Bullying: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Έχετε πέσει ποτέ θύμα bullying;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 17)
 • Ναι, με λεκτική βία.

  Ψήφοι: 6 35.3%
 • Ναι, με σωματική βία.

  Ψήφοι: 3 17.6%
 • Ναι, και με λεκτική και με σωματική βία.

  Ψήφοι: 4 23.5%
 • Όχι.

  Ψήφοι: 4 23.5%

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 24,546 μηνύματα.
Ο εκφοβισμόςμπούλινγκ, αγγλ. bullying) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη). Είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.


Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αποκαλέσει το μπούλινγκ «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» στα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, τους φίλους, γνωστούς, την οικογένεια, και γενικότερα στην κοινωνία και ιδιαίτερα εκεί που απαντούν μειονότητες ατόμων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, πολιτικές τάξεις, συνήθεις, τρόπο ζωής, σεξουαλικότητα, ντροπή ή άλλους. [...] Είναι επίσης αλήθεια ότι οι μειονότητες και οι άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες ή πνευματικές υστερήσεις πέφτουν συχνά θύματα επανειλημμένου bullying, απομόνωσης και άλλων κακοποιήσεων. (wikipedia)
Ποια πιστεύετε οτι είναι τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης του bullying; Ποιες είναι οι εμπειρίες σας;
 

sophie_96

Διάσημο μέλος

Η sophie_96 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,286 μηνύματα.
Σύλβια, σε ευχαριστούμε ξανά και πάλι για το θέμα ! :inlove: <3
( Θα μας γράψεις και εσύ τους προβληματισμούς σου με το θέμα και εάν είχες κάποια σχετική εμπειρία, και τι θα πρότεινες εσύ στα παιδιά να κάνουν που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα; )

Λοιπόν ας κάνω την αρχή λοιπόν, προειδοποιώ θα είναι σεντόνι !!

Αρχικά στα μέσα της τρίτης τάξης μετακόμισα και άλλαξα σχολείο. Εκεί άρχισε ο γολγοθάς μου. Ναι έχω δεχτεί και σωματικό, λεκτικό και ψυχολογικό bullying.

Αρχικά προκειμένου να γίνω αποδεκτή στην παρέα μου λέγανε να κατεβάσω τα παντελόνια μου, στην μέση το προαυλίου και να με βγάλουν φώτο ώστε να την ανεβάσουν στο νετ ή να πάω να φιλήσω ένα αγόρι στο στόμα. Στην γυμναστική όταν παίζαμε μπάλα και έδινα πχ την μπάλα εγώ έκαναν ότι χτύπησαν ώστε να με κατηγορήσουν ότι φταίω εγώ. Μετά μου έσκιζαν βιβλία, τσάντες ή μου τα μουτζούρωναν και μου έγραφαν είσαι ηλίθια, χαζή, φύγε από εδώ, έχεις μπόχα κλπ κλπ ακόμα και στο θρανίο μου. Άλλες φορές έβλεπα την τσάντα μου στα σκουπίδια ή τα πράγματά μου ακόμα και το φαγητό. Άλλοτε έπαιρναν τα δικά τους αντικείμενα τα έβαζαν στην τσάντα μου και έλεγαν στον δάσκαλο ότι τα έκλεβα. Στο διάλειμμα επίσης έπεφταν και καλά καταλάθος πάνω μου ώστε να μου πέσει το φαγητό ή με στρίχμωναν σε κάγκελα και με ακινητοποιήσαν ώστε να μην μπορώ να κουνηθώ, μου δίνανε χαστούκια με σπρώχνανε και γελάγανε .... Όταν πηγαίναμε εκδρομές κλασσικά με άφηναν μόνη μου στο πούλμαν ή σε οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις. Μέσα στο μάθημα όταν έλεγα μάθημα ή ρωτούσα κάτι μερικοί γελάγανε και σχολίαζαν χωρίς να τους λέει η δασκάλα τίποτα. Επίσης θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν μοίραζε τετράδια σε εμάς τα παιδιά, το δικό μου το έπιαναν από την άκρη και καλά να μην κολλήσουν μπόχα κλπ κλπ. Αχ και πόσα ακόμα αλλά λέω τα τρανταχτά :cry_x:

Εγώ έπαιρνα συνέχεια την μαμά μου τηλέφωνο ότι θέλω να φύγω από το σχολείο επειδή δήθεν πονούσε η κοιλιά μου το κεφάλι μου κ΄π το κατάλαβε και με ρώτησε τι συνέβη και της μίλησα

