Mittenwald
Πολύ δραστήριο μέλος
Οπότε,Ποιοί Έλληνες του εξωτερικού? Αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής τους γιατί να ψηφίζουν και στην Ελλάδα? Το ίδιο είναι ο Έλληνας που έχει στήσει την ζωή του σε άλλη χώρα και το ίδιο ο φοιτητής που η βάση του είναι η Ελλάδα?
οι μετανάστες που ψηφίζουν εδώ, θα πρέπει και να μην μπορούν να ψηφίζουν στη χώρα τους...
Σωστά;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DreamsRevenge
Περιβόητο μέλος
Οπότε,
οι μετανάστες που ψηφίζουν εδώ, θα πρέπει και να μην μπορούν να ψηφίζουν στη χώρα τους...
Σωστά;
Αυτό δεν είναι κάτι που ορίζεται από την εκάστοτε χώρα προέλευσης των μεταναστών? Δε νομίζω ότι ως χώρα μπορούμε να επιβάλλουμε στις χώρες καταγωγής να θεσπίσουν κάτι ανάλογο...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mittenwald
Πολύ δραστήριο μέλος
Αποφασίστε:Αυτό δεν είναι κάτι που ορίζεται από την εκάστοτε χώρα προέλευσης των μεταναστών? Δε νομίζω ότι ως χώρα μπορούμε να επιβάλλουμε στις χώρες καταγωγής να θεσπίσουν κάτι ανάλογο...
Ποιοί Έλληνες του εξωτερικού? Αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής τους γιατί να ψηφίζουν και στην Ελλάδα? Το ίδιο είναι ο Έλληνας που έχει στήσει την ζωή του σε άλλη χώρα και το ίδιο ο φοιτητής που η βάση του είναι η Ελλάδα?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mittenwald
Πολύ δραστήριο μέλος
Όταν οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλάνε για Εθνικότητα/Εθνική Υπηκοότητα/Υπηκοότητα εμείς μιλάμε για …..Ιθαγένεια. Τελικά από το λεξιλόγιο μας εκτός από το Εθνικό θέλουν να βγάλουν και την Υπηκοότητα.
Όπως ανέφερα στο άρθρο μου «Οι όροι Ιθαγένεια, Υπηκοότητα , Ομοεθνής-Αλλοεθνής, Ημεδαπός -Αλλοδαπός και Μετανάστευση.» στην Ελλάδα του εθνομηδενισμού, της απαιδείας και της δια Βίου Βλακείας με τον όρο «Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» καταφέραμε να βάλουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι μεταφράζοντας τους όρους σύμφωνα με τις γνωστές μας μεσοβέζικες λύσεις. Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης από το 1980 (Πολιτική Ορολογία) είχε επισημάνει την αλλοίωση των εννοιών της πολιτικής, κοινωνιολογικής, φιλοσοφικής κλπ ορολογίας. Δυστυχώς όταν δεν σέβεσαι την γλώσσα σου αλλά και το έθνος σου φτάνεις πλέον να μην καταλαβαίνεις τι σου λέει ο άλλος και εσύ να νομίζεις ότι έχεις δίκιο.
Ιθαγένεια λοιπόν είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει και Υπηκοότητα (citizenship) ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος .(Λεξ. Τριανταφυλλίδη).
Η διαφορά είναι σαφής.
Σαφής όχι όμως για τους Έλληνες υπαλλήλους της ΕΕ και αυτούς που συνέταξαν τον «Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» που ουσιαστικά είναι «Κώδικας Ελληνικής Πολιτογράφησης» ή «Κώδικας Ελληνικής Υπηκοότητας».
Πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα
https://ec.europa.eu/youreurope/nav/el/citizens/citizenship/citizenship/index_de.html
ήθελα να ερευνήσω εάν τελικά εγώ είμαι λάθος και είμαι αυτός που διαστρεβλώνει τις έννοιες. Εκεί όμως κατάλαβα ότι οι ανεκδιήγητοι ήμασταν εμείς…
Προσέξτε να δείτε πως γράφουν τις έννοιες οι Άγγλοι, Γερμανοί και Γάλλοι και πως τις γράφουμε εμείς:
1ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
* Ευρωπαϊκή ιθαγένεια
* Citoyenneté européenne
* European citizenship
* EU-Bürgerschaft
Και οι τρεις χώρες(ή γλώσσες) αναφέρουν Ευρωπαϊκή Υπηκοότητα …εμείς Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια.
2ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
* Κάθε άτομο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους είναι πολίτης της Ένωσης.
* Est citoyen de l'Union toute personne ayant la nationalité d'un État membre.
* Every person holding a nationality of a Member State is a citizen of the Union
* Als Unionsbürger gilt, wer die Staatsangehörigkeit eines Mitgliedstaats besitzt.
Και οι τρεις χώρες(ή γλώσσες) αναφέρουν Εθνικότητα …εμείς Υπηκοότητα.
3ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
* Η ιθαγένεια της Ένωσης θεσπίστηκε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992.
* Une citoyenneté de lʼUnion a été instituée par le traité de Maastricht en 1992
* A citizenship of the Union was established by the Maastricht Treaty in 1992.
* Die Unionsbürgerschaft, die 1992 mit dem Vertrag von Maastricht……..
Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Υπηκοότητα …εμείς Ιθαγένεια.
4ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
* Η ιθαγένεια της ΕΕ συμπληρώνει την ιθαγένεια των κρατών μελών και δεν την αντικαθιστά
* La citoyenneté de l'Union complète la citoyenneté nationale et ne la remplace pas.
* The EU citizenship complements national citizenship of the Member States and does not replace it.
* Sie ergänzt die nationale Staatsbürgerschaft, ersetzt sie aber nicht.
Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Εθνική Υπηκοότητα …εμείς Ιθαγένεια.
5ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
* Η σημασία της ιθαγένειας της Ένωσης έγκειται στο γεγονός ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν γνήσια δικαιώματα στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας
* Lʼimportance de la citoyenneté de lʼUnion réside dans le fait que les citoyens de lʼUnion bénéficient de véritables droits en vertu de la législation communautaire.
* The importance of citizenship of the Union lies in the fact that the citizens of the Union have genuine rights under Community law.
* Die Bedeutung der Unionsbürgerschaft besteht darin, dass mit ihr im Gemeinschaftsrecht verankerte Rechte verbunden sind.
Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Υπηκοότητα …εμείς Ιθαγένεια.
6ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ(ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ)
* Υπηκοότητα των κρατών μελών
* Nationalité des États members
* Nationality of the Member States
* Staatsangehörigkeit der Mitgliedstaaten
Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Εθνικότητα …εμείς Υπηκοότητα.
7ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ(Εξίσου κραυγαλέο με το 6ο)
· Η ιθαγένεια της Ένωσης δεν αντικαθιστά την ιθαγένεια των κρατών μελών αλλά η υπηκοότητα των κρατών μελών είναι….
· La citoyenneté de lʼUnion ne remplace pas la citoyenneté nationale, mais la nationalité des États membres est….
· The citizenship of the Union does not replace the national citizenship, but a nationality of Member States is entirely a….
· Die Unionsbürgerschaft ersetzt die nationale Staatsbürgerschaft nicht, die ausschließlich unter die….
Και οι τρεις χώρες (ή γλώσσες) αναφέρουν Ευρωπαϊκή Υπηκοότητα και Εθνική Υπηκοότητα ή Υπηκοότητα Κράτους(Γερμανικά) της …εμείς όλα σαν Ιθαγένεια.
Το τελικό συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι φανερά όταν οι λαοί της Ευρώπης μιλάνε για Εθνικότητα/Εθνική Υπηκοότητα εμείς μιλάμε για ….Ιθαγένεια. Τελικά από το λεξιλόγιο μας εκτός από το Εθνικό θέλουν να βγάλουν και την Υπηκοότητα.
Γιατί ;
Διαβάστε εξήγηση από απόσπασμα ερώτησης σε άρθρο ιστοσελίδας με τον τίτλο Ιθαγένεια/Μετανάστης Δεύτερης Γενιάς (https://www.reconstruction.gr/actions_dtls.php/46) με θέμα ποια η διαφορά με τον όρο «υπηκοότητας» και «ιθαγένειας»;
Ορολογικά είναι έννοιες ταυτόσημες, χρησιμοποιούνται, δηλαδή, στα νομικά κείμενα με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο ενώ η διαφοροποίησή τους -και από τον ίδιο το νομοθέτη ενίοτε- είναι εσφαλμένη.
Εντούτοις, διαφέρουν ως προς τις ιστορικές τους καταβολές καθώς ο όρος υπήκοος υποδηλώνει το πρόσωπο που υπόκειται στην εξουσία του μονάρχη και παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Με την επικράτηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας ο υπήκοος μετατράπηκε σε πολίτη, σε ενεργό υποκείμενο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Πουθενά ταυτόσημες όπως έδειξα με τα παραδείγματα. Κατεδαφίζουμε την ιστορική καταβολή της λέξης «Ιθαγενής» επειδή δεν μας αρέσει η λέξη Υπηκοότητα (η εξήγηση είναι σαφώς πολιτική) και βαπτίζουμε τους πάντες ως νομικά Ιθαγενείς (ομοεθνείς και αλλοεθνείς).
Όπως η Εθνομηδενιστική λαίλαπα κατεδάφισε (αλλοίωσε, στρέβλωσε και λοιδόρησε) την λέξη «Εθνικός» έτσι λοιπόν γίνεται και με την λέξη «Υπηκοότητα».
Συνοψίζω λοιπόν ότι σύμφωνα με τα παραπάνω ότι:
Ιθαγένεια ή Εθνική Υπηκοότητα ή Εθνικότητα είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει
και
Υπηκοότητα (citizenship) είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος .
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
prime
Πολύ δραστήριο μέλος
2)[FONT="] Έθνος είναι το σύνολο ανθρώπων που συνδέονται με κοινή φυλετική καταγωγή , κοινές παραδόσεις, κοινή αλλά όχι πάντοτε, γλώσσα και θρησκεία και κυρίως κοινή εθνική συνείδηση.[/FONT]
3)[FONT="] Η εθνικότητα αποτελεί γνώρισμα αυτού που ανήκει σε ένα έθνος και αποτελεί μαζί με άλλους την ίδια εθνότητα.[/FONT]
4)[FONT="] Ισχύον δίκαιο: δίκαιο (αρχή) του αίματος (ius sanguinis) που βασίζεται στην αρχή της εθνικότητας.[/FONT]
Σύμφωνα με την αρχή αυτή η ιθαγένεια αποκτάται λόγω καταγωγής, δηλαδή από γονείς που έχουν την αυτή ιθαγένεια, ανεξάρτητα από τον τόπο που γεννιέται το άτομο. Με την καταγωγή από ορισμένους γονείς μεταδίδεται η εθνική συνείδηση του γονέα προς το τέκνο το οποίο ανατρεφόμενο μέσα σε ορισμένη οικογένεια οπουδήποτε και αν είναι, ακολουθεί τα εθνικά γνωρίσματα της οικογένειας του.
