chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

02-10-24

20:46
Έχετε μήπως την συνήθεια να αγοράζετε ή να μαζεύετε βιβλία επειδή σας ενδιαφέρουν και σκοπεύετε να τα διαβάσετε, όμως τελικά μένουν να στοιβάζονται και να μένουν αδιάβαστα;
Σας έχουν επικρίνει συγγενείς ή φίλοι για αυτό λέγοντας "τόσα βιβλία τα παίρνεις και κάθονται, τι θα τα κάνεις, γιατί παίρνεις κι άλλα αφού δεν τα διαβάζεις;"
Υπάρχει μια έννοια που λέγεται Tsundoku και μια παραπλήσια που λέγεται Anti-library, πιστεύω θα τις βρείτε πολύ αξιοσημείωτες και περιγράφουν την παραπάνω κατάσταση, όμως με θετική έννοια, όχι ως κάτι κακό, ίσα ίσα!
fs.blog
www.bbc.com
Για πείτε τη γνώμη/εμπειρία σας, θα έχει πολύ ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση. Πότε πιστεύετε ότι ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού το να μαζεύει κανείς βιβλία (πηγαίνει δηλαδή προς τη λεγόμενη έννοια του bibliomania); Εσείς πόσα βιβλία περίπου έχετε, τα έχετε διαβάσει σχεδόν όλα ή έχετε πολλά αδιάβαστα; Σας επικρίνουν οι δικοί σας για αυτή τη συνήθειά σας;
Σας έχουν επικρίνει συγγενείς ή φίλοι για αυτό λέγοντας "τόσα βιβλία τα παίρνεις και κάθονται, τι θα τα κάνεις, γιατί παίρνεις κι άλλα αφού δεν τα διαβάζεις;"
Υπάρχει μια έννοια που λέγεται Tsundoku και μια παραπλήσια που λέγεται Anti-library, πιστεύω θα τις βρείτε πολύ αξιοσημείωτες και περιγράφουν την παραπάνω κατάσταση, όμως με θετική έννοια, όχι ως κάτι κακό, ίσα ίσα!

The Antilibrary: The Hidden Value of Unread Books
The antidote to overconfidence is our relationship with knowledge. The antilibrary is the solution according to Nassim Taleb.

Tsundoku: The art of buying books and never reading them
Do you have a habit of picking up books which you never quite get around to reading? That's tsundoku.

Για πείτε τη γνώμη/εμπειρία σας, θα έχει πολύ ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση. Πότε πιστεύετε ότι ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού το να μαζεύει κανείς βιβλία (πηγαίνει δηλαδή προς τη λεγόμενη έννοια του bibliomania); Εσείς πόσα βιβλία περίπου έχετε, τα έχετε διαβάσει σχεδόν όλα ή έχετε πολλά αδιάβαστα; Σας επικρίνουν οι δικοί σας για αυτή τη συνήθειά σας;
Κάμπια
Διάσημο μέλος
Η Κάμπια αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2.303 μηνύματα.

03-10-24

01:24
Μου έχει τύχει να πάρω αρκετά βιβλία σε ένα μικρό χρονικό διάστημα και να μην τα έχω διαβάσει εκείνη την περίοδο.
Μετα από κάποιους μήνες τα διάβασα οπότε δεν πήγαν στράφι.
Τώρα έχω κάπου στα 11 βιβλία (αν δεν μετρήσω αυτό που διαβάζω τώρα), αλλά έχω πολλά και έχω διαβάσει τα περισσότερα
Τα διαβάζω όλα εκτός αν δεν μου αρέσουν. Παλιά είχα έναν ψυχαναγκασμό και μπορεί να διάβαζα ένα βιβλίο ακόμη και αν δεν μου άρεσε
Μετα από κάποιους μήνες τα διάβασα οπότε δεν πήγαν στράφι.
Τώρα έχω κάπου στα 11 βιβλία (αν δεν μετρήσω αυτό που διαβάζω τώρα), αλλά έχω πολλά και έχω διαβάσει τα περισσότερα
Τα διαβάζω όλα εκτός αν δεν μου αρέσουν. Παλιά είχα έναν ψυχαναγκασμό και μπορεί να διάβαζα ένα βιβλίο ακόμη και αν δεν μου άρεσε
Valder
Τιμώμενο Μέλος
Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.192 μηνύματα.

