Lomography (λομογραφία)

*stereohead

New member

Ο *stereohead αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών . Έχει γράψει 21 μηνύματα.
Ποιοί ασχολείστε??
www.lomography.com

Η Λομογραφική εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 στην Βιέννη, από Αυστριακούς φοιτητές οι οποίοι ανακάλυψαν την ομώνυμη Ρωσική αυτόματη κάμερα και δημιούργησαν ένα εντελώς νέο είδος φωτογραφίας, την ΛΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Τα κεντρικά γραφεία στην Βιέννη ξεκίνησαν ως ένα καλλιτεχνικό σχέδιο, οργανώνοντας εκθέσεις και happenings με χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν σαν εκθέτες ή καλεσμένοι, ακολουθώντας αμέσως την ιδέα της Λομογραφίας. Σήμερα η Λομογραφική εταιρεία έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο από πρεσβείες, ενώ η ιδέα της Λόμο έχει γρήγορα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μέσα από εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Η Λομογραφία δεν επιδιώκει να διακόψει τη ζωή, αλλά να γίνει μέρος αυτής, πηγαίνοντας πέρα από την κλασσική ή την επαγγελματική φωτογραφία. Γι΄ αυτό οι κύριοι στόχοι της Λομογραφίας δεν είναι το τέλειο καδράρισμα, η ποιότητα ή οι κανόνες μιας επαγγελματικής φωτογραφίας, αλλά η αυθόρμητη φωτογράφηση της καθημερινής ζωής, με αναπάντεχα αποτελέσματα ορισμένες φορές. Η Λομογραφία έχει δημιουργήσει τους δικούς της κανόνες, τους οποίους μπορείτε να δείτε μαζί με περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.lomography.com

ΜΗΧΑΝΕΣ – ΛΟΜΟ: Εκτός από ξεχωριστές ιδέες η Λόμο προσφέρει επίσης και ξεχωριστές φωτογραφικές μηχανές... όχι μόνο την κλασσική Ρώσικη Λόμο, αλλά επίσης και τα νέα μας προϊόντα με 4 ή ακόμα και 9 (!!!) φακούς, SUPER SAMPLER, ACTION SAMPLER, POP 9,...πετυχαίνοντας μια σειρά από φωτογραφίες μόνο με ένα κλικ, δίνοντας σου την ευκαιρία να συλλάβεις την κίνηση σε μία κανονικού μεγέθους φωτογραφία (δες την αρχειοθήκη μας )!!!

ΛΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Εδώ και ένα χρόνο η Geda Böck (Πρεσβεία – Λόμο της Θεσσαλονίκης) και ο Βασίλης Καρκατσέλης (Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) δημιουργούν μία ομάδα από Λομογράφους στην Βόρεια Ελλάδα, συνδέοντας άτομα που ήδη γνωρίζουν την Λόμο-Κάμερα και ανακαλύπτοντας νέους που ενδιαφέρονται, επειδή στο κάτω κάτω όλοι μπορούν να μας ακολουθήσουν!!! Είμαστε ανοιχτοί στον καθένα που επιθυμεί να βρει τον προορισμό του ως παθιασμένος Λομογράφος... γιʼ αυτό δοκίμασε το! Αν έχεις ήδη μία Λόμο-Κάμερα δείξε μας τις φωτογραφίες σου, αν όχι δανείσου μία από εμάς και μάθε γι΄ αυτήν (καθώς και να την αγαπάς).
 

Isiliel

New member

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.
Φίλε μου, προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί και παρόλο που έχω σπουδάσει φωτογραφία, είναι η πρώτη φορά που ακούω για τη Λομογραφία.
Σ' ευχαριστούμε που άνοιξες το θέμα!

