• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

H δωρεά οργάνων θα έπρεπε να είναι opt-in ή opt-out διαδικασία;

christinelle

New member

Η christinelle αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Ελευσίνα (Αττική). Έχει γράψει 1,793 μηνύματα.
Και που είναι το πρόβλημα στο να δηλώσουμε όσοι δεν θέλουμε ότι δεν θέλουμε? Εγώ συμφωνω.
 

antonela

New member

Η antonela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Ιωάννινα (Ιωάννινα). Έχει γράψει 165 μηνύματα.
Aν αυτό είχε υπγράψει ότι θέλει να γίνει δωρητής οργάνων τώρα δεν θα ζούσε...

Για μένα την απόφαση πρέπει να την παίρνουν οι συγγενείς όταν χρειαστεί.
Και να έχει κάνει αίτηση κάποιος για να γίνει δωρητής οργάνων, θα ρωτήσουν τους συγγενείς. Μόνο αν δεχτούν οι συγγενείς θα γίνει η δωρεά. ;)
 

Ξανθη Κυπραιου

New member

Η Ξανθη Κυπραιου αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Άνεργος/η και μας γράφει απο Κομοτηνή (Ροδόπη). Έχει γράψει 96 μηνύματα.
Πρέπει να opt-in διαδικασία!

Ζούμε σε μια χώρα με περικοπές στην περίθαλψη.....

Ποιός μπορεί να με βεβαιώσει ότι η διαδικασία είναι αντικειμενική και αξιόπιστη???

Π.χ. φτάνει ένας πολυτραυματίας και ο.....λογιστής του νοσοκομείου βγάζει μπλοκάκι..... -Τόσα για χειρουργεία, τόσα για περίθαλψη, τόσα για αποκατάσταση, τόσα για αναπηρική σύνταξη....... Άσε δε συμφέρει! Πείτε ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός.....


Αν η διαδικασία είναι opt-out μπορεί οι συγγενείς να πάρουν και μια δεύτερη γνώμη και ο υποψήφιος δωρητής να τη γλιτώσει....

Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τους γιατρούς! Έχω όμως σοβαρές επιφυλάξεις.....
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,859 μηνύματα.
1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

1η Νοεμβρίου: O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός, φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,9, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 36,6, στην Κροατία 34.8, στο Βέλγιο 29,5 και στη Μάλτα 28,6.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:


  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.

  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.

  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.


https://www.pagenews.gr/2018/11/01/ygeia/1i-noembriou-panellinia-imera-doreas-organon/
Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Μου είχε κάνει εντύπωση όταν ένας γνωστός μου στην Ολλανδία μου είπε οτι μόλις έκλεισε τα 18 του έστειλαν χαρτί με ερώτηση αν θέλει όταν πεθάνει ("με το καλό" - έλεος) να δοθούν τα όργανά του για μεταμόσχευση. Φρίκαρε φυσικά και απάντησε όχι.

Προσωπικά δεν είμαι τόσο "φιλάνθρωπη" (έτσι λέγεται;:hmm:) για να με νοιάζει τι θα συμβεί όταν πεθάνω. Θα το έκανα μόνο για κάποιο συγγενή ή φίλο, όχι όμως για έναν άγνωστο. Δηλαδή οι συγγενείς μου θα είχαν τον πόνο οτι με έχασαν (φτου φτου μακριά!), θα πρέπει να ξέρουν οτι θα υποβληθώ και σε πειραματισμό - εγχείριση - πετσόκομα; Απαιτώ αν μη τι άλλο μια αξιοπρεπή ταφή, κι αυτή δε θα γίνει αν είμαι πετσοκομμένη με ένα νεφτό-συκώτι μπλα μπλα λιγότερα. Λυπάμαι που το λέω.
Τί ΜΑΛΑΚΙΕΣ έλεγα τότε; :mpinelik: (σόρρυ για το άσχετο)
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ariana2018

Active member

Η Ariana2018 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών . Έχει γράψει 119 μηνύματα.
Εγώ συμφωνώ με το πρωτο ποστ ότι θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Δλδ να θεωρείται δεδομένη η δωρεά κι αν κάποιος δε θέλει να κάνει σχετική αίτηση κι όχι το αντίθετο. Ασχολούνται με τα ασήμαντα πχ gdpr - αυτό μου ρθε τωρα-και δεν ασχολούμαστε με τα βασικά.
 

paskmak

Well-known member

Ο paskmak αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,064 μηνύματα.
Η επιβεβλημένη δωρεά οργάνων δεν αυξάνει αυτόματα τον αριθμό των μεταμοσχευμένων οργάνων.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, αν και υπάρχει αύξηση των δοτών, τελικά έχει υπάρξει μείωση στα όργανα που έχουν μεταμοσχευτεί. Στην Ισπανία, που είναι πρώτη στις δωρεές οργάνων, η επιβεβλημενη μεταμόσχευση εφαρμοζεται απο την δεκαετία του 70, άλλα πραγματική αύξηση στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων επετεύχθη απο το 1989, όταν ξεκίνησε την λειτουργία του η Organización Nacional de Trasplantes (ONT).

Το πρόβλημα σε αρκετές χώρες εντοπίζεται στο γεγονός οτι πολλά νοσοκομεία δεν έχουν οργανωμένο σύστημα αναγνώρισης, καταγραφής και ελέγχου των περιστατικών , των οποίων τα άτομα είναι ήδη δότες. Οπότε , 2 είναι οι βασικοί πυλώνες για να αυξηθούν όχι μόνο οι δότες , άλλα και οι πραγματικά διενεργούμενες μεταμοσχεύσεις: η καλύτερη οργάνωση των νοσοκομείων όπου λαμβάνονται τα όργανα και η γενικότερη ενημέρωση του πληθυσμού. Ένας νόμος , και μάλιστα πολύ αμφιλεγόμενος , δεν αποτελεί οριστική λύση στο ζήτημα αυτό, και μάλλον επιφέρει περισσότερη αντίδραση παρά όφελος.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top