Πατρεύς
Περιβόητο μέλος



Το παραδέχομαι. Μ'αρέσει το κρέας. Το κόκκινο κρέας. Μοσχαρίσιο, βοδινό, πρόβειο, αρνίσιο κλπ. Όχι ότι δεν τρώω και το κοτόπουλο, αλλά το κόκκινο κρέας είναι η αδυναμία μου. Πάντως δεν τρελαίνομαι για το χοιρινό κρέας, προσωπικά δεν καίγομαι και πολύ να μην το φάω.
Υπήρξαν φορές ομολογώ που έκανα κατάχρηση στο κρέας. Και νιώθω ενοχές γι' αυτό

Ας τοποθετηθώ όμως σχετικά με την χορτοφαγία. Σέβομαι απόλυτα όσους επιλέγουν να είναι χορτοφάγοι. Και αναγνωρίζω ότι κάνουν πολύ καλό στην υγιεία τους με αυτήν την επιλογή. Όπως όμως σε όλα τα πράγματα, έτσι κι εδώ, είναι φορές που κάποιοι ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο ασπάζονται την χορτοφαγία με μια θρησκευτική θα λέγαμε χροιά όπως συζητήθηκε σε παλιότερα μηνύματα του θέματος. Θυμάμαι είχε γραφτεί ότι κάποιοι δεν κάνουν σχέσεις ερωτικές με ανθρώπους οι οποίοι τρώνε κρέας γιατί θεωρούν ότι επειδή αυτοί τρώνε πτώματα το σώμα τους είναι μολυσμένο.
Νομίζω ότι τέτοιου είδους νοοτροπίες δεν παραπέμπουν σε υγιείς καταστάσεις αλλά μάλλον σε μια τοτεμοποίηση των ζώων η οποία με βρίσκει αντίθετο. Ο άνθρωπος, ως παμφάγον ων, μπορεί να τρώει από όλα. Το πρόβατο άλλωστε, τόσους αιώνες που το έχει εξημερώσει ο άνθρωπος, δεν έχει εξεγερθεί ώστε να σταματήσει η σφαγή του. Αν ήξερε το πρόβατο και κάθε άλλο ζώο οικόσιτο ότι ο άνθρωπος το θέλει για το κρέας του, δεν θα δεχόταν να παίξει αυτόν τον ρόλο. Είναι φανερό λοιπόν ότι τα ζώα υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον άνθρωπο πολλαπλά. Είτε στις δουλειές (βόδια, άλογα), είτε στο γάλα (πρόβατο, κατσίκα, αγελάδα) είτε στα αυγά είτε στο κρέας. Δεν νιώθω ενοχή επειδή σκοτώθηκε ένα βόδι ή ένα πρόβατο για να φάω. Νιώθω ενοχή αν εγώ κάνω υπερκατανάλωση ή αν κακομεταχειριστώ το ζώο. Διότι, το γεγονός ότι μπορεί ο άνθρωπος να σκοτώσει ένα ζώο για να τραφεί, δεν σημαίνει ότι μπορεί και να το κάνει ό,τι θέλει. Γι' αυτό και προσπαθούμε να αγοράζουμε κρέας με την οικογένειά μου είτε από συγγγενείς που έχουν ζώα είτε από χασάπη της εμπιστοσύνης μας ο οποίος παίρνει ντόπια προϊόντα. Και, δόξα τω Θεώ, στην Ελλάδα και στην περιοχή μου, οι κτηνοτροφικές μονάδες (έχω δει, γι' αυτό το λέω) έχουν ακόμα αξιοπρεπείς συνθήκες για τα ζώα. Και τα μοσχάρια ή τα βόδια πριν τα σφάξουν φροντίζουν να τα αφήσουν αναίσθητα. Τώρα, όταν πάω να φάω έξω, δυστυχώς δεν μπορώ να γνωρίζω τί μπορεί να φάω.
Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να τρώμε αρκετά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και όσπρια και να τρώμε με φειδώ το κρέας. Αν κάποιος θέλει να το κόψει και τελείως, κάνει πολύ καλά και τον επαινώ. Όμως, δεν δέχομαι κάποιος να με κατηγορήσει επειδή τρώω κρέας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
self-instructive depressing
Περιβόητο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


Το παραδέχομαι. Μ'αρέσει το κρέας. Το κόκκινο κρέας. Μοσχαρίσιο, βοδινό, πρόβειο, αρνίσιο κλπ. Όχι ότι δεν τρώω και το κοτόπουλο, αλλά το κόκκινο κρέας είναι η αδυναμία μου. Πάντως δεν τρελαίνομαι για το χοιρινό κρέας, προσωπικά δεν καίγομαι και πολύ να μην το φάω.
εγω ειμαι αναποδα...τρελαινομαι για λευκο κρεας,,κοτοπουλο κυριως,χοιρινο,λαγο,γαλοπουλα..
και δεν μου πολυ αρεσουν τα κοκκινα κρεατα..

