Eδώ συζητάμε τα πάντα για το χορό!

Παρόμοιοι βηματισμοί με τους δικούς μας, από ότι είδα.
Λένε ότι έχει τα βήματα του ανωγιανού πηδηχτού. Δεν τον ξερω ακριβώς τον ανωγιανό, αλλά στο youtube που προσπάθησα να τα συγκρίνω, είχαν διαφορές. Βέβαια όλοι χοροί, έχουν παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Πχ το ζωναράδικο της Θράκης, σε μια θρακιώτικη εκδήλωση, κάθε χωριό τον χόρευε διαφορετικά. Είναι πιθανό να συνδέονται οι αραβικοί με τους κρητικούς, οι οποίοι επίσης έχουν πηδήματα. Άλλωστε όλοι στην περιοχή της Μεσογείου αναπτύχθηκαν.
Εσεις, τι χορεύετε;
Οι μόνοι παραδοσιακοί που δε μ' αρέσουν είναι κάποιοι ποντιακοί. Πχ ό κότσαρης μ' αρέσει, αλλά κάτι τριγώνα, σερανίτσα. όχι (θα με δείρουν οι Πόντιοι). Είχα φίλη Πόντια, που σε όλα τα πάρτυ, έβαζε <<τη δόση της>>. Δε γινόταν δίχως ποντιακά πάρτυ!

οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, σε αντίθεση με κάποιες μουσικες παραδοσιακές, δεν μ αρεσουν καθολου. δεν εχουν καθολου αισθησιασμο και ερωτισμο. σαν ξύλα πιάνονται και πηγαινουν περα δωθε.

τα ποντιακά και τα κρητικά δεν τα παλεύω. ειδικά τα ποντιακά. πολλή βαβούρα.

το τανγκό, μάλιστα, το βλέπω.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

α, να κι ένα αγαπημένο:

οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, σε αντίθεση με κάποιες μουσικες παραδοσιακές, δεν μ αρεσουν καθολου. δεν εχουν καθολου αισθησιασμο και ερωτισμο. σαν ξύλα πιάνονται και πηγαινουν περα δωθε.

τα ποντιακά και τα κρητικά δεν τα παλεύω. ειδικά τα ποντιακά. πολλή βαβούρα.

το τανγκό, μάλιστα, το βλέπω.

α, να κι ένα αγαπημένο:

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί στην πλειοψηφία είναι "κοινωνικοί εορταστικό χοροί" δηλαδή δεν έχουν χαρακτήρα ρομαντικό/ερωτικό/φλερτ.
Το τανγκό όπως και ο,τι άλλο στυλ μπατσατα, ρεγκετον είναι "αισθησιακοι χοροί",κοινωνικά αποδεκτοι μόνο για ζευγάρια (ή άτομα που θέλουν να γίνουν ζευγάρι), και μόνο για την "κατώτερη τάξη" (οι πλούσιες απαγορευόταν δια ροπάλου να χόρευαν κολλητά με άνδρες έτσι. Μόνο βαλς).

Μόνο λίγοι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί κυρίως του Αιγαίου, έχουν το χαρακτήρα του "φλερτ" (δηλαδή, δυάδες) όπως ο Μπάλος και η Σουστα.
Αλλα είναι εξαιρέσεις.
Μη ξεχνάμε στην ελληνική παραδοσιακή κοινωνία, αισθησιακοι χοροί (τύπου τανγκό) ήταν εντελώς κατά της τότε κοινωνικής παράδοσης.

Έχουν και αυτοί την χαριτωμενια τους!

Μόνο λίγοι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί κυρίως του Αιγαίου, έχουν το χαρακτήρα του "φλερτ" (δηλαδή, δυάδες) όπως ο Μπάλος και η Σουστα.
Αλλα είναι εξαιρέσεις.
Όντως, ο Μπάλος είναι από τα καλύτερα είδη χορών με παρτενέρ. Έχω χορέψει Κυκλάδες (Τζιά, Σέριφο και Νάξο) και ήταν πολύ ωραία.