Όταν πήγε η μαμά μου να μιλήσει στην "σοβαρή" δασκάλα πήρε την απάντηση να κλείσεις την κόρη σου σε ένα δωμάτιο και να την αφήσεις να κλαίει και θα είναι μια χαρά. Οι μαμάδες των νταήδων έλεγαν εντάξει τώρα είναι κλίκα τι θες να κάνουμε έχουν κάνει τα παιδιά ήδη τις παρέες τους φυσικό είναι :whatever: Όταν εγώ μίλαγα στου δασκάλους για το τι συνέβη μου έλεγαν πλάκα κάνουν μωέ μην δίνεις σημασία, χωρίς να ξέρουν ότι εγώ ένιωθα χάλια έκλαιγα και υπέφερα, απλά έλεγαν την καραμέλα του κάνουν πλάκα για να μην επέμβουν, για να μην χαλάσουν την αυτοεικόνα τους και την εικόνα του σχολείου που δούλευαν ότι γινόταν περιστατικά εκφοβισμού ...Βλέπετε γονείς των παιδιών που ασκούσαν bullying πήγαιναν συνέχεια δωράκια στους δασκάλους και έβαφε ένας μπαμπάς το σπίτι δασκάλων δωρεάν ... Έτσι έγλειφαν για βαθμούς , και οι δάσκαλοι τι να έρθουν σε κόντρα με τους γονείς αυτών των παιδιών ή με τα ίδια τα παιδιά; βέβαια δεν συνέφερε. ! Φυσικά τα παιδιά όταν μάθαιναν ότι μιλούσα στην δασκάλα και τους έκανε δήθεν παρατήρηση με έλεγαν μαμμόθρεφτο κλπ.

Νομίζω ότι φταίνε γενικά όχι για το συγκεκριμένο που βίωσα εγώ αρχικά το εκπαιδευτικό σύστημα και οι καθηγητές, μετά οι γονείς τόσο των θυμάτων όσο και των θυτών. Γενικά ένας συνδυασμός είναι ...και φυσικά η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Ένα παιδί που είναι ψυχολογικά αδύναμο και ασταθές δεν φταίει , δεν γεννήθηκε έτσι μεγάλωσε έτσι και ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση σωστά είναι επειδή δεν έχει εκπαιδευτεί ώστε να το κάνει!

Τα αίτια μπορεί να είναι από φυλετικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, οικονομικά γενικά η όποια διαφορετικότητα έχει κάποιο άλλο παιδί. Ακόμα και το ενδοοικογενειακό περιβάλλον του κάθε παιδιού, φέρει την ευθύνη για εκδήλωση μίας ανάλογης επιθετικής ή όχι συμπεριφοράς. Η αντιμετώπιση για να έρθει αρχικά απαιτεί ΘΕΛΗΣΗ ΘΑΡΡΟΣ και ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ από αρμόδιους φορείς και από την οικογένεια ώστε να μάθουν το παιδί να σέβονται την διαφορετικότητα αυτό είναι το point. Αλλά πολλοί γονείς δυστυχώς "περνούν" κακές νοοτροπίες αντιλήψεις στα παιδιά τους, επειδή αυτές τις έχουν διαμορφώσει και οι ίδιοι και τις θεωρούν μοναδικά σωστές.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 5,748 μηνύματα.
Υπαρχουν πολλοι επιστημονες που τις τελευταιες δεκαετιες μελετανε τον εγκεφαλο και την ανθρωπινη συμπεριφορα (πολυ πιο ευκολα πλεον,αφου συνεχεια εξελισσονται οι τεχνολογιες απεικονισης)και εχουν συνδεθει σε θεαματικα υψηλο βαθμο οι παραβατικες συμπεριφορες με διαφορετικες περιοχες και βαθμους λειτουργιας σε σχεση με εναν "φυσιολογικο" εγκεφαλο και αρκετες φορες αυτο βασιζεται σε παιδικα τραυματα και ενα σωρο αλλους λογους.

Το ετος 2018 θα πρεπει πλεον τετοιες εξετασεις να μην θεωρουνται τοσο sci-fi αλλα και πρακτικες,αφου υπαρχουν και εχει αποδειχθει η δυναμη τους.Ο νομος εαν επενδυσει σε τετοιες καινοτομες τεχνολογιες μπορει να πετυχει την αποτροπη εγκληματων που δεν εχουν διαπραχθει ακομα αλλα προκειται να διαπραχθουν,και να αντικαταστησει την ποινη με την θεραπεια,που αλλωστε αυτος ειναι και ο σκοπος της φυλακησης,μονο που ειναι πολυ πιο αναποτελεσματικη σε αυτο. Νομιζω ο @Τάσος97 μια φορα ειχε τυχει να μου μιλησει για κατι παρομοιο,το εψαξα περαιτερω και πλεον κατανοω τι ηθελε να πει.
 
