Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος


Περιληπτικά, η Ελβετία είναι μία ομοσπονδιακή χώρα, η οποία υποδιαιρείται σε 26 ημιαυτόνομα καντόνια, τα οποία απολαμβάνουν ένα μεγάλο βαθμό ελευθερίας στο πώς θα διαμορφώνουν την πολιτική τους. Κάθε καντόνι υποδιαιρείται σε δήμους, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν την δικιά τους αυτονομία σε ποικίλα θέματα.
Στη συνέχεια ακολουθεί ένα video στα Αγγλικά, μαζί με μία ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά. Διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Ποια είναι η γνώμη σας για ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα; Πιστεύετε ότι θα ταίριαζε στα Ελληνικά δεδομένα ή θα επιβράδυνε τον ήδη αργό κρατικό μηχανισμό;
Το κλειδί που κάνει την Ελβετία διαφορετική είναι η άμεση δημοκρατία, καθώς αρκετά συχνά γίνονται δημοψηφίσματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο για ποικίλα θέματα που αφορούν την χώρα. Οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν αν θα χτιστεί ένα νέο σχολείο, αν δεν θα πρέπει να περάσει κάποιος νόμος ή και αν θα εγκριθεί κάποια αλλαγή στο Σύνταγμα.
Σε μία χώρα με άμεση δημοκρατία, ο λαός μπορεί να συμμετέχει άμεσα στην πολιτική. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση της χώρας, των καντονιών και των δήμων.
Μία από τις παλαιότερες εκφάνσεις της άμεσης δημοκρατίας είναι το αποκαλούμενο "Landsgemeinde" {σ.σ. Εκκλησία του Δήμου}. Το Appenzell Innerrhoden και το Glarus είναι τα δύο τελευταία καντόνια όπου οι κάτοικοι που έχουν δικαίωμα ψήφου συγκεντρώνονται κάθε άνοιξη σε ανοιχτό χώρο για να αποφασίσουν για τους νόμους και τις δαπάνες τους.
Σε όλη την Ελβετία, οι πολίτες ψηφίζουν κατά μέσο όρο τέσσερις (4) φορές τον χρόνο σε ποικίλα θέματα που αφορούν τον δήμο τους, το καντόνι τους, αλλά και όλη την χώρα. Για παράδειγμα, μπορούν να ψηφίσουν αν θα χτιστεί ένα νέο σχολείο στο χωριό τους, ή πώς το Καντόνι τους θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ή αλλαγές στο εθνικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Επιπροσθέτως, κάθε τέσσερα χρόνια οι πολίτες εκλέγουν τα 246 μέλη της Εθνικής Βουλής, η οποία αποτελείται από δύο τμήματα: την Βουλή των Αντιπροσώπων (200 μέλη) που εκπροσωπεί τον λαό και την Γερουσία (46 μέλη) που εκπροσωπεί τα Καντόνια. Αυτό το σύστημα παρέχει στα αραιοκατοικημένα Καντόνια μεγαλύτερη πολιτική ισχύ. Η Βουλή θεσπίζει νόμους και εκλέγει την εθνική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από 7 μέλη από διάφορα κόμματα.
Οι πολίτες μπορούν να ανατρέψουν νόμους που προτείνει η Βουλή, διενεργώντας δημοψήφισμα. Αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν 50,000 υπογραφές εντός 100 ημερών, ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί από τον λαό. Τα λαϊκά κινήματα επιτρέπουν στους πολίτες να εισάγουν αλλαγές στο Ελβετικό Σύνταγμα. Για να προωθηθεί ένα κίνημα σε επίπεδο δημοψηφίσματος, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 100,000 υπογραφές εντός 18 μηνών.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του συστήματος; Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δίνει στους Ελβετούς πολίτες μεγάλη ισχύ στην λήψη αποφάσεων. Έτσι, μπορούν πολλές φορές τον χρόνο να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις, όχι μόνο στο ποιος κυβερνά την χώρα αλλά και σε απτές προτάσεις. Ένα απ' τα βασικά μειονεκτήματα είναι πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων γίνεται πιο αργή και συμπεριλαμβάνει πολλά επίπεδα σε αυτήν: την βουλή, τις διοικήσεις, την κυβέρνηση, ομάδες συμφερόντων, αλλά και τον λαό, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανές στο τέλος ποιος είναι υπεύθυνος.
Κάποιοι επικρίνουν το σύστημα γιατί επιτρέπει στους πολίτες να δέχονται ζητήματα τα οποία συγκρούονται με το Σύνταγμα ή με διεθνείς συστάσεις. Τα επόμενα δύο παραδείγματα προσφάτων δημοψηφισμάτων πόλωσαν τους πολίτες της Ελβετίας και του εξωτερικού.
- Τον Νοέμβριο του 2009, ένα λαϊκό κίνημα για την απαγόρευση των μινεράδων στην Ελβετία έγινε δεκτό από το 58% των ψηφοφόρων, παρά τις ξεκάθαρες συστάσεις τόσο της Βουλής όσο και της Κυβέρνησης ότι θα απορριπτόταν.
- Ένα χρόνο αργότερα, ένα λαϊκό κίνημα για την απέλαση των αλλοδαπών εγκληματιών έγινε δεκτό με πλειοψηφία 53%.
Πόσο καλά δουλεύει δημοκρατία στην Ελβετία; Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ποικίλλες δυνατότητες για πολιτική εκπροσώπηση σε αυτή τη χώρα, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο δημοκρατικό σύστημα; Στις αρχές του 2011, πολιτικοί αναλυτές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης αλλά και το ερευνητικό κέντρο κοινωνικών επιστημών στο Βερολίνο της Γερμανίας ανέπτυξαν ένα δημοκρατικό βαρόμετρο για 30 χώρες. Προς έκπληξη, η Ελβετία κατετάχθη μόλις 14η. Η μελέτη είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο εξετάζει και άλλα κριτήρια που ορίζουν την δημοκρατία, πέρα από την ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες.
Στην Ελβετία παρατηρούνται ελλείψεις, για παράδειγμα η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου, η επιχορήγηση των κομμάτων, η οποία δεν είναι διαφανής αλλά και η ασθενής συμμετοχή σε δημόσιες ψηφοφορίες και εκλογές. Κατά μέσο όρο, μόνο δύο (2) στους πέντε ψηφοφόρους εξασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Παρά τις ορισμένες ελλείψεις, η άμεση δημοκρατία της Ελβετίας είναι μοναδική. Η Ελβετία είναι η μοναδική χώρα με άμεση δημοκρατία. [...]
Μαζί με το Ομοσπονδιακό Σύστημα και την ουδετερότητα, η άμεση δημοκρατία αποτελεί τμήμα της Ελβετικής Εθνικής Ταυτότητας. Πόσο μάλλον, που το ιδιαίτερο αυτό πολιτικό σύστημα, συμβάλλει στην ενότητα διαφορετικών γλωσσών, θρησκειών και πολιτισμών στην Ελβετία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Alejandro Papas
Περιβόητο μέλος