Αν και μας βγήκε η πίστη στις πρόβες αλλά anyway...

Edit: Εγκυκλιπαιδικά, τέτοιοι χοροί στα νησιά πιο παλιά ήταν αποκλειστικά για ζευγάρια (τουλάχιστον αρραβωνιασμένοι), με τον άνδρα να αποτελεί οδηγό. Μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πάρει την γυναίκα του και να αρχίσουν να κάνουν φιγούρες, σβούρες κλπ. Δεν νοούνταν άλλος άνδρας να πάρει γυναίκα άλλου και να χορέψουν.

Τελευταία επεξεργασία:
Όντως, ο Μπάλος είναι από τα καλύτερα είδη χορών με παρτενέρ. Έχω χορέψει Κυκλάδες (Τζιά, Σέριφο και Νάξο) και ήταν πολύ ωραία.

Αν και μας βγήκε η πίστη στις πρόβες αλλά anyway...
Α τι τυχερός που είσαι.
Από τα όνειρα μου να γραφτώ όταν επιτέλους σταθεροποιηθω σε σύλλογο παραδοσιακών χορών!
Αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα πάει καλά αυτό, ντρέπομαι πολύ να χορέψω δημοσίως (παρότι μικρή πήγαινα λάτιν για 3 χρόνια😂).
Πιο πολύ με ενδιαφέρει να φοράω τις παραδοσιακές 😍 παρά το πάρτ του χορού.
Το ύψος μου επίσης θα είναι λίγο θέμα, θα χαλάσω την ομοιομορφία.

Ο Μπάλος είναι όντως πολύ όμορφος. Ναι μεν φλερτ αλλά "ήρεμο", κυριλατο, δηλαδή. Και τι ωραίο όταν χειροκροτεί ο άνδρας την γυναίκα όταν χορεύει χωρίς να την ενοχλεί! Όμορφοι χοροί.

Α τι τυχερός που είσαι.
Από τα όνειρα μου να γραφτώ όταν επιτέλους σταθεροποιηθω σε σύλλογο παραδοσιακών χορών!
Αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα πάει καλά αυτό, ντρέπομαι πολύ να χορέψω δημοσίως (παρότι μικρή πήγαινα λάτιν για 3 χρόνια😂).
Πιο πολύ με ενδιαφέρει να φοράω τις παραδοσιακές 😍 παρά το πάρτ του χορού.
Το ύψος μου επίσης θα είναι λίγο θέμα, θα χαλάσω την ομοιομορφία.

Ο Μπάλος είναι όντως πολύ όμορφος. Ναι μεν φλερτ αλλά "ήρεμο", κυριλατο, δηλαδή. Και τι ωραίο όταν χειροκροτεί ο άνδρας την γυναίκα όταν χορεύει χωρίς να την ενοχλεί! Όμορφοι χοροί.
Σου προτείνω να αρπάξεις την ευκαιρία και να μπεις σε σύλλογο, κατά προτίμηση του πανεπιστημίου σου (εφόσον έχει) για να είσαι με συνομήλικους σου και με φίλες σου (εφόσον ψήνονται και αυτές).

Και εγώ είχα πολλά χρόνια να χορέψω, από τον δημοτικό. Απλά, μου μπήκε η ιδέα στην Γ Λυκείου να ξεκινήσω πάλι εφόσον τελειώσω με τις πανελλήνιες και να μπω σε σχολή. Τελικά έκατσε καλά.

Όσον αφορά το ύψος, μην σε φοβίζει.

Δεν νοούνταν άλλος άνδρας να πάρει γυναίκα άλλου και να χορέψουν
Προφανώς!
Ειδικά στην σούστα που τα ζευγάρια αγκαλιάζονται κι όλας.Με τον Μπαλο αν ήταν ελεύθερες και οι δύο πλευρές νομίζω εεεεχχ κάπως μπορούσαν να πλησιάσουν (ο μόνος κοινωνικός τρόπος να την φλερτάρουν ανοιχτά). Αλλά με αλλουνου γυναίκα ποτέ.