βασικα ειμαι φανατικος κοτοπουλοφαγος..
στην προηγουμενη ζωη μου ισως να ημουν αλεπός..τι να πω..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nikolas17
Πολύ δραστήριο μέλος


ΥΓ. Εκτός από κιμά, τι άλλο θεωρείται κόκκινο κρέας?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


δεν ειναι κακο..απλα πολυ δυνατη τροφη που πρεπει να τρωγεται ιδανικα 1-2 φορες στις 15 ημερες.. λιγο και καλοΛίγο off, αλλά δεν υποτίθεται ότι το κόκκινο κρέας κάνει 'κακό' και πρέπει να το τρώμε αρκετά σπάνια?
ο κιμας μπορει να ειναι απο οποιοδηποτε κρεας..
κοκκινο ειναι τα μεγαλα ζωα...
μοσχαρι,αρνι... το χοιρινο ειναι οριακα λευκο..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Λίγο off, αλλά δεν υποτίθεται ότι το κόκκινο κρέας κάνει 'κακό' και πρέπει να το τρώμε αρκετά σπάνια?
ΥΓ. Εκτός από κιμά, τι άλλο θεωρείται κόκκινο κρέας?![]()
κοκκινο ειναι τα μεγαλα ζωα...
μοσχαρι,αρνι... το χοιρινο ειναι οριακα λευκο..
Δηλαδή ρε Άγγελε, το γουρούνι είναι μικρότερο από το αρνί;
Δεν έχει σχέση με το μέγεθος
Κόκκινο κρέας: μοσχάρι, βοδινό, αρνί, κατσίκι, προβατίνα (το λεγόμενο και "χοντρό") και χοιρινό
Λευκό κρέας: πουλερικά, κουνέλι, ψάρι
Ποιο είναι το λευκό και ποιο το κόκκινο κρέας και γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός;
![]()
Απαντά ο
Αντώνης Ζαμπέλας, PhD
Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης
Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το λευκό κρέας είναι το κρέας των πουλερικών (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και των ψαριών, ενώ το κόκκινο κρέας είναι το κρέας του αρνιού, του μοσχαριού, του χοιρινού κ.ά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα των λευκών κρεάτων σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλότερη από αυτή των κόκκινων. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις μικρότερη είναι και η συνολική περιεκτικότητα σε λίπος. Επιπλέον, τα ψάρια έχουν άλλα λιπαρά, τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σε αντίθεση με τα κορεσμένα, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της καρδιάς. Όλα τα κρέατα είναι καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ τα κόκκινα κρέατα είναι πολύ καλές πηγές της μορφής του σιδήρου που είναι εύκολα απορροφήσιμη. Για τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει να καταναλώνεται κόκκινο κρέας περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα και μάλιστα σε σχετικά μικρή ποσότητα, ενώ, αντίθετα, είναι ευεργετικό να καταναλώνουμε τόσο ψάρι όσο και πουλερικά 1-2 φορές την εβδομάδα. Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, πρέπει να αφαιρείται το ορατό λίπος.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


