Airbnb - Μόδα που ήρθε για να μείνει

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Είναι βαθύτατα αντιλαϊκό για εμένα. Όπως απαγορεύτηκε το Uber επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί έθιγε τα συμφέροντα των εχόντων αδεία Ταξί έτσι θα έπρεπε να απαγορευτεί και αυτό στη χώρα μας.
Θεωρεις οτι ηταν κατι θετικο αυτο?
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,803 μηνύματα.
Θεωρεις οτι ηταν κατι θετικο αυτο?
Ναι. Κάποιοι ακόμα χρωστάνε σε τράπεζες δάνεια για την αποπληρωμή της αδείας η οποία παραμένει ακριβή αλλά παλαιόθεν ήτο χειροτέρα. Δεν ημπορώ να το αγνοήσω αυτό. Το UberTaxi το θεωρώ δίκαιο συμβιβασμό. Μία χρησιμοτάτη εφαρμογή προσαρμοσμένη πλήρως εις την σημερινή εποχή για τον/την πελάτη/πελάτισσα και χωρίς να θίγει ανθρώπους που έδωκαν τα πάντα για αυτή την άδεια.

Το uber ήτο σίγουρα μία καλή ευκαιρία για κάποιον να βγάζει λεφτά αλλά να είμεθα με το δίκιο πάντα.
 

touvlo

Πολύ δραστήριο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 913 μηνύματα.
Εγώ ξέρω οικογένεια με πολλά αδέλφια που ασχολούνται μόνο με αυτό. Είχαν από τον πατέρα τους τρία οροφοδιαμερίσματα, τα χώρισαν το καθένα στα δύο (μια γκαρσονιέρα - ένα δυάρι), επίπλωσαν το καθένα με φτηνοέπιπλα και τα νοικιάζουν, αναλαμβάνουν όλοι μαζί το καθάρισμα (αν έχεις σύστημα δεν είναι τόσο δύσκολο, το σπίτι μας δεν το καθαρίζουμε; ), και δηλώνουν άνεργοι και παίρνουν ο καθένας ΚΕΑ. Μιλάμε για νέους ανθρώπους που έχουν κουράγιο να ασχολούνται.
έτσι γίνεται, δηλ αυτοί έχουν χρόνο να ασχοληθούν, γιατί δεν εργάζονται.
Σκέφτομαι πχ τον αδερφό μου που έχει δυο γκάρσονιέρες και τις νοικιάζει κανονικά, όχι airbnb. Αυτός εργάζεται ως τις 4 και μετά τρέχει όλο το απόγευμα με οικογεν. υποχρεώσεις. Δεν έχει χρόνο για τίποτα. Αυτός δε θα μπορούσε να ασχοληθεί όπως οι δικοί σου.
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Ναι. Κάποιοι ακόμα χρωστάνε σε τράπεζες δάνεια για την αποπληρωμή της αδείας η οποία παραμένει ακριβή αλλά παλαιόθεν ήτο χειροτέρα. Δεν ημπορώ να το αγνοήσω αυτό. Το UberTaxi το θεωρώ δίκαιο συμβιβασμό. Μία χρησιμοτάτη εφαρμογή προσαρμοσμένη πλήρως εις την σημερινή εποχή για τον/την πελάτη/πελάτισσα και χωρίς να θίγει ανθρώπους που έδωκαν τα πάντα για αυτή την άδεια.

Το uber ήτο σίγουρα μία καλή ευκαιρία για κάποιον να βγάζει λεφτά αλλά να είμεθα με το δίκιο πάντα.
Ποιο δικιο? Δηλαδη δεν βρισκεις αδικο να απαγορευεται σε καποιον να κανει μια δουλεια, εστω και του ταριφα, για να μπορεσει να βγαλει καποια λεφτα, αντι να κρεμεται απο τα @@ του καθε πολιτικαντη για ψωροεπιδοματα? Το θεμα της αδειας μπορω να την δεχτω, αλλα δεν γινεται να διατηρειται μια στρεβλωση για παντα επειδη θα θιξει καποιους ανθρωπους. Δωσε καποιες φοροαπαλλαγες σε αυτους που αγορασαν αδεια ή ανακοινωσε οτι θα ληγουν σε πχ 5 χρονια. Γιατι απο την αλλη υπαρχει και ο πελατης που θα δει οικονομικο οφελος απο την απελευθερωση του επαγγελματος