κατά προτίμηση του πανεπιστημίου σου
Πάει η ευκαιρία απολύθηκα από τον στρατό :P
Όσον αφορά το ύψος, μην σε φοβίζει.
Α ωραία!

Ειδικά στην σούστα που τα ζευγάρια αγκαλιάζονται κι όλας.
Αυτό σε ποια παραλλαγή; Πρέπει να ήταν πολύ επαναστατικό χωριό.
Η καθηγήτρια των χορών, μας είχε πει, πως σε όλους τους ζευγαρωτούς χορούς (μπάλους σούστες) κανονικά, το ζευγάρι δεν επιτρέπεται να αγγιχτεί παρά μόνο στις άκρες των δαχτύλων των χεριών. Όταν δηλ <<αγκαλιάζονται>>, δεν αγγίζονται στη μέση, ή καπου αλλού. Ο άντρας βάζει προστατευτικά το χέρι του πίσω απ τη μέση της γυναίκας, αλλά δεν την αγγίζει! Κανόνας! Μόνο στα δάχτυλα την αγγίζει. Από κει την οδηγεί και στις στροφές κλπ. Βρίσκω πολύ ρομαντικό αυτό τον τρόπο φλερτ. Αυτά χορεύονταν και σε χωριά, μπροστά σε όλο το χωριό. Ακόμα και ο σύζυγος δεν επιτρεπόταν να σφιχταγγαλιάζει τη γυναίκα του δημοσίως

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί στην πλειοψηφία είναι "κοινωνικοί εορταστικό χοροί" δηλαδή δεν έχουν χαρακτήρα ρομαντικό/ερωτικό/φλερτ.
Το τανγκό όπως και ο,τι άλλο στυλ μπατσατα, ρεγκετον είναι "αισθησιακοι χοροί",κοινωνικά αποδεκτοι μόνο για ζευγάρια (ή άτομα που θέλουν να γίνουν ζευγάρι), και μόνο για την "κατώτερη τάξη" (οι πλούσιες απαγορευόταν δια ροπάλου να χόρευαν κολλητά με άνδρες έτσι. Μόνο βαλς).

Αλλα είναι εξαιρέσεις.
Μη ξεχνάμε στην ελληνική παραδοσιακή κοινωνία, αισθησιακοι χοροί (τύπου τανγκό) ήταν εντελώς κατά της τότε κοινωνικής παράδοσης.

Έχουν και αυτοί την χαριτωμενια τους!

τέχνη σχεδόν στρατευμένη για κοινωνικούς σκοπούς, όπως αυτοί καθορίζονται από κοινωνίες συντηρητικές και πουριτανικές, άλλων εποχών. σορρυ δεν θα πάρω. :morning1:

Αυτό σε ποια παραλλαγή; Πρέπει να ήταν πολύ επαναστατικό χωριό.
Όχι αγκαλιά όπως το νομίζουμε, αλλά όπως πιάνονται χέρι χέρι ο άνδρας την οδηγεί μπροστά και την κρατά στην μεση και είναι οριακά σαν αγκαλιά,

άντρας βάζει προστατευτικά το χέρι του πίσω απ τη μέση της γυναίκας, αλλά δεν την αγγίζει!
Ναι αυτό, τώρα αν ακουμπάει το χέρι από βίντεο δεν μπορώ να δω
Στο 2:00, την έχει "αγκαλιά" αλλά κρατώντας την από το χέρι, είναι πολύ όμορφο.

Είναι πολύ ρομαντικό!

