Naked CDS: Συμφωνείτε;

Συμφωνείτε με όσους επικρίνουν τα naked CDS;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 4)
 • Ναι

  Ψήφοι: 1 25.0%
 • Όχι

  Ψήφοι: 2 50.0%
 • ΔΞ/ΔΑ

  Ψήφοι: 1 25.0%

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,045 μηνύματα.
Τα ομόλογα λειτουργούν κάπως έτσι: Μια επιχείρηση ή ένα κράτος ζητά χρήματα (δάνειο) από απλούς επενδύτες. Οι επενδυτές, ανάλογα με το πόσο πιθανό θεωρούν το αν η επιχείρηση ή το κράτος θα καταφέρουν να καλύψουν το δάνειο, ζητούν και τον αντίστοιχο τόκο (το spread είναι ο τόκος της χωράς με το μικρότερο τόκο μείον τον τόκο της χώρας που μελετάμε και όλο αυτό επί χίλια).

Τα CDS όπως έγραψα και εδώ είναι: Πρόκειται για συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Αρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης.

Όμως τα CDS μπορούν να αγοραστούν από επενδυτές που κατέχουν κάποιο ομόλογο, αλλά μπορούν να αγοραστούν και από επενδυτές που δεν κατέχουν το ομόλογο. Οταν ο αγοραστής δεν κατέχει το αντίστοιχο ομόλογο τότε το CDS ονομάζεται «naked» CDS

Τα naked CDS έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων το τελευταίο διάστημα. Διότι όποιος αγοράζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να κατέχει ομόλογο είναι σαν να ασφαλίζεται για να προστατευτεί από μια καταστροφή που δεν τον αφορά και από την οποία αν συμβεί θα κερδίσει. Δηλαδή είναι σαν να αγοράζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλυφθεί από πιθανή καταστροφή που μπορεί να υποστεί το σπίτι του διπλανού του. Με τον τρόπο αυτό έχει κάθε συμφέρον να βάλει φωτιά στο σπίτι του διπλανού του για να εισπράξει την ασφάλεια. Κατ΄ αναλογία, όσοι έχουν αγοράσει CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να συντηρούν το σενάριο της χρεοκοπίας για να ανεβαίνει η τιμή των CDS που κατέχουν και να τα πουλήσουν με κέρδος.

Εσάς ποία η γνώμη σας για τα naked CDS; Πρέπει να απαγορευτούν;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

self-instructive depressing

Περιβόητο μέλος

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,397 μηνύματα.
πρώτον , συγχαρητήρια για το θέμα:) , χαίρομαι πάντα να μαθαίνω κάτι που δεν ξέρω (πολύ περισσότερο όταν έχει σχέση με την πτώχευση της χώρας μου:P)

στο άλλο τόπικ λες , επί του θέματος :

Προσωπικά το θεωρώ έξυπνη κίνηση αν ξέρεις ότι ο γείτονας είναι πυρομανής, να στοιχηματίσεις ότι θα καίει το σπίτι του. Το πρόβλημα είναι ότι πυρομανής. Εσύ απλά στοιχηματίζεις υπερ μιας πιθανότητας που έχει καθοριστεί από τον ίδιο. Ας πρόσεχε
πολύ φοβάμαι όμως ότι κανείς δεν ελέγχει τον γείτονα να το παίξει πυρομανής με το δικό μου σπίτι , οπότε ναι , με τα λίγα δεδομένα που έχω ως αδαής και προσφάτως πληροφορηθής (μπαμπινιώτη λυπαμαι)

προτείνω τα naked cd's να βάλουνε κάτι πάνω τους αμέσως :mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Eupatridis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Χρήστος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 864 μηνύματα.
Και ειναι γνωστό,ποιοι τα κατέχουν;Και ,συνεπως θα επωφελούνταν απο την πτώχευση της Ελλάδας; :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,045 μηνύματα.
Το τελευταίο καιρό όχι μόνο έχουμε ακούσει πολλές επικρίσεις για τα CDS, και ειδικότερα για τα naked, από πολλούς πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες. Δεν είναι λίγοι εκεί που θα ήθελαν η κατάσταση στην οικονομία της Ευρώπης να οφείλετε σε αυτό το κακό δαιμόνιο του καπιταλισμού και των χρηματιστηριακών αγορών. Ο Γιώργος Καισάριος σε αυτό το άρθρο του, κάνει μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση επί του θέματος.

Αρχική Δημοσίευση από Γιώργου Καισάριου:
Διαβάζουμε λοιπόν ότι οι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τρομάρα τους) πήραν στα χέρια τους την υπόθεση των CDS και αποφάσισαν να νομοθετήσουν!!! Και αυτοί, όπως και όλοι σε αυτή τη μεγάλη ήπειρο, νομίζουν ότι τα λεγόμενα Naked CDS φταίνε για την κατάντια της Ελλάδος και όχι οι πολιτικοί!

