Scientific Facts

Chem2000

Διάσημο μέλος

Η Chem2000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Νίκαια (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
Μετά από λαϊκή απαίτηση ανοίγω αυτό το θέμα.Εδώ μπορούμε να γράφουμε οποιοδήποτε επιστημονικό fact μάς κάνει εντύπωση,ή θεωρούμε ενδιαφέρον.Ξεκινάω εγώ:

Γιατί το γάλα χωρίς λακτόζη έχει πιο γλυκιά γεύση από το κανονικό;​

Η λακτόζη είναι ένας δισαγχαρίτης,ο οποίος αποτελείται από τους μονοσαγχαρίτες γαλακτόζη και γλυκόζη.Βρίσκεται κυρίως στο γάλα.Επειδή η λακτόζη δεν αξιοποιείται απευθείας από τους ζωντανούς οργανισμούς,τα θηλαστικά φυσιολογικά περιέχουν γονίδιο για ένα ένζυμο,τη λακτάση,η οποία υδρολύει τον 1-4 γλυκοζιτικό δεσμό της λακτόζης στο λεπτό έντερο και έτσι η προηγούμενη σπάει στα δύο απλούστερα συστατικά της.
α.png




Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε μειωμένη παραγωγή λακτάσης στο λεπτό έντερο;​


Σε αυτή τη περίπτωση η λακτόζη πηγαίνει κατευθείαν στο παχύ έντερο,όπου τα εντερικά βακτήρια τη μεταβολίζουν σε λιπαρα οξέα μικρής αλυσίδας και σε αέρια όπως Η2,CO2 και τα λοιπά.Αποτέλεσμα είναι έντονη δυσφορία στη κοιλιακή χώρα,τυμπανισμός,διάρροια κτλ.
a.jpg



Για να αποφευχθούν όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα,η βιομηχανία αποφάσισε να παράξει γάλα χωρίς λακτόζη με απλή προσθήκη λακτάσης πριν τη συσκευασία του στο χάρτινο κουτί.Όπως καταλαβαίνετε,η δράση του ενζύμου θα διασπάσει τη λακτόζη.Και επειδή οι γευστικοί μας κάλυκες αναγνωρίζουν ως πιο γλυκούς τους μονοσαγχαρίτες,δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το γάλα είναι πιο γλυκό.
 

chrisjhon02

Διάσημο μέλος

Ο chrisjhon02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,740 μηνύματα.
Τα φυτά, σε αντίθεση με τα πχ θηλαστικά που σταματούν να αναπτύσσονται όταν φτάσουν στην ωριμότητα τους, συνεχίζουν να σχηματίζουν νέα όργανα και να αυξάνονται για όσο διάστημα ζουν. Αυτό είναι μια αντιστάθμιση στην έλλειψη κίνησης τους. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με το να επεκτείνουν τους βλαστούς και τις ρίζες τους, ''κινούνται'' αλλάζοντας την μορφή και το μέγεθος τους. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά είναι σε θέση να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους όπως πχ να προσανατολιστούν σε μια περιοχή που έχει περισσότερο φως.
 

Chem2000

Διάσημο μέλος

Η Chem2000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Νίκαια (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα μόριο που αποτελείται από έναν άνθρακα συνδεδεμένο με ένα οξυγόνο με τριπλό δεσμό.Αποτελεί ένα άχρωμο,άγευστο και άοσμο αέριο.Παράγεται από την ατελή καύση των υδρογονανθράκων.Πώς γίνεται όμως ένα τόσο δα μικρό μοριάκι να φέρνει την καταστροφή;

Το αίμα μας αποτελεί ρευστό που περιέχει κυρίως πλάσμα,ερυθροκύτταρα,λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια.Το κυτταρόπλασμα κάθε ερυθροκυττάρου είναι πλούσιο σε αιμοσφαιρίνη,μια πρωτεΐνη που αποτελείται από 4 πολυπεπτιδικές αλυσίδες,ανά δύο όμοιες, και 4 μόρια αίμης συνδεδεμένα σε κάθε αλυσίδα.Η αίμη αποτελεί σύμπλοκο ενός πορφυρινικού δακτυλίου με το σίδηρο και είναι υπεύθυνη για το ερυθρό χρώμα το αίματος.Χάρη σε αυτήν επιτυγχάνεται η αναπνοή,αφού μέσω εκείνης το οξυγόνο,το οποίο συνδέεται με το σίδηρο, μεταφέρεται στους ιστούς από τις κυψελίδες των πνευμόνων και αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα.