το χοιρινο ειναι οριακα κοκκινο κρεας.και ειναι το υγιεινοτερο αυτων γιατι δεν εχει τοσο ανακατεμενο λιπος με σαρκα..Τα «καλά» κρέατα:
* Αγριοβούβαλος: Αν και θα δυσκολευτείτε να το βρείτε, είναι σίγουρα το πιο κόκκινο κρέας που θα έχετε δει ποτέ και ταυτόχρονα -σε αντίθεση με το βοδινό- από τα λιγότερο επιβλαβή. Ένα μεγάλο κομμάτι αγριοβούβαλου έχει πολύ λιγότερο λίπος από μία χοιρινή μπριζόλα, και αν συνυπολογίσουμε ότι τα ζώα αυτά τρέφονται κυρίως γρασίδι, αντιλαμβανόμαστε πόσο «καθαρό» είναι το κρέας τους.
Πιο συγκεκριμένα, ένα μπιφτέκι άπαχου κρέατος περιέχει περίπου 9 γρ. λίπους, ενώ ένα μπιφτέκι από κρέας αγριοβούβαλου περιέχει σχεδόν το μισό (4 γρ.) λίπος. Καθόλου άσχημα για ένα γευστικότατο γεύμα.
* Χοιρινό: Τα χοιρινά μπριζολάκια συνήθιζαν να φιγουράρουν στις μαύρες λίστες των γιατρών και των διαιτολόγων. Σήμερα, ωστόσο, το χοιρινό έχει γίνει το «άλλο λευκό» και αποτελεί μία υγιέστερη εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας. Όταν μάλιστα καταναλώνετε σε λογικές ποσότητες (μέχρι 230 γρ.) μπορεί και να σας ωφελήσει. Τα χοιρινά μπριζολάκια μπορεί άλλωστε να είναι σχετικά άπαχα, σίγουρα όχι όσο το κοτόπουλο ή το ψάρι. Έρευνα, ωστόσο, του Πανεπιστημίου του Wisconsin και του Maryland έδειξε ότι 85 γρ. χοιρινού φιλέτου περιέχουν 2.98 γρ. λίπους, ενώ στην ίδια ποσότητα κοτόπουλου στήθους χωρίς πέτσα περιέχονται 3.03 γρ. λίπους.
Αν πάλι εσείς επιμένετε στα μπριζολάκια, ζητήστε τα τουλάχιστον άπαχα και αφαιρέστε το λίπος πριν τα φάτε. Ένα τυπικό χοιρινό μπριζολάκι χωρίς το ορατό λίπος περιέχει ακόμα περίπου 8 γρ. λίπους. Προσέξτε, όμως, να αποφεύγετε το παστό ή καπνιστό χοιρινό, όπως το ζαμπόν και το μπέικον (θα αναφερθούμε παρακάτω), γιατί και τα δύο περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη συντηρητικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με τον καρκίνο.
* Κοτόπουλο: Είναι γνωστό πως το άσπρο κρέας είναι προτιμότερο από το κόκκινο και πως το πιο αντιπροσωπευτικό αυτού είναι το κοτόπουλο (και φυσικά όχι το τηγανητό κοτόπουλο). Έχει χαμηλά λιπαρά -εφόσον αφαιρείται η πέτσα- και αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να γίνει πεντανόστιμο. Το κοτόπουλο, άλλωστε, είναι μία καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι πολύ φθηνότερο από το βοδινό. Να θυμάστε βέβαια ότι με το κοτόπουλο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μόλυνσης από κολοβακτηρίδια (βακτηρίδιο Ε. coli). Γιʼαυτό πρέπει να μαγειρεύεται ή να ψήνεται καλά, τουλάχιστον στους 75 βαθμούς Κελσίου, για να σκοτώνονται τα μικρόβια.
Προσέξτε, πάντως, να αποφεύγετε την κατανάλωση του ξεροψημένου κοτόπουλου στη σχάρα (ειδικά αν ψήνεται με κάρβουνο) γιατί μπορεί να περιέχει χημικά που προκαλούν καρκίνο, όπως ετεροκυκλικές αμίνες.
* Γαλοπούλα: Πού να το φανταζόταν το μεγάλο αυτό πτηνό, ότι θα ερχόταν πρώτο κάποτε στη λίστα με τα «καλά» κρέατα. Η γαλοπούλα (κυρίως το στήθος) είναι άσπρο κρέας, όπως το κοτόπουλο, αλλά έχει πολλή περισσότερη γεύση. Έχει άλλωστε πολύ χαμηλά λιπαρά, π.χ. μία μερίδα γαλοπούλας (χωρίς πέτσα) των 140 γρ. περιέχει περίπου 7 γρ. λίπους.
Υπάρχει η φήμη ότι η γαλοπούλα δημιουργεί υπνηλία, και δεν είναι ψέμα αφού περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη που φέρνει ύπνο, δεν είναι όμως αρκετό για να σας ρίξει σε καταστολή. Κι αν νιώθετε καταβεβλημένοι μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα με γαλοπούλα, αυτό οφείλεται στο υπερβολικό αλκοόλ των ημερών και στο ξενύχτι.
* Ψάρι: Ένα καλομαγειρεμένο φιλέτο ψαριού μπορεί να σας ικανοποιήσει εξίσου με μία καλή μπριζόλα. Επιπροσθέτως, πολλά ψάρια (κυρίως ο σολομός και ο τόνος) διακρίνονται για τα Ω-3 λιπαρά οξέα τους που βοηθούν στη μείωση των ασθενειών της καρδιάς. Λέγεται μάλιστα πως τα πιο λιπαρά ψάρια είναι πολύ πιο ωφέλιμα για την υγεία, ενώ μία άλλη εκτενής έρευνα του EPIC απέδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέως εντέρου. Προσέξτε, όμως: Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδράργυρου που είναι δηλητηριώδες για το ανθρώπινο σώμα.
