christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος



Για 2-3 άτομα
Υλικά
250g μοσχαρίσιο κιμά
250g χοιρινό κιμά
1-2 κρεμμύδια
1-2 κουταλιές σούπας πελτέ
κόκκινο κρασί
μαιντανό
2-3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπερι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
πάπρικα
sriracha hot sauce
1 κύβο knorr/maggi
ελάχιστη κανέλλα
λίγο λάδι
1 πακέτο μακαρόνια
βούτυρο
τυρί
Εκτέλεση
1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και πατάμε το σκόρδο (ή τα βάζουμε στο μούλτι για πιό γρήγορα) και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
2. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καφέ.
3. Σβήνουμε με όσο κρασί θέλουμε (εγω βάζω 1 ποτηράκι με το μάτι) και βάζουμε το μάτι στο μισό.
4. Ψιλοκόβουμε τον μαιντανό (ή τον ρίχνουμε στο μούλτι κι αυτόν με λίγο νερό) και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Το νερό πρέπει ίσα-ίσα να καλύπτει τον κιμά και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αργότερα. Βράζουμε με κλειστό καπάκι.
5. Αφού βράσει λίγο ο κιμάς, διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο ζεστό νερό και τον προσθέτουμε ανακατεύοντας. Σε αυτό το σημείο βάζουμε όλα τα μπαχαρικά ένα ένα και ανακατεύουμε να απλωθούν καλά.
6. Ρίχνουμε και τον κύβο (λαχανικών βάζω εγώ, αλλα ο,τι θέλετε βάλτε) και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αν δεν έχετε sriracha sauce (πολύ κακώς, να πάρετε γιατί είναι τ-ε-λ-ε-ι-α) μπορείτε να βάλετε tabasco. Αν πάλι δεν τρώτε καυτερά (

7. Βράστε τα μακαρόνια και αφού τα στραγγίξετε, βάλτε λίγο βούτυρο (αν θέλετε).
8. Σερβίρετε όπως σας αρέσει (είτε τα μακαρόνια με τον κιμά από πάνω, είτε ρίξτε και τα δύο πάλι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε για να αναμειχθούν) και βάλτε τυρί.
9. Μαμ.
Παραλλαγές
Το κρασί μπορεί να είναι λευκό
Μπορείτε να βάλετε και λίγο τριμμένο μπαχάρι
Εγώ βάζω και έξτρα ένα μείγμα για κρέας που είχα πάρει στην Κρήτη με διάφορα πιπέρια και βότανα μέσα, αν έχετε κάτι ανάλογο δοκιμάστε το
Το σκόρδο μπορεί να είναι και σε σκόνη, αν δεν έχετε εργαλείο να πατήσετε το φρέσκο
Ο μαιντανός επίσης μπορεί να είναι αποξηραμένος
Αν βάλετε φρέσκια ντομάτα και όχι πελτέ, θέλει λιγότερο νερό και περισσότερη ώρα να δέσει
Τον κιμά μπορείτε να τον ζητήσετε και διπλοπερασμένο
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω κιμά και να τον βάλετε (σε ένα μικρό κατσαρολάκι) στην κατάψυξη. Κρατάει πολύ καιρό και αν προσθέσετε λίγο νερό και το βάλετε κατευθείαν στο μάτι αργότερα, ξεπαγώνει γρήγορα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω και να τον κάνετε παστίτσιο, που πάλι κρατάει στην κατάψυξη και ξεπαγώνει εύκολα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mindcircus
Περιβόητο μέλος


Τον κιμά μπορείτε να τον ζητήσετε και διπλοπερασμένο
Τι ειναι διπλοπερασμενος;

Παστιτσιο δε μου πολυαρεσει γιατι δε μ'άρεσουν τα πολυ κρεμωδη
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rainbowarrior
Διάσημο μέλος



O μαϊντανός που κολλάει;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
dimitris001
Τιμώμενο Μέλος



Σημαίνει ότι ο κρεοπώλης θα περάσει τον κιμά 2 φορές απο την μηχανή του κιμά για να είναι πιο αλεσμένο το κρέας και θεωρώ πως κάνει τον κιμά πολύ πιο αφράτο....Τι ειναι διπλοπερασμενος;![]()


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mindcircus
Περιβόητο μέλος


O μαϊντανός που κολλάει;![]()
Μηπως εννοουσε βασιλικό; Με μαιντανό η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δοκιμάσει. Παει;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος


Διπλοπερασμένος είναι ότι στο περνάνε δύο φορές από το μηχάνημα και βγαίνει πιό ψιλοκομμένο το κρέας έτσι μαγειρεύεται πιό γρήγορα.
Μπορείς να το κάνεις και τσίλι ο,τι περισσέψει προσθέτοντας πιπεριές και κόκκινα φασόλια (αν σου αρέσουν τα μεξικάνικα)
@nafasskata
Είπαμε, είναι δική μου η συνταγή

Οσο για τον βασιλικό, δεν μου αρέσει με το κρέας. Μόνο με κόκκινη σάλτσα μου πάει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rainbowarrior
Διάσημο μέλος


Μηπως εννοουσε βασιλικό; Με μαιντανό η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δοκιμάσει. Παει;
Δε νομίζω πως ο μαϊντανός έχει σχέση με αυτό το φαγητό. Γι' αυτό απόρησα.

