομματιάσει.
Ναι φυσικα και θα πεθανει, γιαυτο καλυτερα να χρησιμοποιησουμε ενα κουτι τελικα. Σε τετοιου ειδους θεωρητικα πειραματα, εννοειται οτι "ΑΝ, κατα καποιο μαγικό τροπο παρεμενε ζωντανος, τοτε τι θα συνεβαινε και τι θα εβλεπε..?"

Αρχική Δημοσίευση από Nessa NetMonster:
Όχι αν η μαύρη τρύπα έχει αρκετή στροφορμή. Λεπτομέρειες δεν ξέρω, αλλά έχω διαβάσει ότι τότε δημιουργείται μία ζώνη στην οποία μπορείς να μπεις με ασφάλεια (δηλ. αντί για σημείο μοναδικότητας έχουμε μια σφαίρα μοναδικότητας).

Για περιστρεφομενες μαυρες τρυπες, τα πραγματα περιπλοκευουν (και ουτε εχω διαβασει πολλα, ουτε θυμαμαι πολλες λεπτομερειες). Τα βασικα παραμενουν τα ιδια. Και ισχυει φυσικα το: άλλο μαυρη τρυπα (η σφαιρα με ακτινα Schwarzschild που αντιστοιχει στη συγκεκριμενη μαζα), άλλο μοναδικότητα (το σημειο στο κεντρο της μαυρης τρυπας, περιστρεφομενης ή μη, οπου οι νομοι της φυσικης μας καταρεουν γιατι καποιες φυσικες ποσοτηες γινονται απειρες). Απο μια συντομη ματια που ερριξα, η διαφορα ειναι η εξης (ισχυουν τα ιδια στις περιπτωσεις που η μαυρη τρυπα ή περιστρεφεται ή εχει ηλεκτρικό φορτιο, ή και τα δυο): Λογω της στροφομης ή/και του ηλεκτρικού φορτιου δεν εχουμε απλως
έναν οριζοντα γεγονοτων (στην ακτινα Schwarzschild) οπως ειχαμε πριν, αλλα δύο. Εναν εξωτερικό (τον γνωστο 'οριζοντα', αυτον που ειχαμε και πριν που σηματοδοτει το 'οριο' της μαυρης τρυπας, στην ακτινα Schwarzschild) και άλλον ενα εσωτερικό, πιο μεσα δηλ στη μαυρη τρυπα. Η σειρα ειναι δηλ, εξεταζοντας την τρυπα απο μεσα προς τα εξω (ακτινογραφια δηλ): μοναδικότητα (σημειο), εσωτερικός οριζοντας, (σφαιρα),εξωτερικός οριζοντας (μεγαλυτερη σφαιρα που περικλειει την προηγουμενη). Οσο πιο πολυ στροφορμη ή και φορτιο εχει η τρυπα τοσο πιο πολυ μεγαλωνει ο εσωτερικός οριζοντας και τεινει να πλησιασει τον εξωτερικό. Το θεμα ειναι οτι φωτονια μπορουν να διαφευγουν απο τον εσωτερικό οριζοντα προς τα εξω, (προς τα εξω απο την μοαδικότητα και προς τον εξωτερικό οριζοντα δηλ). Αλλα δεν ανυσηχουμε, causality κλπ, η μοναδικοτητα στο κεντρο να επηρεασει το συμπαν εκει εξω, γιατι τα φωτονια αυτα τα σταματαει ο εξωτερικός οριζοντας (ο γνωστος απο την απλη μαυρη τρυπα). [Αν καταφερναμε να εχουμε μια μαυρη τρυπα που να περιστρεφεται τοσο γρηγορα ή/και να εχει τοσο πολυ φορτιο, ετσι ωστε ο εσωτερικός οριζ. να μεγαλωσει τοσο που να συμπιπτει με τον εξωτερικό, τοτε θα ειχαμε naked singularity (γυμνη? μοναδικότητα) που δεν καλυπτεται απο το 'πεπλο ασφαλειας' του εξωτερικου οριζοντα, (και τα φωτονια διαφευγουν απο την μαυρη τρυπα τελικα) αλλα απο οτι φαινεται τα μαθηματικα λενε οτι αυτο δεν μπορει να γινει] Επιστρεφοντας στη περιστρεφομενη μαυρη τρυπα με τους 2 οριζοντες, τοτε οποιος επεφτε μεσα (περναγε τον εξ. οριζ δηλ) δεν θα συνεχιζε ολο ευθεια να πεσει πανω στη μοναδικότητα, λογω του εσωτερικου οριζοντα που του αλλαζει την πορεια. Αρα παραμεσα δεν μπορει να παει, ουτε ομως παραεξω αφου ο εξωτ. οριζ. το απαγορευει. και αρα? μπορει να βρεθει σε ενα αλλο συμπαν με μαυρη/ασπρη τρυπα κλπ. (Τα λεω περιληπτικα γιατι τις λεπτομερειες δεν τις γνωριζω ουτε θα τις καταλαβαινα και να μου τις λεγανε..)