Τα «κακά» κρέατα:
* Αρνί: Το αρνί είναι εύγευστο και όπως τα περισσότερα πράγματα που έχουν ωραία γεύση… κάνει κακό. Είναι κόκκινο κρέας, με πολύ λίπος, που σημαίνει ότι επιφέρει τους ίδιους κινδύνους όπως το βοδινό. Οι ένοχοι ονομάζονται αιμογλοβίνη και μυογλοβίνη. Είναι πρωτεΐνες που υπάρχουν σε όλα τα κόκκινα κρέατα και που, σύμφωνα με ερευνητές, αντιδρούν με χημικά του εντέρου δημιουργώντας καρκινογόνους παράγοντες.
* Βοδινό: Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντισταθείτε σε μία καλοψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα, ίσως γίνετε πιο αποφασιστικοί μαθαίνοντας πως, ιδιαίτερα το καπνιστό, βοδινό είναι συνυφασμένο με αυξημένα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη. Έρευνα του Καρκινικού Κέντρου John Hopkins Kimmel απέδειξε ότι μία χημική ένωση που δημιουργείται όταν τα κόκκινα κρέατα μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιβάρυνε τον καρκίνο του προστάτη σε αρουραίους που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Προτιμήστε, λοιπόν, τη μπριζόλα σας σχεδόν ωμή ή έστω μέτρια ψημένη.
* Χοιρινά λουκάνικα: Είστε εθισμένοι στο bratwurst ή στα λουκάνικα Φρανκφούρτης. Το καταλαβαίνουμε. Τα νέα, όμως, είναι δυσάρεστα. Τα λουκάνικα, και ειδικότερα τα χοιρινά λουκάνικα, είναι γεμάτα λίπος. Δημιουργούνται από υπολείμματα επεξεργασμένου χοιρινού στα οποία προστίθενται, συχνά ύποπτα, καρυκεύματα και χημικά. Αποτελούν, λοιπόν, τη χειρότερη μορφή κόκκινου κρέατος και, το χειρότερο, πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ανακοίνωσε ότι ένας κόκκινος χρωματισμός στα φτηνά λουκάνικα, που ονομάζεται Red 26, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα η ακριβής ποσότητα μπογιάς που μπορεί πραγματικά να βλάψει τον οργανισμό, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να αποφεύγεται. Αν, ωστόσο, επιμένετε να τρώτε λουκάνικα, προτιμήστε τουλάχιστον ακριβά και καλής ποιότητας, και αυτά που το χρώμα τους δεν είναι αφύσικα κόκκινο.
* Bacon: Λίγοι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν άμυνες στο άρωμα και τη γεύση του καλοψημένου μπέικον. Το μπέικον, ωστόσο, είναι ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα στον πλανήτη. Επιπροσθέτως, προετοιμάζεται με συγκεκριμένα χημικά τα οποία αφήνουν «καρκινογόνες» υπόνοιες, ονόματι νιτροσαμίνες. Δυστυχώς, όλα τα είδη μπέικον περιέχουν ένα ποσοστό αυτού του συντηρητικού, το οποίο από την άλλη πλευρά προστίθεται για να προστατέψει από βοτουλισμό (ή αλλαντίαση, μια μορφή δηλητηρίασης και παράλυσης) που μπορεί να είναι θανατηφόρος. Καλό λοιπόν είναι το μπέικον να αποφεύγεται.
* Σαλάμι: Το χειρότερο όλων των κρεάτων είναι το σαλάμι, και όλα τα παρεμφερή επεξεργασμένα αλλαντικά. Είναι και αυτό γεμάτο λίπος και περιέχει τα ίδια χημικά με το μπέικον, αν όχι περισσότερα. Το καλύτερο είναι να αποφεύγεται δια ροπάλου. Αν πάλι δε μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό, προτιμήστε ένα σαλάμι πολυτελείας από κάποια πολύ γνωστή εταιρία και τσεκάρετε αν ο παραγωγός χρησιμοποιεί νιτρικά άλατα ή νιτροσαμίνες ως συντηρητικό, γιατί πολλές εταιρίες τα έχουν σταματήσει.
επισης το χοιρινο ειναι επικινδυνο για αλλεργιες ειδικα σε υψηλες θερμοκρασιες..γιαυτο και η απαγορευση στους μουσουλμανους..
ενω το κοτοπουλο ειναι εντελως αβλαβες και μπορει να δινεται ασφαλως σε όλους,,νεους γερους,υγιεις και αρρωστους...
επειδη εχω καποιες αλλεργιες ,ειχα ρωτησει το γιατρο μου και μου ειχε πει οτι το κοτοπουλο ειναι παντα απολυτα ασφαλες..
επισης το απολυτο κοκκινο κρεας (λογω αιματος και σιδηρου ως συνηθως)ειναι της στρουθοκαμηλου...
ειναι σαν συκωτι ουσιαστικα
τελος μκατι που βρηκα ειναι οτι για σιδηρο,,καλυτερα να τρως συκωτακια κοτοπουλου-εχουν περισσοτερο σιδηρο-απο μοσχαρι(κρεας ή συκωτι)...
κουφο ε?
δεν νομιζω!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
vasia4848
Νεοφερμένο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DrStrangelove
Περιβόητο μέλος