Έψαξα αρκετά στο internet αφού διάβασα το κείμενο που μας παρέθεσες και η πρώτη ερώτηση που ήρθε στο μυαλό μου ήταν: Γιατί μόνο με μηχανή Lomo κι όχι με οποιαδήποτε μηχανή;

Δύο βιεννέζοι φοιτητές βρέθηκαν στο Λένινγκραντ και χρειάστηκε να αγοράσουν μια φτηνή φωτογραφική μηχανή για τις τυπικές τουριστικές φωτογραφίες. Οταν όμως τις εμφάνισαν ανακάλυψαν ότι οι εικόνες είχαν μια ιδιαίτερη γοητεία χάρη στον γωνιώδη φακό της και στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά με τα οποία την «προίκισε» ο σχεδιαστής της. Αποφάσισαν έτσι να μετατρέψουν τη LOMO σε αντικείμενο λατρείας και να τη διαδώσουν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της δημιουργίας ενώσεων ή πρεσβειών, όπως οι ίδιοι λένε. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν δημιουργηθεί 36 τέτοιες «λομογραφικές πρεσβείες».
Και τι διαφορετικό έχει το φωτογραφικό αυτό κίνημα να επιδείξει;

Δεν χρειάζεται ούτε να εστιάσεις, ούτε να υπολογίσεις το φως, ούτε φλας. Ξέχασε τη ρύθμιση του διαφράγματος, της ταχύτητας, του φιλμ... Πείτε αντίο στη δικτατορία της τεχνικής. Η φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος είναι η αναζήτηση του αυθεντικού, μιας καινούργιας οπτικής γωνίας.

«Ενα από τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά της LOMO», μας λέει ο Πασκουάλ «είναι ότι ρυθμίζει η ίδια την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται από το διάφραγμα. Η ίδια η μηχανή, με το διπλό της "κλικ" σού δίνει να καταλάβεις πόσο χρόνο χρειάστηκε για να τραβήξει τη φωτογραφία». Υπάρχει κάποιο μυστικό όμως; «Το μυστικό κρύβεται πρώτα στη διάθεση αυτών που τη χρησιμοποιούν και ύστερα στο γεγονός ότι η LOMO, από το ίδιο της το όνομα κιόλας, μοιάζει με παιχνίδι. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μη σε παίρνει κανείς στα σοβαρά όταν τη χρησιμοποιείς, αφού κανείς δεν πιστεύει ότι με αυτό το μηχανάκι βγάζεις φωτογραφίες. Κατ' αυτόν τον τρόπο, πρώτον, δεν ενοχλείς κανένα όποια στιγμή και να στρέψεις πάνω του τον φακό μιας LOMO και, δεύτερον, πετυχαίνεις τη μέγιστη δυνατή αυθεντικότητα αφού έχεις αποφύγει το χειρότερο: την πόζα».
Ιδιαίτερα ελκυστική είναι όμως και η βασική τους φιλοσοφία:

Oι 10 κανόνες της λομογραφίας
1. Έχε τη lomo σου πάντα μαζί για να φωτογραφίζεις οτιδήποτε σου κινεί το ενδιαφέρον.
2. Xρησιμοποίησέ την κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας.
3. H λομογραφία δεν σταματάει τη ζωή σου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως το περπάτημα, ο ύπνος και η αναπνοή.
4. Mην κοιτάς από το φακό. Σήκωσε τη lomo σου ψηλά, πίσω από το κεφάλι σου, ανάποδα, όπως θέλεις, δεν υπάρχει πρέπει.
5. Πλησίασε τα αντικείμενα που θέλεις να φωτογραφίσεις όσο πιο πολύ μπορείς.
6. Mη σκέφτεσαι. Aπάλλαξε τον εαυτό σου από κάθε σκέψη, βγες στο δρόμο και τράβα ό,τι σου έρθει στο κεφάλι.
7. Nα είσαι γρήγορος. Δέκα δευτερόλεπτα κάνουν τη διαφορά στη λομογραφία.
8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι έχεις τραβήξει πριν εμφανίσεις το φιλμ. Bγάλε όσες φωτογραφίες θέλεις, και ό,τι βγει. H λομογραφία χαίρεται κάθε στιγμή της ζωής.
9. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι τράβηξες ούτε μετά. Mην κοιτάζεις τις φωτογραφίες προσπαθώντας να θυμηθείς ακριβώς τι τράβηξες. Aπλά συνέβη.
10. Ξέχνα τους δέκα κανόνες. H λομογραφία δεν έχει κανόνες.
Η σουρεαλιστική αυτή προσέγγιση της φωτογραφίας, μου φαίνεται ιδιαίτερα αξιόλογη, για έναν ακόμη λόγο: Απαιτείται εμφάνιση φίλμ! Αν βρεθεί στο διάβα μου μια Lomo, είναι σίγουρο πως θα το δοκιμάσω... ;)

