H γνώμη σας για την αλλαγή φύλου

iminspain

Δραστήριο μέλος

Ο iminspain αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 628 μηνύματα.
Λένε πως η φράση «αλλαγή φύλου» είναι κακοποιητική και πως η σωστή είναι «επαναπροσδιορισμός φύλου». Ξέρει κανείς το γιατί; Ψάχνω στο ίντερνετ, αλλά δεν βρίσκω κάτι που να με διαφωτίζει.
Χωρίς να είμαι φιλόλογος ή κάτι συναφές, η ερμηνεία μου είναι ότι η λέξη "αλλαγή" υποδηλώνει κάτι ενεργητικό, τύπου "άλλαξα μπλούζα/παπούτσια".

Με τον "επαναπροσδιορισμό", υποδηλώνεται ίσως ύπαρξη μιας συλλογιστικής πορείας πριν γίνει κάποια αλλαγή. Δηλαδή ότι δεν ξύπνησε κάποιος μια μέρα και είπε "ας γίνω γυναίκα" ξέρω γω. Ότι υπάρχει δηλαδή μια πορεία πίσω από αυτό

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.575 μηνύματα.
Χωρίς να είμαι φιλόλογος ή κάτι συναφές, η ερμηνεία μου είναι ότι η λέξη "αλλαγή" υποδηλώνει κάτι ενεργητικό, τύπου "άλλαξα μπλούζα/παπούτσια".

Με τον "επαναπροσδιορισμό", υποδηλώνεται ίσως ύπαρξη μιας συλλογιστικής πορείας πριν γίνει κάποια αλλαγή. Δηλαδή ότι δεν ξύπνησε κάποιος μια μέρα και είπε "ας γίνω γυναίκα" ξέρω γω. Ότι υπάρχει δηλαδή μια πορεία πίσω από αυτό

Ναι αλλά στην εποχή Μπαϊντενόπουλου, έπαιξε πολύ επικοινωνιακά το θέμα αυτό. :P Ακόμη και άνθρωποι χρησιμοποίησαν την μασκαρευτική αλλαγή φύλου για να πάρουν προαγωγή σε εταιρίες στις ΗΠΑ και αλλού λόγω ευνοιοκρατίας προς συγκεκριμένο φύλο ή φυλετικά χαρακτηριστικά (π.χ. αν ο HR manager την έβρισκε με μεγάλα στήθη, ο άλλος για να έχει καλύτερη αξιολόγηση πήγαινε στη δουλειά με προσθετική γυναίκας και 2 μεγάλα στήθη). Είπαμε, το επιχειρείν θέλει θυσίες για το καλό ... της ομάδας εταιρίας.

Αυτοί που βιολογικά ένιωθαν πάντα κάτι άλλο, είναι φυσιολογικά ελάχιστοι και το ξέρουν από τότε που ωριμάζουν ως άνθρωποι. Κανένας δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε θα γίνω άνδρας από σήμερα. Δυστυχώς όμως, τα ΜΜΕ και το σύστημα των social media ξεφτύλισε αυτή την βιολογική ιδιαιτερότητα στο βωμό της επιλεκτικής ιδιαιτερότητας ως προσόν για πολλές δραστηριότητες (π.χ. εύρεση δουλειάς, προώθηση συμφερόντων ΜΚΟ).

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.533 μηνύματα.
Είναι κι αυτό μία άποψη.

Αλλά δεν μπορείς να πεις ότι οι λοατκι+ δεν δέχονται κακοποιητικό λόγο. Ειδικά για τα τρανς άτομα, είναι χειρότερα τα πράγματα (δυστυχώς).
Εγώ λέω να το πούμε «αναβάθμιση», «update», format», «level up» ή κάτι τέτοιο παρόμοιο. Πολύ πιο θετική ορολογία, δεν βρίσκεις; Να μην κακοποιούνται κιόλας οι άνθρωποι από λέξεις.

Πω ρε φίλε, κάποτε ο κόσμος θυσίαζε την ίδια του την ύπαρξη για να μην μπουν οι Πέρσες, οι Τούρκοι και κάθε άλλος εισβολέας και σήμερα κακοποιείται από λέξεις... Τι Αννούλες έχουμε γίνει...