Το
Αρχική Δημοσίευση από Nessa NetMonster:
(δηλ. αντί για σημείο μοναδικότητας έχουμε μια σφαίρα μοναδικότητας).

δεν νομιζω οτι ισχυει, αφου αντι για μια σφαιρα, με ενα σημειο μοναδικότητας στο κεντρο της, εχουμε 2 σφαιρες με ενα σημειο μοναδικότητας στο [κοινο] κεντρο τους. Βασικα και στην απλη, μη περιστρεφομενη τρυπα, περι σφαιρας προκειται. Μαυρη τρυπα=σφαιρα, παντα (εξ'ορισμου, απο εκει και περα που το φως δεν μπορει να διαφυγει). Οχι σημειο. Υπαρχει σημειο μοναδικότητας ναι, στο κεντρο της εκαστοτε μαυρης τρυπας. (Βασικα για τις περιστρεφομενες ποικιλιες μαυρων τρυπων, σωμα που περιστρεφεται δεν ειναι ακριβως σφαιρικό, αλλα πλαταινει στον equator.)

Sorry αν σας κουρασα, και ελπιζω ετσι οπως τα εγραψα να μην ειναι παντελως ακαταλαβιστικα..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nessa NetMonster

Δραστήριο μέλος

Η Nessa NetMonster αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 38 ετών. Έχει γράψει 400 μηνύματα.
Πολύ ωραία τα γράφεις! :clapup:

Ίσως η φράση "σφαίρα μοναδικότητας" να ήταν αδόκιμη :redface: Εννοούσα ότι ο αστροναύτης όταν πέφτει εκεί μέσα βγαίνει εκτός τόπου και χρόνου. Βασικά δεν ξέρω πώς ακριβώς ορίζεται η μοναδικότητα :redface:

BTW, αυτό για τις γυμνές μοναδικότητες σίγουρα έχει αποδειχθεί; Είχα ακούσει παλιά για ένα στοίχημα που έβαλε ο Hawking ότι δε μπορούν να υπάρξουν γυμνές μοναδικότητες και το έχασε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Leviathan

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Leviathan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 130 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Nessa NetMonster:
Πολύ ωραία τα γράφεις! :clapup:

Ίσως η φράση "σφαίρα μοναδικότητας" να ήταν αδόκιμη :redface: Εννοούσα ότι ο αστροναύτης όταν πέφτει εκεί μέσα βγαίνει εκτός τόπου και χρόνου. Βασικά δεν ξέρω πώς ακριβώς ορίζεται η μοναδικότητα :redface:

BTW, αυτό για τις γυμνές μοναδικότητες σίγουρα έχει αποδειχθεί; Είχα ακούσει παλιά για ένα στοίχημα που έβαλε ο Hawking ότι δε μπορούν να υπάρξουν γυμνές μοναδικότητες και το έχασε.

Ναι απο οτι φαινεται το εχασε το στοιχημα, αλλά οπως ο ιδιος λεει λογω technicalities (οι νικητες του στοιχηματος εδειξαν οτι μπορει να υπαρχει naked singularity κατω απο πολυ συγκεκριμενες συνθηκες μονο, οι οποιες εναι πολυ απιθανες). Και ξαναεβαλε στοιχημα οτι δεν μπορει να υπαρξει με πιο γενικες συνθηκες. Δεν ξερω τι απεγινε με το 2ο στοιχημα..

Γιατι το προηγουμενο post μου εμφανιζεται εις διπλουν ?? :worry: (Μια φορα το εκανα post, αληθεια!!). Να παω να σβησω το ενα ? Η μηπως ετσι θα εξαφανιστουν και τα δυο ?? Αλλα ουτως ή αλλως δεν ξερω πως σβηνεται.. :hmm: (δεν βλεπω κανενα delete πουθενα, μονο 'επεξεργασια' ..) :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

weak and powerless

Διάσημο μέλος

Ο weak and powerless αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 3,375 μηνύματα.
πάτα επεξεργασία, σβήστο κ γράψε "ουγκ, διπλοπόσταρα :P".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Leviathan

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Leviathan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 130 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από weak and powerless:
πάτα επεξεργασία, σβήστο κ γράψε "ουγκ, διπλοπόσταρα :P".

Thanks !
It is done.
(Εφαρμοσα τις οδηγιες κατα γραμμα :) )
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Όχι αν η μαύρη τρύπα έχει αρκετή στροφορμή.

Σωστός...! :) Θα μπουκάρουμε από το Β. Πόλο της ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
δεν προσεξα αν εχουν απαντηθει στη πορεια του τοπικ αυτα αλλα o λακριτιδης λεει οτι οι μαυρες τρυπες εχουν απειρη μαζα γιατι

d=m/V

προφανως αυτο ειναι λαθος, το αστερι απο το οποιο προερχεται η ΜΤ εχει πεπερασμενη μαζα, αυτο που τεινει στο μηδεν ειναι η ανωμαλια δηλαδη το V.