Τελευταία επεξεργασία:

methexys

Τιμώμενο Μέλος

Η methexys αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Αρχιτέκτονας και μας γράφει απο Βέλγιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,942 μηνύματα.
Κριμα που πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να αυτοκτονήσει κάποιος για να θυμηθούμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε bullying.
 

sophie_96

Διάσημο μέλος

Η sophie_96 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,286 μηνύματα.
Κριμα που πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να αυτοκτονήσει κάποιος για να θυμηθούμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε bullying.

Συμφωνώ, αλλά με πικρία θα το προσθέσω ότι τόσες αυτοκτονίες έχουν γίνει με αφορμή τον σχολικό εκφοβισμό, βλέπε Γιακουμάκη, τον φοιτητή από το Μεσολόγγι και άλλα πολλά πριν χρόνια αλλά και τώρα είδαμε ότι ξανάγινε πάλι και δυστυχώς θα συνεχίσει να γίνεται, εάν δεν γίνει κάτι δραστικό και δεν φοβόμαστε να αποδώσουμε ευθύνες όπου πρέπει και δεν λάβουμε φυσικά και ανάλογα μέτρα. :/: .
 

Guest 874453

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.

Guest 647452

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Κατά την άποψή μου ο εκφοβισμός είναι ένας φαύλος κύκλος.Ο θύτης είναι ή έχει υπάρξει θύμα και το θύμα γίνεται θύτης(ή το ξεπερνά ή δεν το ξεπερνά).Οικογένεια,γειτονιά,παρέες,σχολείο,δουλειά είναι μερικά μέρη που μπορούμε να δεχθούμε βία.Ο θύτης κάνει αυτά που κάνει είτε γιατί έτσι έχει μάθει ότι μπαίνει σε θέση ισχύος είτε για να αμυνθεί από έναν εκ νέου εκφοβισμό(σπάνια αποκτά ευχαρίστηση από την πράξη του).Ο εκφοβισμός τρέφεται σημαντικά από το περιβάλλον.Αν κάποιος λόγου χάρη κοροϊδέψει κάποιον και όλοι γελάσουν τότε συμβαίνουν τα εξής: το θύμα θα προσβληθεί γιατί αντιλαμβάνεται το αντικείμενο της κοροϊδίας βάσιμο και πραγματικό(και οδηγείται συνήθως στην ντροπή).Ο θύτης ενισχύεται και επικροτείται με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται να το ξανακάνει για να ξανανιώσει σημαντικός με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει το λάθος του και να αναρωτιέται για ποιο λόγο τιμωρήθηκε αν/όταν τιμωρηθεί(άρα δεν υπάρχει αναμόρφωση μέσω της τιμωρίας).Γιαυτό ο λόγος είναι κυρίως επικοινωνιακός.Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που ο θύτης άθελά του έχει βλάψει έμμεσα ή άμεσα κάποιον αλλά δεν είναι ο κανόνας. Είναι στην φύση του ανθρώπου να σχολιάζει το διαφορετικό αλλά και στο χέρι του να το προσπερνά.
Πρέπει μέσω της παιδείας να μάθουμε τα παιδιά να σέβονται το διαφορετικό και να μην επικροτούν την κοροϊδία,να αναφέρουν στους δικούς τους ότι νιώθουν θύματα ή θύτες και μέσω ειδικών να γίνεται ανώδυνα η αναμόρφωση της συμπεριφοράς τους.Αν και φαντάζει ιδανικό,είναι αναγκαίο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

sophie_96

Διάσημο μέλος

Η sophie_96 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,286 μηνύματα.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν παραδέχονται ότι υπάρχει bullying και φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιμετώπισή του, αλλά υποστηρίζουν ότι τα θύματα είναι αυτά που φταίνε επειδή επηρεάζονται από σωματική, λεκτική, ψυχολογική κλπ είδη βίας , τότε ο εκφοβισμός δεν θα τελειώσει ποτέ :(
 

odytheology

Νεοφερμένος

Ο Menandros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Αθλητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 108 μηνύματα.
Θα ηθελα να καταθεσω την δικια μου εμπειρια, με την σειρα μου.