03-10-24

02:30
Πω πω, πάσχω κι απο τα δυο. Ιδιαιτερα το antilibrary σε φάση οτι έχω διαβασει αρκετά βιβλία από λίγο. Ανάλογα τη μέρα, τη διάθεση, οτιδηποτε.
Και δεν ειναι να πεις οτι τα διαβαζω μονοκοπανιά να αρχίζω ενα και να το τελειώνω, όχι, τη μια μερα 20 σελιδες απο τη Μικρασία, 30 σελίδες την επόμενη από το 1945 The End του Ian Kershaw (δεν τελειωνει το γαμημένο, αγγλικα οξφορδης και γραμματοσειρα 9 ψιλουλια μικρουλια)και στα καπάκια 10 σελίδες Βυζάντιο ξέρω γω.
Ειδικά στα ηλεκτρονικά βιβλία, είμαι ψυχάκι έχω μαζέψει χιλιάδες epubs και pdfs. Καθαρό tsundoku εκει, ΑΠΛΑ ΤΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ.
Δηλαδή έχω από 100 διαφορετικα βιβλία για το Βυζάντιο ξέρω γω μέχρι και το Μυστικο Δόγμα πως σκατα λέγεται της Ελενα Μπλαβάτσκι και το Μαιν Καμπφ του Χιτλερ σε 2 διαφορετικες εκδόσεις (μια ελληνική μαλακία λες και τη μετέφρασε μαιμού και την πιο ορθή και μη-λογοκριμένη αγγλική του Ford) ΚΑΙ audiobook.
Και τωρα για τα γενέθλιά μου σύντομα πάλι βιβλία θα μου πάρω, μάλλον τη 10-λογία The Expanse.
Και τα εχω και ηλεκτρονικά, αλλα τα θελω εκει, ΕΝΤΥΠΑ. Μ αρέσει η μυρωδια, ο ήχος, η αφή του φυσικού βιβλίου, ειναι λανθάνον χαρακτηριστικο που μου βγηκε τα τελευταια χρονια, δεν το χα πριν.
Μεγαλύτερος φόβος μου, όταν πεθανω ποιος θα τα κληρονομήσει και δε θα τα εκτιμήσει και θα τα πετάξει και και και...
οκ σκαω. Καληνύχτα σας.
Και δεν ειναι να πεις οτι τα διαβαζω μονοκοπανιά να αρχίζω ενα και να το τελειώνω, όχι, τη μια μερα 20 σελιδες απο τη Μικρασία, 30 σελίδες την επόμενη από το 1945 The End του Ian Kershaw (δεν τελειωνει το γαμημένο, αγγλικα οξφορδης και γραμματοσειρα 9 ψιλουλια μικρουλια)και στα καπάκια 10 σελίδες Βυζάντιο ξέρω γω.
Ειδικά στα ηλεκτρονικά βιβλία, είμαι ψυχάκι έχω μαζέψει χιλιάδες epubs και pdfs. Καθαρό tsundoku εκει, ΑΠΛΑ ΤΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ.
Δηλαδή έχω από 100 διαφορετικα βιβλία για το Βυζάντιο ξέρω γω μέχρι και το Μυστικο Δόγμα πως σκατα λέγεται της Ελενα Μπλαβάτσκι και το Μαιν Καμπφ του Χιτλερ σε 2 διαφορετικες εκδόσεις (μια ελληνική μαλακία λες και τη μετέφρασε μαιμού και την πιο ορθή και μη-λογοκριμένη αγγλική του Ford) ΚΑΙ audiobook.
Και τωρα για τα γενέθλιά μου σύντομα πάλι βιβλία θα μου πάρω, μάλλον τη 10-λογία The Expanse.
Και τα εχω και ηλεκτρονικά, αλλα τα θελω εκει, ΕΝΤΥΠΑ. Μ αρέσει η μυρωδια, ο ήχος, η αφή του φυσικού βιβλίου, ειναι λανθάνον χαρακτηριστικο που μου βγηκε τα τελευταια χρονια, δεν το χα πριν.
Μεγαλύτερος φόβος μου, όταν πεθανω ποιος θα τα κληρονομήσει και δε θα τα εκτιμήσει και θα τα πετάξει και και και...
οκ σκαω. Καληνύχτα σας.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