βεβαια θα μπορουσε να εφαρμοστει κατι τετοιο στην ελλαδα??? αυτο με προβληματιζει
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mercury
Επιφανές μέλος


Τότε πραγματικά δεν θα μπορούσε να γκρινιάξει κανείς για τα κακώς κείμενα.
Και δεν νομίζω πως οι αποφάσεις στην Ελβετία κάνουν πιό πολύ χρόνο να παρθούν απο ότι στην Ελλάδα.
Οστόσο όπως λέει και στο βίντεο,μπορούν οι κάτοικοι να ψηφίσουν νόμους που είναι αντισυνταγματικοί.
Και αυτό εγυρει ένα ερώτημα,ίσως το πιό παλιό που αφορά την δημοκρατία:
"Αν η πλειοψηφεία αποφασίσει να καταλύση την δημοκρατία,είναι όντως δημοκρατικό;;"
Και αν φανταστούμε πως στην Ελβετία που υποτίθεται πως οι κάτοικοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι από εμάς τους "αναίσθητους" έχουν ένα ποσοστο συμμετοχής 2 στους 5,πόσο θα ήταν το ποσοστό συμμετοχής εδώ σε εμάς;;
Πόσοι θα έλεγαν.:"Δεν βαριέσαι,πάλι εκλογές και δημοψήφισμα έχουμε..Και πότε θα αράξω στον καναπέ μου να δώ μπάλα";;
Συνολικά είναι ένα πολύ καλό σύστημα κατα την γνώμη μου(θυμίζει την αρχαία Ελλάδα) αλλά για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται και την κατάλληλη "παιδεία" απο τον πληθυσμο .
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
akritas
Εκκολαπτόμενο μέλος


'Άρα η άμεση δημοκρατία, η οποία απαιτεί πολίτες πολιτικά ώριμους και κοινωνία μη φαύλη, δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας δεν θα έλεγα την Ελβετία, αλλά την Ισλανδία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
giosx
Δραστήριο μέλος



Γιαυτό οι Ελβετοί τούχουν κάνει και άγαλμα.