Εγω ως παιδι και μετεπειτα εφηβος δεν δεχθηκα bullying. Πολλα ατομα επιχειρησαν να με επηρεασουν βεβαια με αυτον τον τροπο. Ευτυχως, λιγη τυχη, λιγο ο δυναμικος χαρακτηρας μου, δεν εφτασα ποτε σε σημειο εκφοβισμου απο καποιο ατομο. Η σκεψη μου ειναι οτι προκειται για ενα θεμα χαρακτηρα, οπου οι αδυναμοι υστερουν. Αυτο τους καθιστα ευπαθεις στην ολη κατασταση του εκφοβισμου... Υπαρχουν δυο λυσεις κατ'εμε. Η σκληραινεις και τους κοβεις τον αερα... (δυσκολος δρομος) η ζητας βοηθεια απο ισχυρους (γονεις, φιλους και λοιπα, ευκολος δρομος). Οι λεξεις ευκολος και δυσκολος δρομος, για να μην παρεξηγηθω δεν ειναι ο ενας ανωτερος απο τον αλλον... αλιμονο. Απλα ειναι πιο δυσκολο, αντικειμενικα να αλλαξει τον χαρακτηρα του απο το να ζητησει βοηθεια.

Καπως ετσι θα ηθελα να δωσω το μηνυμα μου... Εχω δει πολλους φιλους μου να δεχονται bullying. Ειναι πραγματικα οτι χειροτερο, και ιδιαιτερα στις ευαισθητες ηλικιες. Πρεπει να παλεψεις, πρωτα με εσενα (να αποδεχθεις τον εαυτο σου, και αυτο θα ειναι η αμυνα σου) και μετα με το ατομο που σε ενοχλει.
 

hameleon

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η hameleon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 233 μηνύματα.
Θύμα εκφοβισμού δεν έχω πέσει πέραν απο πειράγματα και απορρίψεις σε φυσιολογικά πλαίσια.Ομως ως εκπαιδευτικός έχω παρατηρήσει οτι τα μέσα μαζικής δικτύωσης και το ίντερνετ τα ανήλικα παιδιά δεν είναι σε θέση να τα χρησιμοποιούν για νορμάλ λόγους.Ήταν πολύ καλύτερα στην εποχή μου ως μαθήτρια όταν δεν υπήρχαν αυτά,τώρα όλο χαζομάρες κάνουν και επικίνδυνα πράγματα.Οι γονείς πάντα δείχνουν να τα ''ξεφορτώνονται''στο διαδίκτυο να έχουν με κάτι να ασχοληθούν και δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.Όλα απο το σπίτι ξεκινάνε.
 

sophie_96

Διάσημο μέλος

Η sophie_96 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,286 μηνύματα.
Θύμα εκφοβισμού δεν έχω πέσει πέραν απο πειράγματα και απορρίψεις σε φυσιολογικά πλαίσια.Ομως ως εκπαιδευτικός έχω παρατηρήσει οτι τα μέσα μαζικής δικτύωσης και το ίντερνετ τα ανήλικα παιδιά δεν είναι σε θέση να τα χρησιμοποιούν για νορμάλ λόγους.Ήταν πολύ καλύτερα στην εποχή μου ως μαθήτρια όταν δεν υπήρχαν αυτά,τώρα όλο χαζομάρες κάνουν και επικίνδυνα πράγματα.Οι γονείς πάντα δείχνουν να τα ''ξεφορτώνονται''στο διαδίκτυο να έχουν με κάτι να ασχοληθούν και δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.Όλα απο το σπίτι ξεκινάνε.

Έχεις δει περιστατικά bullying μεταξύ μαθητών σου ή γενικότερα; :/:
 

hameleon

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η hameleon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 233 μηνύματα.
Έχεις δει περιστατικά bullying μεταξύ μαθητών σου ή γενικότερα; :/:

Αυτά συνήθως δεν τα κάνουν μπροστά στους καθηγητές,η πιο πολλή μανούρα γίνεται μεταξύ τους είτε σε διαλείμματα είτε σε facebook,κινητα κτλ.Εγώ το πρόβλημα το εντοπίζω στους γονείς κυρίως.Δεν είπαμε να είναι κέρβεροι αλλά και η ασυδοσία που επικρατεί στα σπίτια τους είναι τραγική.Μέχρι και σε νυχτερινά μαγαζιά να γυρνάνε και να πίνουν τα αφήνουν και όποιος δεν ακολουθεί είναι μαμόθρεφτο!
 

sophie_96

Διάσημο μέλος

Η sophie_96 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,286 μηνύματα.
Αυτά συνήθως δεν τα κάνουν μπροστά στους καθηγητές,η πιο πολλή μανούρα γίνεται μεταξύ τους είτε σε διαλείμματα είτε σε facebook,κινητα κτλ.Εγώ το πρόβλημα το εντοπίζω στους γονείς κυρίως.Δεν είπαμε να είναι κέρβεροι αλλά και η ασυδοσία που επικρατεί στα σπίτια τους είναι τραγική.Μέχρι και σε νυχτερινά μαγαζιά να γυρνάνε και να πίνουν τα αφήνουν και όποιος δεν ακολουθεί είναι μαμόθρεφτο!