07-10-24

02:58
Embracing Tsundoku — How a Library of Unread Books Can Expand Your Mind | by Zachary Minott | in Curated Newsletters - Freedium
How the books you don't consume provides more value to your life than the books you do consume.

Tsundoku και η σημασία των βιβλίων που έχεις αλλά δεν διάβασες
Βιβλίο - Οι ντάνες από τα αδιάβαστα βιβλία έχουν όνομα.

Tsundoku: Γιατί στοιβάζουμε βιβλία που μένουν αδιάβαστα - Τι κερδίζουμε
Γνωρίστε ποια θα πρέπει να είναι η απάντησή σας την επόμενη φορά που θα γίνετε αποδέκτες σκωπτικών σχολίων για τις στοίβες με τα αδιάβαστα βιβλία που σας περιτριγυρίζουν
www.ygeiamou.gr
taketrance
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο taketrance αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1.221 μηνύματα.

07-10-24

12:42
Το διάβασμα και η αγορά βιβλίων είναι δύο διαφορετικά χόμπι.
Έχω κάπου 30 βιβλία αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη ως backlog κι ενώ ολο λέω πως δε θα πάρω καινουρια μέχρι να τα διαβάσω, μόλις παρηγγειλα αλλά τρία.
Έχω κάπου 30 βιβλία αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη ως backlog κι ενώ ολο λέω πως δε θα πάρω καινουρια μέχρι να τα διαβάσω, μόλις παρηγγειλα αλλά τρία.
Valder
Τιμώμενο Μέλος
Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.192 μηνύματα.

07-10-24

12:49
Κι εδω μια απο τα ίδια. Βρηκα κατι συνομωσιολογικά και κάτι για την Άλωση και με τρώει το χέρι.Το διάβασμα και η αγορά βιβλίων είναι δύο διαφορετικά χόμπι.

rafaela11
Περιβόητο μέλος
Η Ραφαηλία αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι 24 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4.115 μηνύματα.

07-10-24

13:42
Αυτό!!Το διάβασμα και η αγορά βιβλίων είναι δύο διαφορετικά χόμπι.
Κάθε βιβλιοφάγος που σέβεται τον εαυτό του επιβάλλεται να έχει καμία 30αρια αδιάβαστα!

Εγώ προσωπικά έχω σίγουρα, καθώς έχω και το άλλο κακό: διαβάζω ανάλογα με τη διάθεση, mood reader που λένε
μπορεί τα βιβλία που έχω τώρα πχ στη λίστα μου να μην έχω όρεξη να τα διαβάσω οπότε να πρέπει να ψάξω κάτι άλλο που θα έχω διάθεση
giannhs2001
Επιφανές μέλος
Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.019 μηνύματα.

07-10-24

13:44
Η αλήθεια είναι πως και εγώ το κάνω αυτό παρόλο που είμαι τρομερά ψυχαναγκαστικός με το να τελειώνω τα βιβλία μου (ακόμα και αν κάποιο είναι βαρετό και με κάνει να διαβάζω δέκα σελίδες την ημέρα). Συνήθως παίρνω παλαιά βιβλία (ειδικά προσωπικοτήτων του ιδεολογικού μου χώρου) τα οποία είναι εξ αιρετικά δυσεύρετα (τα βρίσκω σε παλαιοβιβλιοπωλεία, metabook και τέτοια μόνο, δεν υπάρχουν νέα αντίτυπα προς πώληση) ε και σε αυτή τη περίπτωση συνήθως μιλάμε για ευκαιρίες που χάνονται γρήγορα. Οπότε πέφτω σε τέτοιες ατασθαλίες.