Εδώ τον φάγανε οι "βαλτοί" Μαυρομιχαλέοι!!!

..........Ο Lebzeltern εργάστηκε μυστικά υπό τις οδηγίες του Μέτερνιχ προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του. Στις 20 Δεκεμβρίου 1813 κάλεσε τον Καποδίστρια και του ζήτησε να υπογράψει διακοίνωση, με την οποία τα συμμαχικά στρατεύματα θα επιτρεπόταν να εισέλθουν στην ελβετική επικράτεια μέχρι να εξασφαλίσουν τα εδάφη που η Γαλλία είχε αποσπάσει από την Ελβετία. Ο Καποδίστριας, αντιλαμβανόμενος ότι η διακοίνωση ήταν έργο της αυστριακής κυβέρνησης, αρνήθηκε να την υπογράψει, αλλά λίγο αργότερα άλλαξε γνώμη[9]. Αφού την υπέγραψε εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, αποχώρησε για την Βάδη, όπου βρισκόταν το στρατηγείο του Τσάρου. Ο τελευταίος περίμενε ότι ο Καποδίστριας δεν θα είχε υπογράψει τη διακοίνωση. Εξεπλάγη, όμως, όταν ο νεαρός διπλωμάτης του ανέφερε ότι έπραξε το αντίθετο. Σύμφωνα με τον Καποδίστρια, η ανακοίνωση της διακοίνωσης και η εισβολή του αυστριακού στρατού στην Ελβετία, θα είχαν ως αποτέλεσμα τον διχασμό των κατοίκων και παράλληλα να παρουσιαστούν οι Αυστριακοί ως υποκινητές πραξικοπήματος. Συνέστησε μάλιστα στον Τσάρο να ζητήσει την αποκήρυξη της διακοίνωσης, μιας και οι Αυστριακοί δε θα μπορούσαν να επικαλεστούν την υπογραφή του μυστικού πράκτορά τους, πράγμα το οποίο και έγινε. Το αποτέλεσμα των διπλωματικών κινήσεων του Καποδίστρια ήταν οι Αυστριακοί να χάσουν κάθε έρεισμα στην Ελβετία, η οποία εξασφάλισε την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία της[9]. Οι διπλωματικές εξελίξεις στη Ζυρίχη συνεχίζονταν χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφού τα ομόσπονδα κράτη της Ελβετίας διαφωνούσαν μεταξύ τους. Ο Τσάρος Αλέξανδρος διόρισε τον Καποδίστρια έκτακτο απεσταλμένο του και πληρεξούσιο υπουργό για την Ελβετία. Από τη θέση αυτή συνεισέφερε στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) σαν μέλη της Ελβετικής ομοσπονδίας, με προσωπικά προσχέδια. Συγκεκριμένα, απέστειλε υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δίαιτας (βουλής) με τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να περιέχει το σύνταγμα. Πράγματι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το υπόμνημα ακολουθήθηκε. Να σημειωθεί επίσης ότι η συμμετοχή της Γενεύης στο νέο αυτό κρατίδιο ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία[10]......
link
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
American Economist
Επιφανές μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
akikos
Επιφανές μέλος


Ο καθένας μπορεί να κάνει δημοψήφισμα αν συγκεντρώσεις τις απαραίτητες υπογραφές αρκεί να το πληρώσει

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
American Economist
Επιφανές μέλος


Παραμύθια. Δεν υπάρχει πουθενα δημοκρατία στον πολιτισμένο χώρο γιατί το σύστημα δεν δουλεύει. Παντού έχουν δικλίδες ασφαλείας για να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις οι λίγοι. Στην Ελβετία η δικλίδα ασφαλείας είναι το χρήμα.
Ο καθένας μπορεί να κάνει δημοψήφισμα αν συγκεντρώσεις τις απαραίτητες υπογραφές αρκεί να το πληρώσει. Αν ίσχυε αυτό το πράγμα στην Ελλάδα αυτοί που ζητάνε δημοψήφισμα χωρίς λόγο (π.χ. όνομα της Βόρειας Μακεδονίας) δεν θα το ζητούσαν καν.
Απλά το ειπα επειδή η Ελβετία βγαίνει Νο1 χώρα για να ζήσεις.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912
Επισκέπτης


