Γιατί καλέ σε στενοχωρεί που θα μείνεις με αυτό; Μια χαρά είναι, πολύ ανώτερο από άλλα και γι΄αυτό το πήρες άλλωστε.
Αν είναι η πρώτη σου φορά με mac, να ξέρεις απλά ότι σε 3-4 χρόνια θα θες απλά μια μπαταρία και μετά από τα 5-6 χρόνια θα σκεφτείς να το αλλάξεις!
Τα παλιά μου Mac
Έχω iMac του 2011, και ένα macbook του 2009 που το έβαλα SSD μόλις τον αγόρασα μεταχειρισμένο το 2014. Δυστυχώς η apple έριξε την υποστήριξη του Mac OS πέρσυ στο macbook και φέτος στον iMac και αυτό με οδήγησε στην αγορά νέου macbook μου.
Οσον αφορά για του νέο macbook,
Η αλλαγή μπαταρίας πλέον είναι δύσκολη απόφαση. Δυστυχώς η μπαταρία πάει καπάκι με πληκτρολόγιο, ηχεία, upper case ειναι όλα κολλημένα μεταξύ τους και δεν μπορείς να την αλλάξεις μεμονομένα. Το κόστος είναι 199 δολλάρια στην αντιπροσωπία

. Προσωπικά αν δεν βγάλει το σημαδάκι ότι η μπαταρία έχει πρόβλημα δεν την αλλάζω. Στο macbook του 2009 μου το έβγαλε τέλη 2017.
Σκληρό δίσκο δεν με ενδιαφέρει καθώς δεν επηρεάζει την απόδοση. Τις photos τις ανεβάζω στο google photos και έχω εξωτερικό σκληρό δίσκο για τα μεγάλα μου αρχεία αλλά η RAM είναι άλλο πράγμα και σίγουρα θα αγόραζα επιπλέον μετά από 3 χρόνια.
Αν είμαι ευχαριστημένος με την αγορά μου;
Απόλυτα γι αυτό τον πήρα. Τον βρήκα μεταχειρισμένο από amazon με 1600 ευρώ (like-new κατάσταση) (μαζί με μεταφορικά). Φέτος ήταν μια σπουδαία αναβάθμιση για τα macbook pro καθώς το βασικό μοντέλο φόρεσε quad core i5.
Αυτές ειναι επιδόσεις του φετινού
https://browser.geekbench.com/v4/cpu/11911973
και αυτές ειναι επιδόσεις του αντίστοιχου περσινού
https://browser.geekbench.com/v4/cpu/11911671
Όποιος πήρε το περσινό κλαίει τα λεφτά του. Εμείς όχι.
Η χαμηλή RAM φαίνεται να αντισταθμίζεται στην εξωπραγματική ταχύτητα του σκληρού δίσκου ακόμα και αν η RAM γεμίσει η διαχείρισή του από MacOS δεν το κάνει να αργεί.
https://prntscr.com/mg1vhm
Αυτό που με εντυπωσιάζει πόσο μπροστά στην σχεδίαση προιόντων είναι η apple στην σχεδίαση προιόντων.
1) Παρόλο που είναι μικρό και ελαφρύ μπορείς να ανοίξεις το lid του macbook χωρίς να σηκώνεται ολόκληρο το macbook.
2) Με το που ανοίξεις το lid του laptop έστω και λίγες μοίρες αυτό ξεκινά. Αυτό εξυπηρετεί όταν το έχεις συνδεμένο σε εξωτερική οθόνη να χρειάζεται κάθε φορά που θέλεις να το ξεκινήσεις να πατήσεις το power button και να το κλείσεις.
3) To trackpad είναι φοβερό. Το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Βλέπεις κάτι laptop msi τούμπανα και το trackpad του παλιού μου macbook του 2009 ειναι ανώτερο.
4) USB-C (thunderbolt 3). Φορτίζει σε όποια θύρα θέλεις. Η ευελιξία που δίνουν oi usb-c δεν έχει προηγούμενο. Εκεί που άλλα laptop είχα 2, 3 usb, 1 hdmι. Τώρα μπορείς να έχεις πάνω από 5 usb, πάνω από 3 hdmi ανάλογα με το αντάπτορα που επιλέξεις.
5) Με μια σύγχρονη οθόνη που υποστηρίζει usb-c μπορείς μόνο με ένα καλώδιο να στείλεις 4k ανάλυση στη οθόνη, να χρησιμοποίησεις τις ενσωματωμένες θύρες της οθόνης, τα ηχεία τη οθόνης και ταυτόχρονα να φορτίζει και το laptop. Mε άλλα λόγια αυτή τη στιγμή έχω εναν φορητό υπολογιστή που με τη σύνδεση ενός καλωδίου μετατρέπεται σε desktop και αυτά χωρίς κανένας αντάπτορα.
6) Τα ηχεία ειναι φοβερά.