Καλά μην το λες. Εδώ δημοτικό η γυμνάσιο επειδή συμμετείχα ενεργά και ενθουσιαζόμουν είχα το θάρρος να ρωτάω ότι δεν καταλαβαίνω και πετάγονταν 2-3 έξυπνοι και έλεγαν "πω η χαζή Σοφία πάλι δεν καταλαβαίνει" ή " πωω τι δεν κατάλαβες ρε Σοφία" και ο καθηγητής απλά γέλαγε και δεν μιλούσε παρόλο που γινόνταν συνέχεια. Είχα έναν μαθηματικό στο γυμνάσιο που επειδή δεν ήμουν του 18 ήθελα να σηκωθώ στον πίνακα να λύσω άσκηση σήκωσα χέρι και μου κάνει μπροστά σε όλα τα παιδιά εάν δεν την λύσεις θα σου βάλω 6 στο τετράμηνο .....η έρχονταν πάνω από τα γραπτά μου όταν γράφαμε και γέλαγε , αυτό έδινε θάρρος και στα παιδιά!! Άθελά τους ή όχι, μερικοί καθηγητές το ενισχύουν.

Καλά σίγουρα συμφωνώ ότι είναι η κύρια πηγή του κακού και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν ότι είναι λάθος και τα κάνουν όλα σωστά. ΔΕΝ θέλουν να καταλάβουν. Καλά αυτό το "μαμόθρεφτο" δυστυχώς είναι καραμέλα στην εποχή μας :/:
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 5,748 μηνύματα.
Αυτά συνήθως δεν τα κάνουν μπροστά στους καθηγητές,η πιο πολλή μανούρα γίνεται μεταξύ τους είτε σε διαλείμματα είτε σε facebook,κινητα κτλ.Εγώ το πρόβλημα το εντοπίζω στους γονείς κυρίως.Δεν είπαμε να είναι κέρβεροι αλλά και η ασυδοσία που επικρατεί στα σπίτια τους είναι τραγική.Μέχρι και σε νυχτερινά μαγαζιά να γυρνάνε και να πίνουν τα αφήνουν και όποιος δεν ακολουθεί είναι μαμόθρεφτο!

Μερικοι απο την αλλη ειναι τοσο μπροστα που οχι μονο τα αφηνουν,αλλα συμμετεχουν και οι ιδιοι οι γονεις στο πινουμε μεχρι να γινουμε λιωμα :russian_roulette: .
Για εμενα συνηθως αυτο ειναι το ειδος του αποτυχημενου τυπου friend parent. Τα παιδια εχουν αναγκη απο γονεις,φιλους εχουν,και επομενως ζητανε κατανοηση.Λιγο τα διαφορα προβληματα πασης φυσεως,οπως τα οικονομικα,αλλο τοσο η αδιαφορια επειδη στην εποχη τους επρεπε να ειναι σκληροι και καταληγουμε να εχουμε παιδια προβληματικα. Απο την αλλη εχεις τους αμορφωτους και κομπλεξικους γονεις που οι ιδιοι δεν εχουν εσωτερικη γαληνη και αυτογνωσια οπως και αυτοκυριαρχια και θελουν να κανουν και παιδια.
Ειναι απλο,οταν δεν εχεις καλυψει τις δικες σου ανασφαλειες σε εναν επαρκη βαθμο,δεν "φορτωνεσαι" και ενος ακομα ανθρωπου,ειτε ειναι παιδι,ειτε εραστης ειτε οποιοσδηποτε σκοπευει να βασιστιε πανω σου για κατι :P .
 

hameleon

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η hameleon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 233 μηνύματα.
Καλά μην το λες. Εδώ δημοτικό η γυμνάσιο επειδή συμμετείχα ενεργά και ενθουσιαζόμουν είχα το θάρρος να ρωτάω ότι δεν καταλαβαίνω και πετάγονταν 2-3 έξυπνοι και έλεγαν "πω η χαζή Σοφία πάλι δεν καταλαβαίνει" ή " πωω τι δεν κατάλαβες ρε Σοφία" και ο καθηγητής απλά γέλαγε και δεν μιλούσε παρόλο που γινόνταν συνέχεια. Είχα έναν μαθηματικό στο γυμνάσιο που επειδή δεν ήμουν του 18 ήθελα να σηκωθώ στον πίνακα να λύσω άσκηση σήκωσα χέρι και μου κάνει μπροστά σε όλα τα παιδιά εάν δεν την λύσεις θα σου βάλω 6 στο τετράμηνο .....η έρχονταν πάνω από τα γραπτά μου όταν γράφαμε και γέλαγε , αυτό έδινε θάρρος και στα παιδιά!! Άθελά τους ή όχι, μερικοί καθηγητές το ενισχύουν.