Παραμύθια. Δεν υπάρχει πουθενα δημοκρατία στον πολιτισμένο χώρο γιατί το σύστημα δεν δουλεύει. Παντού έχουν δικλίδες ασφαλείας για να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις οι λίγοι. Στην Ελβετία η δικλίδα ασφαλείας είναι το χρήμα.
Ο καθένας μπορεί να κάνει δημοψήφισμα αν συγκεντρώσεις τις απαραίτητες υπογραφές αρκεί να το πληρώσει. Αν ίσχυε αυτό το πράγμα στην Ελλάδα αυτοί που ζητάνε δημοψήφισμα χωρίς λόγο (π.χ. όνομα της Βόρειας Μακεδονίας) δεν θα το ζητούσαν καν.
Την τελευταία φορά που κοίταξα πάντως δημοκρατία είχαμε στην Ελλάδα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
akikos
Επιφανές μέλος


Την τελευταία φορά που κοίταξα πάντως δημοκρατία είχαμε στην Ελλάδα.
Δεν έχουμε δημοκρατία όπως εφαρμόστηκε στη αρχαία Αθήνα. Έχουμε ολιγαρχία. Ακόμα και στη Χούντα δεν παραβιάστηκε κανένα σύνταγμα καθώς η κυβέρνηση είχε την έκγριση του βασιλειά και στην αρχή της μεταπολίτευσης δεν δόθηκε δικαίωμα στον Παπαδόπουλο αν συμμετέχει στις εποχές επειδή ήταν δεδομένο ότι θα τις έπαιρνε.
Τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο ελέγχουν ποιος θα εκλεγεί κάθε φορά και νικητής είναι αυτός που ελέγχει αυτά τα μέσα κάθε φορά. Π.χ. Τώρα έχοντας κόψει στα ΜΜΕ στη Χ.Α. αυτόματα τις κόβονται ποσοστά. Ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι αυτός αποφασίζει αλλά δεν καταλαβαίνει ότι η γνώμη του διαμορφώνεται εύκολα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912
Επισκέπτης


Ακόμη και στην άμεση δημοκρατία πάντα κάποιος θα σε επηρεάσει. Η άμεση δημοκρατία είναι επίσης για τα μπάζα. Ιδανικά θες ο όχλος να έχει όσο λιγότερη εξουσία γίνεται, διότι ο όχλος δεν είναι ικανός να πάρει αποφάσεις.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
akikos
Επιφανές μέλος


Μια χαρά δημοκρατία έχουμε, κάθε δυο χρόνια εκλογές κάνουμε. Το ποιος επηρεάζει την ψήφο δεν έχει καμία σχέση. Αυτό είναι για την ακρίβεια και το νόημα της δημοκρατίας, να επηρεάσεις την μάζα για να σε ψηφίσει. Στην ολιγαρχία κυβερνά μια μιρκή ομάδα ατόμων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των πολλών.
Ακόμη και στην άμεση δημοκρατία πάντα κάποιος θα σε επηρεάσει. Η άμεση δημοκρατία είναι επίσης για τα μπάζα. Ιδανικά θες ο όχλος να έχει όσο λιγότερη εξουσία γίνεται, διότι ο όχλος δεν είναι ικανός να πάρει αποφάσεις.
Όταν κάποιες παρατάξεις έχουν δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΕ, και οι τράπεζες τους δίνουν υποχρεωτικά δάνεια και χρηματοδότηση ανάλογα με τη θέση που είχαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά και τις αντιλήψεις (π.χ. η ΧΑ είναι αποκλεισμένη από ΜΜΕ) η δημοκρατία σταματάει.
Όταν η κυβέρνηση δεν βγαίνει από το >50% από του συνόλου των πολιτών σταματά να είναι δημοκρατία
Όταν η κυβέρνηση δεν βγαίνει ούτε ακόμα και από το >50% αυτών που ψήφισαν (παίρνει μόνους θέσεων το πρώτο κόμμα) σταματά να είναι δημοκρατία.
Η αμεση δημοκρατία είναι πολύ χειρότερο πολίτευμα από το ολιγαρχικό πολίτευμα που έχουμε εμείς και η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως. Γι αυτο δεν εφαρμόζεται και πουθενά.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Αντικειμενικός
Διακεκριμένο μέλος