τον/την πελάτη/πελάτισσα
Ρε μλκ δεν μπορω να σε καταλαβω πραγματικα. Απο την μια εισαι εθνικιστης και ταυτοχρονια γραφεις τετοιες παπαριες
 

grtt

Δραστήριο μέλος

Ο grtt αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 425 μηνύματα.
To AirBnB -και οι συναφείς πλατφόρμες - είναι ό,τι καλύτερο για τον τουρίστα και συνήθως το προτιμώ από ξενοδοχείο. Δε συμφωνώ ότι είναι ακριβότερο από ξενοδοχείο, στις περισσότερες περιπτώσεις με ίδιες ή φθηνότερες τιμές διαμένεις σε σπίτι, που σημαίνει μεγαλύτερη άνεση από ό,τι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, περισσότερες παροχές όπως κουζίνα, ψυγείο κλπ ενώ μου αρέσει το γεγονός ότι πολλές φορές μένεις σε ένα διαμέρισμα όπου κατοικούν μόνιμοι κάτοικοι και σε γειτονιές όχι απαραίτητα τουριστικές, κάτι που σημαίνει ότι παίρνεις μια "μυρωδιά" της πραγματικής ζωής ενός τόπου.
Όσο για το ότι υπάρχουν κακά και άσχημα καταλύμματα, συμφωνώ, όπως υπάρχουν όμως και ξενοδοχεία, για το λόγο αυτό υπάρχουν οι κριτικές. Και αν και έχει τύχει να έχω κάποια παράπονα από καταλύμματα στα οποία έμεινα, δε μου έχει συμβεί κάτι το φοβερό γενικότερα. Εξάλλου, όπως είπα, παράπονα έχω και από ξενοδοχεία. Επιπλέον, δε μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ σπιτιών Airbnb και ξενοδοχείων, πιθανόν απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, και φυσικά έχει αποδειχθεί ότι ουδεμία επίπτωση έχει η λειτουργία του Airbnb στα ξενοδοχεία.
Αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή δεν υπάρχει πλέον. Για το πρώτο, την αισχροκέρδεια, μη ξεχνάμε ότι υπάρχει ανταγωνισμός και μπαίνεις σε μια πλατφόρμα όπου υπάρχει σύγκριση των καταλυμμάτων και στις τιμές και στις παροχές. Επιπλέον είναι υποχρεωτικό να δηλώνεις πλέον τα εισοδήμα από airbnb καθώς κάθε ακίνητο έχει έναν αριθμό μητρώου, χωρίς αυτό δεν μπορείς να το καταχωρήσεις.
Το μόνο πραγματικό πρόβλημα είναι αυτό της εύρεσης στέγασης για μόνιμη διαμονή καθώς σε ορισμένες περιοχές δε μπορεί να βρει κανείς σπίτια. Καταρχάς η αλήθεια είναι ότι δε συμφέρει πάντα να νοικιάζει κανείς το σπίτι του μέσω Airbnb, πρώτον διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα είναι νοικιασμένο και τις 30 μέρες του μήνα και ειδικά όλο τον χρόνο. Δεύτερον γιατί το σύνολο των εξόδων, ρεύμα, διαδίκτυο, νερό, κοινόχρηστα, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη και όχι τον ενοικιαστή. Τρίτον διότι πολύ συχνά οι τουρίστες προξενούν μικροφθορές που πρέπει να επισκευαστούν από τον ιδιοκτήτη (σπάνε πιάτα, ποτήρια, γρατζουνιές κλπ). Χώρια τα έξοδα από τα αναλώσιμα αν θες να είσαι εντάξει (πχ χαρτιά υγείας, καθαριστικά, σαμπουάν κλπ).
Πάντως σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα μπορούσε σε κάποιες περιοχές να θέσει πλάφόν ως προς τον αριθμό των κατοικιών airbnb που μπορούν να υπάρχουν σε μια περιοχή.
Σε γενικές γραμμές από εμένα είναι σίγουρα ναι! :thumbup:
 

