Angelique.
Διακεκριμένο μέλος


Ίσως έχει λιγότερους φανατικούς "λάτρεις",
ωστόσο παραμένει σταθερή συντροφιά σε πολλές στιγμές χαλάρωσης τόσο τον χειμώνα,όσο και το καλοκαίρι.
Το τσάι ανακάλυψε ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.Χ. Μία καλοκαιρινή ημέρα αποφάσισε να επισκεφθεί μια μακρινή γωνιά της αυτοκρατορίας του. Κάποια στιγμή διέταξε την ακολουθία του να σταματήσει, και οι υπηρέτες ξεκίνησαν να βράζουν νερό για να πιουν οι διψασμένοι ταξιδιώτες. Ο αυτοκράτορας πίστευε ότι το νερό έπρεπε να βράζεται πριν από την πόση, για λόγους υγιεινής. Την ώρα, όμως, που έβραζε το νερό, ένα ρεύμα αέρα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα του «μείγματος», και τη στιγμή που το δοκίμασε, ο κόσμος κέρδισε το τσάι!
Το τσάι είναι σήμερα το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Στην Ευρώπη έφτασε το 1610, από τους Πορτογάλους, οι οποίοι το μετέφεραν για λογαριασμό των Ολλανδών. Λίγο αργότερα οι Ολλανδοί άνοιξαν δική τους «γραμμή» με την Κίνα και ξεκίνησαν μαζική εισαγωγή τσαγιού. Μια νέα μόδα με φανατικούς οπαδούς, το τσάι τα πρώτα χρόνια ήταν πανάκριβο, καθώς το ένα κιλό κόστιζε 60.000 δρχ. Μόλις το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια, και το τσάι από την Ολλανδία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού είναι γνωστές από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, και οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών συνηγορούν πως τα συστατικά του τσαγιού μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών.
Υπεύθυνα για τις ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού είναι κυρίως συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών ουσιών, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και περιλαμβάνουν τις κατεχίνες, τις θειοφλαβίνες, τη θειορουβικίνη και τις φλαβονόλες. (more info,εδώ.)
Θα αναφέρω και επιγραμματικές πληροφορίες για τα αγαπήμενα μου είδη τσαγιού,το κόκκινο, το λευκό και το μαύρο:
Kόκκινο τσάι: αν και εμπίπτει σε παρόμοια διαδικασία παραγωγής με το κλασικό τσάι, δεν έχει καμία σχέση με το φυτό Camelia Sinensis. Στη Νότια Αφρική, από όπου και προέρχεται, το Rooibos (κόκκινο τσάι), χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως όπλο έναντι πολλών αλλεργικών συμπτωμάτων, ενώ ερευνητικά δεδομένα το καθιστούν εξαίσιο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Rooibos δεν περιέχει καφεΐνη, αλλά ούτε και οξαλικό οξύ και έτσι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.
Λευκό τσάι: Με μια έμφυτη γλύκα, αυτή η ποικιλία έγινε γνωστή σχετικά πρόσφατα. Μερικοί από τους λόγους που έχει οπαδούς είναι η αναστολή της ανάπτυξης των λιπωδών κυττάρων και η καταστροφή των ήδη υπαρχόντων. Επιπλέον, μειώνει την καταστροφή των κυττάρων που οφείλεται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, χαμηλώνει την πίεση και την (κακή) χοληστερόλη και περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν σε διάφορες μορφές καρκίνου. Βοηθά επίσης στην υγεία των οστών, στη μείωση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα και στην ανάρρωση από ασθένειες, μιας και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το λευκό τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο, οπότε μάλλον το πιο υγιεινό.
Μαύρο τσάι: Μιας και χρησιμοποιείται συνήθως στο κρύο τσάι, είναι από τα πιο διαδεδομένα. Οξειδώνεται περισσότερο από τα άλλα είδη, οπότε καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση του δέρματος, ρυτίδες, αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα. Επίσης, διατηρεί τη γεύση του περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη. Κάποια από τα πλεονεκτήματά περιλαμβάνουν πρόληψη διάρροιας, δερματικών παθήσεων, πνευμονίας και κυστίτιδας. Χαμηλώνει επίσης το επίπεδο γλυκόζης, οπότε είναι χρήσιμο και στους διαβητικούς και αυξάνει το μεταβολισμό, οπότε βοηθά στο αδυνάτισμα.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών τσαγιού,με πολλές και διαφορετικές ιδιότητες.
Μην ξεχνάμε και τα ροφήματα που γίνονται από βότανα,
τα οποία είναι εξίσου σημαντικά και βοηθάνε στην αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων υγείας (π.χ. αϋπνίες)
Ακόμα,το αρωματικό τσάι,καθώς και το τσάι από αποξηραμένα φρούτα,
είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα χαλαρωτικό ρόφημα.
Πείτε μας λοιπόν,αν σας αρέσει το τσάι,
ποιο είδος είναι το αγαπημένο σας, αν το προτιμάτε ζεστό ή κρύο,
καθώς και αν γνωρίζετε περαιτέρω πληφορίες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητές του,παραθέστε τες εδώ.