Καλά σίγουρα συμφωνώ ότι είναι η κύρια πηγή του κακού και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν ότι είναι λάθος και τα κάνουν όλα σωστά. ΔΕΝ θέλουν να καταλάβουν. Καλά αυτό το "μαμόθρεφτο" δυστυχώς είναι καραμέλα στην εποχή μας :/:

Δεν θα διαφωνίσω οτι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους απο πολλές απόψεις π.χ.στην περίπτωση που χλευάζουν έναν συμμαθητή που έχει απορία,ο δάσκαλος είναι αυτός που πρέπει να τους το ξεκόψει αυτό.Όμως οι καθηγητές δεν είναι αυτοί που ανατρέφουν. Το κάθε παιδί ''κουβαλάει''οτι έχει μάθει απο το σπίτι του.Οι καθηγητές έχουν να κάνουν καθημερινά με ένα σωρό παιδιά δεν μπορούν να πιάνουν το καθένα ξεχωριστά να το μάθουν πιο είναι το καλό απο το κακό, αυτή είναι δουλειά των γονιών.Στον καθηγητή πρέπει να βλέπουν τον άνθρωπο που τους προσφέρει γνώσεις και έναν ενήλικο που θα πρέπει να εμπιστευτούν όταν κάτι πάει στραβά.Πάντως αν και σκληρό αυτό που θα πω πιστεύω οτι δεν έχουν λόγο ύπαρξης σε ένα σχολείο άτομα που έρχονται για να κακοποιήσουν άλλους.Είναι χώρος μάθησης εκπαίδευσης και ομαλής κοινωνικοποίησης,όποιος δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό ,να αποβάλλεται.
 

sophie_96

Διάσημο μέλος

Η sophie_96 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,286 μηνύματα.
Δεν θα διαφωνίσω οτι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους απο πολλές απόψεις π.χ.στην περίπτωση που χλευάζουν έναν συμμαθητή που έχει απορία,ο δάσκαλος είναι αυτός που πρέπει να τους το ξεκόψει αυτό.Όμως οι καθηγητές δεν είναι αυτοί που ανατρέφουν. Το κάθε παιδί ''κουβαλάει''οτι έχει μάθει απο το σπίτι του.Οι καθηγητές έχουν να κάνουν καθημερινά με ένα σωρό παιδιά δεν μπορούν να πιάνουν το καθένα ξεχωριστά να το μάθουν πιο είναι το καλό απο το κακό, αυτή είναι δουλειά των γονιών.Στον καθηγητή πρέπει να βλέπουν τον άνθρωπο που τους προσφέρει γνώσεις και έναν ενήλικο που θα πρέπει να εμπιστευτούν όταν κάτι πάει στραβά.Πάντως αν και σκληρό αυτό που θα πω πιστεύω οτι δεν έχουν λόγο ύπαρξης σε ένα σχολείο άτομα που έρχονται για να κακοποιήσουν άλλους.Είναι χώρος μάθησης εκπαίδευσης και ομαλής κοινωνικοποίησης,όποιος δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό ,να αποβάλλεται.

Σίγουρα, συμφωνώ ότι το κάθε παιδί εκδηλώνει ανάλογη συμπεριφορά με αυτή που μαθαίνει και στο σπίτι και την εκδηλώνει και αλλού. Σαφώς επομένως σε μία αρνητική ή όχι συμπεριφορά την κύρια ευθύνη την έχουν γονείς. Θα πρέπει να τους ξεκόψει αλλά δυστυχώς ο δικός μου ήταν ένα παράδειγμα που όχι μόνο δεν το ξέκοψε αλλά το επικρότησε, κάτι τέτοιο για εμένα και σε συνδυασμό με το άλλο που έγραψα στα μάτια μου δεν είναι δάσκαλος, δεν είναι εκπαιδευτικός. Αυτός ήθελε να κάνει μάθημα μόνο με τους άριστους, στο μάθημά του. Σίγουρα δεν μπορούν σε απόλυτο βαθμό, αλλά ως ένα σημείο πιστεύω ότι έχουν την ευθύνη να δώσουν στα παιδιά και εκείνοι με την σειρά τους πρότυπα, αξίες κλπ και να τους επισημαίνουν την σωστή και την λάθος συμπεριφορά. Εννοείται ότι πρέπει να δημιουργήσουν οι καθηγητές ένα εμπιστευτικό περιβάλλον στον μαθητή αλλά πολλές φορές κάνουν το αντίθετο. Δεν είναι σκληρό είναι αυτό που πρέπει να γίνεται και όχι μόνο στο σχολείο αλλά παντού σε κάθε κοινωνική ομάδα, αν χαλάει το κλίμα και δεν ακολουθεί αυτά που πρέπει να ακολουθήσει :redface:
 