τέχνη σχεδόν στρατευμένη για κοινωνικούς σκοπούς, όπως αυτοί καθορίζονται από κοινωνίες συντηρητικές και πουριτανικές, άλλων εποχών. σορρυ δεν θα πάρω. :morning1:
Θα σου πω, είναι επειδή οι συρτοι χοροί έχουν αρχαιοελληνικές ρίζες και αναφέρονται από το 1 μ.Χ για τελετουργικούς σκοπούς και όχι για ρομαντικούς/ματσαρισματος.

(Και οι ρομαντικοί χοροί πολύ όμορφοι εννοείται).

Ε, είναι και μια παράδοση από πίσω. Είναι κρυμένη η παράδοση της ελληνικής μικρής κοινωνίας (χωριά, νησιά, βουνά). Χορεύεις έναν χορό και αναβιώνεις χίλια πράματα. Ωραία, ήταν πουριτανικά όλα, αλλά ήταν άλλες εποχές. Είχαν τον κρυφό ρομαντισμό . Τώρα αν δε σ΄αρέσει αυτό, μπορείς να απέχεις.

στην αρχαία ελλάδα, οι γυναίκες χορεύανε με τα βυζάκια έξω. είχε άλλη χάρη. :prettyplz:
Φορούσαν χιτώνιο, αλλά ήταν see through.
Όπως και οι άνδρες στα γυμναστήρια ήταν γυμνοί, άλλη χάρη όπως λες:laugh:

Είχαν τον κρυφό ρομαντισμό .
Το στενάχωρο ήταν ότι 9,5/10 περιπτώσεις στο τέλος δεν υπήρχε δυνατότητα να είναι μαζί. Αποφάσιζαν οι οικογένειες ο,τι ήθελαν.
Μόνο κάτι προχωρημένες οικογένειες "έπαιρνε" το μάτι τους με ποιον χαμογελάει η κόρη τους στο πανηγύρι, να την παντρέψουν εκεί. Αλλά τον πρώτο λόγο τον είχαν άλλα κριτήρια στους γονείς. Προίκα νύφης, περιουσία γαμπρού κτλ.

Ναι αυτό, τώρα αν ακουμπάει το χέρι από βίντεο δεν μπορώ να δω
παρατηρώ, πως αγγίζονται και στον αγκώνα. Αυτό η καθηγήτριά μας θα μας το έκοβε. Χε χε, θα κοβόμασταν αν το κάναμε! Τι να πω; Τα έχουν ίσως αλλάξει λίγο. Οι κρητικοπούλες ήταν μπροστά σε ....όλα. Πιστεύω το κάνουν τα μοντέρνα συγκροτήματα

Το στενάχωρο ήταν ότι 9,5/10 περιπτώσεις στο τέλος δεν υπήρχε δυνατότητα να είναι μαζί. Αποφάσιζαν οι οικογένειες ο,τι ήθελαν.
Μόνο κάτι προχωρημένες οικογένειες "έπαιρνε" το μάτι τους με ποιον χαμογελάει η κόρη τους στο πανηγύρι, να την παντρέψουν εκεί. Αλλά τον πρώτο λόγο τον είχαν άλλα κριτήρια στους γονείς. Προίκα νύφης, περιουσία γαμπρού κτλ.
εσύ πολύ το προχώρησες!:clapup::lol:

εσύ πολύ το προχώρησες!:clapup::lol:
Γελάμε γελάμε, αλλά τα ελληνικά πανηγύρια τότε ήταν η μόνη φορά του χρόνου που μπορούσαν ανύπαντρες και ανύπαντροι να μιλήσουν ελεύθερα. Η γιαγιά μου στο χωριό μου έλεγε ήταν ντροπή να μας δούμε να μιλάμε με αγόρια (μόνοι τους). Εξαίρεση μόνο στο πανηγύρι. Άλλες εποχές πολύ αυστηρές.
. Οι κρητικοπούλες ήταν μπροστά σε ....όλ
Έτσι μέχρι σήμερα! Δεν έχω δει Κρητικοπούλα που να είναι αποτυχημένη στις διεκδικήσεις της! :laugh:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back