Πηγές: a), b), c).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Miss Brightside
Πολύ δραστήριο μέλος




Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
gademis
Τιμώμενο Μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
love_angel
Επιφανές μέλος


Το χειμώνα που μας πέρασε ανακάλυψα το τσαι της λιπτον με μήλο και κανέλα και ξετρελάθηκα! Ναι, έχω ένα θέμα με την κανέλα!

Το καλοκαίρι αγαπώ το ice tea με λεμόνι!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Λατρεύω το πράσινο και το μαύρο τσάι,ζεστό,με λεμόνι.
Για να βοηθήσει στο αδυνάτισμα απαγορεύεται να βάλουμε γάλα,μέλι ή ζάχαρη.Πρέπει να είναι σκέτο ή με λεμόνι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
MissKit
Επιφανές μέλος



Έχω δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά είδη τσαγιού. Το καλοκαίρι ταράζω το πράσινο γιατί είναι το μόνο που βρίσκω κρύο χωρίς ζάχαρη, αλλά το χειμώνα γίνεται το ύψιστο όργιο στο οποίο με συνοδεύουν οι ποικιλίες του Δρόμου του Τσαγιού και οι «περίεργες» γεύσεις της lipton.
Μαύρο τσάι καραμέλα, λευκό τσάι με τριαντάφυλλο - βιολέτα και το Άνθος της Πέτρας που είναι πράσινο τσάι με άρωμα μάνγκο και βερίκοκο είναι λίγα από αυτά που μου αρέσουν.
Απορώ γιατί δεν είχαμε θέμα για το τσάι τόσο καιρό!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ερινύς
Τιμώμενο Μέλος



Όσο περίεργο και αν φανεί, δεν πίνω ποτέ τσάι με ζάχαρη, γάλα κλπ. Ίσως λίγο μέλι, αλλά πολύ σπάνια. Πιστεύω ότι χάνει το άρωμά του και αλλοιώνεται η γεύση του αν βάλω κάτι άλλο μέσα.


Σκέτο το πίνω, και ευτυχώς υπάρχει ο Δρόμος του Τσαγιού που σου αφήνει πάρα πολλά περιθώρια για tea-γευσιγνωσίες και συνδυασμούς.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Angelique.
Διακεκριμένο μέλος


Ω ναι!Τσάι.![]()
Έχω δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά είδη τσαγιού. Το καλοκαίρι ταράζω το πράσινο γιατί είναι το μόνο που βρίσκω κρύο χωρίς ζάχαρη, αλλά το χειμώνα γίνεται το ύψιστο όργιο στο οποίο με συνοδεύουν οι ποικιλίες του Δρόμου του Τσαγιού και οι «περίεργες» γεύσεις της lipton.
Μαύρο τσάι καραμέλα, λευκό τσάι με τριαντάφυλλο - βιολέτα και το Άνθος της Πέτρας που είναι πράσινο τσάι με άρωμα μάνγκο και βερίκοκο είναι λίγα από αυτά που μου αρέσουν.
Απορώ γιατί δεν είχαμε θέμα για το τσάι τόσο καιρό!