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.445 μηνύματα.
Λένε πως η φράση «αλλαγή φύλου» είναι κακοποιητική και πως η σωστή είναι «επαναπροσδιορισμός φύλου». Ξέρει κανείς το γιατί; Ψάχνω στο ίντερνετ, αλλά δεν βρίσκω κάτι που να με διαφωτίζει.
Με όλη αυτήν την πολυπλοκότητα που απαιτεί η αποκατάσταση και η κατασκευή πέους ή κόλπου πιο πολυ ο επανασχεδιασμός μου φαίνεται καταλληλότερη λέξη.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.575 μηνύματα.
Με όλη αυτήν την πολυπλοκότητα που απαιτεί η αποκατάσταση και η κατασκευή πέους ή κόλπου πιο πολυ ο επανασχεδιασμός μου φαίνεται καταλληλότερη λέξη.

Είναι και η ορμονολογική όπως και η ιστολογική λειτουργικότητα του σώματος. Δεν λένε ακριβώς σε τι περιπέτεια μπαίνει κάποιος όταν "επανασχεδιάζει" το φύλο του βιολογικά. Θέλω να πω ότι εδώ μια τοπική τομή γίνεται στο νύχι και θέλει 4-5 ενέσεις, υπάρχει πολλή αιμορραγία και χρησιμοποιούνται ειδικά αντισηπτικά, πόσο μάλλον αν κάνεις σύνδεση πέους ή διάνοιξη κόλπου.

Azur

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Azur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και μας γράφει από Αγρίνιο (Αιτωλοακαρνανία). Έχει γράψει 1.125 μηνύματα.
Εγώ λέω να το πούμε «αναβάθμιση», «update», format», «level up» ή κάτι τέτοιο παρόμοιο. Πολύ πιο θετική ορολογία, δεν βρίσκεις;
Δεν αποφασίζω εγώ :P
Πω ρε φίλε, κάποτε ο κόσμος θυσίαζε την ίδια του την ύπαρξη για να μην μπουν οι Πέρσες, οι Τούρκοι και κάθε άλλος εισβολέας
Εδώ δεν έχεις άδικο.
και σήμερα κακοποιείται από λέξεις... Τι Αννούλες έχουμε γίνει...
Όμως, δεν ξεκινάνε όλοι οι άνθρωποι από την ίδια αφετηρία.
Δεν προχωρούν όλοι σε bottom surgery.

Skeptic95

Νεοφερμένο μέλος

Ο Skeptic95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 47 μηνύματα.
Είμαι υπέρ αρκεί όποιος/α θέλει να προχωρήσει στην χειρουργική διαδικασία να είναι ενήλικος/η και να έχει ωριμάσει μέσα του/της, δηλαδή να το θέλει και να το σκέφτεται για χρόνια.

έχει ωριμάσει μέσα του/της, δηλαδή να το θέλει και να το σκέφτεται για χρόνια.

Προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, αυτό που εννοώ με αυτό είναι να σιγουρευτεί το άτομο αυτό (είτε κοπέλα είτε αγόρι) πως όντως νιώθει πως δεν είναι στο σώμα του και να περάσει κάποιο διάστημα.

Στην εφηβεία όλα τα παιδιά που πλέον είναι έφηβοι μπερδεύονται με τις ορμόνες που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους (σε όλα τα πράματα) με αποτέλεσμα πολλές φορές να βιάζονται για να μην είναι μόνα τους και σαν αποτέλεσμα από αυτό, ίσως ενσωματώνονται σε παρέες ατόμων ή αλληλεπιδρούν με άτομα που δεν θέλουν πραγματικά απλά λόγω έλλειψης παρέας.

Ναι μεν "my body, my rules" και προοδευτική / woke ατζέντα αλλά μην βιάζεσαι, δεν υπάρχει επιτακτικός λόγος να γίνει εδώ και τώρα.

Τα περισσότερα άτομα που ξέρω είτε από κοντά και προσωπικά είτε και διαδικτυακά που μίλησα μαζί τους χωρίς απαραίτητα να γνωριζόμαστε, το 100% αυτών μου είπε ξεκάθαρα πως από όσο θυμούνταν τον εαυτό τους, έκαναν ό,τι έκαναν τα παιδιά του αντίθετου φύλλου και συμπεριφερόντουσαν διαφορετικά από τα παιδιά του ίδιου φύλλου με αυτούς/ες, δεν ένιωθαν τόσο άνετα μαζί τους, σαν να υπήρχε ένα χάσμα στην επικοινωνία ή ταύτιση.

