Πάντως παιδιά έχω την εντύπωση ότι ακόμη και αν ψηφίσεις ένα μικρό κόμμα, αν δεν μπει στην Βουλή, το ποσοστό του πηγαίνει στα μεγάλα κόμματα (Υποψήφιοι Επικρατείας νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος).
Γενικά, στην Δημοκρατία φαίνεται δεν υπάρχουν αδιέξοδα
Πάντως σχετικά με το αν έχουν κάνει θετικά πράγματα οι κυβερνήσεις, ε σαφώς και έχουν κάνει, αλλιώς θα ήμασταν ακόμη πίσω στο 1940. Αλίμονο αν δεν κάνανε δρόμους, αν δεν ανέβαζαν το βιοτικό επίπεδο με το χρόνο, αν δεν σουλουπωνόταν κάπως το σύστημα υγείας κτλ. Το ερώτημα όμως πάντα είναι αν τα βήματα που έκανε η κάθε κυβέρνηση ήταν αρκετά και αν ήταν καλοσχεδιασμένα. Γιατί τι να το κάνω αν η Ελλάδα κάνει 1 βήμα, τη στιγμή που άλλες χώρες (πάντα στα μέτρα μας, π.χ. ΕΕ) κάνουν 2 και 3 βήματα. Έρχεσαι και αναρωτιέσαι αν θα μπορούσαν να γίνουν τα 1-2 παραπάνω βήματα. και αν δεν μπορούσαν να γίνουν τώρα, η κυβέρνηση έβαλε τα θεμέλια για να μπορέσουν να γίνουν στο μέλλον;
Εμένα πάντως η τωρινή Κυβέρνηση (όπως και οι παλαιότερες του ΠΑΣΟΚ) δεν με πείθουν με τίποτα. Η παραμονή τους στην εξουσία έχει σκουριάσει τα γρανάζια των μηχανισμών τους και πλέον έχουν χάσει κάθε ιδεολογική κατεύθυνση και αφοσίωση σε ιδέες. Η ΝΔ το έπαιζε νεοφιλελεύθερη, τη στιγμή που έχει προσλάβει 1.000.000 Δημόσιους Υπαλλήλους έναντι των μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας που έχει ανοίξει στον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ το έπαιζε σοσιαλιστικό, τη στιγμή που δεν μπορούσε επί 20 χρόνια να καλουπώσει τον δημόσιο τομέα ώστε να λειτουργεί άψογα, όπως όφειλε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία.
Φυσικά δεν είναι μόνο το ιδεολογικό κριτήριο. Είναι και τα έργα. Τι έκανε και τι δεν έκανε η περούσα Κυβέρνηση; Αύξησε τους μισθούς; Τις συντάξεις; ΟΧΙ, παρά μόνο πλασματικά. Αντ' αυτού αύξησε το ΦΠΑ. Έκανε έργα; Στον τόπο μου (που είναι και ένα σημαντικό κριτήριο, μιας και ψηφίζουμε εκπροσώπους για τον τόπο μας) πάντως όχι. Μια γέφυρα που ήταν μισοτελειωμένη την άφησε στη μέση να κρέμεται πλάι της Εθνικής Οδού.
Τι έκανε σε εθνικό επίπεδο; Πέρασε έναν νόμο για ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη στιγμή που τα κρατικά είναι υπό διάλυση και είναι σίγουρο ότι δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικά απέναντι στα ιδιωτικά. Πόσο τις εκατό του ΑΕΠ έδωσε για την Παιδεία και την Υγεία; Ήταν αρκετό αυτό το ποσοστό; Αντίθετα, πόσο ποσοστό συνέχισε να δίνει για εξοπλισμούς, λες και είμαστε σε πόλεμο;
Γιατί η Κυβέρνηση αντί να προσλάβει ΜΟΝΙΜΟΥΣ πυροσβέστες προτίμησε να προσλάβει Αγροφύλακες(!!!) που ΟΛΟΙ τους ήταν ΝΔιτες που περίμεναν να έρθει η Κυβέρνησή ΤΟΥΣ (δήλωση αγροφύλακα σε ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ είναι αυτή, υπάρχει και στο youtube) στην εξουσία για να βολευτούν στο Δημόσιο της... νεοφιλελεύθερης(!) ΝΔ;
Επί ποιας κυβέρνησης τα λαμόγια αποφάσισαν με το έτσι θέλω να παίξουν στον τζόγο του χρηματιστηρίου τα λεφτά από τα ταμεία του λαού;;;
Ποια ήταν τα μέτρα που πήρε ο Πρωθυπουργός όταν περηφανευόταν πριν το καλοκαίρι ότι ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει πιθανές πυρκαγιές; Πόσα ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ στρέμματα χάθηκαν φέτος από τις φωτιές; Ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τον... Στρατηγό Άνεμο και πίσω από Τούρκους και Αλβανούς τρομοκράτες και πίσω από Έλληνες αναρχικούς που ανάψανε τις φωτιές (χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο μέχρι στιγμής);
Ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που δεν φρόντισε να μειώσει τα "μεμονωμένα περιστατικά" βίας των αστυνομικών; Επί ποιας κυβέρνησης οι διαδηλωτές έχουν παρόμοια μεταχείριση με τους εγκληματίες; Επί ποιας;
Γι' αυτούς και πολλούς άλλους λόγους η ΝΔ με έχει αηδιάσει, όπως και το ΠΑΣΟΚ που δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλύτερο γιατί και επί των ημερών του δεν έκανε τίποτα για τα ίδια ακριβώς θέματα.
Και το κακό είναι ότι ποτέ δεν μαθαίνουμε! Δεν μαθαίνουμε και εμείς ως λαός, αλλά ούτε και τα κόμματα. Γιατί αν μαθαίναμε από τις φωτιές στην Χαλκιδική επί ΠΑΣΟΚ τότε θα είχαμε σωστή πυρασφάλεια, αν πράγματι πικραινόμασταν από το ξύλο των ΜΑΤ προς τους συνταξιούχους επί ΠΑΣΟΚ, τώρα η αστυνομία θα είχε αλλάξει. Αν μαθαίναμε από "σκάνδαλα με το χρηματιστήριο" επί ΠΑΣΟΚ, τώρα δεν θα κρεμόμασταν από τα χείλη του Ζορμπά για να μας πει ποιος έχει κλέψει τα χρήματά ΜΑΣ. Αν οι τωρινοί κυβερνώντες είχαν μάθει 2-3 πράγματα ως αντιπολίτευση, τότε θα είχαν κάποια λύση για να σώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα που έχει καταρρεύσει.
Επειδή λοιπόν έχω βαρεθεί το ένα βήμα εμπρός και τα δύο πίσω, θα χρησιμοποιήσω το μόνο όπλο που έχω ως υπεύθυνος πολίτης για να αλλάξω την μοίρα μου: την ψήφο. Με την ελπίδα νέες ιδέες να ακουστούν και να ακολουθηθούν, μπας και αλλάξει κάτι...
Αυτά... Σόρυ για το ξέσπασμα και το σεντόνι. ΠΟΥΘΕΝΆ στα πιο πάνω δεν αναφέρομαι σε κάποιον από τους συμμετέχοντες προσωπικά. Διάβασα γενικά τις απόψεις που ακούστηκαν και τοποθετήθηκα