Babak Khorramdin: Ο Ιρανός σκηνοθέτης που δολοφονήθηκε από την ίδια του την οικογένεια, γιατί παρέμενε ανύπαντρος

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,797 μηνύματα.
Μια ιστορία φρίκης από το Ιράν της «οικογενειακής τιμής» που σκοτώνει

Την προηγούμενη Κυριακή, στην πόλη Ekbatan, στα δυτικά της Τεχεράνης, μέσα σε κάδους σκουπιδιών βρίσκονται ανθρώπινα μέλη. Παραδίπλα βρίσκεται πεταμένη μια βαλίτσα γεμισμένη με το ίδιο φρικιαστικό περιεχόμενο. Το περιεχόμενο μόλις 24 ώρες πριν ανάσαινε, δημιουργούσε και υπέφερε από το bullying και τον τρόμο της ίδιας του της οικογένειας, αναφορικά με την απόφασή του να μείνει ανύπαντρος. Ήταν ο σκηνοθέτης Babak Khorramdin, 47 ετών.

Βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης και των όσων αποκάλυψε ο επικεφαλής του Ποινικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης, Μοχάμεντ Σαχαρί, ο 47χρονος ναρκώθηκε από τους ίδιους τους γονείς του και εν συνεχεία δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε. Και οι δυο τους υπάκουαν στον άγραφο νόμο τιμής που θέλει τους άντρες να νυμφεύονται νεαροί και να συνεχίζουν το αρσενικό όνομα της οικογένειας... Το «έγκλημα τιμής» σημειώθηκε μετά από λεκτική αντιπαράθεση του σκηνοθέτη με τον πατέρα του, αντιπαράθεση που ακολούθησε την απόπειρα του πατέρα του να επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης τον ενδεχόμενο γάμο του Babak.

Όπως μεταδίδει το ArabNews, ο δολοφόνος δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί την αποτρόπαιη πράξη του και να μη δηλώσει μεταμέλεια, καθώς έκανε αυτό που τού υπαγόρευε ο άγραφος Νόμος και ο Θεός έναντι ενός γιου «που ντρόπιαζε την οικογένεια και διέσυρε την τιμή της. Διακυβευόταν η ζωή και η οικογένεια μας. Έκανε ό,τι ήθελε. Τον είχαμε καταραστεί, τον είχαμε αποκηρύξει. Εγώ και η μητέρα του αποφασίσαμε ότι θα έμπαινε τέλος σ’ αυτή τη ντροπή. Τον απαλλάξαμε ώστε να μη ντροπιάζει την αξιοπρέπειά μας πια», δήλωσε ο πατέρας του. Ο Bebak είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης το 2009, με μεταπτυχιακό στον κινηματογράφο. Αποφάσισε να σπουδάσει στο Λονδίνο και περίπου 2 χρόνια μετά επέστρεψε στο Ιράν για να διδάξει. Όπως περιγράφεται όχι μόνο από τοπικά Μέσα, αλλά και από δίκτυα ενημέρωσης του εξωτερικού, ο Bebak δεν σταμάτησε ποτέ να αντιμετωπίζει προβλήματα από την οικογένειά του.

Ο δημιουργός των ταινιών “Crevice” και “Oath to Yashar” και πολλών ακόμη ταινιών μικρού μήκους δεν είχε διστάσει στα φιλμ του να δείχνει το πολιτισμικό χάος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και την έκπληξη ανθρώπων που μεγάλωσαν στο Ιράν, όταν βρίσκονταν σε ευρωπαϊκές πόλεις και έρχονταν σε επαφή με την κουλτούρα των δυτικών. Ωστόσο, πάντα στις ταινίες του, όπως δηλώνουν συνάδελφοι του, φρόντιζε να επισημαίνει τη νοσταλγία για το σπίτι και τους γονείς, πίσω στο Ιράν.