Ο βασιλικός σίγουρα πάει, και για εμένα καλύτερα να βάλεις στο τέλος δύο μικρά φυλλαράκια πάνω από το πιάτο (και για ντεκόρ

Μα η μυρωδιά του κρεμμυδιού φεύγει από τη σάλτσα, αφού τσιγαρίζεται, βράζει, προσθέτεις τομάτα κλπ.@nafasskata
Είπαμε, είναι δική μου η συνταγήΟ μαιντανός γενικά έχει την ιδιότητα να κάνει το κρεμμύδι να μην μυρίζει στο στόμα σου τόσο πολυ. Επειδή μου αρέσει πολύ το κρεμμύδι σε όλα τα φαγητά και ειδικά στον κιμά, βάζω μεγάλη ποσότητα. Ετσι είπα να δοκιμάσω πως θα ήταν με μαιντανό και ήταν ωραίο. Δες και τι καλά που βγαίνουν τα κεφτεδάκια με τον μαιντανό.
Αυτό που λες το κάνουν στις πίττες με σουβλάκι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mindcircus
Περιβόητο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος


Mind, για πιό light, μπορείς να μην βάλεις και τίποτα λιπαρό στα μακαρόνια, αν έχει ο κιμάς αρκετή σάλτσα και λάδι μέσα. Αν ζητήσεις και άπαχο κρέας και βάλεις μακαρόνια ολικής (αν τα τρως, εμένα μου φαίνονται μπλιεξ) γίνεται και πιό υγιεινό.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mindcircus
Περιβόητο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mindcircus
Περιβόητο μέλος


Mind, για πιό light, μπορείς να μην βάλεις και τίποτα λιπαρό στα μακαρόνια, αν έχει ο κιμάς αρκετή σάλτσα και λάδι μέσα. Αν ζητήσεις και άπαχο κρέας και βάλεις μακαρόνια ολικής (αν τα τρως, εμένα μου φαίνονται μπλιεξ) γίνεται και πιό υγιεινό.
Παντα βαζω λαδακι για να ειναι αλντεντε. Εχω παρατηρησει πως οσο πιο λεπτα τα μακαρονια, τοσο κολλανε. Μ'αρεσουν τα χοντρα. Τα ολικης τα δοκιμασα προσφατα και ειναι απιστευτα νοστιμα! Αγορασα πακετα! Αυτα που δε μαρεσουν ειναι με γευσεις, πχ καροτου
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δεσμώτης
Περιβόητο μέλος


Μια εντυπωσιακή συνταγή για Μπολωνέζ που την έχω κάνει
και ήταν π ε ν τ α ν ό σ τ ι μ η.
Θα χρειαστείτε:
1 τριμμένο καρότο (σε ζουλιέν)
1 τριμμένο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες φρέσκου σκόρδου λιωμένου.
μισή κουταλιά σούπας αποξηραμένη ρίγανη
κιμά γύρω στα 350-400 gr.
1 ποτήρι κόκκινο κρασάκι
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 κονσέρβα τοματάκια.
μισή κούπα γάλα
αλατοπίπερο (ή ένα κύβο κνορ)
5-6 κουταλιές σούπας λάδι
λίγη γουέστερσος.
Κι ακολουθείτε ακριβώς τα βήματα του λινκ.

έχουμε συνηθίσει (κι εγώ το ίδιο) τον κιμά με πολλά μπαχαρικά,
κανέλλα, γαρύφαλλα και γενικά με πολύ έντονες γεύσεις.
Κάντε το και χωρίς μπαχαρικά, δεν υστερεί σε τίποτα πραγματικά,
χώρια που δίνει πιο πολύ έντονη τη γεύση του κιμά που γλυκαίνει
με το καρότο κι είναι πολύ ισορροπημένο.
Το γάλα δίνει στο τέλος και μια γυαλάδα απίστευτη. (Φρέσκο)
Εύγε Ράμσεϊ. (κάνε μπότοξ

Διπλοπερασμένος



από τη μια πιο αφράτος και τσιγαρίζεται πιο γρήγορα,
από την άλλη γίνεται πιο νιανια (πιο μικροί κόκκοι)
και εκχυμώνεται χάνοντας ουσίες (υγρά) και λίγο σε γεύση
όταν τον αγοράζεις από τον μπούτσερ.