Δεν έχουμε δημοκρατία όπως εφαρμόστηκε στη αρχαία Αθήνα. Έχουμε ολιγαρχία. Ακόμα και στη Χούντα δεν παραβιάστηκε κανένα σύνταγμα καθώς η κυβέρνηση είχε την έκγριση του βασιλειά και στην αρχή της μεταπολίτευσης δεν δόθηκε δικαίωμα στον Παπαδόπουλο αν συμμετέχει στις εποχές επειδή ήταν δεδομένο ότι θα τις έπαιρνε.
Τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο ελέγχουν ποιος θα εκλεγεί κάθε φορά και νικητής είναι αυτός που ελέγχει αυτά τα μέσα κάθε φορά. Π.χ. Τώρα έχοντας κόψει στα ΜΜΕ στη Χ.Α. αυτόματα τις κόβονται ποσοστά. Ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι αυτός αποφασίζει αλλά δεν καταλαβαίνει ότι η γνώμη του διαμορφώνεται εύκολα.
Σορί αλλά που διαφωνώ μαζί σου.
Στο διαδίκτυο έχει πρόσβαση ο καθένας.
Γιατί να μη το εκμεταλλευτώ εγώ για να γίνω Βουλευτής π.χ. σε λίγα χρόνια ή Ευρωβουλευτής;
Στο χέρι μου είναι (ένα παράδειγμα) και ας με παίζει η τηλεόραση μια στο τόσο
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
akikos
Επιφανές μέλος


Τα περισσότερα ειδησεογραφικά στο internet και όλα τα τοπικά μέσα ελέγχονται από τις παρατάξεις. Στις εκλογές ρίχνονται πολλά λεφτά σε στροχευμένες διαφημίσεις μέσω facebook, google adserve και άρθρα σε ειδησερογραφικούς ιστότοπους.Σορί αλλά που διαφωνώ μαζί σου.
Στο διαδίκτυο έχει πρόσβαση ο καθένας.
Γιατί να μη το εκμεταλλευτώ εγώ για να γίνω Βουλευτής π.χ. σε λίγα χρόνια ή Ευρωβουλευτής;
Στο χέρι μου είναι (ένα παράδειγμα) και ας με παίζει η τηλεόραση μια στο τόσο
Όταν ο Μπακογιάννης π.χ. στην Αθήνα του πληρώνει τη διαφήμιση η ΝΔ λόγω του ονόματός του και εσύ πρέπει να πληρώσει από τη τσέπη σου ενός μικρότερου βαθμού διαφήμιση τότε θα βγεις χαμένος.
Επίσης Σωτήρη τα κόμματα δεν θα χρηματοδοτήσουν κάποιο παιδί που είναι πιστό στο κόμμα και έχει μπει στα κοινά από 18 χρονών και του έχουν κολλήσει τη στάμπα κομματόσκυλο. Θα προτιμήσουν κάποιον υποψήφιο που μπορεί να τους φέρει extra ψήφους. Μεγαλοιατροί, ηθοποιοί, Παναγιώτης Μηλάς, αθλητές. Ειδικά οι θέσεις Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Περιφερειακό σύμβουλος είναι κλεισμένες.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Αντικειμενικός
Διακεκριμένο μέλος


Τα περισσότερα ειδησεογραφικά στο internet και όλα τα τοπικά μέσα ελέγχονται από τις παρατάξεις. Στις εκλογές ρίχνονται πολλά λεφτά σε στροχευμένες διαφημίσεις μέσω facebook, google adserve και άρθρα σε ειδησερογραφικούς ιστότοπους.
Όταν ο Μπακογιάννης π.χ. στην Αθήνα του πληρώνει τη διαφήμιση η ΝΔ λόγω του ονόματός του και εσύ πρέπει να πληρώσει από τη τσέπη σου ενός μικρότερου βαθμού διαφήμιση τότε θα βγεις χαμένος.
Επίσης Σωτήρη τα κόμματα δεν θα χρηματοδοτήσουν κάποιο παιδί που είναι πιστό στο κόμμα και έχει μπει στα κοινά από 18 χρονών και του έχουν κολλήσει τη στάμπα κομματόσκυλο. Θα προτιμήσουν κάποιον υποψήφιο που μπορεί να τους φέρει extra ψήφους. Μεγαλοιατροί, ηθοποιοί, Παναγιώτης Μηλάς, αθλητές. Ειδικά οι θέσεις Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Περιφερειακό σύμβουλος είναι κλεισμένες.
Ξεχνάς κάτι εγώ μπορεί να παλεύω τώρα για το μέλλον μου για να γίνω πιο γνωστός.
Παράδειγμα αν έχω στόχο τις Ευρωεκλογές του 2029 να γίνω όσο πιο γνωστός γίνεται ξεκινάω από τώρα και εκεί που θα φτάσω.
Πρέπει να ξέρεις και να τα χειρίζεσαι, αυτό είναι το θέμα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912
Επισκέπτης