τα 10-20km αναφερονται κατα πασα πιθανοτητα στο οριζοντα των γεγονοντων που ειναι η αποσταση κατω απο την οποια η ταχυτητα διαφυγης ειναι μεγαλυτερη του φωτος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Niyia

Διάσημο μέλος

Η Niyia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Χορευτής. Έχει γράψει 2,858 μηνύματα.
Αν κ δεν είμαι ειδική σε θέματα Φυσικών Επιστημών:), ποστάρω εδώ μία είδηση που διάβασα σήμερα κ αφορά τις Μαύρες τρύπες.

Μαύρη τρύπα "χούλιγκαν"

"
Στο Σύμπαν συμβαίνουν βίαια φαινόμενα. Οσο η τεχνολογία βοηθά τους επιστήμονες στην κατανόησή τους τόσο περισσότερο αυτό επιβεβαιώνεται. Η σφοδρή επίθεση μιας εξαιρετικά πυκνής σε μάζα μαύρης τρύπας εναντίον γαλαξία, που καταγράφηκε από διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια ανήκει σίγουρα στα πιο σπάνια και βίαια κοσμικά φαινόμενα.

Η πρωτοφανής στα αστρονομικά χρονικά καταγραφή της επίθεσης έγινε από διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια στην Αμερική και τη Βρετανία. Η σφοδρότητά της δε ήταν τέτοια που αν η ακτινοβολία έφτανε στη Γη, θα κατάστρεφε το στρώμα του όζοντος και θα συμπίεζε το γήινο μαγνητικό πεδίο, αφήνοντας απροστάτευτο τον πλανήτη από τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που έρχονται από το διάστημα. Αμερικανοί ερευνητές του Πλανηταρίου Χάιντεν της Νέας Υόρκης χαρακτήρισαν, χαριτολογώντας, τη μαύρη τρύπα που επιτίθεται σε γειτονικό της γαλαξία με μια ισχυρότατη δέσμη ακτινοβολίας και σωματιδίων ως «τραμπούκο που επιτίθεται στο γαλαξία και του δίνει μπουνιά στη μύτη»!
..."

Πηγή : Εφημερίδα Ε.Τ., για ολόκληρο το άρθρο δείτε εδώ




Κ έχοντας άγνοια σχετικά με τα θέματα αυτά (το δηλώνω:blink:)... θα μπορούσαν οι "του κλάδου" να σχολιάσουν το γεγονός αυτό? Κινδυνεύουμε από τις μαύρες τρύπες? Θα μπορούσαμε να είχαμε κινδυνεύσει κ τώρα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Ναι δεν αποκλειεται να κινδυνευσουμε. Αλλά πρεπει να σε πλησιασουν κιολας. Κι αν εχουν τη σωστη τροχια. Και αν δεν αλλαξει στο μεταξυ. Και ΑΝ ειμαστε εδω μεχρι να γινει.

Τωρα για το να γινει κατι παρομοιο κοντα και να επηρεαστουμε απο την ακτινοβολια, δε ξερω. Ισως ουτε αυτο αποκλειεται, αλλα σε αυτο το συμπαν, πολυ λιγα πραγματα αποκλειονται.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Idril

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Idril αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 41 ετών. Έχει γράψει 1,435 μηνύματα.
Ελάτε τώρα μην είστε αφελείς! Ποιος ο λόγος να φοβόμαστε, εδώ έχουμε το Bruce Willis, το Jack Bauer και τον τρισμέγιστο Chuck Norris, ποια μαύρη τρυπα και ποιος αστεροειδής μπορεί να τα βάλει μαζί τους? E?:hehe:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Χωρίς να είμαι ειδική, πιστεύω πως περισσότερο κινδυνεύουμε από την τρύπα του Όζοντος, παρά από τη μαύρη τρύπα Χούλιγκαν! :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Aυτο ξαναπεστο !

(both of you :P )
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Niyia

Διάσημο μέλος

Η Niyia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Χορευτής. Έχει γράψει 2,858 μηνύματα.
Εκτός κ αν έρθει η μαύρη τρύπα χούλιγκαν κ μας καταστρέψει το στρώμα όζοντος :P (2 σε 1 δηλαδή :bounce:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

shaman

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο shaman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 1,711 μηνύματα.
Ελάτε τώρα μην είστε αφελείς! Ποιος ο λόγος να φοβόμαστε, εδώ έχουμε το Bruce Willis, το Jack Bauer και τον τρισμέγιστο Chuck Norris, ποια μαύρη τρυπα και ποιος αστεροειδής μπορεί να τα βάλει μαζί τους? E?:hehe:

Ο Chuck Norris μπορεί να ρουφήξει μια μαύρη τρύπα πριν τον ρουφήξει εκείνη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Black holes are slow. Man stupidity is fast.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Neraida

Επιφανές μέλος

Η Bitch... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 13,073 μηνύματα.
να σας πω ενα μυστικο???
ειστε εκτος θεματος!!!!!:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
[strict mod on]Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας[/strict mod off]







:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top