i_lie_us

Διάσημο μέλος

Ο i_lie_us αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,123 μηνύματα.
Σχεδόν αθώα φαίνονται σήμερα τα χρόνια του 2018 που ως μεγαλύτερο κακό σκεφτόμασταν ότι οι βραχυχρόνιοι επισκέπτες/τουρίστες θα κάνουν φασαρία και θα ενοχλανε τους τυπικούς νοικάρηδες.

Στις περισσότερες πόλεις αυτό είναι το μικρότερο κακό, οι περισσότεροι μας άλλωστε έχουμε πια γνώση από airbnb, δεν πάμε για να κάνουμε μπάχαλα και σεβόμαστε.

Σε άλλα μέρη, όπως νησιά που είναι πιθανότερο να πάει κάποιος τουρίστας για περισσότερο νταβατούρι, είναι ένα ρίσκο που δεδομένα παίρνει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης.
Και κατά βάση ο ιδιοκτήτης επηρεάζεται από ζημιές που μπορούν να συμβούν στο σπίτι και όχι η γειτονιά σε τέτοια μέρη που πριτι ματς θα είναι συνηθισμένη στη βαβούρα τις τουριστικές περιόδους.

Το θέμα είναι ότι πλέον, πολλοί (αν όχι οι περισσότεροι) ιδιότητες, δεν είναι φυσικά πρόσωπα.
Που σημαίνει ότι σκοπός τους είναι το κέρδος και χέστηκαν αν θα επηρεαστεί η γειτονιά από το τι συμβαίνει.

Αυτά για το πιο λάιτ κομμάτι, γιατί το χοντρό θέμα είναι η στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζουμε.
Δεν θυμάμαι τι ισχύει και τι τηρείται πράγματι από αυτά που ισχύουν αλλά για τον "έχω ένα διαμέρισμα σε αξιοπρεπή κατάσταση να κάθεται" σε τουριστική γειτονιά ακόμα και της πόλης, είναι βαθιά προτιμότερο οικονομικά να το ρίξει βραχυχρόνια αντί για κλασική μίσθωση.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις, αν όχι να περάσουμε σε ποσοστώσεις ανά πόλη.

Μιλάμε ουσιαστικά για ένα φαύλο κύκλο. Ελάχιστος κόσμος που ζητάει στέγη θα (καταφέρει να πάρει δάνειο για να) κάνει αγορά, άρα θα έχουμε αυξημένη ζήτηση για ενοικιαζόμενα. Ο ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου σκέφτεται αν θα το δώσει βράχο ή μάκρο. Αν τελικά δεν πάει βράχο για τα αρνητικά της, ανεβάζει τα νοίκια για να ισοφαρίσει την επιλογή του.

Όταν αλλάξει η φιλοσοφία μας για το εγχώριο προϊόν του τουρισμού, θα αλλάξει και του airbnb, χέρι χέρι πάνε αυτά τα δύο.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,067 μηνύματα.
Όταν αλλάξει η φιλοσοφία μας για το εγχώριο προϊόν του τουρισμού, θα αλλάξει και του airbnb, χέρι χέρι πάνε αυτά τα δύο.
Ποτέ δε θα γίνει αυτό. Το κράτος τα έχει ρυθμίσει έτσι ώστε αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό να συνεχίσουν να το κάνουν. Πρώτο και κύριο όλα είναι ξεφραφο αμπέλι εδώ και δεκαετίες, από εργατικά δικαιώματα μέχρι υγειονομικά μέχρι κανονισμούς, δεν υπάρχει έλεγχος σε τίποτα. Δεύτερον, ένας που δουλεύει Μάιο με Σεπτέμβριο έχει κανονικά ασφάλεια σαν να δούλευε όλο το χρόνο αλλά και παίρνει επίδομα ανεργίας. Είναι η ιδανική εργασία για ανθρώπους στην επαρχία που ανοίγουν μια πανσιόν, ένα τουριστικό μαγαζί, μια καφετέρια ή μια ταβέρνα οικογενειακά, βάζουν όλοι από λίγο κεφάλαιο και δουλεύουν σεζόν και φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη κάθονται και παίρνουν επίδομα ανεργίας. Για να μην πω για τα ψεύτικα ένσημα που κολλάνε σε συγγενείς ή γνωστούς που θέλουν να συμπληρώσουν τα ένσημα για σύνταξη.