Ξεχνάς κάτι εγώ μπορεί να παλεύω τώρα για το μέλλον μου για να γίνω πιο γνωστός.
Αυτά είναι αρνητικά του πολιτεύματος.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Αντικειμενικός
Διακεκριμένο μέλος


Αυτά είναι αρνητικά του πολιτεύματος.
Αν εννοεις οποίος έχει το χρήμα προβάλλεται θα διαφωνησω μερικες φορες η προβολή σου βγαίνει πιο φτηνά από ότι Νομιζεις με εξαίρεση τπ Instagram
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Johnny15
Επιφανές μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Αντικειμενικός
Διακεκριμένο μέλος


Σωτήρη ευρωεκλογές έχεις ως στόχο;
Ένα παράδειγμα δείχνω, βέβαια αν εκμεταλλευτώ ότι έχω + το πτυχίο μου + πρακτική και τα λοιπά γιατί να μην κατέβω στην πολιτική σκηνή;
Ένα παράδειγμα έφερα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος


Κανεις το ιδιο πραγμα με τους αριστερους και τον πραγματικο σοσιαλισμο. Το οτι στην πραξη δεν γινονται τα παντα σε ενα πολιτευμα οπως παρουσιαστηκαν στην μαρκετιστηκη ρητορικη του δε σημαινει οτι δεν εφαρμοζεται, καθως μπορει να υπαρχουν εσωτερικα δομικα προβληματα του πολιτευματος καθ'αυτου και αδυναμιες που δεν ληφθηκαν υποψη, ισως και επιτηδες. Εναι λογικοτατο οταν γινεται δεκτο να υπαρχουν ατομα που μπορουν να επιβαλλουν αυτο που θελουν ολοι οι υπολοιποι να προσπαθουν να επηρεαζουν ή να επιλεγουν αυτα τα ατομα. Στην πειρπτωση της δημοκρατιας ο οχλος χρησιμοποιει την πλειοψηφια των ψηφων καθως ειναι οι περισσοτεροι για να επιλεγονται τα ατομα που θα δρουν στο συμφερον τους (θεωρητικα τωρα). Το οτι ατομα στα ΜΜΕ προσπαθουν να επηρεασουν εμμεσα τον οχλο ή γινονται προνομιακες χρηματοδοτησεις δεν σημαινει κατι, απλα δεν λαμβανονται υποψη στη ρητορικη της δημοκρατιας ή ακομα χειροτερα γινεται η υποθεση οτι ο μεσος ψηφοφορος εχει μυαλο στο κεφαλι του, ειναι ψυχραιμος, εχει γενικες γνωσεις που ειναι αρκετες για να ληφθουν αποφασεις μπλα μπλα μπλα.Όταν κάποιες παρατάξεις έχουν δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΕ, και οι τράπεζες τους δίνουν υποχρεωτικά δάνεια και χρηματοδότηση ανάλογα με τη θέση που είχαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά και τις αντιλήψεις (π.χ. η ΧΑ είναι αποκλεισμένη από ΜΜΕ) η δημοκρατία σταματάει.
Όταν η κυβέρνηση δεν βγαίνει από το >50% από του συνόλου των πολιτών σταματά να είναι δημοκρατία
Όταν η κυβέρνηση δεν βγαίνει ούτε ακόμα και από το >50% αυτών που ψήφισαν (παίρνει μόνους θέσεων το πρώτο κόμμα) σταματά να είναι δημοκρατία.
Η αμεση δημοκρατία είναι πολύ χειρότερο πολίτευμα από το ολιγαρχικό πολίτευμα που έχουμε εμείς και η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως. Γι αυτο δεν εφαρμόζεται και πουθενά.
Γενικα δεν αμφισβητω πως η αμεση δημοκρατια ειναι καλυτερη, καθως περιοριζει λιγο τους πολιτικους, αλλα η διαφορα ειναι παρα πολυ μικρη. Ουσιαστικα διαφορετικο popular voting system ειναι η republic, που οχι μονο περιοριζει τα θεματα στα οποια μπορει καποιος να ψηφισει, αλλα κυρως και ποιοι μπορουν. Η τυραννια της μαζα δεν ειναι λιγοτερο απολυταρχική ή βιαιος απο τον individual τυραννο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 9 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.