Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Ο κουρέας ξυρίζει αυτούς που δεν ξυρίζονται μόνοι τους. Αν ξυρίζεται μόνος του ανήκει σε αυτούς που ξυρίζουν τον εαυτό τους (κι επομένως δεν ξυρίζει ο κουρέας), άρα δεν μπορεί να ξυρίζεται μόνος του. Αν δεν ξυρίζεται μόνος του, τότε ανήκει σε αυτούς που ξυρίζει ο κουρέας, και άρα ξυρίζεται μόνος του.
Στο φιλοσοφικό κομμάτι του ζητήματος, μια λύση που υπάρχει είναι ότι ο κουρέας αποτελεί το δεύτερο κομμάτι μιας συνεπαγωγής, το πρώτο μέλος της οποίας είναι η πρόταση "ο κουρέας υπάρχει". Επομένως ο ανωτέρω προβληματικός ορισμός του κουρέα αντικαθίσταται από τον "αν ο κουρέας υπάρχει, τότε ξυρίζει τους κατοίκους του χωρίου που δεν ξυρίζονται μόνοι τους". Συνεπώς από την αντιφατικότητα του συμπεράσματος μπορούμε εύκολα να αποφανθούμε την ανυπαρξία του προβληματικού κουρέα.
Για αυτά που αναφέρεις στο δικό σου ερώτημα, λέω να το σκεφτώ και να απαντήσω αφού πρώτα κοιμηθώ λιγάκι γιατί κοντεύω να καταντήσω ζόμπι από την αϋπνία.![]()
Τι πίνετε καλέ;

Στο πρώτο ερώτημα .. φόνος είναι. Αφόσον (προσοχή στο αφόσον) διαχωρίστηκαν οι εγκέφαλοι, μιλάμε για δύο διαφορετικά άτομα, άρα είναι αδύνατο ο Β να ..αυτοκτονηθεί από τον Α! (Και πιστέψτε με, νομικά φόνος είναι).
Πάντως έχει πλάκα.. έλεγα πως στην Νομική ασχολούνται με θεωρητικούς προβληματισμούς που δεν έχουν καμία ουσία, αλλά είχα ξεχάσει την Φιλοσοφία!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fandago
Διακεκριμένο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

MonaXoS
Διάσημο μέλος

fandago
Διακεκριμένο μέλος

MonaXoS
Διάσημο μέλος

Μα...αυτό δεν ισχύει! Τα δύο ημισφαίρια έχουν πολλές κοινές λειτουργίες αλλά και πολλές διαφορετικές και γι'αυτό πρέπει να συνεργάζονται. Δεν είναι σαν δύο ξεχωριστές οντότητες (κ μάλιστα προσωπικότητες) που συνεργάζονται. Δεν δρουν το ένα ανεξάρτητα από το άλλο. Γι'αυτό το λόγο π.χ. έχουν σοβαρά προβλήματα άτομα που έχουν υποστεί λοβεκτομή.Αν δεχτούμε ότι, όπως λένε οι επιστήμονες, τα 2 μισά δρουν ανεξάρτητα το ένα απο το άλλο, τότε αποκλείουμε την περίπτωση αυτοκτονίας.
Εξάλλου, ξέρουμε που εδράζεται η προσωπικότητα; Από όσο ξέρω εγώ δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για την προσωπικότητα ως σύνολο. Αντίθετα αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των τμημάτων του εγκεφάλου.
fandago
Διακεκριμένο μέλος

Το ξέρω ότι κινούμαστε σε υποθετικές καταστάσεις, αλλά τότε πρέπει να συνεχίσουμε με τις ίδιες υποθέσεις, ότι τα 2 μισά μπορούν να λειτουργήσουν σαν ολόκληρα. Εφόσον λοιπόν, απο τη στιγμή που μπήκαν σε 2 διαφορετικά σώματα, τότε τα σώματα αυτά λειτουργούν ανεξάρτητα (με εντολές των μισών του εγκεφάλου), τότε μιλάμε για φόνο.

MonaXoS
Διάσημο μέλος

Αν το καλοσκεφτείς, αν καταστρέψουμε κάποιους συγκεκριμένους νευρώνες στον εγκέφαλο τότε το άτομο παθαίνει αμνησία. Αν καταστρέψουμε περισσότερους νευρώνες τότε μπορεί να μείνει και φυτό. Οπότε αν σε μια υποθετική κατάσταση ένας χάσει όλο τον εγκέφαλό του, τότε χάνει και την προσωπικότητά του. Νομίζω πως όταν ξυπνήσει με τον εγκέφαλο άλλου απλά δεν θα έχει την αυτογνωσία, τις μνήμες κτλ. Άρα ο Α. θα έχει πεθάνει.
Οπότε νομίζω πως μιλάμε για αυτοκτονική τάση (αν κ δεν είναι καθαρή αυτοκτονία γιατί αλλιώς θα έρεπε να πεθάνουν κ οι δυο)
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

Απ τη στιγμή που [θεωρητικά πάντα] δεν γνωρίζουμε τι γνωρίζει πραγματικά και τι όχι η ψυχή, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμπεράσματα....
Παράδειγμα
Για εμένα και βάση της φιλοσοφίας της ζωής μου, ο καθένας μας ότι βιώνει, είναι μια κατάσταση που η ψυχή του έχει προσυμφωνήσει να βιώσει σαν εμπειρία.
[Για να πιστεύω κάτι τέτοιο, συνεπάγεται δε, ότι πιστεύω και στην μετεμψυχωση]
Σε μπέρδεψα αρκετά ή όχι ακόμα?

MonaXoS
Διάσημο μέλος

fandago
Διακεκριμένο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 6 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.