Αυτό λοιπόν μού δείχνει ότι ο τουρισμός πάντα θα είναι η βαρειά βιομηχανία της χώρας. Το ίδιο και το Airbnb. Το κράτος ποτέ δε θα παρέμβει γιατί θέλει ο κόσμος να βγάζει κάποια χρήματα για να μη γκρινιάζει.

Όλα είναι ένα καλοδουλεμένο σύστημα.
 

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μελισσοκόμος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
Φρένο στην δημιουργία νέων τουριστικών διαμερισμάτων βάζει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Τα διαμερίσματα αυτά, που νοικιάζονται από διάφορες ιντερνετικές πλατφόρμες μεσο-βραχείας μίσθωσης, στα τέλη του 2022 αντιπροσώπευαν το 1,8% των διαμερισμάτων της χώρας.
Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας αποτελεί μέρος μιας γενικότερης φιλοσοφίας που βλέπει την κατοικία ως ένα «κοινωνικό αγαθό» που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι -κάτι φυσικά που έρχεται σε αντίθεση με την συνεχή αύξηση των τιμών της κατοικίας που προκαλεί η ζήτηση από ξένους, των οποίων η αγοραστική δύναμη υπερβαίνει κατά πολύ αυτήν των ντόπιων.
 

BeatrixKiddo

Περιβόητο μέλος

Η Trix αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,048 μηνύματα.
Στο νησί που βρίσκομαι η κατάσταση με τα Airbnb είναι ανεξέλεγκτη. Εδώ πια έχει θέσεις εργασίας για την τουριστική περίοδο και δεν έρχεται κανένας να δουλέψει γιατί κυρίως τα περισσότερα σπίτια τα έχουν κάνει airbnb και ζήτανε εξωφρενικά ενοίκια για να μένει κανείς, 500€ για μια γκαρσονιέρα. Έχουμε ήδη τα αρνητικά να υπερτερούν και ακόμα και τώρα συνεχιζουν να τα κάνουν Airbnb με μίσθωση ημερήσια σε τριψήφιο αριθμό, που και πλέον κάποια σπίτια μένουν άδεια γιατί είναι σύνορα και ακριβώς απέναντι στην άλλη χώρα βρίσκεις σπίτι με τις ίδιες συνθήκες ακόμα και Airbnb στο 1/3 της τιμής.

Η αισχροκέρδεια στο μεγαλείο της.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,067 μηνύματα.
Τώρα θυμήθηκε να βάλει φόρο σε αυτούς που εκμεταλλεύονται ακίνητα για Airbnb και εξαιτίας τους εν μέρει έχουν φτάσει τα ενοίκια στο θεό. :rant:
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
 

Guest 743029

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Τώρα θυμήθηκε να βάλει φόρο σε αυτούς που εκμεταλλεύονται ακίνητα για Airbnb και εξαιτίας τους εν μέρει έχουν φτάσει τα ενοίκια στο θεό. :rant:
σκεφτείτε ότι κάποιες χώρες, έχουν τελειώσει το airbnb και εδώ η αισχροκέρδεια συνεχίζει να υπάρχει σε αμείωτους ρυθμούς.
 

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,215 μηνύματα.
Τώρα θυμήθηκε να βάλει φόρο σε αυτούς που εκμεταλλεύονται ακίνητα για Airbnb και εξαιτίας τους εν μέρει έχουν φτάσει τα ενοίκια στο θεό. :rant:
Τίποτα δεν είναι αυτό.