χωρίς κρέας δε ζεις
εγώ ζω μόνο με ξηρούς καρπούς και νερό. Αυτό θα το κάνω σίγουρα (ξανά) κάποια στιγμή που θα νοιώσω δυνατός ξανά, αλλά χόρτα δεν θα φάω ποτέ, γιατί τα σιχαίνομαι, δεν μ'αρέσει η γεύση τους, ούτε τα όσπρια μου αρέσουν.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Eileen
Τιμώμενο Μέλος



Θέλω πολύ να γίνω χορτοφάγος και γενικότερα αποφεύγω το κρέας όσο περισσότερο μπορώ. Επειδή ο οργανισμός μου ακόμη αναπτυσσόταν δεν ήθελα να κόψω τελείως το κρέας. Από τώρα όμως θα βοσκάω όπως μου λέει και ο πατέρας μου!

Γιατί το κάνω?

Γιατί θεωρώ ότι σε αυτό τον πλανήτη είμαστε ισότιμοι με τα υπόλοιπα πλάσματα και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι δεν θα ήθελα να γίνω το μεσημεριανό ενός λιονταριού...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Να μια υποψήφια της ιδέας του Graham HillΕπειδή ο οργανισμός μου ακόμη αναπτυσσόταν δεν ήθελα να κόψω τελείως το κρέας.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Eileen
Τιμώμενο Μέλος





Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
self-instructive depressing
Περιβόητο μέλος


εγώ ζω μόνο με ξηρούς καρπούς και νερό
και εγώ , αλλά και κάνα ουισκάκι δεν βλάπτει
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DrStrangelove
Περιβόητο μέλος


και εγώ , αλλά και κάνα ουισκάκι δεν βλάπτει
Η άλλη άποψη
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Πολύ δραστήριο μέλος


