grtt θα μου απαντήσεις; επειδη έγραψες πριν οτι τα ψάχνεις και οτι δεν σ αρέσει η παραπληροφορηση. Η απαντηση που μου έδωσες ειναι με βάση τον αντιρατσιστικο νομο ;
Είπα σήμερα που είναι Σάββατο να πιω το καφεδάκι μου με την ησυχία μου και να χαλαρώσω αλλά θέλω να...αγιάσω μα δεν μπορώ! Ας είναι... Πρώτα το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου:
«Άρθρο 2
Δημόσια επιδοκιμασία ή άρνηση εγκλημάτων
1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους της που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου.»
Υποθέτω λοιπόν, ότι οι μηνυτές θα σταθούν στην ευτέλιση της γενοκτονίας των Ποντίων καθώς είναι προφανές ότι ούτε την επιδοκίμασε, ούτε την αρνήθηκε κακόβουλα. Το θέμα είναι πώς θα αποδείξουν την ευτέλιση αυτή. Αν ήμουν συνήγορος υπεράσπισης του δημάρχου (να τονίσω ότι δεν είμαι νομικός) θα παρουσίαζα το βίντεο της -προ ενδεκαμήνου- συνέντευξης του και θα έλεγα ότι αυτό που ουσιαστικά είπε μέσα στο γενικότερο πλαίσιο, δηλάδή ότι στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης δεν τον απασχολούν τα ιστορικά γεγονότα, δε μπορεί να θεωρηθεί ευτελισμός οποιουδήποτε γεγονότος. Επιπλέον η επίδειξη αδιαφορίας κάποιου, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είναι γενικότερη, και όχι ειδική, όπως εδώ σε σχέση με τον τουρισμό, δε μπορεί να θεωρηθεί ότι στρέφεται κατά συγκεκριμένης ομάδας ή ότι ευτελίζει ένα γεγονός.
Πέρα φυσικά από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκ των πραγμάτων, δεν αναφέρθηκε στους Πόντιους έτσι κι αλλιώς αλλά στα γενικότερα γεγονότα της Μικράς Ασίας, και άρα όχι στην γενοκτονία των Ποντίων ειδικότερα για να θεωρηθεί ευτελισμός της γενοκτονίας. Αντιθέτως μάλιστα, θα μπορούσε να ισχυριστεί η υπέρασπιση, ότι η παρουσία και μόνο του δημάρχου στις εκδηλώσεις μνήμης, αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν ευτελίζει τη γενοκτονία αλλά τιμά και την ημέρα μνήμης της.
(Υποσημειώση: Το συγκεκριμένο άρθρο του αντιρατσιστικού νόμου έχει επικριθεί περισσότερο από όλα τα άλλα καθώς έχει θεωρηθεί σε σημεία του προβληματικό. Το σκεπτικό και η αιτιολογία των προβληματισμών που έχουν αναπτυχθεί μπορεί κανείς να τα ψάξει με μια έρευνα στο διαδίκτυο).