Έχοντας τα άνω υπʼ όψιν βγάζω τα εξής συμπεράσματα :
1)[FONT="] το ελληνικό δίκαιο έχει ως πρωταρχικό στόχο (μέχρι τώρα) να αποδίδει την ιθαγένεια σε άτομα που έχουν την ελληνική συνείδηση. Τεκμήριο προς τούτο είναι η καταγωγή από έναν τουλάχιστον Έλληνα γονέα.[/FONT]
2)[FONT="] Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πού γεννήθηκε το άτομο. [/FONT]
3)[FONT="] Φυσικά αυτό θεσμοθετήθηκε μεταξύ άλλων και για να παραμείνει ισχυρός ο δεσμός με τους Έλληνες μετανάστες και τα τέκνα αυτών που γεννιούνται στο εξωτερικό.[/FONT]
Στο δια ταύτα: Θεωρείται ότι το ισχύον δίκαιο θα πρέπει να τροποποιηθεί για να επιλυθεί το πρόβλημα των χιλιάδων μεταναστών κυρίως δεύτερης γενιάς.
Αυτό πρέπει να γίνει επειδή θεωρείται επίσης δεδομένο ότι αυτοί έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία, τον ελληνικό πολιτισμό, παιδεία και ενδεχομένως έχουν αποκτήσει και ΄΄εθνική΄΄ συνείδηση αφού η Ελλάδα αποτελεί και τη δεύτερη πατρίδα τους.
Ερωτώ :1) Αν θεωρήσουμε όλα τα άνω αληθή και πραγματικά, δεν θα έπρεπε με το ίδιο σκεπτικό να μην αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια στους Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού, β΄και γ΄ γενιάς καθώς και αυτοί προφανώς έχουν αφομοιωθεί πλήρως από τα εκεί δρώμενα και άρα δεν θα πρέπει πια να θεωρούνται Έλληνες?
2) Οι εδώ μετανάστες ως Έλληνες πολίτες πια δεν θα πρέπει να υπηρετήσουν και αυτοί στο στρατό?
3)[FONT="] Ξαναρώτησα και δεν έλαβα απάντηση σε προηγούμενο ποστ:
[/FONT]
που θα εξυπηρετήσει η εφαρμογή του δικαίου του εδάφους σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όταν αυτό εφαρμόστηκε κυρίως στης ΗΠΑ, κράτος νεοσύστατο και από την αρχή του πολυπολιτισμικό?
όποιος επιθυμεί να διαβάσει :https://www.opengov.gr/ypes/?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος
Πώς δίνει η Δανία την ιθαγένεια στους μετανάστες
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε προεκλογικά πως οραματιζόταν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Δανία του Νότου. Ας δούμε λοιπόν πώς αντιμετωπίζει η Δανία ένα συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίθεται να φέρει μεταρρυθμίσεις: την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες. Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης τα στοιχεία που αναφέρω μπορούν να ελεγχθούν από το επίσημο ιστοχώρο της Δανίας nyidanmark.dk για θέματα αλλοδαπών και ενσωμάτωσης.
Προφανώς η περιγραφή που κάνω καλύπτει τις κύριες λεπτομέρειες και όχι κάποιες εξειδικευμένες διατάξεις για τις οποίες μπορείται να πληροφορηθείτε μέσω του επίσημου Δανέζικου σάιτ.
- Nationality – how to become a Danish national (επισκόπηση του Δανέζικου νόμου ιθαγένειας)
- Conditions to be satisfied (προϋποθέσεις πολιτογράφησης)
- Dual Nationality (διπλή υπηκοότητα)
Πώς γίνεται κάποιος Δανός πολίτης Στη Δανία κάποιος γίνεται πολίτης αν:
Βλέπουμε δηλαδή πως στη Δανία η ιθαγένεια λαμβάνεται αυτόματα μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος, με τις αυτονόητες διαδικασίες (υιοθεσία, γάμος) στις οποίες ένα παιδί εντάσσεται σε μια οικογένεια Δανού πολίτη ο οποίος δεν είναι ο φυσικός του γονέας. Ιθαγένεια με πολιτογράφηση Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την Δανέζικη διαδικασία πολιτογράφησης, αφού ακριβώς αυτή είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στη χώρα μας. Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;
- Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του (δίκαιο του αίματος, jus sanguinis)
- Εάν υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη
- Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν γίνει 18 ετών
- Με δήλωση για πολίτες Νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό προϋποθέσεις
- Με πολιτογράφηση
Σύγκριση με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με αυτά που γίνονται στην Δανία προβλέπει τις εξής καινούριες προϋποθέσεις πολιτογράφησης:
- Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
- Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
- Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
- Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
- Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
- Να μη χρωστά στο κράτος
- Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
- Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου
- Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία
Παρατηρήσεις Είναι προφανές πως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ διαφέρει ως προς τα ισχύοντα στη Δανία σε αρκετά σημεία:
- Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε τέκνα μεταναστών που έχουν συμπληρώση πενταετία νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα με απλή δήλωση των γονέων τους.
- Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε παιδιά που πήγαν 6 χρόνια (όχι συνεχόμενα) σε Ελληνικό σχολείο, ανεξαρτήτως καθεστώτος γονέων, με απλή δήλωση των γονέων τους.
- Εάν οι γονείς αμελήσουν να κάνουν τη δήλωση αυτή για τις παραπάνω περιπτώσεις, τα παιδιά παίρνουν αυτόματα την ιθαγένεια με απλή δήλωση ανάμεσα στα 18-21 έτη τους.
- Δίνει την ιθαγένεια σε παιδιά που πήγαν τα 3 πρώτα χρόνια του Δημοτικού. Απλά πρέπει να αποδεχτούν αυτή την ιθαγένεια ανάμεσα στα 18-21 τους.
- Δίνει την ιθαγένεια αυτόματα (χωρίς υποχρέωση καμιάς δήλωσης) για παιδιά ενός γονέα που γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του
- Για την πολιτογράφηση ενός ενήλικα (που δεν εμπίπτει στις προηγούμενες κατηγορίες) πρέπει απλά να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα 5 από τα τελευταία 10 χρόνια
Χρειάζονται απαντήσεις Γιατί το ΠΑΣΟΚ φέρνει ένα νομοσχέδιο για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας που κάνει την κτήση της τόσο εύκολη, όχι μόνο σε σχέση με αυτά που ισχύουν τώρα, αλλά και σε σχέση με την χώρα-πρότυπο για τον κ. Παπανδρέου; Διάλογος και Δημοψήφισμα Για το ζήτημα της χορήγησης Ελληνικής ιθαγένειας ζητάμε να γίνει ένας πραγματικός βαθύς δημόσιος διάλογος όπου θα τοποθετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τόσο για τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες, όσο και για τη διεθνή εμπειρία. Μετά το πέρας αυτού του διαλόγου, η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να συνθέσει ένα σύγχρονο πλαίσιο πολιτογράφησης εάν νομίζει πως το ισχύον είναι ανεπαρκές. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών που πρόκειται να συμβούν από μια τέτοια ανατροπή, να ζητήσει τη συναίνεση του Ελληνικού λαού για το σχέδιό της. Όλοι πρέπει να επισημάνουμε την προχειρότητα και επιπολαιότητα του κυβερνητικού σχεδίου στη δημόσια διαβούλευση του opengov.gr όταν αναρτηθεί το νέο νομοσχέδιο. Μαζική αποστολή σχολίων, προτάσεων, και αιτημάτων διαλόγου και δημοψηφίσματος είναι η καλύτερη απάντηση των πολιτών.
- Η πολιτογράφηση γίνεται με εξαιρετικά απλές διαδικασίες (σχεδόν αυτόματα) για τους μετανάστες β' γεννιάς και εντελώς αυτόματα για τους γ' γεννιάς. Στην πραγματικότητα πολιτογραφούνται όλοι ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία.
- Η πολιτογράφηση των μεταναστών α' γεννιάς γίνεται πολύ ευκολότερα από τη Δανία. Σημαντικές διαφορές είναι πως η Δανία απαιτεί ο μετανάστης να είναι αυτοσυντηρούμενος και να μένει διαρκώς επί 9 έτη στην Δανία, και να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γυμνασίου σε θέματα γλώσσας. Το σχέδιο ΠΑΣΟΚ απαιτεί μόνο 5 έτη τα τελευταία 10, δεν αναφέρει τίποτα για την οικονομική αυτάρκεια του υποψηφίου και απαιτεί να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γ' Δημοτικού.
- Δεν απαιτείται αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας από καποιον που πολιτογραφείται Έλληνας
τι να πουμε τωρα?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
underwater
Περιβόητο μέλος
Παρόλα αυτά θεωρώ φάουλ το να χρησιμοποιηθεί η λέξη ιθαγένεια κι όχι η λέξη υπηκοότητα. Όχι ότι προσωπικά με ενοχλεί στα ελάχιστο, αλλά καταλαβαίνω ότι καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί σημαντικές αξίες όπως ορθοδοξία, έθιμα, παράδοση, το όλο ζήτημα θα περνούσε πιο "αναίμακτα" αν δεν είχε αναφερθεί ο όρος ιθαγένεια.
Θεωρώ απαραίτητο να μπορούν όλοι οι μετανάστες να έχουν δικαίωμα ψήφου, διορισμού στο δημόσιο και προφανώς στην οπισθοδρομική χώρα μας χρειάζονται καθοριστικά μέτρα για να γίνει αυτό (μην ξεχνάμε τον χαμό πριν 3 χρόνια στις Δημοτικές Εκλογές που πολλοί πολίτες ΕΕ διαμένοντες στην Ελλάδα παραπονέθηκαν για την στέρηση του νόμιμου δικαιώματός τους να ψηφίσουν).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Achilles
Πολύ δραστήριο μέλος
Λύσαμε τα προβλήματα των Ελλήνων
και θέλουμε να λύσουμε και αυτά
των μεταναστών.