10 αμύγδαλα την ημέρα αντικαθιστούν απόλυτα το κρέας στην διατροφή μας.. Όλα αυτά τα "χωρίς κρέας δεν ζεις" κτλ είναι ράδιο αρβύλα των κρεοπώλων..
Θέλω πολύ να γίνω χορτοφάγος και γενικότερα αποφεύγω το κρέας όσο περισσότερο μπορώ. Επειδή ο οργανισμός μου ακόμη αναπτυσσόταν δεν ήθελα να κόψω τελείως το κρέας. Από τώρα όμως θα βοσκάω όπως μου λέει και ο πατέρας μου!
Γιατί το κάνω?
Γιατί θεωρώ ότι σε αυτό τον πλανήτη είμαστε ισότιμοι με τα υπόλοιπα πλάσματα και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι δεν θα ήθελα να γίνω το μεσημεριανό ενός λιονταριού...
δυστυχως δεν ειναι ετσι. Απο που θα παρεις βιταμινη Β12?? Την βρισκεις μονο στο κρεας και ειναι απαραιτητη για την λειτουργια του εγκεφαλου.
Γιατι ειναι μονο το 1% του πληθυσμου χορτοφαγοι; Θα υπαρχει καποιος λογος. Το να κοψεις το κρεας ειναι το μονο ευκολο, αλλα δεν αρκει. Πρεπει να φτιαξεις μια ισορροπημενη διατροφη, πιθανοτατα με συμπληρωματα (B12, ισως και ασβεστιο και σιδηρο) και πρεπει να προσεχεις τι τρως καθημερινα.
Οσο για το οτι δεν πρεπει να τρωμε τα ζωα γιατι ειναι κριμα, δεν στεκει. Τρωμε και τα φυτα, τρωμε και καποιους μυκητες, τρωμε και διαφορα βακτηρια. Ολα αυτα ειναι ζωντανοι οργανισμοι. Τους στερουμε το δικαιωμα στην ζωη. Το οτι το ενα εχει φωνη και κακαριζει δεν το κανει περισσοτερο ζωντανο απο ενα καροτο που στεκετε σιωπηλα στο ιδιο μερος. Ολα ειναι μερος της τροφικης αλυσιδας, πρεπει να φαμε κατι ζωντανο για να επιβιωσουμε, ειμαστε ετεροτροφοι οργανισμοι και δεν μπορουμε να συνθεσουμε πρωτεινες και υδατανθρακες απο ανοργανικα μορια ή με φωτοσυνθεση.
Το να σταματησεις απλα να τρως κρεας και να συνεχισεις να πινεις γαλα επισης δεν στεκει. Για να πιεις το γαλα σου η αγελαδα πρεπει να γεννησει, για να μη πιει το γαλα σου το μοσχαρακι της πρεπει να το στειλουν στο σφαγειο. Για να φας το μελι σου πρεπει να πεθανουν μερικες εκατονταδες μελισσουλες. Απο την αλλη ομως, αν κοψεις το γαλα, το μελι και τα αυγα, γινεσαι vegan και απο οσο γνωριζω δεν ειναι και η καλυτερη επιλογη για την υγεια σου.
Η καλυτερη διατροφη ειναι η μεσογειακη. Πολλα λαχανικα, φρουτα και ελαιολαδο, λιγο κρεας ή ψαρι

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


αυτα ειναι ραδιο αρβυλα των χορτοφαγων..τις πρωτης ποιοτητας πρωτεινες και απορροφησιμο σιδηρο και τη β12 του κρεατος ή γενικα της ζωικης τροφης κανενα φυτο δεν το εχει..10 αμύγδαλα την ημέρα αντικαθιστούν απόλυτα το κρέας στην διατροφή μας..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ophelia
Διάσημο μέλος


αυτα ειναι ραδιο αρβυλα των χορτοφαγων..τις πρωτης ποιοτητας πρωτεινες και απορροφησιμο σιδηρο και τη β12 του κρεατος ή γενικα της ζωικης τροφης κανενα φυτο δεν το εχει..
Εμένα πάντως μου το έχει πει και γιατρός αυτό για τα αμύγδαλα...και δεν νομίζω να χρηματίζεται από τίποτα χορτοφαγικές οργανώσεις.

Βtw και τα μανιτάρια είναι καλό υποκατάστατο κρέατος- ειδικά ψητά δεν καταλαβαίνεις οτι δεν είναι μπριζόλα!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mercury
Επιφανές μέλος


Πρόσφατα επέστρεψα μετά απο χρόνια στην χορτοφαγία(όχι vegan,συνεχίζω να καταναλώνω γαλακτοκομικά και αυγά).
Αλλά μετά απο μία συζήτηση με την μητέρα μου μου είπε πως δεν παίρνω όλα τα στοιχεία που χρειάζομαι,όπως ο φώσφορος που τα ψάρια που μου είπε.
Ισχύει,η είναι ραδιοαρβύλα;
Και μήπως θα πρέπει να παίρνω τίποτα συμπληρώματα;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 118 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- Libertus
- epote
- Intifadaa
- Scandal
- taketrance
- Γατέχων
- charmander
- American Economist
- New member
- Antonia Alexandra
- Wonderkid
- johnsala
- giannhs2001
- fmarulezkd
- Joji
- Memetchi
- rafaela11
- touvlo
- Abiogenesis
- Arianara S3
- prime
- DimitraA.
- Eirinakiii8
- Εχέμυθη
- louminis
- Le Champignon
- Citylights
- fockos
- Mt73
- Μάρκος Βασίλης
- Thundergirl
- pacheiko
- Sense
- Unboxholics
- kauphy
- spring day
- tsiobieman
- ggl
- Snoopy Doo
- harry akritas
- den antexw allh apotyxia
- orchidea
- Viedo
- Meow
- fretoe
- Βλα
- JoeDon
- Κλημεντίνη
- McManus
- hirasawayui
- grtt
- uni77
- Rene2004
- athinouli
- tslef8
- azula
- Μαυρίκιος
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.