Δεν είναι δηλαδή ότι γεννήθηκες αγόρι και μέχρι τα 12 νιώθεις αγόρι και ξαφνικά τσούπ εμφανίτηκαν σπυράκια και ορμόνες και αμέσως άρχισες να νιώθεις περίεργα και πως σκέφτεσαι να κάνεις αλλαγή φύλλου. ΗΔΗ το βίωσες αυτό χρόνια πριν απλά τότε στην εφηβεία εντονώνεται μέσα σου. Αν περίμενες λοιπόν από τα 5 που θυμάσα τον εαυτό σου μέχρι τα 12 που μπαίνεις στην εφηβεία 7 χρόνια, ε μπορείς να κάνεις άλλα 6 χρόνια υπομονή, να φτάσεις να κλείσεις τα 18 και μετά να κάνεις ό,τι θέλεις.

Και φυσικά, πολύ σημαντικό, να προετοιμάσεις το έδαφος (π.χ. να το έχουν μάθει οι γονείς σου, να ανοιχτείς σταδιακά και όχι μία μέρα πριν τα 18α γενέθλιά σου να πεις τι θέλεις να κάνεις, θα τους έρθει ξαφνικό και απότομο, όχι ότι έχουν δικαίωμα πάνω σε εσένα και στο σώμα σου -αφού είναι πλέον ενήλικος/η- αλλά εφόσον λογικά θα μένεις ακόμα μαζί τους, αυτό μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση στην οικογενειακή σας ζωή στο σπίτι και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει) και να το κάνεις με δικά σου χρήματα. Όχι μόνο για να μην επιβαρύνεις τους γονείς σου αλλά και θα σε βοηθήσει η ίδια η διαδικασία απόκτησης χρημάτων μέσω εργασίας στο να συνειδητοποιήσεις καλύτερα αυτό που αποφάσισες να κάνεις.

Φυσικά εδώ να γράψω επίσης πως μπορεί κάποια κοπέλα μικρή να έπαιζε ποδόσφαιρο ή να είχε πολύ δυναμικό χαρακτήρα και να της κόλλησαν το κλασκό "αγοροκόριτσο" και ενώ η ίδια δεν ένιωθε πως σε άλλο σώμα θα ήταν πιο "ο εαυτός της" , της έκαναν αυθυποβολή και μαζική πίεση μέσω ψυχολογικού μπούλινγκ και μπορεί να μπερδευτεί εξαιτίας όλων αυτών. Αντίστοιχα, κάποιο αγοράκι που παίζει με κούκλες δεν είναι απαραίτητα ούτε gay ούτε queer. Θέλω να πω, πολλοί βιάζονται να ορίσουν τον μελλοντικό σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλλο με βάση συμπεριφορές άλλων ατόμων και να προκαταβάλουν τα άτομα αυτά, δημιουργόντας ένα χάος.

Μπορεί ένα αγοράκι μέρι τα 9 να παίζει με κούκλες Barbie και στα 10 να πάει και να γραφτεί στο Καράτε. Μπορεί ένα κοριτσάκι μέχρι τα 9 να πλακώνεται στις λάσπες με άλλα αγόρια και στα 10 να ανακαλύψει το μακιγιάζ και να παίρνει τις πούδρες της μητέρας της και να αρχίσει να βάφεται. Άπειρα σενάρια σε άπειρες παραλλαγές.

Τέλος, μπορεί κάποιος/α να παρουσιάζει χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ανήκουν και στα 2 φύλλα και να μην νιώθει πως ανήκει σε κανένα από αυτά, π.χ. οι ερμαφρόδιτοι.

Όπως υπάρχουν πόσες παραλλαγές για σεξουαλικό προσανατολισμό , έτσι υπάρχουν και για τα genders: Ερμαφρόδιτοι, queer, third gender, androgynous, intersex, twin flame, two-spirit, genderfluid, agender, demi-gender, non-binary, pangender/polygender, κ.α.