Χέσε ψηλά κι'αγνάντευε δηλαδή.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος
Λύσαμε τα προβλήματα των Ελλήνων
και θέλουμε να λύσουμε και αυτά
των μεταναστών.
Χέσε ψηλά κι'αγνάντευε δηλαδή.
Κι όμως, φίλτατε Αχιλλέα, ένα από τα βασικά προβλήματα των Ελλήνων είναι ότι χρειαζόμαστε τους (οικονομικούς) μετανάστες. Βλέπεις, ο εξευρωπαϊσμός μας αναβάθμισε τόσο "κοινωνικά", που αδυνατούμε πια να αναλάβουμε δουλειές κατώτερες της "στάθμης" μας. Έτσι είναι, η πρόοδος έχει και τέτοια κόστη, φίλε μου! Ή μήπως νομίζεις πως τα διάφορα φασιστοειδή (Χρυσής Αυγής κ.π., αν διώχναμε τους μετανάστες, θα αναλάμβαναν να τους ανατικαταστήσουν οι ίδιοι στις αντίστοιχες "θέσεις απασχόλησης";
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Achilles
Πολύ δραστήριο μέλος
Κι όμως, φίλτατε Αχιλλέα, ένα από τα βασικά προβλήματα των Ελλήνων είναι ότι χρειαζόμαστε τους (οικονομικούς) μετανάστες. Βλέπεις, ο εξευρωπαϊσμός μας αναβάθμισε τόσο "κοινωνικά", που αδυνατούμε πια να αναλάβουμε δουλειές κατώτερες της "στάθμης" μας. Έτσι είναι, η πρόοδος έχει και τέτοια κόστη, φίλε μου! Ή μήπως νομίζεις πως τα διάφορα φασιστοειδή (Χρυσής Αυγής κ.π., αν διώχναμε τους μετανάστες, θα αναλάμβαναν να τους ανατικαταστήσουν οι ίδιοι στις αντίστοιχες "θέσεις απασχόλησης";
Αυτά τα λόγια θα περίμενα
να τα ακούσω μόνο από τον Λάτση,
τον Βαρδινογιάννη, τον Κυριακού κοκ.
Σοβαρά.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος
Αυτά τα λόγια θα περίμενα
να τα ακούσω μόνο από τον Λάτση,
τον Βαρδινογιάννη, τον Κυριακού κοκ.
Σοβαρά.
Μα αυτοί ακριβώς μας δημιούργησαν τέτοια προβλήματα, φίλε μου! Η ίδια η ύπαρξή τους και ο τρόπος ύπαρξής τους!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
prime
Πολύ δραστήριο μέλος
33 κοφτές απαντήσεις για την πολιτογράφηση των μεταναστών
1. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπορούν να αποφασίζονται με δημοψήφισμα
Η Ελληνική ιθαγένεια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
Αλλά ακόμα κι αν ήταν ανθρώπινο δικαίωμα, αφού μπορεί να αποφασίζει η Βουλή με 151 βουλευτές για το νομοσχέδιο, μπορούν και τα εκατομμύρια των πολιτών με δημοψήφισμα.
2. Όσοι θέλετε δημοψήφισμα είστε ακραίοι
Θέλουμε να παραμείνει ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας.
Είμαστε τόσο ακραίοι όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν το 2004
3. Είστε ρατσιστές
Ο ισχύων Κώδικας δεν ασχολείται με την φυλή του πολίτη. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Ελληνο-Αφρικανός στην καταγωγή), ο Ζυλ Ντασέν (0% Έλληνας στην καταγωγή), ο Γιώργος Παπανδρέου (25% Έλληνας στην καταγωγή) είναι και οι τρεις Έλληνες με το ισχύον δίκαιο.
4. Είστε ξενοφοβικοί, θέλετε να διώξετε τους μετανάστες
Ο μετανάστης δεν χρειάζεται ιθαγένεια για να ζήσει στην Ελλάδα, του αρκεί η άδεια παραμονής.
5. Δουλεύουν, πληρώνουν φόρους και εισφορές, γιατί να μην έχουν ψήφο;
Αμοίβονται για την δουλειά τους και απολαμβάνουν τζάμπα τις υποδομές της χώρας (νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, δίκτυα), χάρη στις οποίες έχουν δουλειά. Όταν συγκεντρώσουν 10 χρόνια στα τελευταία 12 νόμιμης διαμονής μπορούν να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης.
6. Γεννήθηκαν εδώ, πήγαν σχολείο, μεγάλωσαν και δεν έχουν άλλη πατρίδα
Οι Έλληνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία και την Αμερική έχουν ξεχάσει τελείως την Ελλάδα; Πώς την ξέχασαν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι που μπορούν να πάνε στην πατρίδα τους σε λίγες ώρες;
7. Να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και έχουν Ελληνική παιδεία
Ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, διαμένει εδώ μόνιμα, μπορεί να ζητήσει πολιτογράφηση στα 18 με τον ισχύοντα Κώδικα. Όποιο δεν γεννιέται εδώ αλλά μεγαλώνει στη χώρα μπορεί να τη ζητήσει αφού συγκεντρώσει 10 στα τελευταία 12 χρόνια νόμιμης διαμονής.