Αν έχεις εσύ 5 ακίνητα γράφεις 2 σε παιδιά η σύζυγο και όλα οκ.

Αν είσαι εταιρεία φτιάχνεις θυγατρικές ή ακόμα και 24% ΦΠΑ να συμπεριλάβεις στην τιμή όταν έχεις 50 διαμερίσματα πάλι θα έχεις αρκετό κέρδος για να συμφέρει.

Μην δούμε και την περίπτωση που και οι τιμές των airbnb αυξηθούν για να ενσωματώσουν τον φόρο μέχρι όσο υπάρχουν τουρίστες να τα πληρώνουν(αυτό θα φέρει αύξηση και στις τιμές των ξενοδοχείων) και δεν σταματήσει η αύξηση των airbnb αφού συνεχίζει να συμφέρει.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι ακόμα τουλάχιστον εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό airbnb ανήκει σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους που έχουν ένα διαμέρισμα κληρονομιά ή που το έφτιαξαν αυτοί και αντί να το νοικιάσουν σε μια οικογένεια ή έναν φοιτητή το νοικιάζουν βραχυχρόνια σε τουρίστες.
Έτσι δημιουργείται όλος ο κύκλος που λέμε.

Τα μόνο αποτελεσματικά μέτρα είναι αυτά που κάνουν σε χώρες Ισπανία, Πορτογάλια, Γαλλία όπου στις περιοχές με έλλειψη κατοικιών υπάρχει όριο τι ποσοστό σπιτιών μπορεί να είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση ή δεν μπορείς να έχεις ακίνητο σε βραχυχρόνια μίσθωση για πάνω από 3 μήνες τον χρόνο.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,067 μηνύματα.
δεν μπορείς να έχεις ακίνητο σε βραχυχρόνια μίσθωση για πάνω από 3 μήνες τον χρόνο.
Οπότε έμμεσα σε αναγκάζει να το νοικιάσεις κανονικά και έτσι βοηθάς στο να πέσουν τα ενοίκια και να μην είναι σε απόγνωση οι άνθρωποι που ψάχνουν να νοικιάσουν ή τους πετάνε από το σπίτι που νοικιάζουν για να το κάνουν airbnb.

Αλλά αυτό θέλουν @@ για να το κάνει μια κυβέρνηση.
 

i_lie_us

Διάσημο μέλος

Ο i_lie_us αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,123 μηνύματα.
Ακριβώς, στην πράξη δεν έχει κανένα νόημα το μέτρο.
Ο αριθμός των σπιτιών που μπαίνουν για βραχυχρόνια θα παραμείνει ίδιος και οι τιμές τους θα αυξηθούν.

Άμα δεν μπει ποσόστωση σε αριθμό σπιτιών ή/και αριθμό μηνών, το πρόβλημα δε θα λυθεί.
Αλλά είπαμε, το εξοχικό της ευρώπης.
 

amarelia

Διάσημο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,278 μηνύματα.
Μόνο σε μένα φαίνεται κοροϊδία το «τουλάχιστον 3 σπίτια» ;
 

Guest 743029

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Μόνο σε μένα φαίνεται κοροϊδία το «τουλάχιστον 3 σπίτια» ;
oxi γιατί όλοι θα κάνουν την εξής κομπίνα.

Θα κάνουν γονική παροχή τα σπίτια στα παιδιά τους και κατευθείαν η δικλείδα έσπασε :)
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 16,851 μηνύματα.
 

Fernando_A

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Manos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 397 μηνύματα.
Ε ναι, γιατί αν το κράτος δεν πάρει λεφτά δεν γίνεται αλλιώς...
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 16,851 μηνύματα.
Θα έσκαγε η φούσκα και ούτως η άλλως το κράτος μπορεί να ζητήσει στοιχεία και να κάνει ελέγχους για ετεροχρονισμένα εισοδήματα.

Το άρθρο αναγράφει ότι δίνει τη δυνατότητα σε όσους μίσθωναν Airbnb κτλ να τα δηλώσουν / διορθώσουν.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top