Σε υψηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου η διαδικασία της αναπνοής συμβαίνει φυσιολογικά.Ωστόσο,σε υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ αυτού και του οξυγόνου στη σύνδεση με το ιόν σιδήρου.Εν τέλει αυτό που συνδέεται με την ομάδα αιμης είναι το μονοξείδιο του άνθρακα,λόγω της μεγαλύτερης χημικής συγγένειας του σε σχέση με το οξυγόνο.


Παρακάτω βλέπετε την οξυαιμοσφαιρινη:

420px-Mboxygenation.png
 
Τελευταία επεξεργασία:

Chem2000

Διάσημο μέλος

Η Chem2000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Νίκαια (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
Καιρό έχω να γράψω εδώ οπότε ήρθε η ώρα.Κόβεις κρεμμύδι και βλαστημάς την ώρα και τη στιγμή που το κάνεις.Έχεις σκεφτεί όμως γιατί δακρύζεις;Να η εξήγηση.

Κάθε φορά που κόβεις ένα κρεμμύδι «τραυματίζεις» διάφορα κύτταρα του, τα οποία περιέχουν ένζυμα και θειενικό οξύ. Ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων δημιουργούν μια άκρως ερεθιστική ουσία, το syn–προπαναιθιαλ–S–οξείδιο.Αυτή η ουσία μεταφέρεται στον αέρα και ύστερα στα μάτια σου. Εκεί, σταδιακά αντιδρά με την υδάτινη στοιβάδα των ματιών, με αποτέλεσμα να παράγεται ποσότητα θειικού οξέος(βιτριόλι),το οποίο επειδή είναι χαμηλής συγκέντρωσης σου προκαλεί μόνο δάκρυα και ερεθισμό.Παρακάτω βλέπεις την αντίδραση του οξειδίου με το νερό,μια διαδικασία που στη χημεία ονομάζεται υδρόλυση.



Is it good, or bad, for our eyes when we cry while cutting onions? - Quora
 

chrisjhon02

Διάσημο μέλος

Ο chrisjhon02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,740 μηνύματα.
Μια μικρή παρουσίαση του Megalodon: Ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια που έχουν υπάρξει ποτέ. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το μέγιστο μήκος του έφτανε τα 20 μέτρα (!) και το βάρος του τους 103 τόνους. Ο megalodon (κυριολεκτικά σημαίνει μεγάλο δόντι) έζησε περίπου πριν από 23 με 3,6 εκατομμύρια χρόνια.

Τρεφόταν με μεγάλα θηλαστικά όπως φάλαινες και φώκιες αλλά και θαλάσσιες χελώνες. Ζούσε σε όλες της θάλασσες του πλανήτη όμως προτιμούσε τα θερμά νερά. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η εξαφάνιση του είναι ένας συνδυασμός γεγονότων: μείωση της στάθμης της θάλασσας, η έναρξη της εποχής των παγετώνων και η μείωση κατάλληλων περιοχών για την ανάπτυξη των μικρών σε ηλικία ατόμων του είδους.

Τι εμφάνιση είχε αυτός ο γιγάντιος καρχαρίας; Οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να έμοιαζε με τον γνωστό μεγάλο λευκό καρχαρία. Άλλες ερμηνείες είναι ότι έμοιαζε με τον φαλαινοκαρχαρία ή με τον basking shark.
 

Συνημμένα

  • Megalodon.jpg
    Megalodon.jpg
    214.9 KB · Εμφανίσεις: 73
  • 2016_megalodon.jpg
    2016_megalodon.jpg
    224.9 KB · Εμφανίσεις: 74
  • 17tb-megalodon-videoSixteenByNine3000.jpg
    17tb-megalodon-videoSixteenByNine3000.jpg
    290.1 KB · Εμφανίσεις: 76

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top