Πηγές:

Το Βήμα
Athens Voice
 
Τελευταία επεξεργασία:

fandago

New member

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,727 μηνύματα.
Δεν βρίσκω γιατί πρέπει να είναι ξεχωριστή κατηγορία αυτός ο τρόπος λήψης φωτογραφιών, ούτε γιατί πρέπει να είναι με εμφάνιση φιλμ.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

QsLv

New member

Ο QsLv αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 590 μηνύματα.
Ρίχνοντας έναν μάτη στο site μιας Αυστριακής εταιρίας που εμπορεύεται LOMO κάμερες (εμπνευσμένες από κάποια ρωσικά μοντέλα), η λομογραφία συνοψίζεται στα εξής:

-αυτόματη εστίαση
-αυτόματη ρύθμιση ταχύτητας διαφράγματος
-αναλογικότητα

Όσα χρωματικά εφέ επιτυγχάνονται με τη λομογραφία, είναι δυνατό να επιτευχθούν και με την κοινή αναλογική φωτογραφία (π.χ. με κάποιες τεχνικές ανάπτυξης φιλμ στις οποίες δεν επεκτείνομαι) και εν τέλει με την ψηφιακή αν χειρίζεται καλά κανείς κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων.

Η αυτόματη εστίαση και η αυτόματη ρύθμιση shutter speed είναι αυτά που βοηθούν στον αυθορμητισμό που προβάλλεται μαζί με τη λομογραφία...

...ουσιαστικά πρόκειται περί απόπειρα αναβίωσης των polaroid κατά κάποιον τρόπο, οι οποίες βέβαια είναι αναντικατάστατες.
 

Isiliel

New member

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.
Όσα χρωματικά εφέ επιτυγχάνονται με τη λομογραφία, είναι δυνατό να επιτευχθούν και με την κοινή αναλογική φωτογραφία (π.χ. με κάποιες τεχνικές ανάπτυξης φιλμ στις οποίες δεν επεκτείνομαι) και εν τέλει με την ψηφιακή αν χειρίζεται καλά κανείς κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων.
Μα αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν οι Λομογράφοι, την επεξεργασία και γενικότερα οτιδήποτε δε σχετίζεται με τη στιγμή. Στο άρθρο που παραθέτω πιο πάνω λέει: "Μη σκέφτεστε, μην εστιάζετε, μην μετράτε".

Έπειτα βλέπω πως υπάρχουν μηχανές όπως η παρακάτω που μπορεί με τους οκτώ φακούς της να τραβήξει με απόκλιση μερικών δευτερολέπτων οκτώ διαφορετικές φωτογραφίες, που θα καταγραφούν στο ίδιο καρέ.
"Μα μπορώ να το κάνω στο photoshop". Πολύ ωραία, κι εγώ, μα τότε δεν είσαι Λομογράφος. ;) 
Τελευταία επεξεργασία:

_daemon_

New member

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,450 μηνύματα.
Ώρες ώρες αναρωτιέμαι τι θέλαμε εμείς οι άνθρωποι και κατεβήκαμε από τα.....δέντρα! :D
 

Γίδι

Τιμώμενο Μέλος

Η Γίδι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 12,565 μηνύματα.
Μου αρέσει η ιδέα της Λομογραφίας. Ελπίζω να εξελιχθεί και να μπορεί να διαφοροποιηθεί ή να αποκτήσει κατηγορίες, για μένα είναι μαγική η Στιγμή.
Είναι όμορφο να συνδυάζεις πολλές εικόνες σε μία, είναι θέμα τύχης να πετύχεις ένα στιγμιότυπο που θα κάνει το θεατή να κολλήσει, είναι θέμα εμπειρίας να το κάνεις συστηματικά...

Ελπίζω να μη γίνει trendy.
 