8. Είναι σωστό να παίρνουν την ιθαγένεια όσοι «μετέχουν της Ελληνικής παιδείας»
Τα σχολεία μας είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη με βάση τις επιδόσεις των μαθητών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς (PISA). Αυτά τα σχολεία έχουν τη δύναμη να φτιάξουν Έλληνες με τρία χρόνια στο Δημοτικό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ;
9. Το νομοσχέδιο αφορά τους νόμιμους μετανάστες άρα δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη λαθρομετανάστευση
Τα Ελληνικά σχολεία εγγράφουν παιδιά ανεξαρτήτως άδειας παραμονής ή όχι γονέα. Τα παιδιά αυτά αποκτούν ιθαγένεια με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Οι γονείς τους παίρνουν άδεια παραμονής ως γονείς Έλληνα υπηκόου. Το νομοσχέδιο δίνει «παραθυράκι» για νομιμοποίηση σε λαθρομετανάστες
10. Μεγάλωσαν και ζουν μαζί μας, ας γίνουν Έλληνες
Αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για όσους μεγάλωσαν και ζουν μαζί μας, γιατί δίνει υπηκοότητα σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα; Αν φύγουν αυτά μετά, συνεχίζουν να είναι κανονικότατοι Έλληνες υπήκοοι. Απʼ ό,τι γνωρίζω ο άνθρωπος συνεχίζει να μεγαλώνει και αφού φύγει από το μαιευτήριο…
11. Οι Έλληνες του εξωτερικού πήραν ιθαγένεια γιατί να μην πάρουν οι ξένοι της Ελλάδας;
Μπορούν να την πάρουν με τις προϋποθέσεις του ισχύοντος κώδικα. Γιατί να κάνουμε την χορήγηση της ιθαγένειας την ευκολότερη στην Ευρώπη;
12. Πολλοί ξένοι ρίζωσαν πια εδώ και έφτιαξαν τις ζωές τους. Ας τους δώσουμε την ιθαγένεια επιτέλους
Μπορούν να πάρουν άδεια αορίστου χρόνου ή να ζητήσουν ιθαγένεια με τον ισχύοντα Κώδικα.
13. Είναι απαράδεκτο να μην διαιολογείται η απόρριψη των αιτήσεων πολιτογράφησης
Η μη αιτιολόγηση γίνεται για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Δεν μπορούμε να πολιτογραφούμε κάποιον που είναι ύποπτος για παράνομη συμπεριφορά ή να υποχρεούμαστε να του παραθέσουμε τα στοιχεία μας πριν την άσκηση δίωξης.
14. Οι ύποπτοι για τέτοιους λόγους είναι λίγοι, γιατί να την πληρώνουν οι πολλοί
Όταν ζητάτε δουλειά δεν λέτε «έχω 5 χρόνια εμπειρία, πτυχίο από το τάδε πανεπιστήμιο, τρεις συστάσεις, προσλάβετέ με». Ο εργοδότης κρίνει όπως θέλει αυτός αν είστε κατάλληλος ή όχι, ούτε υποχρεούται να σας πει γιατί δεν είστε κατάλληλος. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το Ελληνικό κράτος για τους υποψήφιους πολίτες του.
15. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μην υπάρχει αυθαιρεσία
Μερικά κριτήρια μπορούν να είναι συγκεκριμένα (π.χ. ο χρόνος παραμονής) άλλα όχι (π.χ. το ήθος). Αν ένας μετανάστης συγκεντρώνει όλα τα κριτήρια και έρθει μεθυσμένος στη στην επιτροπή πολιτογράφησης, πρέπει να το προβλέψει αυτό η νομοθεσία; Αν έρθει μια υποψήφια με μπούρκα, πρέπει να γίνει πολίτης; Η νομοθεσία καλύπτει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και αφήνει τις υπόλοιπες στην κρίση των δημόσιων λειτουργών.
16. Η Επιτροπή Πολιτογράφησης αυθαιρετεί και κόβει υποψήφιους. Είναι σαν την «συνέντευξη» για την πρόσληψη στο Δημόσιο
Η πολιτογράφηση είναι κορυφαία διαδικασία τόσο για τον υποψήφιο όσο και την Ελληνική Πολιτεία. Ο δημόσιος υπάλληλος άλλωστε μπορεί να απολύθει αν παρανομήσει, ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να χάσει την ιθαγένεια του αν αποδειχτεί ανάξιος. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει συνέντευξη πριν την πολιτογράφηση.
17. Μπράβο στην Κυβέρνηση, να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη
Στην Ευρώπη ισχύουν κατά κανόνα πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις απʼ όσες προβλέπει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά γιατί να μην γίνουμε Ευρώπη όσον αφορά τα δημοψηφίσματα και να εγκρίνουμε/απορρίψουμε τις αλλαγές με δημοψήφισμα όπως έκαναν στην Ιρλανδία/Ελβετία;
18. Ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει νωπή λαϊκή εντολή
Οι πολίτες δεν συμφωνούν με τα πάντα όταν ψηφίζουν ένα κόμμα, διαλέγουν την καλύτερη (κατά την κρίση τους) λύση. Αν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως έχει το λαό στο πλάι του, ας κάνει δημοψήφισμα
19. Το δημοψήφισμα κοστίζει ακριβά, γιατί να ξοδευτούμε εν μέσω οικονομικής κρίσης;
Αν αυτό είναι το πρόβλημα, ας γίνει το δημοψήφισμα μαζί με τις δημοτικές εκλογές όταν θα κοστίζει ελάχιστα παραπάνω.