hameleon

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η hameleon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 233 μηνύματα.
Σίγουρα, συμφωνώ ότι το κάθε παιδί εκδηλώνει ανάλογη συμπεριφορά με αυτή που μαθαίνει και στο σπίτι και την εκδηλώνει και αλλού. Σαφώς επομένως σε μία αρνητική ή όχι συμπεριφορά την κύρια ευθύνη την έχουν γονείς. Θα πρέπει να τους ξεκόψει αλλά δυστυχώς ο δικός μου ήταν ένα παράδειγμα που όχι μόνο δεν το ξέκοψε αλλά το επικρότησε, κάτι τέτοιο για εμένα και σε συνδυασμό με το άλλο που έγραψα στα μάτια μου δεν είναι δάσκαλος, δεν είναι εκπαιδευτικός. Αυτός ήθελε να κάνει μάθημα μόνο με τους άριστους, στο μάθημά του. Σίγουρα δεν μπορούν σε απόλυτο βαθμό, αλλά ως ένα σημείο πιστεύω ότι έχουν την ευθύνη να δώσουν στα παιδιά και εκείνοι με την σειρά τους πρότυπα, αξίες κλπ και να τους επισημαίνουν την σωστή και την λάθος συμπεριφορά. Εννοείται ότι πρέπει να δημιουργήσουν οι καθηγητές ένα εμπιστευτικό περιβάλλον στον μαθητή αλλά πολλές φορές κάνουν το αντίθετο. Δεν είναι σκληρό είναι αυτό που πρέπει να γίνεται και όχι μόνο στο σχολείο αλλά παντού σε κάθε κοινωνική ομάδα, αν χαλάει το κλίμα και δεν ακολουθεί αυτά που πρέπει να ακολουθήσει :redface:

Αυτό που περιέγραψες το έχω δεί πολλές φορές και γω όταν ήμουν μαθήτρια και γενικά έχω δεί αρκετά απαράδεκτα πράγματα απο καθηγητές.Όταν δεν ελέγχονται απο κανέναν στο δημόσιο κάνουν ο,τι να ναι.Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπήρξαν αρκετοί αξιόλογοι καθηγητές στην πορεία μου.Αντίθετα σε κάποιους οφείλω πάρα πολλά πράγματα για την πορεία μου διοτί με στήριξαν πάρα πολύ σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.Και έρχεται τώρα το ερώτημα τι αξίες να δώσω όταν με ρωτάνε αν πάω σε κλάμπ και όταν τους λέω όχι και οτι δεν είναι χώρος που θα έπρεπε να πηγαίνετε με κοιτάνε σαν εξωγήινη (γύρευε τι θα χλευασμό θα μου ρίχνουν).Όταν ο μπαμπάς και η μαμά είναι ''μοντέρνοι''και δεν φοβούνται τι μπορεί να πάθει ένα πιτσιρίκι απο τα ποτά και γυρνώντας την νύχτα άντε να δώσω εγώ παράδειγμα!Προσωπικά αρνήθηκα να συνοδεύσω παιδιά σε μπάρ όπου είχε διοργανώσει πάρτι το φροντιστήριο που δουλεύω.Τους είπα έγω τέτοια ευθύνη δεν παίρνω!Και απο οτι έμαθα την επόμενη σ άυτο το πάρτι φέραν και ημίγυμνες χορεύτριες.Ενα έχω να πώ οι μεγάλοι έχουν φτιάξει έναν κόσμο βασισμένο μόνο στο κέρδος(προφανώς το φροντιστήριο δεν τους πάει εκεί για ψυχαγωγία αλλά για να προσελκύσει και άλλους μαθητές τέτοιου επιπέδου εφόσον ''πουλάει'')και την πληρώνουν τα παιδιά που κι αυτά με την σειρά τους πλέον βιάζονται να μεγαλώσουν.
 