Στο σπίτι των γονιών του βρέθηκαν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της αποτρόπαιης δολοφονίας του. Τόσο η μητέρα του όσο και ο πατέρας του κρατούνται και αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης για την ποινή τους. Πριν συμβεί αυτό απομένει να διαλευκανθεί η δολοφονία της κόρης τους και του συζύγου της που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι. Οι αρχές εικάζουν ότι οι δύο νέοι βρήκαν φρικτό θάνατο για αντίστοιχους λόγους «τιμής». Ο Ακμπάρ Χοραμντίν το μόνο που είχε να προσφέρει στις έρευνες των αρχών ήταν η εξής δήλωση: «Αυτοί που σκότωσα, ήταν βαθιά διεφθαρμένοι». Όπως ήταν φυσικό, τα άγρια νέα και ο φρικτός θάνατος του σκηνοθέτη έχει κινητοποιήσει τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα για τα όσα συμβαίνουν στο Ιράν, με τον Jason Brodsky, αναλυτή του Μεσανατολικού, να εξηγεί ότι ο θάνατος του Khorramdin είναι απλώς το «πιο πρόσφατο δείγμα ενός μακροχρόνιου μοτίβου ενδοοικογενειακής βίας που έχει να δώσει το Ιράν. Συνεχίζει την παράδοση του επίσης τραγικού θανάτου του Ali Fazeli Monfared, που δολοφονήθηκε από μέλη της οικογένειάς του, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Ή της Romina Ashfrafi, μιας 14χρονης όπου πέρσι αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τους τον πατέρα για λόγους τιμής. Όλα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να απασχολήσουν σοβαρά τη διεθνή κοινότητα και να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση που θα σώσει ζωές», εξηγεί.

Πηγή: Lifo
 

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.
Τραγικο,δειχνει πως καποιες κοινωνιες επιμενουν να ειναι οπισθοδρομικες με οτι αυτο σημαινει για τα μελη τα ιδια τα ατομα τους.Τραγικο και κριμα που εφυγε νωρις ενω ειχε να δωσει πολλα στον τομεα του.Παντου γινονται δυστυχως.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Θα αλλάξουν όταν εγκατασταθουν στην Ευρώπη και μυρίσουν τον αέρα του προοδευτισμου.
 

Eclipse

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Έκλειψις αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,665 μηνύματα.
Κάτι τέτοια επεισόδια είναι άκρως τραγικά.
Να ζεις την ζωη σου όπως την θέλουν οι αλλοι, σύμφωνα με τα "θελω" των αλλων..
 

Νηματολάγνος

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Νηματολάγνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών και επαγγέλεται Συγγραφέας. Έχει γράψει 338 μηνύματα.
Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή του πολιτισμού αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων.
Προτείνω να κουβαλήσουμε κάνα εκατομμύριο Ιρανούς στην πατρίδα για να μπολιαστουμε πολυπολιτισμικά και να γίνουμε επιτέλους μια πολύχρωμη κοινωνία. Να κουβαλήσουμε επειγόντως και επενδυτές από το Μπαλί και να τους επιτρέψουμε την κλειτοριδεκτομη στα πλαίσια της πολιτισμικής και θρησκευτικής τους έκφρασης.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,797 μηνύματα.
Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή του πολιτισμού αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων.
Προτείνω να κουβαλήσουμε κάνα εκατομμύριο Ιρανούς στην πατρίδα για να μπολιαστουμε πολυπολιτισμικά και να γίνουμε επιτέλους μια πολύχρωμη κοινωνία. Να κουβαλήσουμε επειγόντως και επενδυτές από το Μπαλί και να τους επιτρέψουμε την κλειτοριδεκτομη στα πλαίσια της πολιτισμικής και θρησκευτικής τους έκφρασης.

Δέξου τον πλησίον σου με τον κάλο του, στο εγκέφαλο. Η ορθότητα ή το ποιος έχει δίκιο ή άδικο είναι τελείως υποκειμενικό και έχει να κάνει από ποια πολιτισμική όψη κοιτάμε. Ο ίδιος ανθρώπινος πολιτισμός μπορεί να δίνει σε κάποιες χώρες το δικαίωμα της επιλογής στην πίστη και σε άλλες χώρες, να σε αποκεφαλίζουν αν δεν κάνει ομολογία πίστης. Ποιος έχει δίκιο; Το κακό με το ανθρώπινο είδος είναι ότι η κάθε πλευρά έχει δική της επιχειρηματολογία με αποτέλεσμα η κοινή λογική να φαντάζει "προσβολή" σε προφήτες, ηγέτες, πέτρες, αόρατες θεότητες με πολλά χέρια, πόδια, μάτια κτλ για κάποιους λαούς.

Μετά την είδηση με τον αγνοούμενο Δημήτρη από τη Λέσβο, νιώθω δυσφορία για το ανθρώπινο είδος. Ντρέπομαι. Εκεί έξω υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που υποφέρουν επειδή η κοινωνία των πολιτών είναι τοξική σε πολλά απλά θέματα της ανθρώπινης ζωής. Η ζωή έχει γίνει τόσο αναλώσιμη ώστε να θεωρείται τόσο "καθημερινό" θέμα πλέον ότι κάποιοι άνθρωποι θα πεθαίνουν τόσο απλά, επειδή οι γονείς τους δεν συμφωνούν που μένουν ανύπαντροι. Μετά από αυτό τι να πει κανείς;
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top