(ναι, βιολογικά μιλώντας τα φύλλα είναι 2, αρσενικό και θηλυκό, αλλά στην εποχή του αυτοπροσδιορισμού - υπαρξισμού, ο/η καθένας/καθεμιά μπορεί -είτε επιλέξει να το κάνει είτε όχι- να εκφραστεί όπως επιθυμεί)

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Skeptic95

Νεοφερμένο μέλος

Ο Skeptic95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 47 μηνύματα.
@Azur ευχαριστώ για το like απλά ενημέρωση: όταν το έβαλες ήταν στο αρχικό κείμενο που έγραψα, μετά πρόσθεσα άλλα (όλο το κατεβατό) όμως το like σου παρέμεινε και μπορεί να μην συμφωνείς στα καινούρια που πρόσθεσα ή/και να μην τα διάβασες, γι' αυτό σε ταγκάρω, ώστε αν δεν συμφωνείς να το αποσύρεις. :)

Azur

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Azur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και μας γράφει από Αγρίνιο (Αιτωλοακαρνανία). Έχει γράψει 1.125 μηνύματα.
@Azur ευχαριστώ για το like απλά ενημέρωση: όταν το έβαλες ήταν στο αρχικό κείμενο που έγραψα, μετά πρόσθεσα άλλα (όλο το κατεβατό) όμως το like σου παρέμεινε και μπορεί να μην συμφωνείς στα καινούρια που πρόσθεσα ή/και να μην τα διάβασες, γι' αυτό σε ταγκάρω, ώστε αν δεν συμφωνείς να το αποσύρεις. :)
Γενικά, τα likes τα δίνω απλόχερα είτε γιατί συμφωνώ είτε για να ενθαρρύνω τον συνομιλητή μου (ειδικά αν είναι νέος χρήστης) να γράφει πιο συχνά ή να συνεχίσει την κουβέντα που έχουμε είτε γιατί είδα κάτι που μου άρεσε ή με προβλημάτισε. Δηλαδή το like δεν δηλώνει απαραίτητα τη συμφωνία μου.

Όσον αφορά στα του θέματος που μας λες, καταλαβαίνω δύο βασικά πράγματα: (α) ότι πρέπει να σιγουρευτεί κανείς πως επιθυμεί επαναπροσδιορισμό φύλου και (β) ότι υπάρχει ποικιλομορφία στην ταυτότητα και την έκφραση φύλου χωρίς απαραίτητα το άτομο που βιώνει το «διαφορετικό» να είναι τρανς.

Εάν εννοείς κάτι άλλο, πες το άφοβα ;)

Skeptic95

Νεοφερμένο μέλος

Γενικά, τα likes τα δίνω απλόχερα είτε γιατί συμφωνώ είτε για να ενθαρρύνω τον συνομιλητή μου (ειδικά αν είναι νέος χρήστης) να γράφει πιο συχνά ή να συνεχίσει την κουβέντα που έχουμε είτε γιατί είδα κάτι που μου άρεσε ή με προβλημάτισε. Δηλαδή το like δεν δηλώνει απαραίτητα τη συμφωνία μου.

Όσον αφορά στα του θέματος που μας λες, καταλαβαίνω δύο βασικά πράγματα: (α) ότι πρέπει να σιγουρευτεί κανείς πως επιθυμεί επαναπροσδιορισμό φύλου και (β) ότι υπάρχει ποικιλομορφία στην ταυτότητα και την έκφραση φύλου χωρίς απαραίτητα το άτομο που βιώνει το «διαφορετικό» να είναι τρανς.

Εάν εννοείς κάτι άλλο, πες το άφοβα ;)
Α) Ναι, αυτό ακριβώς. Να είναι σίγουρος/η πως όντως αυτό θέλει, έστω να περάσει λίγος καιρός φιλοσοφώντας το, να μην είναι βιαστική απόφαση.

Β) Ναι φυσικά. Είμαστε πολύ πιο πολυδιάστατες υπάρξεις εμείς οι άνθρωποι από μερικές λέξεις, είτε της θρησκείας είτε πολιτικής είτε τέχνης είτε φύλλου. Προσπαθούμε να χωρέσουμε τόσα πολλά συναισθήματα και σκέψεις σε τόσες λίγες λέξεις.

Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το δω απόλυτα, ο/η καθένας/καθεμιά ό,τι θέλει μπορεί να κάνει αν δεν πειράξει τον άλλον (ο "Χρυσός κανόνας")

Χρήστες Βρείτε παρόμοια