Τώρα αράζω άνετα στην καναπεδάρα πατάω να ανοίξει το xbox και σε 5 δευτέρα είμαι ήδη στο game χάρη στο quick resume χωρίς κανέναν περιττό περισπασμό.
Αν θες απλά να κάθεσαι και να παίζεις φίφα, τότε πράγματι η κονσόλα είναι πολύ τίμια επιλογή. Εάν όμως θες οτιδήποτε παραπάνω, αποτελεί τη φτωχότερη.
Όταν ήμουν και εγώ master race καθόμουν στο pc μου με τα rgb ανεμιστήρια, την υδρόψυξη, το διάφανο κουτί με τις λεντοταινιες, τις 2 οθόνες όπου στην μια έβλεπα σε real time θερμοκρασίες χρήση και fps, ξενέρωνα όταν έπεφτα κάτω από 60 η αναγκαζομουν να πέσω από τα high στα medium, και καμιά φορά κράσαρε το game γιατί οι developers δεν δίνουν δεκάρα για την pc έκδοση όσο τούμπανο hardware και να είχα.
PC gaming δε σημαίνει καγκουριές. Να κρασάρουν game επειδή δεν έδωσαν σημασία στη PC έκδοχη... καθόλου κοινό δεν είναι να ξέρεις. Αν θες να έχεις το άγχος των fps που πέφτουν κάτω από 60, κάντο με δική σου ευθύνη και μην το γενικεύεις.
Ξέρω ότι το hardware που έχω ρίχνει κάτω την συντριπτική πλειοψηφία των δήθεν master race που παίζουν ακόμα σε 1080p και ότι ακόμα και σε 7 χρόνια από τώρα το μηχάνημα θα τρέχει ότι βγαίνει αξιοπρεπώς χωρίς να σκάσω τίποτα για αναβαθμίσεις και όλα αυτά με 500 ευρώ που αν τα έδινα να πάρω pc θα έπαιρνα έναν τενεκέ στην καλύτερη
Αν πραγματικά δε μπορείς να καταλάβεις πως με την κονσόλα δίνεις λιγότερα τώρα, για να πληρώσεις παραπάνω μετά, τότε είσαι ο υπεραπόλητος μοντέρνος καταναλωτής που δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται. Τη κονσόλα πόσο καιρό θα την χρησιμοποιείς; 6 χρόνια; Θα πληρώσεις 6*50 = 300ευρώ για να σε αφήνουν να χρησιμοποιείς το ίντερνετ. Παιχνίδια σαν το rachet&clank που βγαίνουν σε 12 ώρες, δλδ ένα πσκ, κάνουν 80€ και οι κοινοί τίτλοι με τον υπολογιστή είναι πιο ακριβοί και έχουν λιγότερες εκπτώσεις. 'Ολα αυτά τα έξτρα χρήματα θα μαζευτούν και στη διάρκεια ζωής του xbox σου θα δώσεις πολλές 100δες ευρώ πάνω απ' ότι θα έδινες για pc games.
Το game pass δε θα σε σώσει γιατί δεν έχει τα juicy titles και είναι μεγάλο λάθος να λες "εξοικονόμησα τόσα", γιατί δεν ξέρεις αν θα έπαιζες αυτά τα παιχνίδια σε περίπτωση που δεν το είχες, με άλλα λόγια το πιθανότερο είανι πως παίζεις παιχνίδια που δε σου πολυαρέσουν επειδή τα έχεις δωρεάν. Επισης, αν το game pass έχει 60 το χρόνο, τότε σε 6 χρόνια θα δόσεις 360€, δλδ αν πάρει κάποιος τώρα xbox series x με 750€, θα δώσει σε διάρκεια 6 χρόνων 750 + 360 + 300 = 1410€! Ακόμα και αν μην αγόρασεις κανένα game καθ'αυτό! Στον υπολογιστή το Game Pass είναι καλύτερο επίσης.
Η κρίση που υπάρχει με τις κάρτες γραφικών θα λυθεί πολύ πριν τη λήξη του κύκλου ζωής της next gen και αυτό προφανώς δεν το συνυπολογίζεις. 'Οταν π.χ. η 3060 θα έχει 300€ και η 3060ti 400€, όπου τουλάχιστον η τελευταία βγάζει καλύτερα γραφικά από τις κονσόλες, εσύ με τι ακριβώς νομίζεις πως θα μείνεις πέραν από buyers remorse;
Σαν παιχνιδομηχανή λοιπόν, το πισί είναι φθηνότερο από το xbox υπό προυποθέσεις πάντα, αν παίζεις μόνο fifa offline τότε σαφώς και θα βγει φθηνότερο. Αλλά πέραν από φθηνότερο, είναι και ποιοτικά ανώτερο, με ασύγκριτα περισσότερους τίτλους, όπως π.χ. οι τίτλοι που θα βγουν μόνο σε ps5 και PC, επιλογή δικών σου περιφερειακών και προφανώς είναι PC και επομένως έχει και πάμπολλες άλλες χρήσεις. 'Ολα αυτά νομίζεις δε σχετίζονται και πρέπει να πάρεις υπολογιστή με τα ίδια ευρώ που κάνει η κονσόλα;
*(Δε σχετίζεται πολύ, αλλά αυτή τη στιγμή είναι καλή λύση να πάρει κάποιος κονσόλα, κατά προτίμηση το φτηνό xbox ή το switch για να έχει κάτι να παίζει μέχρι να ομαλοποιηθούν οι τιμές. Αυτό όμως δεν ισχύει αν θες να παίζεις online παιχνίδια όπως overwatch, rocket league κλπ.)
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 20 Οκτωβρίου 2021
Η
Sony η Nintendo και η Microsoft είναι πιο ακριβές σε σχέση με την Apple για τους Developer. Η Apple παίρνει από τους μικρούς 15% από τους μεγάλους 30% στις πωλήσεις και χρεώνει ενα συμβολικό ποσό (99 δολλάριο το χρόνο) για να διατηρήσει το developer account σου. Η google (play store) χρεώνει 30% αντί για 15% ακόμα και για τους μικρούς αλλά δεν έχει τα 99 δολλάρια το χρόνο.
Επίσης η συνδρομητική υπηρεσία gaming της Apple (Apple Arcade) είναι μόνη που έχει θέσει κάποια standard μη εύκολου κέρδους. Εκεί απαγορεύονται microtransactions και in app purchases. Mακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι.
Ο κόσμος του gaming και αυτός του mobile gaming είναι κατά κανόνα ξένοι μεταξύ τους.