Aγαπημένα μου το Λευκό Ψηφιδωτό,Κόκκινη Πλατεία,τσάι με τριαντάφυλλο,Fairy Lady και αρκετά ακόμα.
Το χειμώνα ειδικά είμαι μόνιμη πελάτισσα.

Επίσης ένα εξαιρετικό τσάι μου είχαν φέρει και από Κωνσταντινούπολη,πρέπει να ήταν από την τοπική αγορά εκεί.
@Βαγγελίνα: Kαι εγώ με μέλι το προτιμώ και ελάχιστη ζάχαρη.
Btw,το Άνθος της Πέτρας που αναφέρθηκε δύο φορές,θα το δοκιμάσω σίγουρα.

Χαίρομαι που σας άρεσε το θέμα. =)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kit-kat
Πολύ δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
MissKit
Επιφανές μέλος



Αν θέλεις να υποκαταστήσεις τον καφέ με τσάι προτίμησε κάποιο με υψηλή τεΐνη - την αντίστοιχη ουσία της καφεΐνης. Τα μαύρα είναι συνήθως αυτά με την υψηλότερη τεΐνη.
Οι θερμίδες που προσθέτει είναι ελάχιστες και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως και ο καφές. Είναι άριστος σύμμαχος της υγιεινής διατροφής και κατά καιρούς ξεπροβάλλουν διάφορες έρευνες για το πώς βοηθά το τσάι τον οργανισμό μας σε πολλά επίπεδα (καρδιά, πεπτικό, πρόληψη καρκίνου είναι μερικά).
Χάρη θα σου κάνεις να κολλήσεις μαζί του.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Πίνω πάντα πράσινο, το οποιο αγοράζω χύμα από τον Μανδραγόρα.

Έχω όλα τα σύνεργα, τσαγιέρες ειδικές, μέχρι και ολόκληρο σετ που μας έφεραν από την Κίνα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χριστιάννα ^^
Διάσημο μέλος



Κι εγώ χειμώνα/καλοκαίρι το ταραζω, αν και πιο μικρή δεν μ'άρεσε, τα τελευταία 2-3 χρόνια εχω γίνει φαν! Γενικά αποφεύγω το lipton, επειδή μου φαίνεται πολύ ψεύτικη η γεύση του, αλλά λατρεύω το γιασεμί της Twinings of London.
Πάντα με μέλι, ποτέ με ζάχαρη η γάλα. Κι αν είναι του βουνού απ'το χωριό, και με λεμόνι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
venividivici
Τιμώμενο Μέλος


Demmers Tea House
Το αγόρασα από τη Βιέννη εχει υπέροχο άρωμα και καταπληκρικο πορφυρό κόκκινο χρώμα...
Εγω που δεν πίνω αφεψήματα το λατρεύω...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
venividivici
Τιμώμενο Μέλος




Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Θάλεια
Διάσημο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Loony
Πολύ δραστήριο μέλος


Το ανακάλυψα πριν μερικούς μήνες και ήταν έρωτας με τη πρώτη γουλιά!

Επίσης ΠΡΕΠΕΙ όλοι να δοκιμάσετε το White Christmas, το οποίο εγώ το πήρα από ο δρόμο του τσαγιού και είναι εκπληκτικό για αυτήν την εποχή! (προφανώς)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ερινύς
Τιμώμενο Μέλος


Από δρόμο του τσαγιού όσοι δεν έχετε δοκιμάσει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τον Βυσσινόκηπο και ένα άλλο που έχει μέσα κανέλα και πορτοκάλι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
vassilis498
Διακεκριμένο μέλος


//χώνεις το φακελάκι μέσα στην κούπα/φλιτζάνι σκύβεις από πάνω και αρχίζεις τη μαστούρα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
prinCess.
Επιφανές μέλος


Δοκιμάστε το Twinings English Breakfast Tea.. με λίγο γάλα.
Το ανακάλυψα πριν μερικούς μήνες και ήταν έρωτας με τη πρώτη γουλιά!
Επίσης ΠΡΕΠΕΙ όλοι να δοκιμάσετε το White Christmas, το οποίο εγώ το πήρα από ο δρόμο του τσαγιού και είναι εκπληκτικό για αυτήν την εποχή! (προφανώς)
50 shades of grey.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 34 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.