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Πω αυτό τρελαίνει τον ψυχαναγκασμό μου. Πάντα όταν διαβάζω ένα βιβλίο έχω δίπλα μου τετράδιο σημειώσεων όπου σημειώνω ό,τι με κάνει εντύπωση ή ό,τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σε μελλοντική έρευνα ή επιχείρημα σε συζήτηση. Είναι ιεροτελεστία όταν διαβάζω ένα βιβλίο, οπότε αν το έκανα αυτό θα γίνονταν αχταρμάςΚαι δεν ειναι να πεις οτι τα διαβαζω μονοκοπανιά να αρχίζω ενα και να το τελειώνω, όχι, τη μια μερα 20 σελιδες απο τη Μικρασία, 30 σελίδες την επόμενη από το 1945 The End του Ian Kershaw (δεν τελειωνει το γαμημένο, αγγλικα οξφορδης και γραμματοσειρα 9 ψιλουλια μικρουλια)και στα καπάκια 10 σελίδες Βυζάντιο ξέρω γω.

Valder
Τιμώμενο Μέλος

07-10-24

13:49
Κι εγω το χω αυτό!Αυτό!!
Κάθε βιβλιοφάγος που σέβεται τον εαυτό του επιβάλλεται να έχει καμία 30αρια αδιάβαστα!
Εγώ προσωπικά έχω σίγουρα, καθώς έχω και το άλλο κακό: διαβάζω ανάλογα με τη διάθεση, mood reader που λένε
μπορεί τα βιβλία που έχω τώρα πχ στη λίστα μου να μην έχω όρεξη να τα διαβάσω οπότε να πρέπει να ψάξω κάτι άλλο που θα έχω διάθεση
Όταν είμαι βυθισμενος στην κατάθλιψη, μου αρεσει να διαβάζω για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ηρεμώ απίστευτα, γαληνευω και μετα απο λίγο πάω και κανω εναν γλυκο ύπνο μουρλια.
Όταν είμαι πιο ζωηρός, διαβάζω για τη Μικρασία, φαντάζομαι τον εαυτό μου στο κάθισμα του Βενιζέλου να οργανώνει καλύτερα τη χώρα, βλαστημάω τους Βασιλόφρονες και ετοιμάζομαι να πάρω την Άγκυρα.
Κι όταν εχω διάθεση για κουτσομπολιό, διαβάζω τις περιπετειες του Αυτοκρατορος Ηράκλειου που πήδαγε την ανεψιά του τη Μαρτίνα και ειχαν φρικιάσει όλοι στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης αντίθετα με τον αδερφό Γιάννη, δεν έχω ΠΣΥΧΑΝΑΓΚΑΖΜΟΥΛΗ να τα τελειωνω απνευστί, ίσα ίσα μ αρεσει να τα ανακατεύω, να τα εναλλάσσω, βαριέμαι ευκολα, γρήγορα και εχω πολλες αλλαγες διάθεσης άρα και βιβλίων, γρήγορα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Αυτο το κάνω μονο σε βιβλία που τα διαβάζω επι συγκεκριμένου σκοπου, που τα βαριέμαι και τα βλέπω τελείως χρηστικά και ψυχρά πχ. στρατηγική διαπραγματεύσεων σε business deals.Πω αυτό τρελαίνει τον ψυχαναγκασμό μου. Πάντα όταν διαβάζω ένα βιβλίο έχω δίπλα μου τετράδιο σημειώσεων όπου σημειώνω ό,τι με κάνει εντύπωση ή ό,τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σε μελλοντική έρευνα ή επιχείρημα σε συζήτηση. Είναι ιεροτελεστία όταν διαβάζω ένα βιβλίο, οπότε αν το έκανα αυτό θα γίνονταν αχταρμάς![]()
Όταν αρχίζει να υπεισέρχεται η αναψυχή σε συνδυασμό με κατι σκόπιμο (πχ charts, χρηματιστηριακά κλπ), τα περισσότερα προτιμώ να τα μαθαινω εμπειρικά ή και οπτικά. Το θεωρω απόλυτη προσβολή και αντιπαραγωγικό να κατσω να διαβάσω σα μαθητούδι μια πηγή και να την εξαντλήσω. Εκει θα μπει ο συγκριτισμός, θα βάλω διαλέξεις, θα βαλω websites, θα διαβάσω άρθρα, θα διαβάσω ψυχολογικά άλλους χρηματιστές πως ενεργούν, και τέλος θα κατεβάσω τσαμπα βιβλία που θα τα βαλω διπλα διπλα για να δω ποιο με εξυπηρετει καλύτερα απλά και μονο για οτι θελει μια εμβαθυνση.
Όταν όμως γίνεται τελείως αναψυχή το θεμα, πχ ΒΠΠ ή Βυζάντιο, είναι σα να είμαι τελείως άλλη προσωπικότητα. Δεν μπορώ να καθομαι να πηγαινω στις πηγές ή να σημειώνω, τρελαίνομαι από την πειθαρχία που χρειάζεται, καταπιέζομαι και αντιδρώ, καθως θέλω να απορροφήσω όλη τη βασική πληροφορια του βιβλίου γρήγορα σαν αυτοματη φωτογραφική μηχανή και χωρίς περισπασμούς.
Ενας ψυχιατρος να τα διαβασει ολα αυτά, πάρτι θα κάνει.
glayki
Περιβόητο μέλος
Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.441 μηνύματα.