Khpouros

New member

Ο Khpouros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών . Έχει γράψει 5 μηνύματα.
(ΛΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Εδώ και ένα χρόνο η Geda Böck (Πρεσβεία – Λόμο της Θεσσαλονίκης) και ο Βασίλης Καρκατσέλης (Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) δημιουργούν μία ομάδα από Λομογράφους στην Βόρεια Ελλάδα, συνδέοντας άτομα που ήδη γνωρίζουν την Λόμο-Κάμερα και ανακαλύπτοντας νέους που ενδιαφέρονται, επειδή στο κάτω κάτω όλοι μπορούν να μας ακολουθήσουν!!! Είμαστε ανοιχτοί στον καθένα που επιθυμεί να βρει τον προορισμό του ως παθιασμένος Λομογράφος... γιʼ αυτό δοκίμασε το! Αν έχεις ήδη μία Λόμο-Κάμερα δείξε μας τις φωτογραφίες σου, αν όχι δανείσου μία από εμάς και μάθε γι΄ αυτήν (καθώς και να την αγαπάς)

φιλε stereohead μήπως ξέρεις και κάποιο mail από την ομάδα η κάποιο τρόπο που μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί τους γιατί ασχολούμαι με την lomo φωτογράφιση και θα ήθελα να έρθω σε επαφή με την κοινότητα
 

Isiliel

New member

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.
Αυτή είναι η σελίδα του φωτογραφικού κέντρου Θεσσαλονίκης: https://www.fkth.gr/
Ίσως να ξέρουν να σου πουν περισσότερα!
 

giannisK

New member

Ο giannisK αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Δε μπορω να πω οτι η ιδεα με ενθουσιαζει τοσο. Οχι ομως οτι με βρισκει και εντελως αρνητικο.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

D_G

New member

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,618 μηνύματα.
Σαν χομπίστας φωτογράφος (και λίγο μανιώδης) πρώτη φορά διαβάζω γι αυτό το είδος φωτογραφίας, αλλά αυτό μου θυμίζει φωτογραφία δρόμου.
Αφού πολλές φορές όπου κι αν πηγαίνω κουβαλώ μαζί μου μία από τις ψηφιακές μηχανές μου (στο τσεπάκι), δεν καταλαβαίνω τον λόγο να πάρω μία τέτοια μηχανή, και αν τραβάει περισσότερες από μία φωτογραφίες με ένα κλικ, θα το θεωρούσα σπατάλη μεγάλη (σε φιλμ και εμφάνιση) σε συνδυασμό με την αγορά μιας τέτοιας "ειδικής" μηχανής. Μου φτάνει η μίνι ψηφιακή που έχω μαζί μου συνήθως και κάνει τη δουλειά της μια χαρά.
Εξάλλου αν μιλάμε για ποιότητα φιλμ vs ψηφιακής, όπως και να έχει, αφού δεν θα ρυθμίζω διάφραγμα, ταχύτητα κλπ δεν θα έχω άρα καθόλου ποιότητα μιας και θα περνά σε δεύτερη μοίρα αυτό, οπότε η ψηφιακή μου μηχανή μου κάνει και μου παρακάνει.
 

Khpouros

New member

Ο Khpouros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών . Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Rempeskes

New member

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,659 μηνύματα.
Ενδιαφέρον...
Πάντα το έλεγα
η φωτογραφία είναι το καταφύγιο για εμάς,
που οι καλλιτεχνικές μας φιλοδοξίες δεν συμβαδίζουν με κάποιο ταλέντο.
 

fandago

New member

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,727 μηνύματα.
Άλλωστε η αρχική μου on-topic θέση είναι:
Δεν βρίσκω γιατί πρέπει να είναι ξεχωριστή κατηγορία αυτός ο τρόπος λήψης φωτογραφιών, ούτε γιατί πρέπει να είναι με εμφάνιση φιλμ.
Το συμπέρασμα για μένα είναι ότι στο κίνημα αυτό, η γοητεία είναι η ατέλεια των φωτογραφιών που τραβάει κάποιος με τη διαδικασία που αυτό προτείνει, που ουσιαστικά δίνει μια άλλη οπτική. Συμφωνώ σαφώς ότι αν ακολουθούσε κάποιος την ίδια διαδικασία αλλά με ψηφιακή φωτογραφική, οι φωτογραφίες θα έβγαιναν (όσον αφορά τις ρυθμίσεις τους) πιο καλές. Άρα αν το νόημα είναι να βγάζει ο χρήστης, μια θετική αίσθηση από την ατέλεια της φωτογραφίας, πάω πάσο. :)
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Isiliel

New member

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.
Προσωρινό κλείδωμα ώστε να μεταφερθούν κάποια ποστ σε σχετικότερο θέμα.