sophie_96

Διάσημο μέλος

Η sophie_96 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,286 μηνύματα.
Αυτό που περιέγραψες το έχω δεί πολλές φορές και γω όταν ήμουν μαθήτρια και γενικά έχω δεί αρκετά απαράδεκτα πράγματα απο καθηγητές.Όταν δεν ελέγχονται απο κανέναν στο δημόσιο κάνουν ο,τι να ναι.Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπήρξαν αρκετοί αξιόλογοι καθηγητές στην πορεία μου.Αντίθετα σε κάποιους οφείλω πάρα πολλά πράγματα για την πορεία μου διοτί με στήριξαν πάρα πολύ σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.Και έρχεται τώρα το ερώτημα τι αξίες να δώσω όταν με ρωτάνε αν πάω σε κλάμπ και όταν τους λέω όχι και οτι δεν είναι χώρος που θα έπρεπε να πηγαίνετε με κοιτάνε σαν εξωγήινη (γύρευε τι θα χλευασμό θα μου ρίχνουν).Όταν ο μπαμπάς και η μαμά είναι ''μοντέρνοι''και δεν φοβούνται τι μπορεί να πάθει ένα πιτσιρίκι απο τα ποτά και γυρνώντας την νύχτα άντε να δώσω εγώ παράδειγμα!Προσωπικά αρνήθηκα να συνοδεύσω παιδιά σε μπάρ όπου είχε διοργανώσει πάρτι το φροντιστήριο που δουλεύω.Τους είπα έγω τέτοια ευθύνη δεν παίρνω!Και απο οτι έμαθα την επόμενη σ άυτο το πάρτι φέραν και ημίγυμνες χορεύτριες.Ενα έχω να πώ οι μεγάλοι έχουν φτιάξει έναν κόσμο βασισμένο μόνο στο κέρδος(προφανώς το φροντιστήριο δεν τους πάει εκεί για ψυχαγωγία αλλά για να προσελκύσει και άλλους μαθητές τέτοιου επιπέδου εφόσον ''πουλάει'')και την πληρώνουν τα παιδιά που κι αυτά με την σειρά τους πλέον βιάζονται να μεγαλώσουν.

Δυστυχώς είναι και ευελπιστώ να σταματήσουν κάποτε διότι δεν καταλαβαίνουν ότι μειώνουν και τον εαυτό τους την αξία της ιδιότητάς τους, εάν μπορώ να το πω και οι ίδιοι. Γενικά θεωρώ πως ο ρόλος του εκπαιδευτικού έχει αλλοιωθεί στις μέρες μας και δεν είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι από πολλές απόψεις, εδώ πχ βλέπει ή έστω καταλαβαίνει ότι γίνεται bullying και δεν αντιδρά ή δεν το παραδέχεται επειδή φοβάται ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Καλά εννοείται ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κάνουν τέλεια την δουλειά τους και την βλέπουν πραγματικά ως λειτούργημα αλλά μετρημένοι στα 5 δάχτυλα του ενός χεριού σε ότι αφορά πάντα το δημόσιο σχολείο στα υπόλοιπα δεν ξέρω τι γίνεται. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω πως θα αναθεωρηθεί ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο μέλλον προς το καλύτερο. Καλά υπάρχουν για εμένα 3 είδη γονέων οι συντηρητικοί/υπερπροστατευτικοί, οι κανονικοί και αυτοί που δεν θα βάλουν όρια κλπ κλπ.

Ναι κατάλαβα πολλές φορές τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι ανεξέλεγκτα και φέρουν τεράστια ευθύνη η επιμέλειά τους.
Εδώ 3 ήμερη και μονοήμερη είχα παιδιά που έπιναν κρυφά ποτά :loltooth: στα δωμάτια και στην μονοήμερη μέθυσαν από μπύρες φαντάσου. Και σε εμάς στο κλαμπ της 3ήμερης έφεραν ημίγυμνες χορεύτριες αλλά μόλις ήρθαν οι καθηγητές μας πήραν σηκωτούς και μας γύρισαν στα δωμάτια αχαχαχα ! Καταλαβαίνω!

Υγ: Ξεφύγαμε λίγο από το θέμα :redface:
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 8,911 μηνύματα.
Αν τιμωρηθούν οι bullers, ο θύτης που είναι και το θύμα στη περίπτωση της αυτοκτονίας, θα πετύχει το σκοπός της πράξη του. Το πρόβλημα είναι ότι θα αποτελεί παράδειγμα για άλλους.

Συνεπώς μην περιμένετε με δικαστικές αποφάσεις να λυθεί το bulling.
 

Libertus

Συντονιστής

Ο Libertus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 9,497 μηνύματα.
Κατά την κρίση μου, το σχολείο έχει καθοριστική ευθύνη για τη διαιώνιση του φαινομένου. Τα περιστατικά bullying δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το διδακτικό προσωπικό και εάν ληφθούν υπόψη, οι ποινές που πέφτουν είναι "χάδια". Αυτό αποθαρρύνει τα παιδιά που υφίστανται bullying να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα, επειδή ξέρουν ότι δεν θα βρουν το δίκιο τους και ακόμα ότι λόγω της ελαστικής αντιμετώπισης τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Μόνη λύση συνιστά η αυστηρότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και η απομόνωση όσων ασκούν bullying, έως ότου συμμορφωθούν. Εννοείται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η οικογένεια, εντούτοις δεν μπορείς να βασιστείς στην οικογένεια του άλλου, για να πάψεις να δέχεσαι εκφοβισμό.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top