Από προχτεσινό άρθρο στο Capital.gr:

Το κείμενο για τις ανοικτές πωλήσεις, με εισηγητή τον Pascal Canfin (Πράσινοι, Γαλλία), περιέχει δύο σημαντικές καινοτομικές προτάσεις. Πρώτον, απαιτεί από τους συναλλασσόμενους να αγοράζουν τις μετοχές ή ομολογίες για τις οποίες έχουν ακάλυπτη ανοικτή θέση μέχρι το τέλος της ίδιας ημέρας. Δεύτερον, επιτρέπει την αγορά συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες ο συμβαλλόμενος κατέχει τα σχετικά ομόλογα ή μετοχές των οποίων η επίδοση εξαρτάται από αυτά τα ομόλογα.

Ο εισηγητής Pascal Canfin δήλωσε τα εξής: "Η ελληνική κατάσταση μας δείχνει πόσο επείγουσα και αναγκαία είναι η νομοθεσία στον τομέα αυτό. Αυτοί που πραγματοποιούν συναλλαγές ελληνικών συμβάσεων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) ρίχνουν λάδι στη φωτιά έχοντας ως μοναδικό τους στόχο να κερδίσουν χρήματα."

Το ερώτημα είναι αν ο κύριος καλός βουλευτής έχει υπόψη του την έκθεση της ΕΕ πάνω στο θέμα, που έγινε για χάρη της ελληνικής κυβέρνηση πριν από 18 μήνες περίπου, που ανατρέπει τα όσα λέει;

Ενθυμήστε παρακαλώ, ότι στις αρχές του 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε κάνει μεγάλο θόρυβο (κυριολεκτικά είχε κάνει τον κόσμο άνω κάτω) σχετικά με τις επιδράσεις των CDS στην αγορά ομόλογων. Καθημερινά ακούγαμε για τους κακούς κερδοσκόπους, ότι οι κακοί παίχτες των CDS σακάτεψαν την Ελλάδα και ό,τι άλλες τρελές ιστορίες μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ενθυμήστε τη φασαρία που έκανε ο κύριος πρωθυπουργός στην Ευρώπη. Κάθε δεύτερη κουβέντα του είχε να κάνει με το ότι οι αγορές μας έφεραν εδώ και ότι οι κακοί παίχτες των γυμνών CDS είναι η αιτία που κατρακύλησαν τα ομόλογα μας κτλ. κτλ. κτλ. (και όχι ότι άπλα η αγορά έβλεπε ρίσκο στην Ελλάδα).

Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι η Ευρώπη διενήργησε ειδική έρευνα πάνω στο θέμα με σκοπό να σκορπίσει φως στην υπόθεση των κακών CDS.

Αλήθεια, θυμάται κανείς τι έγινε με αυτή την έκθεση; Διαβάσατε πουθενά το πόρισμα της ΕΕ; Η απάντηση είναι ότι δεν το διαβάσατε πουθενά, διότι δεν το κυκλοφόρησε η ελληνική πολιτική ηγεσία, διότι δεν την συνέφεραν αυτά που έλεγε το πόρισμα.

Η πρώτη αναφορά σχετικά με αυτή την έκθεση έγινε στους FT (15 Ιουνίου 2010 - "Doubt grows over CDS role in Greek crisis"), όπου διαβάζουμε:

H έρευνα των Βρυξελλών σχετικά με τις κερδοσκοπικές συναλλαγές των credit default swaps σε ελληνικά κρατικά ομόλογα στον απόηχο της κρίσης της χώρας, θεωρείται ότι έχει σοβαρές ελλείψεις, πυροδοτώντας φήμες ότι η ΕΕ διστάζει να δημοσιοποιήσει το έγγραφο.

Στη συνέχεια, η Wall Street Journal έκανε αναφορά στο πόρισμα το Δεκέμβριο!!! "EU Report Says Credit Default Swaps Didn΄t Cause Greek Problems".

(Το Ευρωπαϊκό πόρισμα για το όλο θέμα από την WSJ εδώ και όσοι προτιμούν το Scribd εδώ).

Εν ολίγοις, το πόρισμα λέει το εξής:

Η έρευνα που έχει διεξαχθεί από την ομάδα εργασίας σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν στην αγορά τα CDS και τα κρατικά ομόλογα, δεν παρέχει πειστικά στοιχεία ότι οι εξελίξεις στην αγορά CDS προκαλούν αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για τα κράτη - μέλη.

Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο δεν είχαμε καμία αναφορά σε αυτό το πόρισμα από την ελληνική πολιτική ηγεσία, αφού αυτή είναι η αιτία που η ΕΕ δαπάνησε τα λεφτά που δαπάνησε για να το βγάλει; Για ποιο λόγο δεν την ζήτησε ο κύριος πρωθυπουργός; Ακόμα καλύτερα, για ποιο λόγο δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα η ίδια η ΕΕ;

Ο μοναδικός λόγος που αυτή η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας, είναι διότι Ολλανδική εφημερίδα έκανε ειδικό αίτημα και τη ζήτησε!!!

Η αγορά παράγωγων σαφώς χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση. Αλλά αυτή η παρέμβαση θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και του counter-party risk και όχι στο τι επιτρέπεται και τι όχι. Από τη στιγμή που υπάρχουν παράγωγα προϊόντα για ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί (ακόμα και για τον καιρό), δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχουν περιορισμοί στα CDS. Αδυνατώ να καταλάβω, ενώ κάποιος μπορεί να αγοράσει ή να γράψει ένα option για μια μετοχή που δεν έχει, να μην μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο στην αγορά CDS (όχι δεν έχω CDS και δεν σκοπεύω να πειραματιστώ σε αυτή την αγορά ποτέ).

Επίσης, θα πρέπει κάποτε σε αυτή την ήπειρο τέτοιες αποφάσεις να λαμβάνονται περισσότερο από μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (αμάν και πότε) και όχι από νομοθέτες οι οποίοι δεν ξέρουν τη διαφορά μεταξύ stock & livestock (Gordon Gekko).

Τέλος, καλό θα ήταν η Ελληνική πολιτική ηγεσία να μην ασχολείται καθόλου με την αγορά, διότι λόγω άγνοιας, μάλλον θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,295 μηνύματα.
Το ερώτημα της ψηφοφορίας είναι παραπλανητικό. Θα έπρεπε να είναι..."Είναι τα Naked CDS υπεύθυνα για την ελληνική κρίση;" Είναι δυνατόν να συμφωνήσεις με τον τζόγο εις βάρος κρατών; Πρέπει να είσαι παρανοϊκός ή να έχεις συμφέρον για να υποστηρίζεις κάτι τέτοιο. :crazy:

Από εκεί και πέρα φυσικά και τα CDS δεν στοιχειοθετούν από μόνα τους την Ελληνική κρίση. Ο τζόγος που έχει παιχθεί εις βάρος της χώρας είναι περίπου 4-5δις (που θα αποφέρουν κέρδη 80!) αλλά δεν ευθύνονται για το χρέος το οποίο προυπήρχε. Ευθύνονται ίσως για την διόγκωση αυτού στο βαθμό που μία Goldman Sachs έκανε τρελά παιχνιδάκια με τον κ. Σημίτη και τους συνεχιστές του. Με στοιχεία:

Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι στις 28 Ιανουαρίου του 2010, η Goldman Sachs και ο μεγαλοκερδοσκόπος Πόλσον διοργάνωσαν μυστικό δείπνο στη "Μεγάλη Βρετανία", με θέμα πώς θα κερδοσκοπήσουν τζογάροντας πάνω στα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους (CDS). Λίγο αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, ένα άλλο δείπνο με αντικείμενο τα ελληνικά ομόλογα, αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο "Plaza Athenee" του Μανχάταν, έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Τζον Πόλσον με τον Τζορτζ Σόρος. Το hedge fund του Πόλσον υπολογίζεται ότι τζόγαρε υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ. Προφανώς, η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχαν καταλάβει τίποτε για το έγκλημα.

Αντί του "ανεκδιήγητου" Καισσάριου, καλύτερα θα πρότεινα το ακόλουθο άρθρο που είχα ποστάρει και παλιότερα.

Η απάντηση που δίνει ο φίλος μπλόγκερ είναι ότι τα CDS είναι προφανώς μέρος του προβλήματος, αλλά το όλο πρόβλημα, στον πυρήνα του, είναι η ίδια η μηχανή παραγωγής χρήματος: το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η φούσκα του χρέους που εκτρέφεται αδιαλείπτως εδώ και τέσσερις δεκαετίες φτάνει τώρα στα όριά της. Η τρομακτική δύναμη που έχουν αποκτήσει οι διεθνής τοκογλύφοι, οι banksters όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά είναι ικανή να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία. Το κόλπο είναι μέσω της Ελλαδίτσας να γίνει spread κινδύνου και ως ένα βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί. Απ' την άλλη, οι παγκόσμιοι ηγέτες χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ανάχωμα για να σταματήσει εκεί το κακό και να μην αποκαλυφθεί η παγκόσμια φούσκα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
  Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
 • Φορτώνει...
Top