Εγώ δεν τον παίρνω ποτέ διπλοπερασμένο,
αλλά τον λιώνω ΜΕΣΑ στο κατσαρολάκι καθώς τον
τσιγαρίζω στο λάδι, κι έτσι καθορίζω εγώ το μέγεθος που
θα έχει το σώμα του κιμά.
Το μόνο που θες για αυτό είναι μια ξύλινη σπάτουλα.
Μπορείς να το κάνεις και με τσίλι
Όντως.
Ο κιμάς ταιριάζει πολύ με πιπεριές, καυτερός εκτοξεύεται σε γεύση,
κι η γλυκειά πάπρικα, και το Καγιέν (καυτερό) και το ταμπάσκο του
πάνε πολύ.
Επίσης και τα μανιτάρια δένουν συγκλονιστικά με κιμά αλλά και φρούτα
όπως το ξινόμηλο.

μαιντανός
συμφωνώ με μαϊντανό, αρκεί να είναι ψιλοκομμένος
και να έχει μαγειρευτεί λίγο γιατί αν τον βάλεις στο τέλος
και δε βράσει καθόλου είναι τραγανός και χαλάει την όλη επίγευση
της σάλτσας.
Το λέω γιατί έχω δει να το κάνουν πολλοί σεφ κι είναι αηδία να τρως
μια φίνα μπολωνέζ και στο τέλος να σου μένει η τραγανότητα του μαιντανού.
Δε μ' αρέσει.
Οσο για τον βασιλικό, δεν μου αρέσει με το κρέας. Μόνο με κόκκινη σάλτσα μου πάει.
συμφωνώ.
Ο βασιλικός είναι ο βασιλιάς στις σάλτσες αλλά μόνες τους,
όχι μαζί με κρέας ή κιμά.
Ο κιμάς θέλει ρίγανη κατά τη γνώμη μου.
Η συνταγή είναι δική μου και βγήκε από αυτοσχεδιασμό, μου άρεσε οπότε πάρε κόσμε την σοφία της Βεφο-Κριστινελ.
τα σέβη μου, τα υλικά φαίνονται προσεγμένα και σε πχιότητα
και σε δόσεις κι η εκτέλεση πολύ συγκροτημένη κι ενδιαφέρουσα.
Φαίνεται υπέροχη.

ποιο κόκκινο κρασί βάζεις? χύμα?κόκκινο κρασί
sriracha hot sauce
που τη βρίσκεις?
διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο ζεστό νερό και τον προσθέτουμε ανακατεύοντας.
εδώ διαφωνώ.
τον πελτέ πάντα στην αρχή, ελαφρά τον τσιγαρίζουμε για
να του πάρουμε την ξινάδα και να γλυκίσει, του δίνουμε
ένταση στη γεύση και βγάζει αρώματα σε σχέση με το να τον βάλεις
όπως κάνουν οι περισσότεροι με νερό και μπλουμ στο φαϊ.
Το κρασί μπορεί να είναι λευκό
το λευκό χύμα του καρφουρ, είναι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ο για σάλτσες.



Αν και, εφόσον υπάρχει και κόκκινο και λευκό, προτιμήστε το κόκκινο.
Ο κιμάς (αλλά και γενικά τα κρέατα) θέλει τις τανίνες του.
είσαι πολύ καλή μαγείρισσα, κριστινέλ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
love_angel
Επιφανές μέλος


Τον λατρεύω!

πσ: Πόσο μα πόσο σεξυ αυτή η βρετανική προφορά πια?

Βέβαια προτιμώ Jaime Oliver!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
christinelle
Πολύ δραστήριο μέλος


Το πελτέ τον βάζω στα μισά γιατί αλλιώς μου σφίγγει το κρέας και θέλει περισσότερη ώρα να μαγειρευτεί. Από γεύση δεν έχει διαφορά κατά τη γνώμη μου, απλά αυξάνεται ο χρόνος μαγειρέματος.
Κρασί παιρνω ο,τι βρω φτηνό σε αυτά τα χάρτινα tetra-pak που ξανακλείνουν για να κρατάει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Δηλαδή σε ένα πυρέξ, μία στρώση κάτω με κιμά, μία στρώση με μπιζέλια (ή και baby καροτάκια) και από πάνω μια στρώση πουρέ πατάτας. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυράκι και στο φούρνο για να ροδίσει. Απλά δεν υπάρχει..!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
love_angel
Επιφανές μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος


ακομα και μια ταπεινη μακαροναδα,
μπορει να βαλει τις καλες τις σαλτσες,
και να ανεβει κοινωνική τάξη
γινόμενη σπαγγέτι α λα σαλτσέ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mindcircus
Περιβόητο μέλος


Tη Sriracha
Θες να μου πεις πως το ζηταμε φωναχτα? Δηλ. πως διαβαζεται? Σριρατσα? Σριραχα? Σριρασα?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rainbowarrior
Διάσημο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.