20. Δεν είναι σοβαρό ζήτημα αυτό για δημοψήφισμα
Μα η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που χρήζει άμεσης και ριζοσπαστικής αντιμετώπισης. Το Σύνταγμα προβλέπει δημοψηφίσματα για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα
21. Φοβάστε το δημοψήφισμα επειδή οι μετανάστες θα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και θα πέσουν τα ποσοστά ΝΔ και ΛΑΟΣ
Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ προωθεί την πολιτογράφηση επειδή θέλει να καρπωθεί την ψήφο των μεταναστών οι οποίοι λόγω ευγνωμοσύνης, λόγω πολυπολιτισμικής ρητορικής, λόγω χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών, ψηφίζουν κεντρο-αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
22. Δεν υπάχει «Ελληνικό DNA» μόνο «Ελληνική παιδεία»
Οι Έλληνες είναι βιοπολιτισμική οντότητα. Ως (εν μέρει) μακροχρόνια ομογαμική κοινότητα έχει αναπτύξει γενετικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Η σύγχρονη γενετική μπορεί να τοποθετήσει έναν άνθρωπο στον Ευρωπαϊκό χάρτη με ακρίβεια μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.
23. Οι Έλληνες είμαστε μπάσταρδοι, έχουμε προσμίξεις Σλάβων, Αλβανών, Βλάχων, κτλ. Τί θα πάθουμε αν αναμιχθούμε με ακόμα μερικούς μετανάστες;
Οι επιμειξίες δεν άλλαξαν τη βασική δομή του Ελληνικού πληθυσμού. Αυτό αποδεικνύεται ανθρωπολογικά, γενετικά, και πολιτιστικά/γλωσσικά. Δεν απαγορεύται ωστόσο τώρα να παντρευτεί ένας Έλληνας με μια αλλοδαπή ή μια Ελληνίδα με έναν αλλοδαπό. Η κοινή ιθαγένεια δεν είναι προϋπόθεση γάμου.
24. Γιατί το παρωχημένο «δίκαιο του αίματος» και όχι το πολιτισμένο «δίκαιο του εδάφους»;
Το δίκαιο του εδάφους προέρχεται από τις απολυταρχικές μοναρχίες που ήθελαν να διασφαλίζουν την υπηκοότητα κάθε κατοίκου που ήταν υποτελής στο Βασιλιά μιας χώρας. Ενώ το δίκαιο του αίματος ίσχυε στη δημοκρατική Αθήνα και την Ρωμαϊκή πολιτεία, καθώς και τις ανεξάρτητες αυτοδιοικούμενες πόλεις κράτη της Ιταλίας και τα κρατίδια της Ελβετίας και της Γερμανίας.
25. Αν δεν δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες θα έχουμε κοινωνικές ταραχές
Δεν μπορούμε να δρούμε φοβικά απέναντι στους μετανάστες. Κοινωνικές ταραχές θα έχουμε αν δεν διορθώσουμε το Ελληνικό κράτος και τον άθλιο τρόπο με τον οποίο φέρεται τόσο στους Έλληνες όσο και στους μετανάστες.
26. Πρέπει να δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες για να ενταχθούν στην κοινωνία
Αντιθέτως, το κράτος πρέπει να φροντίσει για να ενταχθούν οι νόμιμοι μετανάστες στην οικονομική ζωή της χώρας, να αποκτήσουν αυτοί ή τα παιδιά τους Ελληνική συνείδηση αν θέλουν, και τότε μόνο να αποκτήσουν το έπαθλο της ιθαγένειας. Αν τους δώσουμε πρώτα την ιθαγένεια, βοηθάμε στο να αναπαράγουν τον πολιτισμό τους σε κλειστά μεταναστευτικά γκέτο, αφού δεν θα έχουν κανένα κίνητρο πλέον να μας προσεγγίσουν πολιτισμικά.
27. Θα μείνουν ως μειονότητα και πολίτες δεύτερης κατηγορίες αν δεν τους πολιτογραφήσουμε
Μειονότητα θα γίνουν αν αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα και δυνατότητα επηρεασμού της πολιτικής ζωής. Με το ισχύον καθεστώς, οι μη συμβατοί μετανάστες θα φύγουν για αλλού, ορισμένοι θα μείνουν περιχαρακωμένοι στις κοινότητες τους και θα ζουν νόμιμα αλλά χωρίς πολιτικά δικαιώματα, και οι πλέον συμβατοί με εμάς θα απορροφηθούν είτε με μια σώφρονα διαδικασία πολιτογράφησης είτε με τους αναπόφευκτους μικτούς γάμους ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες.
28. Μη σας φοβίζει το νέο και η αλλαγή
Η αλλαγή μπορεί να είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Θυμόμαστε ακόμα την Ελλάδα πριν γίνει πόλος έλξης λαθρομεταναστών, και δεν ήταν καθόλου άσχημη χώρα. Η παρουσία μεταναστών έχει τα θετικά και αρνητικά της, η πολιτογράφησή τους το ίδιο. Ας αποφασίσει ο λαός αν θέλει την αλλαγή και αν στη ζυγαριά του τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά.