Edit: Τα ποστ που αφορούσαν τις διαφορές αναλογικής και ψηφιακής φωτογραφίας μεταφέρθηκαν στο θέμα:
Η τέχνη της Φωτογραφίας.


Θα παρακαλέσω σε αυτό το θέμα, να περιοριστούμε στο κίνημα της Λομογραφίας.
 
Τελευταία επεξεργασία:

mariekl

New member

Ο mariekl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2 μηνύματα.
Τελικά είναι η τέχνη απομίμηση της φύσης και το αντίστροφο ή μήπως πρόκειτε για έννοιες οι οποίες ταυτίζονται???? Δεν είμαι σίγουρη για την απάντηση... Πιστεύω ωστόσο πως η λομογραφία σου δίνει τη δυνατότητα μέσα από αυθόρμητες απαθανατίσεις της καθημερινότητας να δημιουργίσεις κάτι...είτε αυτό είναι τέχνη είτε απλέ μία εικόνα.. αυτό το "κάτι" θεωρω πως μαγεύει!!!
 

Khpouros

New member

Ο Khpouros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών . Έχει γράψει 5 μηνύματα.
mariekl ακριβός αυτό είναι η λομογραφία! αλλά σε αυτό που λες "Τελικά είναι η τέχνη απομίμηση της φύσης?" εγω θα έλεγα ότι είναι ψευδαίσθηση της φύσης, τουλάχιστον στην φωτογραφία, γιατί παγώνεις και φυλακίζεις στο καρέ σου μια στιγμή που πριν από αυτήν και μετά από αυτήν υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορεί να προσδιορίζουν την συγκεκριμένη στιγμή, και ακόμα την παγώνεις σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του χώρου, που γύρο από το καρέ σου μπορεί να διαδραματίζετε πόλεμος και εσύ να φωτογραφίσεις εκεί μια πεταλούδα πάνω σε ένα λουλούδι, οπότε πιο πολύ είναι μια ψευδαίσθηση παρά απομίμηση!!! :)
 

Corpse Bride

New member

Η Corpse Bride αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,086 μηνύματα.
Η λομο εχει την πλακα της, αλλα δε θα τη συνεκρινα με τιποτα με την κλασικη φωτογραφια. Περισσοτερο μοιαζει με φωτογραφια απο κινητο με καποιο εφφε.
Στατιστικα οσο πιο ηλιθια ποζα, και πιο 'ταλαιπωρημενο' αποτελεσμα τοσο καλυτερα.. μετα απο ενα ταξιδι, το καλυτερο φιλμ που εμφανιστηκε ηταν ενα ληγμενο :D
Το θετικο των λομο μηχανων ειναι οτι εχουν ποικιλια στα κολπακια που κανουν, και ειναι γενικως αρκετα φθηνες, το βασικο αρνητικο στην εποχη των ψηφιακων ειναι φυσικα το φιλμ.. Τιπ, το προφανες, πρωτα εμφανιστε, μετα τυπωστε.. κατα πασα πιθανοτητα οι περισσοτερες δε θα αξιζουν :p
 

self-instructive depressing

New member

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,951 μηνύματα.
μίλησε ο καλλιτέχνης..........(η εδάδ μου είπε να το πω)

λοιπόν δεν κατακρίνω ή επικρίνω το χόμπυ αυτό , άλλωστε θα ήτανε ηλίθιο την στιγμή που μιλάμε για τέχνη ή έστω προσπάθεια για αυτήν
αλλά αν θέλουνε πολλές εικόνες την στιγμή , και αληθινή απεικόνηση της ζωής και όχι ωραιοποιημένες εικόνες , γιατί δεν παίρνουνε μια βιντεοκάμερα ;
 

Corpse Bride

New member

Η Corpse Bride αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,086 μηνύματα.
Καταλαβαινω την αναγκη σου να φανεις χαριτωμενος, αλλα αφου δεν εχεις μπει στον κοπο να καταλαβεις τι παιζει με αυτο το ειδος, τι στο καλο σχολιαζεις εδω μεσα; :pfff:
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top