07-10-24

15:14
Εγώ παθαίνω συχνά τα τελευταία χρόνια readers block. Για παρα πολλά χρόνια ένιωθα ως boockacholic με το που τελείωνα κάτι πχ το πρωι , έπρεπε να αρχίσω άλλο το βράδυ, μέχρι που από την εποχή covid και μετά φράκαρε η λειτουργία. Αφήνω συνέχεια μισοδιαβασμένα διάφορα βιβλία με την ελπίδα πως θα τα ξαναπιάσω. Και μαζεύονται οι στίβες.
touvlo
Διάσημο μέλος
Η touvlo αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.895 μηνύματα.

16-01-25

09:11
Πλέον διαβάζω μόνο λογοτεχνία.
Τα βιβλία μου είναι 3 κατηγοριών
1-.Τα αριστουργήματα, όπου ακόμη και δανεισμένα να τα έχω, πρέπει να τα αγοράσω, για να τα έχω, πχ Όνομα του ρόδου, σκηνές από το βίο του Mατίας Αλμοσίνο, Σέρρα, κλπ
2-.Τα καλούτσικα: αυτά τα διαβάζω, ανάλογα με το ενδιαφέρον, αλλά μετά τα επιστρέφω στη δανειστική βιβλιοθήκη, ή τα δωρίζω σε δανειστική βιβλιοθήκη, ή τα αφήνω απλά να στέκονται στη βιβλιοθήκη. Αυτά είναι τα περισσότερα
3-.Τα για πέταμα, τα οποία αν καταφέρω να τα διαβάσω, τα ρίχνω στην ανακύκλωση, για να μην πάρω και άλλον στο λαιμό μου. πχ μερσέντες χιλ, αγνή και άλλα τέτοια χαζούλια, που τα έχω ξεχάσει
Τα βιβλία μου είναι 3 κατηγοριών
1-.Τα αριστουργήματα, όπου ακόμη και δανεισμένα να τα έχω, πρέπει να τα αγοράσω, για να τα έχω, πχ Όνομα του ρόδου, σκηνές από το βίο του Mατίας Αλμοσίνο, Σέρρα, κλπ
2-.Τα καλούτσικα: αυτά τα διαβάζω, ανάλογα με το ενδιαφέρον, αλλά μετά τα επιστρέφω στη δανειστική βιβλιοθήκη, ή τα δωρίζω σε δανειστική βιβλιοθήκη, ή τα αφήνω απλά να στέκονται στη βιβλιοθήκη. Αυτά είναι τα περισσότερα
3-.Τα για πέταμα, τα οποία αν καταφέρω να τα διαβάσω, τα ρίχνω στην ανακύκλωση, για να μην πάρω και άλλον στο λαιμό μου. πχ μερσέντες χιλ, αγνή και άλλα τέτοια χαζούλια, που τα έχω ξεχάσει
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 35 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.