29. Θα κάνουμε δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα; Θα ξεφυτρώσει βιομηχανία δημοψηφισμάτων
Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να κάνεις δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα μέχρι το να μην κάνεις καθόλου. Γιατί να μην απολαμβάνουμε κι εμείς αυτό το δικαίωμα όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι. Η Βουλή κύρωσε την συνθήκη της Λισαβώνας που προβλέπει 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι να αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία αλλά συνεχίζει να μην έχει διαμορφώσει πλαίσιο για τη δυνατότητα των Ελλήνων να προκαλούν δημοψήφισμα με σαφείς κανόνες για τη διεξαγωγή του.
30. Γιατί κινδυνολογείτε πως θα κινδυνεύσουν τα εθνικά μας θέματα;
Γιατί οι μετανάστες, ιδίως από γειτονικές χώρες ή από συγκεκριμένα πολιτισμικά μπλοκ (π.χ. Μουσουλμάνοι) πιθανόν να μην είναι αφοσιωμένοι στην Ελλάδα και να δρουν υπέρ των συμφερόντων της εθνοθρησκευτικής τους ομάδας.
31. Μα θα γίνουν Έλληνες πολίτες και θα θέλουν το συμφέρον μας αφού θα ζουν μαζί μας
Η ιστορία παρέχει πλείστα παραδείγματα όπου η συνύπαρξη δεν συνοδεύεται από κοινή αντίληψη περί του τί είναι συμφέρον. Γιʼ αυτό άλλωστε επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821 επειδή ήθελαν να αποφασίζουν αυτοί για το μέλλον τους και όχι οι σύνοικοί τους Τούρκοι.
32. Κινδυνολογείτε, οι μετανάστες θα αποκτήσουν Ελληνική εθνική συνείδηση αφού θα είναι Έλληνες πολίτες
Μακάρι να μπορούσε η ιδιότητα του πολίτη να δημιουργεί από μόνη της εθνική συνείδηση. Οι τρομοκράτες που έβαλαν βόμβες στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 205 ήταν Βρετανοί πολίτες, μετανάστες δεύτερης γενιάς. Η ιθαγένεια προφανώς δεν ήταν αρκετή για να τους κάνει να αισθανθούν Βρετανοί. Γάλλοι πολίτες ήταν και οι περισσότεροι νέοι που έκαιγαν το Παρίσι το Φθινόπωρο του 2005. Η Γαλλική υπηκοότητα ούτε τα προβλήματά τους έλυσε, ούτε Γαλλική εθνική συνείδηση δημιούργησε.
33. Κι αν το ΠΑΣΟΚ πει όχι στο δημοψήφισμα και εφαρμόσει το πρόγραμμά του τί θα κάνετε;
«Το καθήκον μας ως Έλληνες πολίτες κατά το Άρθρο 1 παράγραφος 3:
Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.»
και το Άρθρο 120 παράγραφος 4 του Συντάγματος:
«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
Κι ας θυμηθεί το ΠΑΣΟΚ: τόσο οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γαλλία σαρώνουν στην μεταναστευτική ψήφο αλλά έχασαν την ψήφο των γηγενών, με αποτέλεσμα να πάνε στην αντιπολίτευση. Γιʼ αυτό ας μην επιχαίρονται. Το 2013 είναι κοντά.
πηγή:https://www.opengov.gr/ypes/?p=325&cp=207#comments
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Achilles
Πολύ δραστήριο μέλος
Μα αυτοί ακριβώς μας δημιούργησαν τέτοια προβλήματα, φίλε μου! Η ίδια η ύπαρξή τους και ο τρόπος ύπαρξής τους!
Άρα αγαπητέ μου Νωεύς,
εμείς που δεν είμαστε ούτε Βαρδινογιάννηδες,
ούτε Λάτσηδες,
με ποιους είμαστε;
Με τους ημεδαπούς ή με τους αλλοδαπούς;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος
Άρα αγαπητέ μου Νωεύς,
εμείς που δεν είμαστε ούτε Βαρδινογιάννηδες,
ούτε Λάτσηδες,
με ποιους είμαστε;
Με τους ημεδαπούς ή με τους αλλοδαπούς;
"Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε"!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πατρεύς
Περιβόητο μέλος
"Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε"!
...Λέγαν αυτοί οι οποίοι με τις πλάτες τους έγιναν οι καινούριοι (και ίσως πολύ σκληρότεροι) δυνάστες τους...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Achilles
Πολύ δραστήριο μέλος
"Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε"!
Μαζί σου,
αλλά που;
Στην Ελλάδα;
Όλοι;!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mittenwald
Πολύ δραστήριο μέλος
Σε αγαστή συνεργασία τα ΜΜ”Ε” με αιχμή του δόρατος το “συγκρότημα” αλλά και η “ανοιχτή διακυβέρνηση” συνεχίζουν τις απέλπιδες προσπάθειες να χαλιναγωγήσουν την κοινή γνώμη. Τη φωτογραφία μας την έστειλε αναγνώστης και είναι ενδεικτική για την ποιότητα δημοκρατίας στη χώρα. Χαρείτε τους! Σχεδόν 9 / 10 σχόλια είναι “ανάξια” συμμετοχής στη νέα διακυβέρνηση!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
prime
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mittenwald
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 6 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.